5 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/27

Halkın isyanı karşısında hiçbir güç duramaz!
Halkların direniş kardeşliği ve ortak mücadelesi kazandıracaktır!
Forumlar ve sosyalizm propagandasının önemi
Sermayenin başkentinde Haziran direnişi
Sivas Katliamı protestolarının gösterdikleri
Onbinler haykırdı: “unutMADIMAKlımda”
Feniş’te eylemli tepki
“Haklarımızı isiyoruz!”
Sınıf hareketinden...
Tekstilde “grev kararı”
MİB MYK Temmuz Ayı Toplantısı
Türkiye'de dinsel gericilik - H. Fırat
Nesin ve Aybar’ın ardından...
Suriye’de yıkıcı savaş
ve son durum…
Yurtdışında Sivas Katliamı’na öfke
Direniş dersleri ve
emekçi kadın mücadelesi!
Yaygın ve dinamik çalışma, kitlesel ve nitelikli yaz kampı!

Halk hareketinin ardından...

Direniş forumlarda güçleniyor!
Ethem’in katili korunuyor!
Lice’den alınacak gülümüz var! - T. Kor
“Her yer Lice, her yer direniş!”
Sermaye iktidarı yalana doymuyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Her yer Lice, her yer direniş!”

 

28 Haziran günü, Lice’de karakol yapımına karşı eylem yapan kitlenin üzerine ateş açılması sonucunda 18 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın hayatını kaybetmesi ve 10 kişinin ağır yaralanması, yapılan eylemlerle kınandı.

İstanbul

Saldırının yaşandığı akşam Taksim, Beşiktaş ve Kadıköy’de binlerce kişi sokağa çıktı. Taksim’de saldırıya karşı biraraya gelenler yaptıkları durma eylemiyle saldırıyı kınadı. Eylemde “Diren Lice, diren Amed, diren Taksim!”, “Katil devlet hesap verecek!” şiarlı Türkçe ve Kürtçe dövizler açıldı. Kadıköy’de toplanan binlerce kişi Lice’de yaşanan saldırıya karşı yürüyüş yaptı. Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda forum için toplanan kitle de kartal heykeline yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonrasında kitle tekrardan Abbasağa Parkı’na dönerek foruma başladı.

29 Haziran’da KESK İstanbul Şubeler Platformu da saldırıyı kınamak için Galatasaray Lisesi’nden Taksim Meydanı’na yürüyüş yaptı. Meydana gelindiğinde basın açıklaması okunarak, yaşanan saldırı kınandı ve halkın karakol yapımına karşı çıkmasının haklılığı anlatıldı. Eylem atılan sloganlarla sona erdi.

29 Haziran’da saldırıya karşı BDP tarafından Gebze’de de eylem gerçekleştirildi. Sloganlarla meydana kadar yapılan yürüyüşün ardından Kürtçe ve Türkçe okunan açıklamada, “AKP Hükümetinin bu işgalci, katliamcı, tecavüzcü, doğa düşmanı siyasetini bir an önce terk etmeye çağırıyoruz. Demokrasi AKP’ye teslim edilemez. Bu süreçte bütün demokratik kamuoyunu, sosyalist parti ve örgütleri, Kürdistan’ı bu aileyi ve yaralı arkadaşlarımızı, mücadeleyi sahiplenmeye çağırıyoruz” denildi. Sonrasında oturma eylemi yapan kitle slogan ve alkışlarla dağıldı.

29 Haziran’da Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla, Ethem Sarısülük’ü vuran polisin serbest bırakılması ve Lice’de yaşanan asker saldırısı protesto edildi. Taksim Meydanı’nda biraraya gelen on binlerce kişi, devlet terörüne olan öfkesini haykırırken, sorumluların cezalandırılmasını talep etti. Taksim Dayanışması eylemine HDK, Galatasaray Lisesi’nden yaptığı yürüyüşle katıldı. İstiklal Caddesi girişinde bir süre bekleyen kitleye, milletvekilleri Sebahat Tuncel, Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder birer konuşma yaptı. Sonrasında ise meydanda Taksim Dayanışması adına basın açıklaması okunduktan sonra eylem sonlandırıldı. Fakat eyleme katılan kitle dağılmak yerine sloganlarla meydanda beklemeye devam etti. Polis ise kitleyi dağıtmak için saldırarak 12 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar ertesi günlerde serbest bırakıldı.

30 Haziran günü Sarıgazi’de Demokrasi Caddesi Üçler Market önünde bir araya gelen kitle “Lice’de demokratik süreci bozmak isteyen katilleri kınıyoruz!” ozaliti açarak sloganlarla Demokrasi Caddesi girişine yürüdü. Burada BDP Sancaktepe İlçe Başkanı Engin Aras basın açıklamasını okudu. Açıklamada, Abdullah Öcalan’ın Newroz konuşması ile birlikte devletle müzakere sürecinin başladığı söylendi. Sonrasında Lice’de yaşanan demokratik eylemin devletin askerleri tarafından ateşle karşılandığı hatırlatılırken, devletin aynı tutumu Gezi Parkı’nda da gösterdiği vurgulandı. Eyleme BDSP de katılarak destek verdi.

1 Temmuz’da BDP’nin çağrısı ile Esenyurt Köyiçi’nde toplanan kitle buradan Bağlarçeşme Mahallesi’ne meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Bağlarçeşme’de Medeni Yıldırım ve 17 yıl önce şehit düşen Zilan’ın anısına saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Lice’deki saldırıların nedeninin yapılmak istenen karakolların halk tarafından engellenmek istenmesi olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca Zilan’ın anısına sahip çıkılarak, mücadele yaşamının örnek alınması gerektiği vurgulandı.

Eyleme BDSP’de flamalarla katılım sağladı. BDSP’liler “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Her yer Lice, her yer Taksim!”, “Biji bratiya gelan!” sloganlarını atarak eyleme destek verdi.

Ankara

Batıkent’te 29 Haziran akşamı gerçekleştirilen yürüyüş Medeni Yıldırım’ adandı. Saat 21.30’da Atlantis önünde buluşan kitle buradan Mesa’ya bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Aynı gün BDP Gençlik Meclisi’nin çağrısıyla Kurtuluş Metrosu önünde buluşularak, Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yere yürümek isteyen devrimci, demokrat ve yurtsever kitleye Kolej Kavşağı’nda polis gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı. Çok sayıda plastik mermi kullanılan çatışma yaklaşık 2 saat sürdü.

30 Haziran günü ise BDP Ankara İl Örgütü Yüksel Caddesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Lice’de yaşananların “barışla” alakasının olmadığı ve devletin samimi olmadığı vurgulandı. Ayrıca Gezi Parkı Direnişi’ne de değinilen açıklamada Gezi’de yaşananların yeni katliamların provası olduğu belirtildi. BDSP’nin de aralarında bulunduğu birçok kurumun destek verdiği eylemde “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Medeni yoldaş ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

İzmir

Lice saldırısını protesto etmek için, KESK’in yaptığı çağrıyla 1 Temmuz günü YKM önünde toplanan kitle sloganlarla eski Sümerbank önüne yürüdü. Sümerbank önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Akyol okudu. Akyol, Lice’deki saldırının AKP iktidarında her zaman olan saldırganlıklar olduğu vurgulayarak, “Silahların sustuğu, ölüm haberlerinin gelmediği bu dönemi heba etmemek için, bölgede yeni karakollar yapmayı durdurmalıdır” dedi. Basın metni okunduktan sonra yapılan ajitasyon konuşmaları ve sloganlarla eylem bitirildi.

 

 

 

 

BDSP’li Ali Yılmaz’ın adresi netleşti

 

Sermaye devletinin Taksim Direnişi’nin ardından Ankara’da devreye soktuğu operasyonların ilk dalgasında gözaltına alınan ve tutuklanarak Sincan F tipi Hapishanesi’ne götürülen BDSP’li Ali Yılmaz’ın adresi netleşti.

Mektup ve kart göndererek Yılmaz’ı zindanda da yalnız bırakmayacak yoldaşları ve dostları için adres:

Ankara 1 No’lu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu
B2 Blok -05-63

Sincan / Ankara