24 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/21

 Kızıl Bayrak'tan
Metal işçileri grev kapısında, satış an meselesi
Washington’da sınırları çizilen AKP savaş çığırtkanlığına devam ediyor
ABD-İsrail ikilisi tedirgin
Polisin hedefi basın!
Reyhanlı’da bir hafta daha geçerken
Emekçiler Reyhanlı için sokakta!
“Bizi savaştıkları bir
düşman olarak görüyorlar!”
İş güvencesi, insanca bir ücret, insanca yaşam için
İşçiler direniyor!
İşçi grevleri artıyor
THY grevinde her gün mücadele!
MESS’i yenmek, ihanete geçit vermemek için
Metal işçisi
tarih istiyor!
Anti-emperyalist mücadelenin kapsamı ve niteliği
H.Fırat
“Anti-tekel demokratik devrim stratejisi”:
Portekiz deneyimi
H. Fırat
Kolombiya: Gerilla hareketlerinde
bir dönemin sonu
S. Eren
“Özgür” Suriye Ordusu
16.Pfingstjugendtreffen sona erdi
Üniversite kampüslerine ÖGB yerine polis

Hiçbir gerçek karanlıkta kalmayacak!

Gençlik Reyhanlı’nın hesabını soruyor!
Kaypakkaya anıldı!
Nurhak şehitlerini
mücadelemizde yaşatıyoruz!
B. Bahar
Kaçırılan ama yitmeyip kalanlara...
H. Eylül
Düzenin ÇED aldatmacası
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçisi tarih istiyor!

 

Türk Metal ile MESS arasında süren görüşmelerin tıkanmasının üzerine Türk Metal’in almış olduğu eylemlilik kararı çerçevesinde 22 Mayıs günü birçok kentte olduğu gibi Bursa’da da bir eylem gerçekleştirildi. Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde işçiler iş çıkışı fabrika pankartlarıyla eyleme katıldılar.

İşçilerin eylem boyunca coşkulu olduğu gözlendi. Renault, Tofaş ve Delphi işçileri eyleme kitlesel katılırlarken, Renault işçileri eylem alanına girişte “Geliyor, geliyor Reno işçileri geliyor!” ve “Hey MESS şaşırma sabrımızı şaşırma!” sloganları attılar.

“Şalter inecek bu iş bitecek!” sloganı eylem boyunca en sık ve coşkulu atılan slogan oldu. Eylemde basın açıklamasını Türk Metal Bursa Nilüfer Şube Başkanı Ruhi Biçer okudu. Biçer’in açıklamasında Türk Metal’in alacağı eylem planına değinmemesi ve grev tarihine dair bir açıklama yapmaması üzerine metal işçileri Biçer’in konuşmasını sıklıkla sloganlarla engelledi.

Metal işçileri Biçer şahsında Türk Metal’e grev tarihi üzerinden baskı yaparken, Biçer’in “Eylem yapamaz, salon toplantılarıyla süreci geçiştirir dediler eylemler mitingler yaptık. Grev kararı alamaz dediler aldık, asamaz dediler astık” sözleri metal işçileri tarafından “Tarih, tarih, tarih…” sloganları ile kesildi. Ayrıca metal işçileri konuşma sırasında sıklıkla “Başkan bu grevin tarihini ver!” ve “Greve gitmeden bu iş çözülmez!” sloganlarını attılar.

Biçer konuşmasını “Gün gündür sonunda biz kazanacağız” sözleri ile bitirmesi üzerine metal işçileri bir kez daha “Tarih, tarih, tarih…” sloganını attılar. Basın açıklamasının bitiminde MESS’in almış olduğu lokavt kararı da işçilere duyuruldu. Metal işçileri bu kararı “Caney caney caney, işte meydaney, delikanlı MESS nerdesin aney!” nakaratlarıyla karşıladılar.

Eylemden notlar:

- İşçiler geçmiş eylemlerinde attıkları “Başkan seninle ölüme de gideriz!” sloganını bu eylemde atmadılar. Sloganı yalnızca kürsünün önündeki bir grup işçi attı.

- Eyleme 1500’ü aşkın işçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

GAMAK’ta greve doğru

GAMAK fabrikasında toplu iş sözleşmesinde bir dizi madde için iki tarafın da ısrarcı olması üzerine uyuşmazlık zaptı tutuldu.

Uyuşmazlık kararının ardından grev kararını fabrikaya asan GAMAK işçileri greve doğru gidiyor. Çelik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada yaklaşık 1000 işçi çalışıyor. Emekli işçilerin de çalıştığı fabrikada işçiler arasında sınıflandırma yapılarak işçiler arasında ücret uçurumu bulunuyor. “1. sınıf” ve “2. sınıf” işçilerin maaşları yüksek olmasına rağmen çoğunluğu genç işçi olan “öteki işçiler” asgari ücret alıyor.

Üç yılda bir yıl yapılan toplu iş sözleşmesi süreçlerinde daha önce genelde patronun dediği oluyor ve satış sözleşmesine imza atılıyordu. Bu yılki sözleşme dönemi diğerlerinden farklı olarak işçilerin kararlı duruşları sayesinde bir basınç altında hala devam ediyor.

%22 zam ve ücret farkı ortadan kaldırılsın talepleri doğrultusunda işçiler haftalardır eylemde. Sakal bırakma eylemi yapan işçiler ayrıca yemek boykotu ve öğle araları fabrika içinde yürüyüş gerçekleştiriyorlar.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

 

 

DİSA Otomotiv’de tek kişilik direniş!

Lüleburgaz yolu üzerinde kurulu bulunan DİSA Otomotiv’de sendikaya üye olduğu için işten atılan Bora Varol tek kişilik direnişe başladı.

20 Mayıs Pazartesi günü Birleşik Metal-İş Sendikası Trakya Şubesi öncülüğünde başlayan tek kişilik direniş 3. gününde devam ediyor.

DİSA Otomotiv, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü ve yetkili olduğu bir fabrika. Patron türlü ayak oyunlarıyla sendikayı boşa düşürmeye çalışıyor. Yeni işçi alımları yapan fabrika, sendikalı işçilerle, yeni işbaşı yapan işçileri bir araya getirmemeye özen gösteriyor.

Henüz işe yeni başlayan Bora Varol isimli işçi ise ilk elden sendikaya üye olduğu için patronun saldırılarının hedefi haline geldi.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

 

 

MESS’ten lokavt kararı!

 

Metal toplu sözleşmelerinden taraflar kavga hazırlıklarını güçlendiriyor. MESS, 22 Mayıs’ta lokavt kararı aldı.

Metal işkolundaki Grup TİS sürecinde grev kararları alınmış, hem Birleşik Metal-İş hem de Türk Metal üyesi işçiler MESS’in kavga davetini kabul ettiklerini duyurmuşlardı. Fabrikalarına grev kararlarını asan metal işçileri, eylemlerde de grev kararlılığını sıklıkla dile getirmişti.

MESS’in çağrısı üzerine yeniden masaya oturan Türk Metal, son görüşmesini dün yapmıştı. Türk Metal ile görüşmesinin ertesi günü de MESS lokavt kararı aldığını duyurdu. MESS böylelikle metal işçilerinin grev iradesini kırmaya, işçileri kavgadan vazgeçirmeye çalışıyor.

MESS’in lokavt kararı, sürecin daha çetin koşullarda geçeceğini gösteriyor. Ancak metal işçilerinin yaptığı eylemden de anlaşılıyor ki, metal işçileri kavgaya hazırlanmış, MESS’i yere sermek için ellerini ovuşturuyor.