15 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/07

 Kızıl Bayrak'tan
“İmralı görüşmeleri” oyalaması devam ederken
Patlamanın sorumlusu AKP ve himaye ettiği çetelerdir!
“İleri Demokrasi” hak ve özgürlükleri
tehdit ediyor!
Hapishanelerde faşist devlet terörü tırmanıyor!
Boyalı basının yalan söyleme özgürlüğü!
Metal TİS’leri üzerine
DİSK 46. yılında geçmişini arıyor
“İşçi kardeşlerimizin yanındayız!”
Daiyang-SK Metal grevindeki işçilerle
grev üzerine konuştuk
“Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı” hazırlıkları
Taral Makina’da direniş de saldırı da sürüyor
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Teknopark işçileri
zaferi halaylarla kutladı

Kurultayın çağrısı:
Özgürlük, eşitlik, sosyalizm!

Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri-1
Tarihte kadın hareketleri / 2
Mısır’da emekçiler ekmek, onur ve
özgürlük için meydanlarda!
Şeriatçı Suudi Arabistan rejimi
Pentagon’un suç ortağı
Hegemonya krizi - “savaşları”... / 1 Volkan Yaraşır
Bahreyn’de sürekli eylem
Tunus’ta toplumsal sorunlardan güç alan kitle hareketi
Yerel işçi bültenleri
mücadele çağrısını yükseltiyor!
“Kampüs Lise”ler hayata geçiyor!
Osmanlı tarihini kutsayanlarkatliamlara sahip çıkıyorlar!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“İşçi kardeşlerimizin yanındayız!”

 

Daiyang-SK Metal Greviyle Dayanışma Platformu 9 Şubat’ta gerçekleştirdiği eylemle, işçiler kazanana kadar dayanışma içerisinde olacaklarını açıkladı.

Platform bileşenleri saat 17.00’de Çorlu Cumhuriyet Meydanı’nda kurulu bulunan açlık grevi çadırı önünde bir araya geldi. “Daiyang–SK Metal işçilerinin yanındayız! Yaşasın Sınıf Dayanışması/Daiyang–SK Metal Greviyle Dayanışma Platformu” yazılı pankart açılarak basın açıklamasına geçildi.

Basın açıklamasını Eğitim-Sen Çorlu Temsilcisi Kazım Ünlü okudu. Ünlü, platformun hazırladığı deklarasyonu okuduktan sonra sözü DİSK Bölge Başkanı’na bıraktı. Ardından 13 Şubat günü gerçekleşecek olan mitingin duyurusu yapıldı.

Eylem boyunca sık sık “İşgal, grev, direniş!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı

Deklarasyon metnini sunuyoruz:


Basına ve kamuoyuna

Daiyang-SK Metal grevini sürdüren işçi kardeşlerimizin yanındayız!

 

Daiyang- SK Metal işçilerinin sendikaları DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası öncülüğünde başlattıkları grevin üçüncü ayı dolmak üzere. DİSK Birleşik Birleşik Metal-İş Sendikası Trakya Şubesi, Güney Kore sermayeli Daiyang-SK Metal işyerinde yetkili bir sendika olmasına rağmen, hiçbir hukuk ve kural tanımayan Daiyang-SK patronu toplu sözleşme masasına oturmak istememiş, böylelikle sendikanın greve çıkması zorunlu hale gelmiştir.

14 Kasım tarihinde başlayan grev bugün Çorlu merkezde 5’er günlük dönüşümlü açlık grevi eylemiyle beraber sürmektedir. Daiyang-SK patronu grevin yasal mevzuatını çiğneyerek, Güney Kore’den getirttiği grev kırıcı işçilerle grevi baltalamaya çalışmıştır. Dahası üretilen malları fabrika dışına çıkarmak istemiş, buna engel olmak isteyen işçiler iki kez polisin coplu ve biber gazlı saldırısına maruz kalmışlardır. Aralarında sendika yöneticilerinin de olduğu birçok işçi yaralanarak hastaneye kaldırılmıştır. Orman kanunlarının hüküm sürdüğü Avrupa Serbest Bölgesi’nde bulunan tüm işverenler greve karşı birleşmiş, grevci işçilere dönük tahammülsüz bir saldırganlık içerisine girmişlerdir.

İş kazalarında ölümlerin ardı arkasının kesilmediği, ağırlaştırılmış barajlarla sendikaların yetkisiz kılınmaya çalışıldığı, kıdem tazminatı, kiralık işçilik, taşeron işçiliğin yaygınlaştırılması, bölgesel asgari ücret gibi temel hak kayıplarının yeniden gündeme geldiği bu dönemde, Daiyang-SK grevinin başarıyla sonuçlanması tüm emekçiler açısından son derece önemlidir.

Daiyang-SK Metal işçilerinin sendikaları DİSK Birleşik Metal-İş Trakya Şubesi öncülüğünde başlattıkları grev yasal, haklı ve meşru bir grevdir. İşçi arkadaşlarımız tüm saldırılara, baskılara, tehdit ve şantajlara rağmen haklı davalarını sahiplenmekte, sonuna kadar direnme kararlılığını ortaya koymaktadır. Daiyang-SK Metal işçileri hakları ve gelecekleri için direniyor. Onlar sadece kendileri için değil, yaşamı köleleştirilmiş milyonlarca işçi ve emekçinin haklı davasını savunmak için grevdeler. Daiyang-SK Metal işçilerinin kazanımı tüm işçi ve emekçilerin kazanımı olacaktır.

Bu bilinçle ve Daiyang-SK Metal işçilerinin grevinin kazanımla sonuçlanacağı inancıyla grevi selamlıyoruz.

Bizler Trakya bölgesinde bulunan DİSK Birleşik Metal-İş Trakya Şubesi, Grevci İşçiler, Tez Koop-İş, Öz İplik-İş Sendikası, Tes-İş Sendikası Trakya Şubesi, Petrol-İş, DİSK Tekstil, DİSK Genel-İş, Eğitim-Sen Çorlu Temsilciliği, Eğitim-İş Çorlu Şubesi, Öz Gıda-İş 2 No’lu Şube, Türkiye Mimar Mühendisler Odaları Birliği, Tekirdağ Tabip Odası, ADD Çorlu Şubesi, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Ergene İnisiyatifi, Trakya İşçi Birliği, Tehlikeli Katı Atık Platformu, Emek Partisi, ESP, BDP, CHP olarak Daiyang-SK Metal grevinin kazanımla sonuçlanması için elimizden gelen desteği sunacağımızı ilan ediyoruz.

Bu yanıyla “Daiyang-SK Metal Greviyle Dayanışma Platformunu” kurmuş bulunuyoruz. Tüm işçi ve emekçileri Daiyang-SK Metal grevcileriyle maddi ve manevi dayanışmanın yanı sıra eylemli sınıf dayanışmasını yükseltmeye çağırıyoruz.

Yaşasın Daiyang-SK grevimiz!

Kurtuluş yok tek başına,
ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Daiyang-SK Metal Greviyle Dayanışma Platformu

 

 

 

 

DİSK 46. yılını grevci işçilerle kutladı...

Daiyang-SK Metal işçisi yalnız değildir!”

 

DİSK 46. kuruluş yıldönümünü, Daiyang-SK greviyle dayanışma eylemi yaparak kutladı. 13 Şubat’ta gerçekleştirilen 46. yıl kutlamasında, Çorlu’da 90 günü aşkın bir süredir grevlerini sürdüren Daiyang-SK işçileriyle sınıf dayanışması yükseltildi.

Yaşasın sınıf dayanışması

Çorlu Belediyesi önündeki grev çadırına yürümek için Heykel Meydanı’nda buluşan DİSK üyesi işçiler, devrimciler ve destekçi kitle bekleyişini sürdürürken “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları sıklıkla atıldı.

Meydanda “MESS’ten Daiyang-SK’ya mücadele geleneği sürüyor”, “Demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinde 46. yıl”, “Sömürü düzenine karşı direnen Daiyang-SK işçilerinin direnişini selamlıyoruz / Emekli-Sen” pankartları açılırken sendika hakkı için direnen Nakliyat-İş üyesi Yurtiçi Kargo işçileri de kendi pankartlarıyla alanda yerlerini aldı. Bayrampaşa’da direnişlerini sürdüren Birleşik Metal-İş üyesi Taral Makina işçilerinin de katılım sağladığı eylem, Çorlulu emekçiler tarafından ilgiyle izlendi. Daiyang-SK Greviyle Dayanışma Platformu ise “Daiyang-SK Metal İşçilerinin Yanındayız Yaşasın sınıf dayanışması” pankartıyla eyleme katıldı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, işçi aileleri ve DİSK’e bağlı bazı sendikaların üyeleri de platform pankartı arkasına yürüdü. DİSK Tekstil ve DİSK / Gıda-İş Trakya Bölge Temsilciliği de pankart açarak eylemde yer alırken İstanbul’dan ilerici ve devrimci güçler de katılım sağladı.

İşçiyiz haklıyız kazanacağız!”, “İnadına sendika inadına DİSK!”, “Daiyang işçisi yalnız değildir!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarının atıldığı yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda sermayenin saldırılarına karşı mücadele çağrısı yükseltildi.

Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüş sonunda alanda basın açıklamasını DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Erol Ekici okudu. Ekici DİSK’in “Yandaş devlet sendikacılığına karşı 1967’de sınıf ve kitle sendikacılığı anlayışıyla” kurulduğunu vurgulayarak başladığı açıklamada şunları ifade etti: “Siyasi iktidarlardan, devletten, işverenlerden bağımsız olmak; sendikal mücadeleyi demokrasi mücadelesi ile iç içe sürdürmek, işçi kitlelerini kavramak ve onlara sınıf olarak bir kimlik kazandırmak, tabanın söz ve karar sahibi olması DİSK’i DİSK yapan ilkelerdendir.”

DİSK yine alanlarda!”

Ekici, DİSK’in 46 yıllık mücadele tarihi içerisinde yaptığı eylemlerin önemini vurguladı. Ekici, DİSK’in işçilerin umudu ve sesi olduğunu belirtip bu umudu büyütmeye devam edeceklerini ifade etti.

Açıklamanın ardından DİSK Yönetim Kurulu üyeleri Daiyang-SK Metal işçileriyle değerlendirme toplantısına geçti.

Kızıl Bayrak / Trakya