17 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/20

 Kızıl Bayrak'tan
Reyhanlı katliamının sorumluları emperyalistler ve yerli taşeronlarıdır!
Tayyip Erdoğan Washington’da
Amerikancı gericilerin özlü sözü
Sahibinin sesi medya iş başında
Bu fotoğrafa iyi bakın!
Reyhanlı için emekçiler hesap soruyor!
THY siyonist İsrail’e sponsor oldu
Kargo işçisi geleceği için direniyor!
THY’de baskılara rağmen grev kararlılığı
“Bu işin peşini bırakmayacağız!”
Taşeron cumhuriyeti - Volkan Yaraşır
Anti-emperyalist mücadele ve ulusal etken - H.Fırat
Libya’da çeteler savaşı
Ölümü değersiz gören değersiz yaşayanlara dair... - T. Kor
15-16 Haziran direniş ruhuyla...
“Bedeller ödemeliyiz ki yarın çocuklarımız daha iyi bir dünyada yaşasınlar!”
Üniversitelerden...
Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için
yaz kampında buluşalım!
Faşizmin işkencehanelerinde
devrim savunması!
Nükleer tekellerin çıkarına insan ve doğa sağlığı katlediliyor!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kargo işçisi geleceği için direniyor!

 

Güvencesizliğe, düşük ücretlere, kölece çalışma koşullarına karşı kargo ve taşımacılık işkolunda çalışan işçilerin direnişi ve örgütlenme mücadelesi sürüyor. Farklı kargo firmalarında yürüyen mücadeleler gerek örgütlenme çabalarının sürdüğü kargo firmalarının yapısı gerekse de çalışan sayısı açısından farklı özellikler gösteriyor. Yurtiçi Kargo, MNG Kargo ve DHL Lojistik’te kapı önü direnişleri sürüyor.

DHL’de 1 yıla yaklaşan direniş

Geçtiğimiz yıl sendikal örgütlenme adımlarının atıldığı Almanya merkezli lojistik devi DHL Lojistik’teki direniş 330’lu günlerine ulaşmış bulunuyor.

Türk-İş’e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) üyesi DHL işçilerinin üç ilde DHL depoları önünde başlattığı direnişler kararlı biçimde devam ediyor. Bursa, Kocaeli/Gebze ve Esenyurt Kıraç’taki DHL depolarında sendikaya üye oldukları için işten atılan TÜMTİS üyesi işçiler direniş çadırlarında bekleyişlerine devam ederken baskılara rağmen mücadelelerine ara vermiyorlar.

Direniş sürecinin başından itibaren süren sendikadan istifa baskılarının yanısıra son aylarda ise Hak-İş’e bağlı Öz Taşıma-İş eliyle mücadele kırılmak ve etkisizleştirilmek isteniyor. Müdürler aracılığıyla paravan sendikaya geçirilen işçiler zam, ikramiye gibi vaatlerle oyalanmak isteniyor.

DHL’de patron desteğiyle “takım sözleşmesi” imzalandığı iddialarının sendika üyesi işçilerle beraber henüz TÜMTİS’e üye olmayan diğer işçiler üzerinde herhangi bir karşılığı bulunmuyor. Önce Nisan ayı içerisinde ardından da sürekli ileri tarihlere atılarak işçilere maaş farkları verileceği sözleri ise tutulmuyor. Son olarak, şirket yöneticilerinin imzasının dahi bulunmadığı takım sözleşmesinde işçilere her yıl için 1 ikramiye ve 300’er TL yakacak parası verileceği iddiaları geçiyor.

Tüm oyalama taktiklerine rağmen DHL işçileri sendikal örgütlenme sürecinden umutlular ve uluslararası sendikaların da desteğiyle kazananın er ya da geç kendileri olacağını söylüyorlar. DHL’nin Türkiye genelindeki depolarında taşeron işçiler ve kadrolu işçilerin toplam sayısı 2500’ü buluyor.

Yurtiçi’nde örgütlenme çabaları sürüyor…

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası çatısı altında sendikal örgütlenme mücadelelerini sürdüren Yurtiçi Kargo işçileri de patronun kölelik dayatmalarına ve sendikasızlaştırma saldırılarına karşı direniş yolundan vazgeçmiyorlar.

Türkiye’nin birçok ilinde 1000 şubesi ile 32 aktarma merkezinde toplam 12 bin çalışanı bulunan Yurtiçi Kargo’daki direniş süreci 4. ayına yaklaşıyor. Haklarında açılan davalar, direniş çadırlarına yönelik sivil-resmi polis baskısı gibi engellemelere rağmen, işten atılan işçilerin Gebze Çayırova, Esenyurt Haramidere Transfer Merkezi, Kadıköy Şube ve Konya Aktarma Merkezi ile Ankara’daki şubelerde işten atmalara karşı mücadeleler devam ediyor.

İşe iade davaları devam eden işçilerin yargı süreçleri de sendikanın lehine işliyor. Yurtiçi Kargo’nun sendika düşmanlığı ise çoğunluk alınan kimi acenteleri şirket şubesine çevirerek kendini gösteriyor. Kapatılan şubede de yasal mevzuat gereği grev süreci işliyor.

İşçilere yoğun bir şekilde “sendikadan uzak durun”, “işinizden olursunuz” baskısı yapan Yurtiçi Kargo yönetimi, acenteler bünyesindeki işçilere ‘ekstra para’ teklif ediyor. Ayrıca, işçilere sıfır faizle binlerce lira kredi açarak sendikal örgütlenmeyi baltalamaya çalışıyor.

MNG işçileri örgütleniyor

DİSK/Nakliyat-İş’in bu süreçte örgütlenme mücadelesi yürüttüğü bir diğer kargo şirketi ise MNG Kargo. Yurtiçi Kargo’daki mücadelenin buraya sıçramasıyla başlayan sendikal örgütlenme süreci yeni üyeliklerle hız kazanıyor. Ezici bir çoğunluğunu genç işçilerin oluşturduğu MNG’de de benzer sendikasızlaştırma saldırıları yaşanıyor. Yurtiçi Kargo’da olduğu gibi MNG’de işten atmalara karşı direnişler devam ediyor. İstanbul’da Marmara Aktarma Merkezi’nde süren direnişle eşzamanlı olarak diğer büyük aktarma merkezlerinde de işçiler sendikaya yöneliyor.

Yılbaşı zammı olarak 35 TL gibi komik bir zamma karşı tepkilerini dile getiren MNG işçileri örgütlülüklerini büyütme mücadelesi veriyorlar. Diğer yandan, örgütlenmeyi kırmak için türlü ayak oyunlarına başvuran MNG Kargo yönetimi, örgütlenmenin önünü kesmek için işçileri patron sendikası Karsan-İş’e üye yapmaya çalışıyor.

MNG Kargo’nun Türkiye genelindeki şubeleri ve aktarma merkezlerinde toplam 6600 çalışan bulunuyor.

Kargo ve taşımacılık sektöründe yürüyen örgütlenme mücadelelerinin başarıya ulaşması güvencesizliğe ve taşeron çalışmaya büyük bir darbe anlamına gelecek. Bu yüzden, direnen işçilerle sınıf dayanışmasını yükseltmek işçi sınıfı mücadelesini yükseltmek anlamına geliyor ve işçiler bu dayanışmayı hak ediyor.

 

 

 

 

Çerkezköy ve Bursa’da
Türk Metal eylemi

 

Türk Metal, 15 Mayıs’ta Çerkezköy ve Bursa’da grev süreci ile ilgili bir eylem yaptı. Eylemlerde işçilerin kararlılığı yansırken, kitlesel katılımlarla tepkiler ve talepler dile getiriliyor.

Bursa

Türk Metal Bursa’da eylemi Kent Meydanı’nda gerçekleştirdi. Eylem gündüz vardiyasından çıkan işçilerin Kent Meydanı’na gelmesiyle başladı. Birçok fabrikadan işçiler, fabrika pankartlarıyla eyleme katıldı. Tofaş, Renault, Mako, Coşkunöz, Grammer, Farba, Yazaki, Valeo, Delphi işçilerinin de aralarında bulunduğu eyleme yaklaşık 1500 kişi katıldı.

Eylemde “Alçaklara kar yağdı üşümedin mi? MESS sen bu işin sonunu düşünmedin mi?” dizeleri söylendi. Yazaki işçisi kadınların yazdığı bir şarkı da kürsüden işçiler tarafından okundu. Basın açıklamasını 3 No’lu Şube Başkan Zafer Öztürk okudu. Bu süreci zafere taşıyacaklarını söyleyen Öztürk, 120 gündür meydanlarda olduklarını dile getirdi. Öztürk’ün MESS’in inat ettiğini yineleyerek, onları fabrikalarda, meydanlarda sonuna kadar bekleyeceklerini söylemesi üzerine kitleden “bekleme, bekleme” diyerek tepki verildi.

Eylemden sonra görüşlerini aldığımız işçilerin çeşitli eğilimlere sahip olduğu görüldü. Bir kısmı Türk Metal’e güvensizlik ifade ederken, yine düşük ücretlere imza atılacağına inandıklarını belirtti. Bir kısmı ise bu sefer umutlu olduklarını söyleyerek, fabrikalarda sürekli eylemler yapıldığını (alkış, ıslık, kısa süreli iş durdurma vb), sendikanın her dediğini yaptıklarını, greve çıkılması durumunda da tereddüt etmeyeceklerini belirtti.

Çerkezköy

6 Mayıs’ta grev kararını asan Türk Metal, Çerkezköy Meydanı’nda grev süreci ile ilgili bir eylem yaptı. Eyleme, Türk Metal’e rağmen Arçelik, BSH, Hema fabrikalarından pankartlarıyla gelen işçilerde büyük bir coşku, öfke ve kararlılık hakimdi. Yaklaşık 1000 işçinin katıldığı eylemde sık sık “Direne direne kazanacağız!”, “Ölmek var, dönmek yok!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Vur vur inlesin MESS, MESS dinlesin!” sloganları atıldı. Ardından Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak basın açıklamasını okudu. Türk Metal’in merkezi olarak hazırladığı açıklamanın okunmasının ardından eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / Bursa-Trakya