24 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/21

 Kızıl Bayrak'tan
Metal işçileri grev kapısında, satış an meselesi
Washington’da sınırları çizilen AKP savaş çığırtkanlığına devam ediyor
ABD-İsrail ikilisi tedirgin
Polisin hedefi basın!
Reyhanlı’da bir hafta daha geçerken
Emekçiler Reyhanlı için sokakta!
“Bizi savaştıkları bir
düşman olarak görüyorlar!”
İş güvencesi, insanca bir ücret, insanca yaşam için
İşçiler direniyor!
İşçi grevleri artıyor
THY grevinde her gün mücadele!
MESS’i yenmek, ihanete geçit vermemek için
Metal işçisi
tarih istiyor!
Anti-emperyalist mücadelenin kapsamı ve niteliği
H.Fırat
“Anti-tekel demokratik devrim stratejisi”:
Portekiz deneyimi
H. Fırat
Kolombiya: Gerilla hareketlerinde
bir dönemin sonu
S. Eren
“Özgür” Suriye Ordusu
16.Pfingstjugendtreffen sona erdi
Üniversite kampüslerine ÖGB yerine polis

Hiçbir gerçek karanlıkta kalmayacak!

Gençlik Reyhanlı’nın hesabını soruyor!
Kaypakkaya anıldı!
Nurhak şehitlerini
mücadelemizde yaşatıyoruz!
B. Bahar
Kaçırılan ama yitmeyip kalanlara...
H. Eylül
Düzenin ÇED aldatmacası
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kaypakkaya anıldı!

 

İstanbul

Kaypakkaya için Gazi DHF’nin örgütlediği anma yürüyüşü Eski Karakol’da toplanmasıyla başladı.

“İbrahim Kaypakkaya’yı anmak onurdur!” pankartının taşındığı eylemde Gazi Cemevi’ne kadar yüründü. Yürüyüş sırasında “İbrahim Yoldaş” türküsü tüm kitle tarafından söylendi. Yapılan konuşmalarda; İbrahim Kaypakkayı’nın devrimci kişiliği anlatıldı ve devletin Kaypakkaya’yı anmak isteyenlere uyguladığı terörü teşhir edildi.

Kartal’da Ahmet Şimşek Koleji önünde bir araya gelen kitle meşaleler ve İbrahim Kaypakkaya fotoğrafları taşıdı. “Nerede bir direniş ve mücadele varsa orada Kaypakkaya yaşıyor ve savaşıyor” Partizan imzalı pankartla yürünerek Kartal Meydanı’na gelindi.

Devrim ve komünizm şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından basın açıklaması okundu. Partizan’ın örgütlediği eyleme BDSP, ESP, SDP de destek verdi.

Gebze

Gebze’de sınıf devrimcileri tarafından yapılan anma programına İbrahim Kaypakkaya ve tüm devrim şehitleri için saygı duruşu ile başlandı.

BDSP adına gerçekleştirilen konuşmada, İbrahim Kaypakkaya’nın devrimci çizgisinin, reformizmden kopuş temellerinin, düzen karşısında alınması gereken tutumun altı çizildi. Dönemi anlatan bir sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Anmada ayrıca müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Ankara

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, gerçekleştirdiği söyleşi ile devrim şehitlerini andı. Söyleşide Türkiye devrim tarihi kısaca özetlendi ve ‘71 devrimci çıkışı bu tarihin içinde anlamlandırıldı.

Ayrıca, devrimci ve ilerici kurumlar Sakarya Caddesi’ne yürüyerek devrim şehitlerini andılar. Ziya Gökalp Caddesi’nin trafiğe kapatıldığı yürüyüşün ardından Sakarya Caddesi’ne gelindi ve burada bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Mamak’ta Mayıs şehitleri Şirintepe Mehtap Pastanesi önünden Tuzluçayır meydana yapılan yürüyüşle anıldı.

Tuzluçayır meydanda gerçekleştiriler saygı duruşunun ardından eylemi örgütleyen kurumlar adına ortak basın metni okundu. Basın açıklaması sona erdiğinde Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu sahneye çıkarak Mayıs şehitleri için yazılmış türküleri seslendirdi. Ercan Bingöl’ün söylediği Kürtçe türkülerle eylem sonlandırıldı.

İzmir

Partizan ve Demokratik Halklar Federasyonu (DHF) tarafından örgütlenen eylem Basmane Meydanı’ndan Konak Meydanı’na yüründü. Saygı duruşunun ardından basın metni okundu. Açıklama bitiriliken bir de müzik dinletisi sunuldu. Eyleme BDSP’nin de aralarında bulunduğu birçok devrimci ve ilerici kurum katıldı.

Bursa

Kaypakkaya, Bursa’da yapılan bir eylemle anıldı.

Osmangazi Metro İstasyonu çıkışında başlayan yürüyüş Kent Meydanı’na kadar sürdü. Kent Meydanı’na gelindiği zaman ise devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından ise basın metninin okunmasına geçildi.

Mersin

Mersin 68’liler Derneği’nin düzenlediği İbrahim Kaypakkaya anması Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

68’liler Derneği Başkanı’nın konuşmasıyla başladı. Saygı duruşuyla devam edan anmada İbrahim Kaypakkaya’nın siyasal mücadelesini içeren sinevizyon gösterimi sunuldu. Sinevizyonun ardından konuşmacılar ile birlikte panel gerçekleştirildi.

Konuşmaların ardından program şiir ve müzik dinletisiyle sonlandırıldı.

Çorum

Kaypakkaya, mezarı başında da anıldı. İlerici ve devrimci güçler mezarlık girişine geldiğinde kimlik kontrolü yapılmadan mezarlığa girilemeyeceğini söyleyen jandarmaya, barikatlara yüklenerek cevap verildi.

Anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Ardından basın açıklamasına geçildi. Eylemi örgütleyen kurumlar adına yapılan basın açıklamasının ardından İbrahim Kaypakkaya’nın annesi kısa bir konuşma yaptı. “Söyleyeceğim şey şudur: Burada birçok İbo var. Korkmadan yolunuza devam edin” dedi.

Eylem konuşmaların ardından, marşların okunmasıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Gebze-İzmir-
Mersin-Ankara-Bursa

 

 

 

 

Taksim’de Kaypakkaya direnişi!

 

Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, katledilişinin 40. yıldönümünde Taksim’de yapılan militan eylemle anıldı. BDSP’nin de aralarında bulunduğu devrimci ve ilerici güçler tarafından yapılan anma için Tünel’de toplanılarak Taksim Meydanı’na yürüyecekti. Fakat polis bir kez daha azgın terörünü devreye sokarak kitleye saldırdı. Polisin saldırısı sonrası eylem parçalı olarak sürse de fiili-meşru yürüyüşlerle saldırı karşılandı.

Toplanma anından itibaren eylem alanını terörize eden polis Taksim-Karaköy Tüneli kapattı. Tünel alanına yaya girişini de kapatan polis basını da hedef aldı. Saldırı öncesinde çevik kuvvete “gösterilen basını alma” talimatı verildi. Bu ana tanık olan muhabirimiz hedef gösterilerek “fırsatını bulursanız bunu kaçırmayın” dendi.

Tünel’de toplanma sırasında sivil polisler han içinde İbrahim Kaypakkaya dövizlerini taşıyan bir kişiyi gözaltına almaya çalıştı. Handaki faşistlerin de şişe kırıklarıyla linç etmeye çalıştığı eylemciyi kitlenin geri aldığı sırada saldırı başladı. Polis hiçbir uyarı yapmaksızın kitleye gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı.

Kitlenin ağırlıklı bir bölümü Galata üzerinden Taksim’in ara sokaklarına çekildi. Diğer bir kol ise Şişhane üzerinden İstiklal Caddesi’ne yöneldi. İlk saldırının hemen ardından toplanan eylemciler İstiklal Caddesi üzerinden Taksim Meydanı’na yürüdüler. Taksim Meydan’a ulaşan gruba polis yine azgınca saldırırken bu sırada Galatasaray Lisesi önünden başka bir kol yürüyüşe başlamıştı.

Polisin tüm şiddetine rağmen Taksim eylem alanına dönerken 1.5 saat boyunca İstiklal Caddesi üzerinde yürüyüşler yapıldı. Sloganlarla hem Kaypakkaya anılırken hem de Taksim yasağı protesto edildi.

İkinci ekip Fransız Konsolosluğu önüne kadar geldiğinde burada bir süre sloganlarla kitlenin toplanması için beklendi. Ardından burada bir açıklama yapılarak katledilişinin 40. yılında İbrahim Kapakkaya’yı anmak için bu eylemin yapıldığı belirtildi. Aralarında BDSP, DHF ve Partizan’ın yer aldığı kitle Taksim Meydanı’na girerken TOMA kitleye arkadan su sıkmaya başladı. Hemen ardından çevik kuvvet kitleye saldırdı. Polis gözaltı yapmazken yakaladığı eylemcileri linç edercesine şiddet uyguladı. Meydan bölgesinde bir otelin içinde Ekim Gençliği okurunun dövülmesini görüntüleyen Gelecek gazetesi muhabiri de polis şiddetine uğradı.

Polis eylemde de kitleyi hedef alarak gaz bombası attı. Bir BDSP’li atılan gaz bombasının çarpması üzerine kolundan yaralandı ve Taksim İlkyardım Hastanesi’ne götürüldü. Oradan da Şişli Etfal Hastanesi’ne götürüldüğü öğrenildi. Meydana yürüyen SDP’lilere gaz bombalarıyla yapılan saldırının ardından Tarlabaşı’na çekildiler. Eylem bu çatışmanın ardından iradi olarak bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul