20 Eylül 2013
Sayı: KB 2013/37

AKP’nin sarsıntılarını
düzenin depremine çevirelim!
Demokratikleşme paketi ve AKP’nin gerici hesapları
Devlet terörüne karşı mücadeleye!
Polis cinayeti düzenin temel bir pratiğidir
Gözaltından “çıkan”lar...
İstanbul forumları
devam ediyor!
“Özgürlük ve eşitlik için ortak mücadele zeminleri yaratmalıyız”
Tuzluçayır talepleri için sokaklarda!
Direniş ruhu her yerde
Kıdem tazminatının gaspına “taşeron” süsü
Feniş direnişiyle dayanışma ve
destek ziyaretleri
Feniş dinenişi kararlılıkla sürüyor!
Ankara İşçi Okulu’nda
ilk gün
Grev ve direnişler sürüyor!
Ulucanlar katliamı ve ötesi
Ulucanlar’ı ulu kılan kavga neferlerine saygıyla...
Emperyalist saldırganlığa karşı
mücadele ve görevler

Emperyalist savaş çığırtkanlığına karşı eylem!

Savaş koalisyonu tehditlerini sürdürüyor!
Irak halkı cihatçı canilerin hedefinde
Eylem dalgası dört yanı sarıyor
Cinsel saldırı
skandalları devam ediyor!
ODTÜ’de gericiliğe yer yok!
Gençlik mücadeleye yasakları delerek başladı!
İstanbul Üniversitesi’nde yasaklara karşı yanıt mücadele oldu!
Eğitimde gerici tavsiyeler
Ruhi Su ve Musa Anter’i saygıyla anıyoruz!
Kavganın sürdüğü her yerde Neruda ve şiiri yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Feniş direnişiyle dayanışma ve
destek ziyaretleri

 

Gebze Dayanışması’ndan ziyaret

Gebze Dayanışması, 14 Eylül’de direnişteki Feniş işçilerini ziyaret etmek için Beylikbağı Parkı’nda biraraya geldi. Sloganlarla yola inilerek Feniş Alüminyum fabrikasına doğru yüründü. Yürüyüş boyunca destek sloganları atıldı.

Feniş işçileri alkış ve sloganlarla desteğe gelenleri karşıladı. Fabrikanın bahçesine gelindiğinde Gebze Dayanışması adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada, Feniş işçilerinin direnişi selamlandı. Sınıf mücadelesinin birçok deneyimini yaşamış Feniş işçilerinin fabrikalarında hakları için yürüttükleri bu mücadelede yanlarında olunacağı belirtildi. Konuşma “Yaşasın Feniş direnişimiz!”, “İşgal, grev, direniş!”, “Tazminat hakkımız gasp edilemez!” sloganları ile karşılandı.

İşçilerle sohbetler edilerek direnişlerinin seyriyle ilgili konuşuldu. Yapılan sohbetlerin sonrasında Gebze Dayanışması’nın desteğinin devam edeceği, direnişin sesinin Gebze’de yaygın bir şekilde yayılacağı söylendi.

BDSP’den ziyaret

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), 16 Eylül günü Beylikbağı Parkı’nda buluşarak direnişteki Feniş işçilerine ziyaret gerçekleştirdi.

Beylikbağı Parkı’nda bir araya geldikten sonra “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek! Yaşasın Feniş direnişimiz! / BDSP” imzalı ozalit ve dövizler açıldı. Park çıkışındaki yol kavşağında bir süre durularak sloganlarla Feniş işçilerinin yalnız olmadığı dile getirildi. Sonra yola inilerek Feniş Alüminyum fabrikasına doğru sloganlarla yüründü.

Feniş işçileri BDSP’lileri sloganlarla karşıladı. BDSP adına direnişteki işçilere seslenildi. Yapılan konuşmada, 10. gününde olan Feniş direnişinin ilk gününden beri omuz omuza burada olunduğu, direnişe gelemeyen işçi ve emekçilerin selamının getirildiği dile getirildi. Konuşma, “Etraftaki fabrikalardaki, organize sanayi bölgelerindeki, mahallelerdeki işçiler Feniş’ten haberdar. Herkesin gözü bu direnişte. Benzer sorunları yaşamış veya yaşama ihtimallerini bilen herkes direnişi destekliyor, fabrikalarındaki, mahallelerindeki insanlara anlatmaya çalışıyor. Biliyoruz ki Feniş’te kazanırsak, karşı karşıya kalınacak saldırıların önünü keseceğiz” denilerek Feniş’in kazanımının tüm işçilerin kazanımı olacağı belirtildi.

BDSP konuşmasının ardından, Feniş işçisi ve Çelik-İş Sendikası Şube Sekreteri Fırat Güneş bir konuşma gerçekleştirdi. Direnişe gösterilen destekten kaynaklı teşekkür edilerek başlanılan konuşmada sınıf dayanışmasının önemi vurgulandı. Patronların yıllarca fabrikalarında çalışan Feniş işçilerinin hepsini ortada bırakacak kadar vicdansız olduklarını, sadece karlarını düşündüklerini söyleyen Güneş, direnişlerinin kazanana kadar devam edeceğini dile getirdi. Konuşmasını, “İşçi sınıfı iktidara gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” cümlesi ile bitiren Güneş, sömürünün son bulması için işçilerin iktidara gelmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından atılan sloganlarla eylem sonlandırıldı. Eylemin ardından işçilere BDSP’nin çıkarttığı Direnişin Sesi bülteninin 2. sayısı dağıtıldı ve sohbetler edildi.

Kroman Çelik işçileri de direnişin yanında

08:00-16:00 vardiyasından çıkan Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü Kroman Çelik işçileri, 16 Eylül’de direnişteki Feniş işçilerini ziyarete geldi. “Feniş işçisi yalnız değildir”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları ile yürüyerek gelen Kroman Çelik işçileri alkışlarla sloganlarla karşılandı.

Kroman Çelik temsilcileri alanda konuşmalar gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda Feniş’te yaşanılanlarla bir gün kendilerinin de karşı karşıya kalabileceklerini bildiklerini, patronların hepsinin aynı olduğu belirtildi. Her zaman dayanışma içerisinde olacaklarını dile getirdiler.

Daha önce Feniş’te çalışan bir Kroman Çelik işçisi, 2002 yılından beri krizi işçilere ödetmeye çalışan patronun işçileri ortada bıraktığını ve tam da okulların açıldığı bugün bunun daha da yakıcı olduğunu hissettiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Yaşasın Feniş direnişimiz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. İşçiler alkışlarla direniş alanından ayrıldılar.

Demirsan işçilerinden ziyaret

Dilovası mevkiinde kurulu bulunan ve Çelik-İş’te örgütlü Demirsan fabrikasından işçiler 17 Eylül’de gündüz vardiyasının çıkışında ziyaret gerçekleştirdiler.

Demirsan işçileri “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları ile karşılandı. Ziyarete gelen Demirsan işçileri adına yapılan konuşmada, işçilerini haksız yere işten çıkartan Feniş patronuna karşı yürütülen mücadelede her zaman direnişteki işçilerin yanında olacakları dile getirildi.

Feniş işçileri adına yapılan konuşmada da desteğe gelenler selamlandı ve haklarını kazanana kadar mücadeleye devam edileceği belirtildi. Konuşmanın ardından “Bu daha başlangıç direnişe devam” sloganı atıldı.

OSİM-DER: Feniş’te direniş kazanacak!

Feniş işçileriyle sınıf dayanışmasını yükselten OSİM-DER, İMES, Dudullu ve Sarıgazi’de“Feniş işçileri fabrikayı işgal etti, hakları için direnen Feniş işçileri ile dayanışmayı büyütelim!” OSİM-DER imzalı ozalitler astı.

Ayrıca yaptığı yazılı açıklama ile Gebze’de direnişlerini sürdüren Feniş işçileri ile dayanışmayı yükseltmeye çağırdı.

Makine Takım işçilerinden ziyaret

18 Eylül çarşamba günü yemek saatinde Makine Takım işçileri direnişi ziyarete geldiler. Gelen işçilerle sohbetler edilerek yaşanılanlar ve direniş süreci anlatıldı.

Direnişin ilk günlerinde gelerek bilgilendirme yapan ÇHD üyesi avukatlar bugün de direnişteki işçileri ziyarete geldiler. Avukatlar, hukuki süreç ile ilgili işçilerin birçok sorusunu yanıtladılar. Yapılan bilgilendirmelerin ardından kazanmak için önemli olanın fiili meşru mücadele olduğunu vurgulayan avukatlar direnişteki işçilerin yanında olmaya devam edeceklerini belirttiler.

Akşam üzeri icra yapmak için bir kez daha avukat ve memurlar fabrikaya geldiler. Kapıdan içeri alınmayan memur ve avukata yaşanılan direniş anlatıldı ve geri gönderildiler.

Feniş işçileri önümüzdeki günlerde Gebze’de, gerçekleştirecekleri eylemlerle seslerini duyurmaya, taleplerini dile getirmeye devam edecekler.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§