18 Ocak 2013
Sayı: KB 2013/03

 Kızıl Bayrak'tan
Paris katliamı ve “İmralı görüşmeleri” üzerine
Sermaye iktidarı, Suriye’deki çatışmaları körüklemeye devam ediyor
Kürt halkı tepkili,
AKP pervasız ve pişkin!
Devrimci Kadın Kurultayı’ndan 8 Mart’a
Yeni Akit, eski hikaye!
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
Bir direnişin ardından... / Can Şafak
Teknopark işçileri: Ücret hakkımızı gaspettirmeyeceğiz!
Manisalı metal işçileri, birliğin çatısı altında güçleniyor!
Daiyang-SK Metal işçileriyle dayanışma etkinliği
“Eylemlerimizi sürdüreceğiz!”
Türk Metalciler’in gardiyanı olduğu
bir çalışma kampı!
Hatice Yürekli Parti Okulu Açılış Konuşması
Gıdanın jeo-politiği / Volkan Yaraşır
Mali’ye emperyalist müdahale, yalanlar ve gerçekler
Onbinler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i andı
Yeni YÖK Yasa Taslağı’nın son hali hazırlandı
RedHack YÖK’ü hackledi
Emperyalizmin Ortadoğu projesinin faturasını en çok kadınlar ödüyor!
Devrimci Kadın Kurultayı hazırlıklarından
“Sistem değişmedikçe
kadın sorunu da çözülemez!”
Kapitalizm enerji sorununu çözer mi?
Çocuk işçiliği üzerine
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Daiyang-SK Metal işçileriyle
dayanışma etkinliği

 

Daiyang-SK Metal grevinin 63. gününde Birleşik Metal-İş Sendikası Çorlu’da Memduh Şevket Esendal Tiyatro Salonu’nda dayanışma etkinliği düzenledi. Etkinlik öncesi çıkartılan davetiyelerin yaygın bir şekilde satışı yapıldı.

13 Ocak Pazar günü yapılan etkinlikte DİSK’in ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nın tarihini anlatan sinevizyon gösterimi alkışlar ve sloganlarla izlendi.

Etkinlik, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun konuşmasıyla devam etti. Serdaroğlu konuşmasında Daiyang-SK Metal işçilerinin üç yılı bulan örgütlenme sürecine değinerek Serbest Bölge’deki dayatmalardan bahsetti. Sonuç olarak işçi sınıfı ancak örgütlendiği koşulda haklarını kazanacağını ifade etmiş oldu.

Daha sonra grevdeki işçiler adına fabrika temsilcisi Ali Rıza Köse konuştu. Konuşmasında zorlu bir sürecin ardından greve çıktıklarını ve bu süreçte dayanışmanın önemini vurguladı. Devletle karşı karşıya kaldıklarını da belirterek işçi sınıfının bilinçlenmesiyle hakların alınabileceğini ifade etti. Ayrıca yakın zamanda maden ocağındaki iş cinayetinde yaşamını yitiren işçileri unutmamak gerektiğini söyledi.

BİLKAR Tiyatro Topluluğu’nun oynadığı ve Bilgesu Erenus’un yazdığı “Nereye Payidar Nereye” adlı oyun büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi. Tiyatro gösterimi sonunda sendika adına oyunculara çiçek verildi.

Salonda “Sadaka değil toplu sözleşme, insanca yaşayacak haklar istiyoruz! Daiyang-SK Metal İşçileri”, “Bu işyerinde grev var!” pankartları asılıydı.

400’ü aşkın kişinin katıldığı etkinlikte baştan sona büyük bir coşku hakimdi. İşçiler etkinlğie aileleriyle katılıdı. Birleşik Metal-İş, grevci işçilere erzak yardımı yaptı.

Etkinlikte Kızıl Bayrak, Metal İşçileri Birliği, Sol gazetesi ve Gerçek dergisi standı açıldı.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

 

Daiyang grevcilerine polis saldırısı

 

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü Daiyang-SK Metal grevcilerine polis saldırdı.

14 Kasım 2012’den bu yana grevde olan Daiyang-SK Metal işçileri, patronun grev kırıcı olarak Güney Kore’den getirdiği işçilerin fabrikaya alınıp çalıştırılmaması için 15 Ocak günü bir eylem gerçekleştirdi.

Patronun tüm kanunsuz ve hukuk dışı uygulamalarıyla süreç içerisinde onlarca kez karşılaşan grevci işçiler, ilgili yerlere şikayette bulunmuş ancak her defasında geçiştirme ve sessizlikle karşı karşıya kalmışlardı. Sayısız şikayetleri karşılığında ise hiçbir şey yapılmamıştı. Son olarak ise fabrikadaki makineleri çalıştırmak için Güney Kore’den kaçak işçi getirilerek fabrikanın üretimi devam ettirilmeye çalışılmıştı.

İşçiler kendi yasalarını uyguladılar!

Yaklaşık olarak 10 gündür fabrikada kaçak olarak çalıştırılan işçileri geri göndermek için sabah saat 07:00’de işçiler sendikalarıyla birlikte Avrupa Serbest Bölge (ASB) girişine giden yolu çift yönlü olarak trafiğe kapattılar. “Kaçak işçiler defolsun!” sloganları ile eyleme başlayan işçiler, bu esnada grev süreçlerini anlatan bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdiler. ASB’de çalışan diğer işçiler eyleme alkışlarla destek verdiler. Alkış ve sloganlarla yaklaşık 1 saat bekleyişlerini sürdüren işçiler olay yerine gelip kendilerini tehdit eden kolluk güçlerine “Direne direne kazanacağız!”, “Ölmek var dönmek yok!”, “Devletin gücü işçiye mi yetiyor!” sloganları atarak kararlılıklarını gösterdiler. Bu esnada iş giriş saati olduğu için uzun araç kuyrukları oluştu.

Bekleyişin ardından ASB girişine doğru yol açılmadan yürüyüşe geçildi. “İşçilerin birliği sermeyeyi yenecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın onurlu grevimiz!”, “ Kaçak işçiler defolsun!” sloganları ile eyleme devam edildi.

Bir türlü fabrikada denetime getirilmeyen bakanlık müfettişlerinin kısa sürede fabrikaya getirileceği sözü üzerine işçiler yolun bir bölümünü trafiğe açtı. Servislerin içierisindeki işçiler eyleme desteklerini belirttiler.

Polis işçilere saldırdı

Bu esnada grevci işçiler, servislerdeki kendilerini köle gibi gören Güney Koreli patron temsilcilerine haklı tepkilerini gösterdiler. İşçilerin bu haklı tepkisi polisin azgınca saldırısıyla karşılandı. Aylardır Daiyang-SK Metal patronlarının uşaklığını yapan polisler işçilere coplarla ve biber gazıyla saldırdı. Saldırı esnasında yaralanan ve baygınlık geçiren işçiler oldu. Saldırı anında dağılmayan işçiler yürüyüşlerini ASB girişine kadar devam ettirdiler.

Grevi kazanana kadar devam ettirme kararlılıklarını bir kez daha gösteren işçiler bilirkişi fabrikaya gelene kadar bekleyişlerini sürdüreceklerini ifade ettiler.

Kapıda direnişlerini sürdüren işçiler polisin tüm tehditlerine rağmen hala ASB önünde bekleyişlerini sürdürmekteler. Kararlı duran işçiler eylemlerinden de grevden de vazgeçmeyeceklerini dile getiriyolar.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

 

Migros-MBM işçileri geri alınsın!”

 

Adana Organize Sanyai Bölgesi’nde (AOSB) faaliyet gösteren ve MİGROS’un taşeron firması olan MBM tarafından TÜMTİS’e üye olan 4 işçi tazminatsız işten çıkarıldı.

Bu işten çıkarmalar üzerine TÜMTİS Sendikası tarafından 15 Ocak günü firma önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylem öncesinde MİGROS’a ait amblem ve logoların işyeri önünden sökülmüş olması dikkat çekti.

Eylemde “”Migros-MGM taşımacılık işçileri geri alınsın! Sendikal örgütlülüğe saygı gösterilsin!” pankartı açıldı.

TÜMTİS Sendikası Adana Şube Başkanı Halil Çekin tarafından okunan açıklama ile işçilerin işten çıkarılma süreci aktarıldı.

“MİGROS’un alt işvereni olan MBM’nin bünyesinde taşıma, aktarma ve mal kabul işlerinde onlarca işçi çalışıyor” diyen Çekin, asgari ücrete kuralsız ve taşeron olarak çalıştırılan işçilerin sendikaya üye olma hakları ellerinden alınamayağını belirterek şunları söyledi: “MİGROS ve MBM patronlarına sesleniyoruz. Sizlerin tek taraflı olarak belirlediği çalışma şartlarına işçiler uymayacak ve daha iyi bir yaşam için sendikalaşma mücadelesinden vazgeçmeyecektir. Yol yakınken aldığınız karardan geri dönün ve işten attığınız 4 işçiye işbaşı yaptırın.”

“Tüm işçileri, emek ve demokrasi örgütlerini MBM işçileriyle dayanışmaya ve haklı mücadelesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.” denerek sınıf dayanışmasını yükseltme çağrısı yapılıp açıklama bitirildi.

Kızıl Bayrak / Adana