17 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/20

 Kızıl Bayrak'tan
Reyhanlı katliamının sorumluları emperyalistler ve yerli taşeronlarıdır!
Tayyip Erdoğan Washington’da
Amerikancı gericilerin özlü sözü
Sahibinin sesi medya iş başında
Bu fotoğrafa iyi bakın!
Reyhanlı için emekçiler hesap soruyor!
THY siyonist İsrail’e sponsor oldu
Kargo işçisi geleceği için direniyor!
THY’de baskılara rağmen grev kararlılığı
“Bu işin peşini bırakmayacağız!”
Taşeron cumhuriyeti - Volkan Yaraşır
Anti-emperyalist mücadele ve ulusal etken - H.Fırat
Libya’da çeteler savaşı
Ölümü değersiz gören değersiz yaşayanlara dair... - T. Kor
15-16 Haziran direniş ruhuyla...
“Bedeller ödemeliyiz ki yarın çocuklarımız daha iyi bir dünyada yaşasınlar!”
Üniversitelerden...
Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için
yaz kampında buluşalım!
Faşizmin işkencehanelerinde
devrim savunması!
Nükleer tekellerin çıkarına insan ve doğa sağlığı katlediliyor!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

THY’de baskılara rağmen grev kararlılığı

 

THY’de 24. Dönem TİS görüşmelerinin tıkanmasının ardından alınan grev kararı 15 Mayıs sabah 03.00’te resmen uygulandı. THY’de greve çıkan Hava-İş Sendikası yaptığı basın açıklamasıyla tüm baskılara ve polis ablukasına rağmen grevi sürdüreceğini ifade etti.

Grev öncesi sermaye hükümeti AKP’nin bakanları tarafından yapılan “THY’nin yanındayız” açıklamalarının da ne anlama geldiği ortaya çıktı. 500 civarında polis ve TOMA’larla havaalanı etrafı kuşatılırken grevin başlayacağı gecenin akşamı, THY Dış Hatlar Terminali önündeki 305 işçinin direniş alanı polis tarafından boşaltıldı. “Havaalanı güvenliğinde infiale neden olacağı” gerekçesiyle grevin tüm eylemlerine yasak getirildiği ifade edilerek THY işçileri ve destekçiler aylardır direnişin sürdüğü alandan uzaklaştırıldı. Polis işçilerin çay ocağına ve direniş alanındaki eşyalarına el koydu. Polisin tutumu üzerine Hava-İş işçilerle THY Genel Müdürülüğü önüne geçti.

Yağmura rağmen THY Genel Müdürlüğü önünde beklerken işçilere Genel-İş, Nakliyat-İş üyesi direnişçi Yurtiçi-MNG Kargo işçileri, Sendikal Güç Birliği üyeleri ve ilerici kurumlar da destek verdi. THY işçileri grev kararını astıktan sonra sendika binasına döndü. Grev gözcüleriyse pankartların asıldığı noktalarda grev nöbetini sürdürdü.

Erzurum, Sivas, Samsun ve Ankara’dan kalkması gereken uçakların kalkmaması ile grevin ilk sonuçlarıyla karşılaşan THY yönetimi, saldırılarının dozunu arttırdı.

Grev kırıcılar işbaşında!

Grev kararı karşısında harekete geçen THY yönetimi grev kırıcılığa soyundu. Yeni mezun olan öğrencileri uçuşa hazırlayan THY yönetiminin, SunExpress çalışanlarını da THY uçaklarına yönelttiği ifade ediliyor. Ayrıca hava işkolundaki kimi meslek odalarını da yanına çeken THY yönetimi, yaptırdığı çağrılarla “greve katılmama kararları” açıklattı. Hava Yolları Kabin Memurları Derneği’nin (TASSA) ardından son olarak Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA), açıklama yaparak yönetim kurulu kararı ile greve katılmayacaklarını ifade etti.

Grev kırıcılığının yanısıra THY yönetimi riyakar açıklamalarla Hava-İş’i suçladı. Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Ali Genç yaptığı açıklamalarla Hava-İş’i hedef alıp grevi zayıflatmaya çalıştı. Genç, “THY, çalışma hakkını kullanmak isteyen uçuş personelini arayarak baskı yapan Hava-İş Sendikası yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacak” diyerek sendikayı grev için baskı kurmakla suçladı. Genç havaalanındaki polis ablukasından ve THY’nin grev kırıcı baskılarındansa söz etmedi.

Baskılara rağmen grevi sürdüreceğiz”

Polisin baskısı nedeniyle Dış Hatlar Terminali’nden ayrılan Hava-İş üyeleri grevle ilgili basın açıklamasını THY Genel Müdürlüğü önünde gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin yaptı. Ayçin, grevi boşa düşürmek için THY’nin Uçuş İşletme Başkanı’nı kaptan olarak uçurduğunu, yeni eğitimden çıkan, daha üniforması hazır olmayan personeli göreve kattığını söyledi. Ayçin, yeni personelin acemiliğine dikkat çekerek “daha hangi kapıdan hangi tip uçağa bineceğini bile bizim grev gözcüsü arkadaşımıza soran part-time personelle mi uçuş güvenliğini sağlayacaksınız?” sorusunu sordu. Ayçin, THY’nin grevi boşa düşürmek için grev nöbetçilerinin sudan sebeplerle engellendiğini, grev pankartı asılması gereken yerlere ulaşımın engellendiğini, dinlenme odalarında polisin beklediğini, Devlet Konuk Evi’nde kaçak işe giriş sistemi kurulduğunu ve parka boş uçak çekerek personeli gizlice dinlendirmeye çalıştıklarını anlattı. Ayçin THY işçilerinin işten atılma korkusuyla eyleme katılamadıklarını, yoğun bir baskı altında tutulduklarını söyledi. Atilay Ayçin açıklamayı grevin sürdürüleceğini ifade ederek bitirdi.

Eyleme sendikalar genel olarak yönetici düzeyinde katılırken direnişçi İsmaco, Kuzu Deri, HEY Tekstil, Yurtiçi-MNG işçileri ve Halkevleri, HDK, MBP, ÖDP gibi ilerici kurumlar da destek verdi.

Eylemde DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Sendikal Güç Birliği Platformu adına Kristal-İş Başkanı Bilal Çetintaş ve Almanya Essen-Thüringen Eyaletleri Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Stefan Kürzell, Sanatçılar Girişimi’nden Ataol Behramoğlu konuştular, Hava-İş greviyle dayanışma mesajlarını sundular.

 

 

 

 

Standard Profil’de mücadele kararlılığı

 

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Standard Profil fabrikası işçileri 8 aydır sürdürdükleri örgütlenme faaliyetinin sonunda 13 Mayıs günü işyerini terk etmeme eylemi yaptılar.

Patron, gece vardiyasında beklemek için yemekhaneye gelen işçilerin üzerine özel güvenlikleri salarak işçilerin toplanmasını engellemeye çalıştı. Her türlü baskıya rağmen yemekhanenin bahçesinde toplanan işçiler iki ayrı fabrikada eyleme başladılar. Sabah vardiyası ekipleri de direnen işçilere katılınca işyerini terk etmeme eylemi büyüyerek devam etti.

Patron işçiler üzerinde baskı kurmayı sürdürerek, fabrika içerisinde tezgah başlarında işçilere tutanak tuttu. İşçiler bu tutanakları imzalamazken ayrıca geceden itibaren fabrikanın tuvaletleri kilitlenerek işçilerin tuvalet ihtiyaçlarını karşılamaları engellendi.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin örgütlenme çalışması yürüttüğü fabrikada sendikanın örgütlenme sorumlusu Cemal Topçu işçilere seslenerek sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunu, sendikal haklarına sahip çıkmalarını ve sendikanın bu fabrikaya mutlaka gireceğini ifade etti.

Öğlen saatlerinde polis fabrikayı ablukaya aldı. Üretimin devam ettiği fabrikada, SP1 ve SP2’de yaklaşık 100 işçi içerde bekleyişlerini sürdürürken 07.00-15.00 vardiyasından çıkan işçiler de direnişe katıldı. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan’ın da katılımıyla SP1 önünde çadır kuruldu. Ardından topluca SP2’ye yüründü.

Emniyet Müdürü, Petrol-İş Şube Başkanı İsmail Doğan ile yaptığı görüşmede işçilerin fabrikadan çıkarılmasını istedi. Doğan ise hiçbir işçinin işten atılmayacağı garantisi verilirse direnişe dışarıda devam edebileceklerini söylediği öğrenildi. Görüşmeler sonuç vermedi. Polis fabrikaya girdi. Şube başkanının konuşmasını dinlemek için dışarı çıkan işçilerin etrafı polis tarafından sarıldı. Polis “fabrikayı terk etmezseniz hepinizi gözaltına alırız” diyerek işçileri tehdit etti. Polis patronun hizmetinde işçilere pervasızca tehditler savururken adım adım işçiler fabrika dışına çıkarıldı. Polisin tutumu sloganlar ve oturma eylemiyle protesto edilirken şube başkanının konuşmasıyla işçiler direnişlerini kapı önünde sürdürmek üzere dışarı çıktılar.

KOMPENANTA fabrikası işçileri Standard Profil işçilerine destek olmak için yemek paydosunda fabrika dışına çıkarak sloganlarla eylem yaptılar. Türk Metal Sendikası’na üye işçiler “Petrol-İş - Türk Metal el ele!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atarak gösterdikleri dayanışmanın ardından işbaşı yaptılar. KOMPENANTA işçilerini karşılamak için yemekhaneden çıkılmasını fırsat bilen Çevik Kuvvet işçileri arkadan sararak yemekhaneye geri dönmelerini engelledi. Bunun üzerine tüm işçilerle birlikte SP1 önüne geçildi. İki fabrikadaki bütün işçiler dışarı çıkarıldıktan sonra direniş dışarıda devam etti. İşçilere ayrıca KESK Manisa Şubeleri olarak da ziyaret yapılarak destek verildi.

Petrol-İş Sendikası konu ile ilgili 14 Mayıs’ta yazılı bir açıklama yaparak 40’ın üzerinde işçinin işten çıkarıldığını, yöneticilerin tüm diyalog çağrılarına cevap vermediğini ifade etti.

Kızıl Bayrak / Manisa