13 Eylül 2013
Sayı: KB 2013/36

Halkların birleşik-militan mücadelesi kazanacak!
Direniş ruhuyla emperyalist savaşa ve gericiliğe karşı mücadeleyi büyütelim!
Haziran ruhu sokaklarda!
Ahmet Atakan’ı
polis katletti!
Ahmet binlerle sonsuzluğa uğurlandı
Düzenden riyakarlık akıyor!
Asimilasyona militan direniş!
ODTÜ’de polis terörüne karşı direniş!
Feniş işçileri fabrikayı işgal etti!
Ergün Atalay: Bir düzen sendikacısı
İş cinayetleri
kaderimiz değil!
‘Koltuk kavgasına hayır, taban iradesi
temsiline evet!’
Savaş, anti-emperyalist mücadele ve Partimizin programı/3
Obama: Saldırıyı erteledik ama vazgeçmedik!
Arap dünyasında emperyalist saldırıya karşı öfke büyüyor

Obama ve suç ortaklarının açmazı derinleşiyor

Gezi tutsaklarıyla dayanışmaya
Bir direnişin ölüm çiçeği üzerine...-T. Kor
Cami-cemevi bir asimilasyon projesidir
Forumlarda mücadele ortaklaştırılıyor
Liselilere “bilişim cezası” yönetmelikte
Doğa ve çevre talan ediliyor!
Evlerimizden sokaklara çıktık
“Burcu Koçlu’nun
katledilmesine
izin vermeyeceğiz!”
Suriye halkları emperyalizmin kıskacında
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ODTÜ’de polis terörüne karşı direniş!

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını başlattığı, Anadolu Bulvarı-Konya Yolu arasındaki bağlantı yolu çalışmasında ağaçların kesilmesini önlemek için 25 Ağustos’ta ODTÜ A4 girişine çadır kuran ODTÜ’lü öğrenciler ve mezunlar, ağaçların kesilmesine müsade etmeyeceklerini açıklamışlardı.

ODTÜ A4 kapısında başlatılan çadır nöbetine tahammül edemeyen fakat bir yandan da Gezi Direnişi’nin ardından temkinli davranan dinci AKP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi talan ve rantta ısrarına devam ederek projeyi Aralık ayına kadar bitireceğini ilan etti.

Saldırıya yanıt direniş oldu

6 Eylül sabahı ilk önce bir Akrep, bir TOMA ve iki gözaltı aracıyla gelen polis, bir süre bekleyip geri çekildi. Ardından 07.30 sularında polis, takviye kuvvet de alarak direnişçilere saldırdı. Saldırıya kol kola girerek karşılık veren direnişçiler, sloganlarla beklediler. Polis alandan 15 direnişçiyi gözaltına aldı.

Gezi Parkı’nda olduğu gibi burada da polis saldırısına eşlik eden belediye zabıtaları çadır, yatak ve kişisel eşyaları topladı. Toplanan eşyalarsa kepçeyle belediyeye ait bir kamyona yüklenerek alandan götürüldü.

Yıkım ekipleri, polis saldırısı ve alanın boşaltılmasının ardından daha önce tellerle çevrilmiş alanda yıkım faaliyetlerine hızla başladı. Belediye ekipleri alanda kepçe ve kamyonlarla çalışmalarını sürdürürken, çevik kuvvet de çalışmanın yapıldığı alanda nöbet tuttu.

Polis saldırısının ardından forum çağrılarıyla toplanan eylemciler yeniden ağaçların olduğu bölgeye akın etti. Fakat polis kitleye saldırarak girişi engelledi. Bunun üzerine ODTÜ A4 kapısında polisin tutumu eylemle protesto edildi. Direnişçiler çalışmaları engellemek için iş makinelerinin çalıştığı alana indiler. Slogan atan kitleye polis bir kez daha biber gazı ve copla saldırdı.

Polisin azgın saldırısında kafasına tekme darbeleri alan bir Gençlik Muhalefeti üyesi kafa travması riskiyle hastaneye götürüldü.

Polis saldırısı sonrası yeniden toplanan direnişçiler A4 kapısı önünde bekleyişe başladı. Bu sırada çevik kuvvet kapı önünde barikat kurdu. CHP Milletvekili Hüseyin Aygün kepçenin önüne geçerek çalışmayı durdurdu. Yıkım ekibi, iş makinelerini bir daha çalıştırdı, iş makinesi CHP Milletvekili İlhan Cihaner’in üzerine sürüldü. Kitlenin tepkisi üzerine araç yeniden durdurulurken sürücü de araçtan indirildi. Bu sırada sabah gözaltına alınan 14 kişi Adli Tıp’ta yapılan sağlık kontrollerinin ardından serbest bırakıldı.

Direniş alanında çalışmaların durmasının ardından karşılıklı bekleyiş sürdü. ODTÜ’de eylem için toplanılırken A4 kapısındaki Drunk Cafe-Bar’ın yıkımı devam etti.

Eylemcilerin karşısında çevik kuvvet, Akrep ve TOMA’yla barikat kuruldu. Kitle barikat önünde oturma eylemi yaptı. ODTÜ önünde eylemler sürdürülürken, yüzlerce eylemci direnişe destek için alana doğru yürüdü. Biraraya gelen kitleye saat 20 sıralarında polis yoğun gaz bombasıyla saldırdı. Eyleme Ethem Sarısülük’ün ailesi, anne Sayfı Sarısülük ve 3 çocuğu da katıldı. Anne Sarısülük, polis saldırısına rağmen eylemin en önünde olmak için ısrar etti.

Kitle kampüse doğru çekilip barikat kurdu. Polisin yoğun gaz bombalı ve plastik mermili saldırısına taşlarla karşılık verildi. Polisin attığı gaz bombası fişeği nedeniyle iki kişi kafasından yaralandı. Hürriyet Foto Muhabiri de yaralandı.

Polisin attığı gaz bombaları nedeniyle ormanlık alanda yangın çıktı. Direnişçiler yangına karşı kendi imkanlarıyla söndürme ekipleri kurarak mücadele ettiler. Yangını söndürmeye çalışan direnişçilere polis hedef alarak gaz bombası attı. 100. Yıl Mahallesi’nden emekçiler direnişe destek vermek için ODTÜ’ye yürüdü. Çatışmalar gece yarısına kadar sürdü. Ertesi güne yapılan eylem çağrısı ile ilk gece bitirildi.

7 Eylül’de 100.Yıl Migros önünde toplanan kitle yaptığı açıklamayla direniş kararlılığını gösterdi. Eylemde bir konuşma yapan ODTÜ’den öğretim elemanı Prof. Dr. İnci Gökmen, yol çalışmasıyla ilgili hukuki sürecin de başlatıldığını ifade etti.

Kitle yapılan açıklamanın ardından yapımı süren inşaat alanına yürüdü. Çalışma alanı 6 Eylül’den itibaren polis işgalinde tutuldu. Polis, TOMA’lar ve Akreplerle tüm alanı tuttu.

Polis 100. Yıl üzerinden gelen yürüyüş koluna tazyikli su ve gaz bombasıyla saldırdı.

Kitle polis saldırısı karşısında barikatlar kurarak direndi. Polis yoğun gaz bombası ve plastik mermi kullanarak saldırısını sürdürdü. Eylemciler ASKİ’nin TOMA’lara su taşıyan tankerini durdurup suyunu boşalttı. 3 saat kadar süren direnişin ardından eylemciler ara sokaklara ve okula geri çekilerek eylemi bitirdi. Polis apartman girişlerinde, marketlerde gözaltı yaptı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 
§