18 Ocak 2013
Sayı: KB 2013/03

 Kızıl Bayrak'tan
Paris katliamı ve “İmralı görüşmeleri” üzerine
Sermaye iktidarı, Suriye’deki çatışmaları körüklemeye devam ediyor
Kürt halkı tepkili,
AKP pervasız ve pişkin!
Devrimci Kadın Kurultayı’ndan 8 Mart’a
Yeni Akit, eski hikaye!
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
Bir direnişin ardından... / Can Şafak
Teknopark işçileri: Ücret hakkımızı gaspettirmeyeceğiz!
Manisalı metal işçileri, birliğin çatısı altında güçleniyor!
Daiyang-SK Metal işçileriyle dayanışma etkinliği
“Eylemlerimizi sürdüreceğiz!”
Türk Metalciler’in gardiyanı olduğu
bir çalışma kampı!
Hatice Yürekli Parti Okulu Açılış Konuşması
Gıdanın jeo-politiği / Volkan Yaraşır
Mali’ye emperyalist müdahale, yalanlar ve gerçekler
Onbinler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i andı
Yeni YÖK Yasa Taslağı’nın son hali hazırlandı
RedHack YÖK’ü hackledi
Emperyalizmin Ortadoğu projesinin faturasını en çok kadınlar ödüyor!
Devrimci Kadın Kurultayı hazırlıklarından
“Sistem değişmedikçe
kadın sorunu da çözülemez!”
Kapitalizm enerji sorununu çözer mi?
Çocuk işçiliği üzerine
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

RedHack YÖK’ü hackledi…

Üniversitelerdeki yolsuzluklar
gün yüzüne çıktı!

 

RedHack’in geçtiğimiz günlerde Yüksek Öğrenim Kurumu’nun sitesini hacklemesinin ardından üniversitelerde yaşanan usulsüzlükler ve yolsuzluklar bir kez daha gözler önüne serildi.

RedHack, eylemini ölüm yıldönümü vesilesi ile Metin Göktepe’ye ve iş cinayetinde ölen maden işçilerine atfettiğini açıklarken, YÖK Elektronik Paylaşım Sistemi sitesine konan mesajda eylemin amacının yeni YÖK Yasa Tasarısı’nı protesto etmek olduğu belirtildi. RedHack açıklamasında tüm üniversite ve lise öğrencilerine hesap sorma ve mücadele çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Yeni YÖK yasa tasarısı üniversite öğrencilerine ve üniversite bileşenlerine karşı indirilmiş bir yasadır. Önümüzdeki süreçte iktidar, üniversiteleri giderek öğrencilerden soyutlaştırıp, belirli kişilerin şirketleri olarak algılanmasını istemektedir. ODTÜ’deki isyan aynı zamanda bizlerin bu yasayı istemediğini göstermektedir. YÖK’ü ne eski haliyle ne de yeni haliyle istiyoruz.”

Eylemin ardından RedHack ele geçirdiği belgeleri parça parça yayınlamaya başladı. Yayınlanan belgelerde ihalelerde yapılan usulsüzlükler, “eğitim” adı altında şirketlerden özel yurtdışı tatilleri ve torpil istekleri gibi bilgiler yansıyor. Yayınlanan belgeler birer ticarethane gibi işleyen, öğrencileri müşteri gibi gören, toplumun değil sermayenin çıkarları için bilim üreten üniversitelerin geldiği aşamayı ve üniversitelerin nasıl yönetildiğini anlamak açısından “ibret” verici örnekler sunuyor.

RedHackLeaks açıkladı…

Ege Üniversitesi: 1999 yılında 2500 kişilik yurt yapılacağı gerekçesi ile kamulaştırma yapıldığı, ancak yurt yerine imar planında mevzuata aykırı tadilat yapılarak alışveriş merkezi yapılması için bir inşaat şirketi ile sözleşme yapıldığı ortaya çıktı.

Sakarya Üniversitesi: Sakarya Üniversitesi rektörü 16 trilyonluk usulsüzlük gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Marmara Üniversitesi: Hukuka ve mevzuata aykırı akademik personel alımı, lisansüstü giriş sınavları için her öğrenciden usulsüz biçimde 100 TL alınması, öğrenci ve personelin kişisel bilgileri bankaya iletilerek kendilerinin haberi almaksızın hesap açılması, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap Helvacı’nın atanmasını engellemeye çalışması, Helvacı’ya mobbing uygulayarak istifaya zorlaması gibi usulsüzlükler ortaya çıktı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Güçlendirme Vakfı’na usulsüz para aktarıldığı, öğrencilerden ilk kayıtta 100 TL, kayıt yenilemede 25 TL bağış toplandığı ortaya çıktı.

Tunceli Üniversitesi: Tunceli Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Batu’nun Uludağ Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Ömer Utku Çopur’a attığı bir mail ile “bir arkadaşı” için torpil talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

Hacettepe Üniversitesi: Üniversitenin şaibeli bağışlar topladığı ortaya çıktı.

Giresun Üniversitesi: “Giresun Üniversitesi Merkezi Araştırmalar Laboratuarı”na teçhizat alımlarında, kurulumu yapılmadan ve hiçbir yasal sürece uyulmadan çok büyük ödemeler yapıldığı ortaya çıktı.

Fırat Üniversitesi: Üniversitenin protokol yapılmadan öğrenci harçlarını almaya devam ettiği ve bu şekilde elde ettiği gelirin bir kısmıyla da Audi A8 marka araç aldığı ortaya çıktı.

Uludağ Üniversitesi: Üniversitenin eski rektörü Mustafa Yurtkuran’ın, öğrenci harçları ve personel maaşları karşılığında Garanti Bankası’ndan aldığı promosyon ücretini, üniversite gelirlerine değil, üniversite vakfına aktardığı, üniversite ihalelerinde yolsuzluk gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Kastamonu Üniversitesi: Sahte diplomalı Cuma Aydın’ın önce akademisyen olarak atandığı, daha sonra meslek yüksek okuluna Bilgisayar Teknolojileri Bölüm Başkanı yapıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Üniversitesi: Sayıştay’ın yaptığı incelemeler sonucunda İstanbul Üniversitesi’nin 1 milyon 537 bin TL’yi muhasebe kayıtlarına girmediği, Ziraat Bankası’nın İstanbul Üniversitesi’ne 325 bin TL’lik bir adet BMW ve 431 bin TL’lik 6 adet otomobili bağışladığı ortaya çıktı.

Gazi Üniversitesi: Atatürk Orman Çiftliği’ne ait Çukurambar’da bulunan ve Gazi Üniversitesi tarafından alınan arazide iş merkezi ve konut yapılması için bir ihale açıldığı, ihaleyi AKP’ye yakın Kuzu İnşaat’ın aldığı ortaya çıktı. Bir komisyoncuya düşen miktarın 5 milyon TL olduğu bildirilirken, rektörün burada çok daha büyük bir vurgun yaptığı belirtiliyor.

Çukurova Üniversitesi: İslam Kalkınma Bankası’ndan alınan 8,9 milyon dolar kredi ile usulsüz olarak gerçekleştirilen ihale sonucunda, eksik ve bozuk tıbbi cihazlar alınarak üniversitenin milyonlarca dolar zarara uğratıldığı ortaya çıktı.

YÖK, örtbas için harekete geçti…

Üniversite yönetimlerinin kirli çamaşırlarının RedHack tarafından ortaya çıkartılmasının ardından YÖK de olayı örtbas etmek için vakit kaybetmeden harekete geçmiş durumda. Eylemin ardından YÖK Başkanı Çetinsaya ortaya çıkan rezaleti meşrulaştırmaya çalışarak şunları söyledi:“Bu belgeler bir kere yasa dışı yollarla ele geçirildi. Onun üzerine bir spekülasyon başladı sanki gizlenmiş belgeler, üstü örtülmüş şeyler veya bilinmeyen şeyler ortaya çıkmış gibi… Vazifemiz gereği bize gelen her türlü ihbarı, soruşturma isteğini, bunları titizlikle, hiçbir ayrım yapmadan inceleme ve soruşturma süreçlerine sokuyoruz. Buradan kalkarak da ‘üniversiteler yolsuzluk’ içinde demenin bence bir anlamı yok.”

Çetinsaya öte taraftan “koruma” içgüdüsü ile saldırgan açıklamalar yapmaktan geri durmadı. Çetinsaya’nın YÖK’ün inceleme ve soruşturma aşamasında olan “gizli” ibareli belgeleri haberleştiren gazetecilerle ilgili yargıya başvuracağını açıklaması, RedHack eylemlerinin kamuoyunda yankı uyandırmasından duyduğu rahatsızlığı açık bir şekilde göstermiş oldu.

RedHack’in gerçekleştirdiği eylemle YÖK kıskacındaki üniversitelerin içerisinde olduğu derin çürüme bir kez daha ortaya serildi.

 

 

 

 

Sistemin karnesi veriliyor

 

2012-2013 Eğitim-Öğretim döneminin ilk yarısında yüzbinlerce lise öğrencisi karne almaya hazırlanırken Esenyurt DLB, bölgedeki liselere yönelik yaygın bir faaliyeti önüne koymuş bulunuyor.

Karne günü yaklaşırken Devrimci Liseliler Birliği de eğitim sisteminin karnesini şimdiden açıkladı. “Eğitim sistemi yine sınıfta kaldı! Ticarileşme: Pekiyi! Gericileşme: Pekiyi, Bilimsellik: Kötü, Anadilde eğitim: Kötü, Eşitsizlik: Pekiyi! Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz!” yazılı afişleri Köyiçi Meydanı ve civardaki liselerin etrafında yaygın biçimde kullanan DLB’liler, çeşitli şiarların yazılı olduğu stickerları da duraklar ve çeşitli merkezi noktalarda yaygın biçimde kullanıyorlar.

Liselilerin Sesi / Esenyurt

 

 

 

 

Bursa’da Liselilerin Sesi faaliyeti

 

Liselilerin Sesi’nin son sayısı olan Ocak sayısı Bursa’da liselilere ulaştırılmaya devam ediyor. 15 Ocak günü Tophane Meslek Lisesi öğle arası çıkışında Liselilerin Sesi’nin satışı gerçekleştirildi. Okul çıkış kapısının önünde ajitasyon konuşmalarıyla gerçekleşen dağıtımda dergi liselilere ulaştırıldı.

Yapılan konuşmalarda paralı eğitim uygulamalarından emperyalist savaş çığırtkanlığına kadar bir dizi konu işlenerek liseli gençlik olarak örgütlü mücadeleyi yükseltmenin üzerinde duruldu.

Ayrıca Liselilerin Sesi’nin son sayısının tanıtımı için derginin ön kapağının kullanıldığı ve iletişim bilgilerinin olduğu afişler yapıldı. Liseli gençlerin yoğun olarak kulandığı yollara ve çarşı merkezine gerçekleşen afiş çalışmasında toplamda 100 adet afiş kullanıldı.

Liselerin Sesi / Bursa