15 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/44

Baskı ve gericiliğe karşı mücadeleye!
“Üstün başarı belgeli” o vali!
“Herkese parasız sağlık” balonu patladı
Utanç duvarı inkar ve imha politikasının ürünüdür!
Utanç duvarına geçit yok!
“Kızlı-erkekli” isyan çıkaracaklar
Kamu emekçilerinden kadınlı-erkekli eylem!
Türk Metal MKE’de ne istiyor?
Greif işçileri: Duvarları yıktık!
Greif işçileri gecede buluştu
Kıdem tazminatına yönelik saldırı kapıda!
MİB’den mücadele çağrısı
Aliağa-Çiğli İşçi Birliği kuruldu
“Süslü görüntünün altında emek hırsızlığı yatıyor!”

Yeni dönem pratiği ve bilinci

15. yılda devrimci, kitlesel ve coşkulu etkinlik!
Güdümlü Suriye muhalefeti İstanbul’da toplandı
Filistin halkı ABD’nin sahte çözümünü reddediyor
Dört kıtada işçi sınıfı grevde!
Haziran’dan 6 Kasım’a mücadele sürüyor…
YÖK Başkanı konuştu...
Özgürlük sokakta, mücadelede!
Haziranlar’ı Yeni Ekimler’e taşımak için ileri!
Her yer Feniş, her yer direniş!
Feniş’te direniş sürüyor!
Gezi Direnişi yargılanamaz!
“Halkın adaletinden kaçamayacaksınız!”
Kartal’da “Özgürlük, devrim, sosyalizm!” şiarı yükseldi!
AKP’nin Suriye açmazı derinleşiyor
Kadına yönelik şiddet evde, işyerinde, okulda, hapishanede sürüyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türk Metal MKE’de ne istiyor?

 

Türk Metal yönetimini fabrikaya getiren, işçilerle birlikte yönetime yürüyüp basın açıklaması yaptıran neden “milli silah” projesi.

Milli Piyade Tüfeği (MPT) için proje çalışması Kırıkkale’deki MKE fabrikasında yapılmıştı silaha ilişkin tüm Ar-Ge çalışmaları burada yürütülmüş ve seri üretime hazır hale getirilmişti. Şimdi silahın özel sektörde üretileceğine ilişkin haberler çıkması üzerine Türk Metal ‘eyleme’ geçti.

Kırıkkale Şube Başkanı Mürsel Öcal işçilerle birlikte yaptığı basın açıklamasında şu şekilde konuştu:

Kendi işçimizin, mühendisimizin ürettiği Milli Piyade Tüfeği, birileri tarafından özel sektörde yapılması için lobi çalışmaları yapmaktadır. Türk Metal Sendikası Genel Merkezi ve Kırıkkale Şubesi olarak bugüne kadar bu projenin takipçisi olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Öncelikle bilinmelidir ki, Milli Piyade Tüfeği, bizim ‘çocuğumuz’ kadar değerli bir üretimdir. Bizim alın terimizin, bizim göz nurumuzun eseridir. Dolayısıyla, bu silahın üretimi, montaj testleri, kalite kontrolü, kabulü, yurt içi ve yurt dışı satışını yapacak tek yer, son karar mercii Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’dur. Bu yönde atılacak adımları desteklemeye hazırız.”

Pevrul Kavlak da Twitter hesabından “Sendika olarak Milli Piyade Tüfeği’nin MKE işçilerince üretilmesi için girişimlerde bulunduk” diyerek şube başkanının açıklamasına sunduğu desteği gösterdi.

Türk Metal çetesi işçi haklarını savunmak için yerinden kalkmazken söz konusu üretim süreci olduğunda seferber oluyor. İşçilere yapılan propaganda ile milliyetçi zehir sunularak “milli üretim” ve “ulusal değer” propagandaları empoze ediliyor. İşçilerin patrona daha fazla kazandırma gayesi “milli değeri korumak” safsatasıyla sunuluyor. MPT’nin nerede üretileceği ancak Türk Metal gibi patronlara daha fazla kazandırmakla övünen bir ‘sendikanın’ derdi olabilirdi.

Daha önce BMC fabrikasında da benzer bir rol oynayan Türk Metal patronun aylarca maaşları gasp etmesine sessiz kalıp işçilerin yükselen tepkilerini “Kirpi zırhlı araçları Mehmetçik’i koruyor” diyerek bastırmıştı. Böylece zırhlı araç üretimi işçiler maaş almamalarına rağmen devam ettirilmişti. Şirketi TMSF devraldığında da aynı zihniyet İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun tarafından “Yeni dönemde TMSF’nin fabrikayı tekrar üretim yapar hale getirmesini umuyoruz. İşçiler ve sendika olarak TMSF’yi destekliyoruz” diyerek lanse etmişti. İşçi haklarını savunmak yerine TMSF’nin fabrikadan kar eder hale gelmesini destekleyecekleri deklare ediliyordu.

İşçiler milliyetçi, şoven propaganda ile ikna edilirken ‘üretime sahip çıkma’ gayesi adı altında sermayenin çıkarları korundu.

Şimdi de MKE’de üretilecek tüfekler için “atılacak adımları desteklemeye hazırız” mesajı veren Türk Metal, işçileri gelecekte beklenebilecek hak gasplarına hazırlıyor. “Milli silahı MKE’de üretmek için fedakarlık” sözü şimdiden duyulabilir. Zira Türk Metal’in onlarca yılı bulan ihanet ve kirli işbirliği tarihi bunun gibi nice çarpıtma, aldatmaca ile doludur. Silahların MKE’de üretilmesi veya özel sektörde üretilmesi arasında işçi sınıfı için hiçbir çıkar söz konusu değildir. Bunun bilincinde olan çete şefleri konuşmalarında buna dair hiçbir söz etmeden cümle kurmaktadır. Ne Kırıkkale Şube Başkanı Mürsel Öcal ne de Pevrul Kavlak bu konuda bir vaat sunmuyor. Tek söyledikleri “silah MKE’de üretilmeli”.

Sendikal örgütlenmeleri satan, patronların fabrika açılış törenlerinde daha fazla kazandırma sözleri veren Türk Metal çetesi bir pratiğiyle daha işçiler için hiç bir hak, gelecek sunmadığını, işçilerin örgütü olmadığını gösterdi.

 

 

 

 

 

DİSK Marmara Bölge Genişletilmiş Temsilciler Kurulu toplandı!

 

DİSK Marmara Bölge Genişletilmiş Temsilciler Kurulu, 7 Kasım’da toplandı. Kıdem tazminatına yönelik saldırının değerlendirildiği toplantıda mücadele vurgusu yapıldı.

DİSK Marmara Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci toplantıyı saygı duruşu ile başlattı. Ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatının DİSK’in kırmızı çizgisi olduğunu vurguladı.

Lastik-İş Toplu Sözleşme Daire Başkanı Üzeyir Ataman’ın hazırladığı “kıdem tazminatı” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Birçok sendika yöneticisinin ve temsilcilerin konuştuğu toplantıda kıdem tazminatının gaspına yönelik saldırılar karşısında mücadele vurgusu öne çıktı.

 

 

 

 

Temsilcilerden eleştiriler...

 

DİSK, “Kıdem tazminatlarımız, iş güvencemiz yok edilemez! Köleliğe karşı Direnİşçi” kampanyası çerçevesinde Çerkezköy’de DİSK Trakya Temsilciler Kurulu’nu topladı.

11 Kasım’da yapılan toplantının açılış konuşmasını DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday yaptı. Konuşmasında kampanyayı anlatan Kuday, bütün illerde kampanya çerçevesinde sokaklara çıkacaklarını belirtti.

Ardından Lastik-İş Eğitim Uzmanı Üzeyir Ataman kıdem tazminatı fonunun dünü ve bugünü üzerinden işçi sınıfının kazanımları üzerinden veriler eşliğinde bilgilendirme yaptı. Sonrasında DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu torba yasa, kıdem tazminatı ve taşeronlaştırmaya karşı şimdiye kadar verdikleri mücadelelerini anlatarak DİSK üyesi işçilere büyük görevler düştüğünü belirtti.

Serbest kürsü bölümünde DİSK’in Gezi Parkı eylemlerindeki tutumları eleştiri konusu edildi.

DİSK’in kitlesini sokağa çıkarmadığı, buna uygun bir pratik sergilemediği, çaba göstermediği, eleştirilerde öne çıktı. DİSK’in pratiğinin eylemlerde sınıfta kaldığı ifade edildi. AKP iktidarının yargıya, DKÖ’lere, Gezi’ye saldırdığına dikkat çekilerek “fakat biz birşey yapmadık, süreci çok kötü değerlendirdik” dendi.

Temsilcilerden bu eleştiriler gelirken yöneticiler, eleştirilere karşı bir açıklama yapmadı, dinlemekle yetindiler.

DİSK Tekstil Lüleburgaz Şube Başkanı Savaş Testici ise sınıfa dönük saldırılara değinirken, DİSK’in bu saldırılara yanıt verme konusunda yetersiz kaldığını ifade ederek, DİSK yöneticilerinin toplantıda olmamasını eleştirdi. SETAŞ baştemsilcisi de bir konuşma yaparak toplantıya dair eleştiriler sundu.

Kızıl Bayrak / Bursa-Trakya

 
§