15 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/44

Baskı ve gericiliğe karşı mücadeleye!
“Üstün başarı belgeli” o vali!
“Herkese parasız sağlık” balonu patladı
Utanç duvarı inkar ve imha politikasının ürünüdür!
Utanç duvarına geçit yok!
“Kızlı-erkekli” isyan çıkaracaklar
Kamu emekçilerinden kadınlı-erkekli eylem!
Türk Metal MKE’de ne istiyor?
Greif işçileri: Duvarları yıktık!
Greif işçileri gecede buluştu
Kıdem tazminatına yönelik saldırı kapıda!
MİB’den mücadele çağrısı
Aliağa-Çiğli İşçi Birliği kuruldu
“Süslü görüntünün altında emek hırsızlığı yatıyor!”

Yeni dönem pratiği ve bilinci

15. yılda devrimci, kitlesel ve coşkulu etkinlik!
Güdümlü Suriye muhalefeti İstanbul’da toplandı
Filistin halkı ABD’nin sahte çözümünü reddediyor
Dört kıtada işçi sınıfı grevde!
Haziran’dan 6 Kasım’a mücadele sürüyor…
YÖK Başkanı konuştu...
Özgürlük sokakta, mücadelede!
Haziranlar’ı Yeni Ekimler’e taşımak için ileri!
Her yer Feniş, her yer direniş!
Feniş’te direniş sürüyor!
Gezi Direnişi yargılanamaz!
“Halkın adaletinden kaçamayacaksınız!”
Kartal’da “Özgürlük, devrim, sosyalizm!” şiarı yükseldi!
AKP’nin Suriye açmazı derinleşiyor
Kadına yönelik şiddet evde, işyerinde, okulda, hapishanede sürüyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Aliağa-Çiğli İşçi Birliği kuruldu: Örgütlüysek güçlüyüz!

 

Kıdem hakkının gaspına, taşeronlaştırmaya, kadın istihdam yasasına ve kiralık işçi bürolarına karşı birleşiyoruz” şiarlı işçi toplantısı, Çiğli’de İşçi Kültür Sanat Evi Derneği’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya çağrı yapmak amacıyla, farklı sektörlerden işçilerle görüşülerek, örgütlenmenin ve birleşmenin ihtiyacı tartışıldı. Çiğli AOSB’de bulunan tekstil ve metal fabrikalarına dağıtılan “Kıdem hakkımızı gaspettirmeyeceğiz!” şiarlı bildirilerle birlikte toplantı çağrıları yapıldı.

10 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen toplantı için salona, “Düşük ücretlere, uzun çalışma saatlerine, taşeronlaştırmaya ve kölece çalışma koşullarına son! Köle değil işçiyiz. Örgütlüysek güçlüyüz!” şiarlı pankart ve Türkiye işçi sınıfı tarihine damgasını vuran direnişlerle, yerel direnişleri içeren resim sergisi asıldı.

Farklı sektörlerden işçilerin katıldığı toplantıda, sermayenin saldırılarına karşı topyekûn direnme inisiyatifinin açığa çıkarılması, işçilerin örgütlenmesi sorunu ve fabrikalarda yaşanan sorunlar tartışıldı. Üç saate yakın süren tartışmaların ardından, Çiğli ve Aliağa’da işçilerin öz örgütlenme gücünü açığa çıkarmayı hedefleyen, kıdem hakkının gaspına dur deme iradesi ve gücünü açığa çıkaran, sınıfın bilinçlenmesi yönünde çalışmalar yapılmasını ihtiyaç gören Aliağa-Çiğli İşçi Birliği oluşturuldu.

Saldırılara karşı topyekûn direniş!

Toplantı, ilk olarak kıdem hakkının fona devrini içeren yasa taslağı hakkında bilgilendirme yapılarak başladı. Ardından, yeni yasalar ve yönetmeliklerle gündeme gelen sınıfa dönük saldırıların ancak sınıfın topyekûn direnişiyle püskürtülebileceği ifade edildi. Sınıf hareketi tarihinden, direnen ve kazanan direniş örnekleri verildi.

Bugün kıdem hakkı üzerinden yürütülen saldırının çok boyutlu olduğu ifade edilerek, işçilerin kendi taban örgütlenmeleri ve inisiyatifleri ile bu saldırıyı püskürtmeye dönük araçların üretilmesi ve komitelerle tabana doğru yayılması gerektiği belirtildi. Örgütlenme çağrısı yapıldı.

Ardından Çiğli organizede çalışan bir  metal işçisi söz alarak, güncel örneklerle, iş kazaları ve iş cinayetleri ile işçilerin yaşamının hiçe sayıldığı, yeni yasayla da iş güvencesinin tamamen ortadan kalktığını ifade etti.

Sigorta hakkı gaspedilen bir işçi, bilinçsiz olunduğu sürece, işçilerin her türlü ezildiğini, haklarını kaybettiğini, oysa bilinçlenerek, mücadele etmek gerektiğini vurguladı.

Yıllarca işçilik yaparak emekli olmuş Güzeltepeli bir emekçi, geçmiş deneyimlerini paylaşarak, işçilerin bilinçlenmesinin önemine işaret etti. Tersanede çalıştığı yıllardaki sosyal hakları için verdiği mücadele deneyimlerini paylaşan emekçi, “kapitalizmde yaşadığımızı unutmayalım ve kapitalizmi yıkmak için mücadele edelim” çağrısı yaptı. İşçi sınıfının ancak eşit, adil bir düzen olan sosyalizmle özgürleşeceğini ve kurtulacağını konuşmasına ekledi.

Bir metal işçisi söz alarak 15 dakikalık molalarını nasıl kazandıklarını anlattı ve birlikte hareket etmek gerektiğini vurguladı.

Toplantıda söz alan bir kamu emekçisi de esnek araçlarla, işçilerin örgütlenmesinin bir ihtiyaç olduğunu, komiteler, birlikler aracılığıyla örgütlenerek, somut planlamalar yapılmasını ve hayata geçirilmesini önerdi.

Çiğli organizede çalışan bir kadın plastik işçisi de işçilerin en çok yasa hakkında bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğunu, öğrendiklerinin hepsini, medya kanalıyla öğrendiği için yalan yanlış öğrendiğini ifade ederek, bilgilendirme toplantıları, broşürler hazırlanması gerektiğini belirtti.

Yıllarca metal ve tekstilde çalışmış bir işçi de semtlerde ve fabrikalarda alınacak toplantılarla komiteler oluşturmanın gerekliliğine işaret etti.

Bu tartışmaların ardından Aliağa-Çiğli İşçi Birliği kurularak, semtlere, fabrikalara yayılan komitelerle başta kıdem hakkı olmak üzere, sermayenin tüm saldırılarına karşı, sınıfın birliğini ve çıkarlarını savunacağını ilan etti. Başta kıdem hakkını gaspettirmemek olmak üzere, sermayenin saldırılarına karşı direnç noktaları oluşturmak ve işçiyi hiçe sayan yasa taslaklarını çöpe atmak birliğin temel iddiasıdır.

İlk kararlar

Toplantının ikinci bölümünde, birliğin ilk olarak neler yapması gerektiği tartışıldı ve aşağıdaki kararlar alındı:

* Aliağa-Çiğli İşçi Birliği sınıfın çıkarları doğrultusunda kurulmuş olup, amaç ve ilkelerini hazırlayacağı bir deklarasyon yayınlayacaktır.

* İlk başta kıdem hakkının gaspına dönük yasa taslağına ilişkin, sınıfı bilgilendirme amaçlı broşürler hazırlanacak, işçilerin sağlıklı ve doğru bilgilere ulaşması sağlanacaktır. Fabrikalardan ve semtlerde dağıtımı yapılacaktır.

* Kıdem hakkının gaspına yönelik saldırıya ilişkin, ilk olarak, yasa taslağının geri çekilmesini talep eden imza kampanyası başlatılacak, fabrikalarda, semtlerde ve standlar aracılığıyla merkezi yerlerde imzalar toplanacak.

* Sosyal medyanın önemi düşünülerek, web sitesi, Facebook, Twitter vb. ağlarla sosyal iletişim ağı kurulacak ve yaygın bir paylaşım ağı oluşturulacaktır.

* Kahve ve ev toplantıları, fabrika toplantıları ile birliğin tabana doğru yayılması sağlanacak, imkan olan yerlerde komiteler aracılığıyla, işçi ve emekçilere örgütlenme alanları açılacaktır.

* Sendikalarla ve organize sanayide bulunan işyeri temsilcileri ile görüşülecek, birliğin amacı anlatılacak, saldırılara karşı programları sorulacaktır. Mümkün olan yerlerde, eylem ve etkinlik programlarının birleştirilmesi sağlanacaktır.

* Aliağa-Çiğli İşçi Birliği, ikinci toplantısını 24 Kasım’da kahvaltı ile gerçekleştirecek ve bu toplantı işçilerin katılımına açık olacaktır.

Toplantı, tartışmaların ve kararların ardından, yapılan iş bölümleri ile, 24 Kasım’da yeniden buluşmak üzere sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 
§