15 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/07

 Kızıl Bayrak'tan
“İmralı görüşmeleri” oyalaması devam ederken
Patlamanın sorumlusu AKP ve himaye ettiği çetelerdir!
“İleri Demokrasi” hak ve özgürlükleri
tehdit ediyor!
Hapishanelerde faşist devlet terörü tırmanıyor!
Boyalı basının yalan söyleme özgürlüğü!
Metal TİS’leri üzerine
DİSK 46. yılında geçmişini arıyor
“İşçi kardeşlerimizin yanındayız!”
Daiyang-SK Metal grevindeki işçilerle
grev üzerine konuştuk
“Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı” hazırlıkları
Taral Makina’da direniş de saldırı da sürüyor
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Teknopark işçileri
zaferi halaylarla kutladı

Kurultayın çağrısı:
Özgürlük, eşitlik, sosyalizm!

Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri-1
Tarihte kadın hareketleri / 2
Mısır’da emekçiler ekmek, onur ve
özgürlük için meydanlarda!
Şeriatçı Suudi Arabistan rejimi
Pentagon’un suç ortağı
Hegemonya krizi - “savaşları”... / 1 Volkan Yaraşır
Bahreyn’de sürekli eylem
Tunus’ta toplumsal sorunlardan güç alan kitle hareketi
Yerel işçi bültenleri
mücadele çağrısını yükseltiyor!
“Kampüs Lise”ler hayata geçiyor!
Osmanlı tarihini kutsayanlarkatliamlara sahip çıkıyorlar!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Taral Makina’da direniş de saldırı da sürüyor...

“Taral’a sendika girecek
başka yolu yok!”

 

Topkapı’da kurulu olan Taral Makina’da işçiler sendikalı oldukları için işten atılmışlardı. Bir haftadır işe geri dönmek ve sendikal haklarının kabul edilmesi için direnişlerini kapı önünde sürdüren işçiler, kurdukları direniş çadırı ile mücadelelerine devam ediyorlar. Bu hafta patronun saldırıları sonucu işten atılan işçi sayısı artarken, direnişle sınıf dayanışması destek ziyaretleri ile büyüyor.

7 Şubat

Direnişin 3. gününde patron sendikaya üye olan üç işçiyi daha işten attı. Atılan işçi sayısı 25’e ulaştı. Fabrikada çalışan işçiler atılanları yalnız bırakmazken atılan her yeni işçi de direnişe katılacağını ifade ettiler.

Patron, işçileri Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan vazgeçirebilmek için bir yandan baskıyı artırırken diğer yandan işçileri kandırmaya çalıştı. Türk Metal çetesini devreye sokup başarısız olan patron, ardından da direnişteki işçilere sendikadan istifa etmeleri karşılığında para teklif etti. Direnişi kirli rüşvet silahı ile kırmaya çalışan patrona işçilerin yanıtı direniş oldu.

Öğle yemeği arasında yapılan eyleme DİSK yöneticileri ile Birleşik Metal-İş yönetici ve temsilcileri katıldılar. Sınıf devrimcileri de her zaman olduğu gibi direnişçi işçileri yalnız bırakmadı. Fabrikadan gelen Taral işçileriyle buluşulmasıyla eylem başladı.

Eylemde ilk olarak Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu söz aldı. Fabrikada yaşanan baskıların Türkiye klasiği olduğunu söyleyen Serdaroğlu, “Rutinleşmiş bir uygulamayı İstanbul’un göbeğinde bir kez daha yaşıyoruz” diyerek sendikalaşma çalışmalarının işten atma saldırısıyla karşılanmasına dikkat çekti.

Söz alan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici “Taral çalışanları şunu çok net bilsinler. Asla yalnız kalmayacaksınız” diyerek konfederasyonun, sendikalarının ve sınıf mücadelesinde yer alan örgütlerin mücadelelerini kazanıncaya kadar destekleyeceklerini belirtti.

11 Şubat

Sabah erken saatlerde direniş alanına gelen işçiler pankartlarını asarak gelen servisleri karşıladılar. Saat 10’daki çay paydosunda ise fabrikada çalışan sendikalı işçiler kapı önündeki arkadaşlarının yanına geldiler. 7 gündür çaylarını direnişçi arkadaşlarına veren işçiler dışarıdaki gelişmelerle ilgili bilgi aldılar. Hep birlikte kararlılıklarını ifade eden sloganlar attılar.

Öğlen arasında direnişe BDSP dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Çalışan işçiler 16.00’daki çay molasında da dışarıdaki arkadaşlarının yanlarına geldiler.

Direnişin 7. gününde fabrika önüne çadır kuruldu. İşçilerin elbirliği ile kurulan direniş çadırı çevreden ilgi gördü. Direnişçi işçilerin de soğuktan çevreye dağılmasının önüne geçildi. İçerde çalışan sendikalı işçiler de çadırı coşku ile karşıladılar. Direnişe yakın çevrede çalışan bazı emekçiler de çadırın yapımına katkı sundu.

12 Şubat

Direnişin 8. gününde Taral patronu ve uşaklarının baskı ve tehditleri devam etti.

Çay ve öğlen paydoslarında kapı önüne gelen sendikalı işçilerin üzerindeki baskıyı arttırdı. İşçilere paydoslarda kapı önünde direnen arkadaşlarının yanlarına gitmeleri yasaklandı. Patronların yasak ve tehditlerine rağmen sendikalı işçiler paydoslarda direnişçi arkadaşlarının yanına gitmeyi sürdürdü.

13 Şubat

Direnişin 9. gününde işçiler sabah erken saatte direniş alanına gelerek servisleri karşıladılar. Çay paydosunda dışarı çıkan sendikalı işçilerle bilgi alış verişi yapıldı. Öğlen saatlerinde direnişçilerin bir kısmı Çorlu’daki mitinge gitmek için yola çıktı. Akşam saatlerinde direniş kararlılığını ifade eden sloganlar tekrar atıldı. Gün içerisinde fabrika önünde geçen birçok emekçi direnişe desteğini sundu.

Taral patronu ve uşakları yeni yöntemlerle baskılarını devam ettirdiler. Sendikalı işçilerin bir kısmının işten çıkarılması üzerine fabrikadaki işler zamanında çıkarılamıyor. İşleri zamanında çıkarmak için 1-2 yıl önce işten çıkarılmış işçileri çağırdılar. Çağrılan işçilerin büyük bir kısmı “arkadaşlarımız direnirken biz o kapıdan içeri girmeyiz” dediler. Çağrılan 3 işçi ise işbaşı yaparak direniş kırıcılığı yaptı. Direnişçi işçiler işbaşı yapan işçilere yaptıklarının direniş kırıcılık, hainlik olduğunu söylemesine rağmen işbaşı yaptılar.

Aynı zamanda Taral patronu ve uşakları işçiler üzerindeki psikolojik baskılarını arttırdılar. Gün içerisinde şef, usta ve müdürler işçileri istifaya ikna etmeye çalıştılar. Yanına gittikleri her işçiye birilerinin istifa ettiği yalanını söylediler. İşçiler bu yalanları ve oyunları boşa düşürdüler.

Kızıl Bayrak / GOP

 

 

 

 

BDSP’den Taral’a ziyaret...

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), işten atılan Taral Makina işçilerinin başlattığı direnişle dayanışma yükseltmek için 11 Şubat’ta ziyaret gerçekleştirdi.

Fabrikaya yakın bir noktadan yürüyüşe başlayan BDSP, “Sendika hakkımız engellenemez! / Taral’a sendika girecek, direnen işçiler kazanacak!” ozaliti açtı. “Taral işçisi yalnız değildir!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşgal, grev, direniş!” sloganları atarak direniş yerine yürüyen BDSP’lileri, direnişçi işçiler “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı ile karşıladılar.

Ziyaret selamlaşmanın ardından BDSP temsilcisinin konuşması ile devam etti. Kısaca BDSP’nin politik kimliğini anlatan temsilci, direnişin kazanımı için desteklerini sunacaklarını belirterek, direnişle dayanışma içerisinde olacaklarını açıkladı.

BDSP’nin ziyareti için teşekkür eden sendika temsilcisi konuşmasına dayanışmanın önemine değinerek başladı. Direnişin sendikal haklar ve işten atmalara karşı yapıldığını belirten sendika temsilcisi, kısaca direniş sürecini özetleyerek, fabrika içerisinde çoğunluğu sağladıklarını, içerideki kararlılığın ve bütünlüğün bozulması için patronun Türk Metal Sendikası’nı devreye soktuğunu vurguladı. Sendika temsilcisi, hem içeride hem dışarıdaki direnişin kazanana kadar süreceğini belirtti.

Konuşmaların ardından ziyaret, deneyimlerin paylaşılmasıyla sürdü. BDSP’liler işçilere Taral Makina’ya özgü hazırladıkları “Direnişçi” başlıklı bülteni dağıttılar. Oldukça ilgili bir sohbetle süren ziyaretin öğle yemeğine denk gelmesi ile fabrika içerisinde topluca gelen işçileri, direnişçiler ve BDSP’liler sloganlarla karşıladılar. Burada da sohbetler devam etti. İşçilerin fabrikaya dönmeleri ile birlikte BDSP’liler de ziyaretlerini sonlandırdılar. Ziyaret hep birlikte atılan “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı ile bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul