28 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/26

 Kızıl Bayrak'tan
Ablukayı dağıtmak için direnişi büyütelim!
Katliamların hesabını sormak için ileri!
31 Mayıs patlaması ve “yaklaşan baharın kırlangıçları”*
Halk hareketi ‘durmuyor’!
Ethem’in katiline çifte koruma
Ethem’i unutma!
Direniş sokakları terk etmiyor!
İstanbul direniş forumları: Mücadeleye devam!
Polis ve yargının
ortak listesi
Dinci-gericilikle
‘düşkünlük’ kol kola...
Katliama öfke ilk günkü gibi
AROBUS’ta direnen işçier kazanacak!
12 Haziran seçimleri ve dinsel gericilik - H. Fırat
Dinci-gericiliğe karşı halk hareketleri
‘Dinci terörün dostları’ Doha’da toplandı
Brezilya’da halk hareketinden yansıyanlar
Köln’de 50 bin kişi Taksim’i selamladı
Avrupa’da
dayanışma eylemleri

Dünyada direniş ruhu büyüyor

İsyan ve direniş ruhuyla mücadeleyi büyütelim!
Kahramanlık sözün çok ötesinde
yürekte büyür - T. Kor
Biber gazına yeni maske
Karadeniz’in asi çocuğuna
Zindanlardan mektup…
“Aşk bitti artık her yer Türkiye!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul direniş forumları:
Mücadeleye devam!

 

Öncesi ve sonrasıyla Taksim Direnişi’nin konuşulduğu, önümüzdeki mücadele sürecine ilişkin önerilerin ortaya konduğu forumlar devletin tüm yalan ve çarpıtmalarına rağmen sürüyor. Bu çerçevede emekçilerin düzenlediği forumların mahallerde yankı bulmasıyla birlikte çeşitli yürüyüşler ve eylemler gerçekleştiriliyor. Şimdilerde ise parklarda ve mahallelerin merkezi noktalarında gerçekleşen forumlarla birlikte Taksim Direnişiyle halk hareketine dönüşen mücadele devam ediyor.

25 Haziran

Küçükçekmece’de yapılan forum saat 21.00’de, Taksim Direnişi ile ilgili hazırlanmış parçalardan oluşan müzik dinletisi ile başladı.

Müzik dinletisinin ardından Ethem Sarısülük ve direniş boyunca yitirilenler kısa bir konuşma ile anıldı ve forum başlatıldı. Bir saati aşkın süre boyunca Taksim Direnişi üzerine konuşulduktan sonra bundan sonraki süreçle ilgili somut öneriler alınmaya başlandı. Önerilerin tartışılması ve somutlanmasının ardından forum sonlandırıldı. Yaklaşık 30 kişiyle başlayan forum sonrasında yaklaşık 70 kişiye ulaştı.

Toplantı sonucunda alınan kararlardan bazıları şunlar:

* Bir sonraki forum tarihi olarak 28 Haziran Cuma belirlendi. 21.00’de Küçükçekmece sahildeki amfi tiyatroda buluşulacak.

* Cennet Mahallesi Şenol Ergün Parkı’nda gerçekleşen forumla ortaklaşmak. Mekansal açıdan daha elverişli olduğu için de forumları Küçükçekmece sahildeki amfi tiyatroda gerçekleştirmeyi önermek.

* Atölye çalışmaları başlatmak. Somut öneri olarak direniş süreci boyunca AKP iktidarının yaptığı “bunlar siyasi” vurgusu karşısında “siyaset”i tartışmak için bir Siyaset Atölyesi gerçekleştirmek. Ayrıca Cennet Mahallesi’nde planlanan Müzik Atölyesini ortaklaşa gerçekleştirmek.

* Taksim Dayanışması’nın gerçekleştirdiği toplantılara bir temsilci ile katılmak. Böylece hem alınan kararların oraya aktarılmasını sağlamak, hem de toplam tartışmalardan daha sağlıklı bir şekilde haberdar olmak.

* Küçükçekmece’de gerçekleşen forumların duyurusunu yapabilmek için Facebook ve Twitter adreslerini daha etkin bir şekilde kullanmak.

Esenyurt’un Ardıçlı, Yeşilkent ve Tokat mahallelerinden emekçilerin ve gençlerin katılımıyla Yeşilkent 2 Temmuz Parkı’nda forum gerçekleştirildi.

Bağlama eşliğinde çekilen halaylarla başlayan forumun açılış konuşmasında, forumların önemine vurgu yapılarak Taksim Direnişi’nin sesinin mahallelere taşındığı ifade edildi.

24 Haziran akşamı aynı parkta yapılan forumda tartışılan başlıklar ve üzerinde ortaklaşılan noktaların notlar halinde aktarıldığı forum, serbest kürsü bölümüyle devam etti.

Bu bölümde söz alan birçok emekçi Taksim Direnişi’nin anlamı üzerinde durdu. Baskıya, sömürüye karşı mücadeleyi sürdürme çağrısı yaptı. Sivas Katliamı’nın 20. yıldönümüne ilişkin konuşmaların da yapıldığı forumda 3. köprüye ‘Yavuz Sultan Selim’ adının verilmek istenmesi kınandı.

Gezi Direnişi’ne katılma nedenlerini anlatan emekçiler faşizme karşı omuz omuza mücadelenin devam etmesini istediklerini aktardılar.

Taksim Direnişi sırasında yaşamını yitiren Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve Mehmet Ayvalıtaş’ın anıldığı forumda 29 Haziran Cumartesi akşamı gerçekleştirilecek 2 Temmuz anmalarına da katılım çağrısında bulunuldu. Oldukça canlı geçen forumun yapıldığı amfi tiyatro dolarken birçok emekçi söz alarak duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

Kartal’da akşam saat 19.00 sularında meydanda biraraya gelen kitleye gençlerin hazırladığı ve Taksim Direnişi’ni konu alan tiyatro gösterimi gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 saat süren tiyatro çevredeki insanlar tarafından ilgi ile izlendi ve sloganlarla selamlandı. Tiyatro gösteriminin ardından forum düzenine geçildi.

Forumda, katılımcı çocuklar, AKP karanlığına karşı öfkelerini ve Taksim Direnişi’ne dönük fikirlerini ifade ederek direnişe devam dediler. Alkışlarla karşılanan çocukların ardından foruma katılan gençler, kadınlar, yaşlılar söz alarak düşüncelerini ve önerilerini dile getirdiler. Saat 24.00’e kadar süren forumda birçok emekçi söz aldı. Genelde önerilerden çok iktidara yönelik düşünceler ifade edildi. Dile getirilen talepler arasında halk komitelerinin/meclislerinin kurulması önerisiöne çıktı. Diğer yandan seçim barajının kaldırılması, meydanın yaşam alanı haline getirilmesi, atölyelerin kurulması yönlü bir çok öneri ifade edildi.

Forumda Ethem Sarısülük’ün katilinin serbest bırakılmasına ilişkin öfke de sık sık dile getirildi. Hafta sonu Kartal Meydanı’nda gerçekleştirilecek olan Sivas Katliamı anmasına çağrı yapıldı.

Kazım Koyuncu’nun da unutulmadığı forumda Kazım Koyuncu şarkıları ile beraber birçok marş çalındı. Meydana kurulan çay ocağı ile gelenlere çaylar ikram edildi. Evlerinden yaptıkları kek ve börekleri getirenler de meydanı yaşam alanına çevirme yönlü çağrılar gerçekleştirdi.

24 Haziran

Esenyurt Saadetdere Mahallesi’nde gerçekleştirilen forum öncesinde Depo Kapalı Cadde girişinde “Yaşasın Taksim Direnişi’miz” pankartı açarak mahalle içlerinde yürüyen kitle Taksim Direnişi ve Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenleri unutmayacağını, unutturmayacağını haykırdı. Yürüyüşe Depo halkı da alkışlarla destek verdi. Pankartın önünde ise kızıl fularlılar tencere-tava bandosu oluştururken devlet terörüne karşı direnişin sembollerinden biri haline gelen baret de takıldı.

Sokak aralarında devam eden yürüyüşün ardından Yurtiçi Kargo direniş alanının karşısında çember oluşturularak forum etkinliğine geçildi.

Bağlama eşliğinde çekilen halaylarla devam eden forum, alanda toplanan işçiler, emekçiler ve gençlerin söz almasıyla devam etti. Bu bölümde söz alan emekçiler, Taksim Direnişi’yle ilgili düşüncelerinin yanısıra bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili önerilerini dile getirdiler.

Dinci-gerici AKP iktidarının yıllardır sürdürdüğü baskı uygulamalarının toplumda büyük bir öfke biriktirdiğine vurgu yapılan konuşmalarda birlik ve dayanışmanın geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. İşçi ve emekçilerin yaşadığı açlık ve yoksulluk gibi sorunlara da değinilen konuşmalarda direniş coşkusu vardı.

Geç saatlere kadar devam eden forumda, 29 Haziran Cumartesi akşamı Depo Kapalı Cadde’de gerçekleştirilecek 2 Temmuz anmasına katılım çağrısında bulunuldu. Ayrıca, forumda yapılan oylama sonucunda önümüzdeki hafta aynı yerde ikinci bir forum gerçekleştirilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Tuzla Üst İçmeler’de bulunan Bingöl Mahallesi’nde Doğu Yıldızı Spor Kulübü Lokali önünde gerçekleşen forum, HDK temsilcisinin yaptığı açılış konuşması ile başladı.

Foruma onlarca kişi katılırken liseli gençlik daha çok söz aldı. Liseliler okullarında yaşadığı sorunları anlatırken daha çok Alevi inancına mensup oldukları için ayrımcılığa maruz kaldıklarını hatta bu yüzden sınıfta bırakıldıklarını ifade ettiler. Liseliler ayrıca paralı eğitime de değinirken aynı zamanda emekçi çocukları oldukları için sermayeye karşı örgütlü mücadele edilmesi gerektiğini de ifade ettiler. Forumun sonunda ise 7. sınıfa giden bir çocuk “Eftelya” şarkısını söyledi. Katılımcıların eşlik ettiği şarkının sonunda “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganı atıldı.

21 Haziran

‘Avcılar Gezi Dayanışması’ adı altında başlayan yürüyüş ve forum 21 Haziran akşamı devam etti.

Saat 21.00’den itibaren Marmara Caddesi girişinde toplanan kitle sloganlarla Avcılar Belediyesi önündeki havuza kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından meydana kürsü kurularak etkinlik başlatıldı. Forumun açılışında yapılan konuşmada direnişin talepleri hatırlatılırken günlerce süren devlet terörünün bilançosu aktarıldı.

Serbest kürsü bölümünde söz alan birçok kişi de Taksim Direnişiyle beraber dayanışma ve birlikte mücadelenin geliştiğini ifade etti. Gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi. Kürsüden söz alarak Kürtçe konuşan bir emekçinin konuşması ise kitle tarafından “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganıyla karşılandı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece-Esenyurt-Tuzla-Avcılar

 

 

 

 

Forumlarda dayanışma ve mücadele kararlılığı

 

Ankara-Mamak

20 Haziran’da Mamak Tuzluçayır Meydanı’nda saat 21.00’de buluşan emekçiler Direniş Komitesi tarafından örgütlenen forumlarda düşüncelerini ve önerilerini ifade etmeye devam ettiler. Mamaklı emekçiler Ankara’da “cadı avı” ve gözaltı-tutuklama furyasına ilişkin düşüncelerini dile getirdiler.

Çocukları gözaltına alınan ailelerin de konuştuğu forumda saldırıların püskürtülebilmesi için dayanışmayı büyütme çağrısı ön plana çıktı. Forum bölümünün ardından etkinliğe geçildi. Devrim ve sosyalizm şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşmalar gerçekleştirildi. Ethem Sarısülük’ün ailesinin avukatı Kazım Bayraktar katilin serbest bırakılmasıyla ilgili konuştu. Etkinliğin ilerleyen bölümlerinde Malik İnci ve Mehmet Kale ezgileriyle desteklerini sundular.

22 Haziran’da Tekmezar Hacı Bektaş-ı Veli Parkı’nda gerçekleşen forum, etkinlikle devam etti. Saat 19.30’da başlayan forumda ilk olarak serbest kürsü kuruldu. Burada söz alan emekçiler mücadeleyi büyütmek, alanları terk etmemek çağrısı yaparken, ulusalcı havanın da oldukça etkili olduğu görüldü. Ayrıca emekçiler devrimci tutsakların da yanında olduklarını belirttiler.

BDSP tarafından yapılan konuşmada, devletin yaptığı operasyonların ilk olmadığı, bu saldırılara karşı Kürdü, Türkü, Arabı, Ermenisi, Alevisi, Sünnisi hep birlikte kardeşleşerek mücadeleyi büyütmenin ve bu mücadelenin örgütlü bir şekilde yürümesi gerektiğinin altı çizildi.

Etkinliğe katılım ilk başta sınırlı iken saatin ilerlemesiyle sayı da hızla arttı. Etkinlik yerel bir sanatçının ezgileri ile sona erdi. Alanda BDSP bildirileri dağıtılırken Kızıl Bayrak gazetesinin satışı gerçekleştirildi.

Ayrıca Halkevleri Mamak’ta direniş platformunun içerisinde olmasına rağmen Tuzluçayır’da etkinliğin olduğu sırada bir kürsü kurmuş ve alanda yaptıkları çağrı ile kitleyi buradan Tuzluçayır’a götürmeye çalışmıştır. Etkinliği bölme pahasına yapılan hareket emekçilerin tepkisi ile karşılaşınca geri adım atmak zorunda kalmışlar ve ‘bugün buradayız’ açıklaması yapmışlardır. Mamak Direniş Platformu’nun kararı alanda kalmak ve günü parkta yapılacak etkinlikler üzerinden planlamak olmasına rağmen Halkevleri’nin bu dar grupçu pratiği hareketi bölmekten öteye gitmemektedir. “Az olsun benim olsun” bakışı ile bu hareketin önünün açılamayacağı ise açık ve nettir.

İzmir-Güzeltepe

Türkiye’nin bir çok semtinde gerçekleştirilen ve Taksim Direnişi’nin tartışıldığı forumlar devam ederken Çiğli Güzeltepe Mahallesi’nde de forumlar yapılmaya başlandı. 24 Haziran akşam saat 21.00’de Uğur Mumcu Parkı’nda başlayan ve Taş Ocağı’nda otobüs son duraklarında sona eren yürüyüşün ardından forum gerçekleştirildi. Birçok mahallelinin ve siyasi kurum temsilcilerinin söz aldığı forumda sorunlar konuşularak “ne yapabiliriz” sorusu tartışıldı. Saat 23.00’e kadar süren tartışmalarda bazı tartışmaların bir sonuca bağlanması ve kararlar alınması bir sonraki foruma bırakıldı.

Bursa

22 Haziran’da duran adam eylemleri, belgesel gösterimleriyle devam eden eylem ve etkinlikler gerçekleştirilen forum ile sürdü.

Forumdan önce çocuklar için bir resim atölyesi gerçekleştirildi. Forum ise saat 20.30’da başladı. Çok sayıda emekçi, genç, kadın ve emekli söz alarak düşünce ve önerilerini dile getirdi.

Bunun yanısıra Brezilya’da ulaşıma yapılan zam ile patlak veren eylemler hatırlatılarak, Bursa’da her 3 ayda bir ulaşıma zam yapıldığı ve ulaşım hakkına sahip çıkmak için çalışmalar yapılması gerektiği belirtildi.

Birçok insanın halen direnişin nedenlerini bilmediği, bu yüzden yukardan olmayan bir dil ile neden insanların sokağa döküldüğünün anlatılması gerektiği vurgulandı.

Kitlelerin sokakta siyaset yapmayı öğrendiği, siyasetin emekçilerin, gençlerin yaşamının gündelik bir parçası haline gelmesi gerektiği ifade edilen bir diğer görüştü. Bu açıdan forumların önemine dikkat çekildi ve bu forumların mahallelerde, işyerlerinde yapılması gerektiği dile getirildi. Direnişle dayanışma platformları oluşturulması gerektiği belirtildi.

Bugüne kadar direnişi marjinaller ve çevreciler olarak ayırmaya çalışan devletin çabalarını boşa düşürmek gerektiği söylenerek, tutuklanan direnişçilere sahip çıkmak gerektiği belirtildi.

Bu görüşleri destekleyen konuşmalar sürerken, bir grup provokasyon çıkarmaya çalıştı. Bir konuşmacının konuşmasına müdahale ederek, demokrasi dersi vermeye çalışan bu grup forumda dağıtıcı bir etki yaratsa da bir süre sonra foruma katılanların sağduyulu davranmasıyla provokasyon girişimi boşa düşürüldü.

Forumdan şu kararlar çıktı: Forumların mahallelerde örgütlenmesi için çalışmalar yürütülmesi, örgütlenme ihtiyacının giderilmesi, ulaşım zammına karşı çalışmalar yürütülmesi…

Kararların oylanmasıyla forum sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara-İzmir-Bursa