20 Eylül 2013
Sayı: KB 2013/37

AKP’nin sarsıntılarını
düzenin depremine çevirelim!
Demokratikleşme paketi ve AKP’nin gerici hesapları
Devlet terörüne karşı mücadeleye!
Polis cinayeti düzenin temel bir pratiğidir
Gözaltından “çıkan”lar...
İstanbul forumları
devam ediyor!
“Özgürlük ve eşitlik için ortak mücadele zeminleri yaratmalıyız”
Tuzluçayır talepleri için sokaklarda!
Direniş ruhu her yerde
Kıdem tazminatının gaspına “taşeron” süsü
Feniş direnişiyle dayanışma ve
destek ziyaretleri
Feniş dinenişi kararlılıkla sürüyor!
Ankara İşçi Okulu’nda
ilk gün
Grev ve direnişler sürüyor!
Ulucanlar katliamı ve ötesi
Ulucanlar’ı ulu kılan kavga neferlerine saygıyla...
Emperyalist saldırganlığa karşı
mücadele ve görevler

Emperyalist savaş çığırtkanlığına karşı eylem!

Savaş koalisyonu tehditlerini sürdürüyor!
Irak halkı cihatçı canilerin hedefinde
Eylem dalgası dört yanı sarıyor
Cinsel saldırı
skandalları devam ediyor!
ODTÜ’de gericiliğe yer yok!
Gençlik mücadeleye yasakları delerek başladı!
İstanbul Üniversitesi’nde yasaklara karşı yanıt mücadele oldu!
Eğitimde gerici tavsiyeler
Ruhi Su ve Musa Anter’i saygıyla anıyoruz!
Kavganın sürdüğü her yerde Neruda ve şiiri yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eylem dalgası dört yanı sarıyor...

 

Yunanistan

AB Troyka’sının dayatmaları sonucu uygulanan kemer sıkma politikaları çerçevesinde 12 bin 500 kamu emekçisinin 2014 yılının sonuna değin işine son verilmek istenmesi ve zorunlu yer değiştirmeler grevlerle protesto edildi.

16 Eylül günü değişik kamu sektörlerinde çalışanların başlattığı grev beş gün sürdü. Eğitim emekçilerinin greve katılımı yüzde 90’ı buldu.

Bu arada Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz, üniversite hocalarını da sokağa döktü. Bu greve üniversite çalışanlarının yanısıra emeklilik ve hastalık sigortalarında, iş ve işçi bulma kurumunda çalışan kamu emekçileri de katıldı. Devlet hastanelerinde çalışan doktorlar sadece acil durumlarda görev yaptılar.

Grevdeki 300 okul koruma görevlisi 16 Eylül sabahı Atina’da İdari Reform Bakanlığı kapısında polisle çatıştı.

Meksika

Başkent Mexico City’de direnen eğitim emekçileri, Başkan Enrique Pena Nieto ve gerici-muhafazakar hükümetinin yeni eğitim reformuna karşı haftalardır direniyorlar. Reformlara karşı Öğretmenler Sendikası CNTE’nin çağrısı ile Mexico City’nin merkezinde bulunan Zocalo Meydanı’nda çadır kurdular. 13 Eylül günü yüzlerce polis helikopterlerin desteğiyle kampa saldırdı. Çatışmada çok sayıda polis ve eğitim emekçisi yaralandı.

Polisin saldırısından sonra Zócalos çevresindeki sokaklarda toplanan sendika üyesi öğretmenler bir yürüyüş düzenleyerek buradan şehrin başka bir alanına Devrim Anıtı alanına gittiler. Orada tekrar çadır ve barikatlar kurarak protestolarına devam etme kararı aldılar.

13 Eylül’de eğitim emekçilerine yapılan saldırı tüm ülkede protestolar ve dayanışma eylemleri ile cevaplandı.

Romanya

Romanya’da 15 Eylül Pazar günü hükümetin, altın madeni aramacılığında kapitalist tekellerin lehine yapmak istediği yasa değişikliğini protesto etmek için kitlesel eyelemler yapıldı. Yapılan protesto eylemlerine başkent Bükreş’te 25 bin kişi katılırken, Transilvanya’da yapılan eylemlere de 10 bin kişi katıldı. Kanada tekeli Gabriel Resources’in Rosia Montana bölgesinde başlattığı altın madeni aramalarına karşı başlayan eylemler haftalardır aralıksız sürdürülüyor.

Kamboçya

Başkent Phnom Penh’de Pazar günü yapılan protesto eylemine 20 bin kişi katıldı. Parlamento seçimlerinde hükümetin hile yaptığını ileri süren kitle, hükümetin seçim sahtekarlığını protesto etti. Yapılan kitlesel eyleme polisin azgınca saldırması sonucunda kentte sokak çatışmaları yaşandı. Polisin açtığı ateş sonucunda bir eylemci yaşamını yitiriken, çok sayıda eylemci de yaralandı ve gözaltına alındı.

Kentte gösteriler yasaklanmasına karşın eylemler, caddede kurulan protesto kampında devam etti. 1000 eylemcinin katıldığı protesto kampını, tekstil işçileri de desteklediler.

Polonya

14 Eylül günü gerçekleşen gösterilerde 150 bin işçi alanlara çıktı. Sosyal yıkım saldırısının geri çekilmesini talep eden işçiler, iş garantisi, asgari ücretin arttırılması, emeklilik yaşının indirilmesi için de mücadele ediyor.

Solidarnosc (Dayanışma) Sendikası, OPZZ ve Sendikalar Forumu’nun çağrısı üzerine alanlara çıkan işçiler, 1989 yılından buyana en kitlesel eylemi gerçekleştirdiler. İş yasasının değiştirilmesini isteyen işçiler, iş güvencesi ve 67’ye yükseltilen emeklilik yaşının düşürülmesini talep ediyorlar.

Solidarnosc, hükümetin taleplerini kabul etmemesi durumunda yeni seçim için imza kampanyası başlatacaklarını açıklarken, OPZZ ise tüm ülkede sokaklarda barikatlar kuracaklarını duyurdu.

Tunus

Muhalif gazeteci Ziyad el Hani’nin geçen hafta tutuklanması üzerine basın emekçileri, 17 Eylül’de genel greve gittiler. Taraflı karar alan bir mahkemeyi eleştirdiği gerekçesiyle tutuklanan el Hani, muhalif basını hedef alan bu saldırıya gösterilen sert tepki üzerine, kefaletle serbest bırakıldı.

El Hani’nin tutuklanmasına karşı alınan genel grev kararı, muhalif gazetecinin serbest bırakılmasına rağmen hayata geçirildi. Genel greve yoğun katılım sağlayan basın emekçileri, sokaklara çıkarak Nahda’nın baskılarını protesto ettiler.

Halk isyanının kazanımı olan özgürlükleri aşamalı bir şekilde ortadan kaldırmaya çalışan Nahda hükümeti, basın emekçilerinin militan direnişine çarpınca geri adım atmak zorunda kaldı.

Tayland

Kauçuk sektöründe çalışan işçilerin devletten sektöre daha fazla kaynak ayrılması talebiyle yaptıkları protestolar sırasında polisle sert çatışmalar yaşandı. Çatışmalar nedeniyle 77 polis ile 10 işçinin yaralandığı bildirildi.

 
§