9 Kasım 2012
Sayı: SİKB 2012/11 (44)

 Kızıl Bayrak'tan
Zorlu bir mücadele dönemine girerken
Açlık grevleri kritik aşamada, AKP “iyi polis-kötü polis” oynuyor!
Zindanda direniş, sokakta direniş!
Dışarda güçlü eylemlilikler olmadıkça ölümler engellenemez!
Açlık grevleri ölüm sınırında!
Güngören katliamının failinin kontrgerilla olduğu ortaya çıktı
"Ölüm haberi yapmak istemiyoruz!"
Sermaye hükümeti AKP 2013 yılı programını açıkladı
Direniş ve grevler
işçi sınıfı mücadelesine aittir!
Metal İşçileri Birliği (MİB) MYK Kasım ayı toplantısı
Sosyalizm bayrağı
Ege’de dalgalanıyor!
Volkan Yaraşır’ın
İzmir gecesine mesajı
Başarılı bir etkinlikliğin ardından
Ekim Devrimi üzerine
Yaygın birlik ve kardeşlik çağrısı
Stuttgart’ta coşkulu etkinlik
Açlık grevine Avrupa’dan destek
Gençlik YÖK’e karşı
alanlara çıktı!
Açlık grevi üniversitelerde selamlandı
Emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin
Suriye açmazı büyüyor!
Yerel seçimler için
hazırlıklar başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Stuttgart’ta coşkulu etkinlik...

Kapitalizm krizde, çözüm sosyalizmde!”

 

Komünistler, 4 Kasım günü, komünist hareketin 25. yılı vesilesiyle Stuttgart’ta “Kapitalizm krizde, çözüm sosyalizmde!” şiarlı bir etkinlik düzenlediler.

Genel politik çalışmanın bir parçası olarak ele alınan ve hazırlıkları yaklaşık bir ay süren etkinlikte devrimci ruh ve coşku öne çıktı. İşbölümüne dayalı kolektif bir çalışma ile örgütlenen etkinliğe yaklaşık 250 kişi katıldı.

Etkinlik, enternasyonalist ve devrimci bir ruha sahipti. Gece salonu, gecenin başlangıcından bitimine dek Latin Amerika, Türk, Kürt, Alman ve diğer Avrupa halklarının kavga ve zafer yüklü marş ve türküleriyle yüklüydü.

Etkinlik, açılış konuşması ile başladı. Konuşmada, kapitalist sistemin çıkmazı ve çürümüşlüğünün kısa bir panoraması sunuldu. “İşçiler, emekçiler ve gençler kapitalizmin bu çürümesine karşı, sokaklara çıkıyorlar” denilerek, yükselen kavgaya dikkat çekildi. Tüm bu kavgaların zaferle sonuçlanması için partinin olmazsa olmaz koşul olduğuna özel bir vurgu yapıldı.

Açılış konuşmasını, devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu izledi. Saygı duruşundan sonra, değişik dillerden ve hep bir ağızdan söylenen Enternasyonal marşıyla gece programı devam etti. Ardından, Encanto Latino (Latin Amerika Müzik-Dans Grubu) sahne aldı. Encanto Latino’nun Kolombiya’dan, Brezilya, Arjantin ve Şili’ye uzanan müzikal gezintisi ilgiyle dinlendi. Onları, Kürt sanatçı Delil Delois’in gür ve coşku dolu kavga türküleri ile gerçekleştirdiği dinleti izledi. Delil Delois’in politik rap eşliğinde sunduğu ‘Kine em?’ türküsü salonu hareketlendirdi.

Zaman devrime akıyor!”

Etkinlik konuşmasında komünist hareketin 25 yıllık paha biçilmez birikimi, yarattığı değerler ve TKİP’nin IV. Kongresi’nin tarihsel anlam ve önemi anlatıldı. TKİP’nin devrim tarihimizin en büyük kazanımlarından olduğu vurgulandı. Bunun Türkiye devrimi için büyük bir şans olduğu dile getirildi. Türkiye’deki burjuva cumhuriyetin sona yaklaştığı, yıkılmayı beklediği ve yıkılmasının zorunlu olduğu söylendi. Bu görev ve sorumluluğun ise Türkiye proletaryasına ait olduğunun altı çizildi. “Tarih Türkiye proletaryasının omuzlarına onurlu ve tarihsel bir sorumluluk yüklemiştir” denilen konuşmada şunları söyledi: “İlk sözümüzü tuttuk. Çoktandır parti silahına sahibiz. Şimdi sınıfı devrimcileştirme görevine yoğunlaşmış bulunuyoruz. Bunu da başaracağız. Ve devrime doğru ilerliyoruz. Zaman devrime akıyor. Bu üç silahı birleştirdik mi, devrimi gerçekleştirebilir ve zafere taşıyabiliriz”.

Konuşmadan sonra yarım saatlik bir ara verildi.

Etkinliğin ikinci bölümü Grup Su’nun sahne alması ile başladı. Grup Su, coşkulu biçimde seslendirdiği devrimci türkü ve marşlarla salonda hakim olan devrimci atmosferin yeni bir düzeye çıkmasını sağladı. Dinleti halaylarla son buldu. Grup kitle tarafından beğeni ve coşkuyla izlendi.

Ardından konuşma yapan yazar Volkan Yaraşır, kapitalist kriz, krizin doğası, AB’de krizin biçimlenişi ve biriktirdiği devrimci imkanlar, Ortadoğu’da sürekli savaş hali, Suriye’den, Lübnan’a uzanan iç savaş süreci, Kürt sorununun vardığı boyut, sermaye devletinin neo-osmanlıcı yöneliminin içeriği, sınıf hareketi ve hareketin yeni dinamiklerini içeren bir konuşma yaptı. Özellikle Bolşevik partinin temel parametrelerini ele alarak siyasi öncünün yaşamsallığının altını çizdi.

Etkinliğin son bölümünde Alman müzik grubu Grup Auftak sahneye çıktı. Grup, entarnasyonal marşlarla geceye renk ve coşku kattı. Gece, gençlerin isteği üzerine politik-rap ve Delil Delois’in tekrar sehne alıp “Kine em” eserini bir başka biçimde yorumlayıp söylemeleriyle sona erdi.

Kürt siyasi tutsaklarla dayanışma çağrısı

Etkinlikte, ayrıca Kürt siyasi tutsakların sürdürdüğü açlık grevi de ele alındı. Kritik bir aşamaya varan açlık grevinin politik önemi üzerinde durularak, tutsaklarla devrimci dayanışma göstermenin önemi vurgulandı. Acil eylemli dayanışma çağrısı yapıldı.

Etkinlikte MLPD adına da bir konuşma yapıldı. Konuşmada, günümüz koşullarında enternasyonal dayanışmanın önemi ve yaşamsallığına vurgu yapıldı. MLKP Stuttgart Örgütü de gönderdiği bir mesajla etkinliği selamladı.

Kızıl Bayrak / Stuttgart

 

 

 

 

Yunanistan'da yaşam durdu

 

Yunanistan hükümetinin AB ve IMF direktifiyle aldığı kemer sıkma önlemlerini içeren yasa tasarısının birini daha parlamentoya sunması işçi ve emekçileri yeniden sokaklara döktü.

Yasa tasarısına karşı çıkmak ve Troyka'yı protesto etmek için Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) çağrısı ile 6-7 Kasım'da tüm çalışanlar 48 saatlik genel greve gitti.

Hemen hemen her alanda işçi ve emekçilerin grev kararı aldığı ülkede, toplu taşıma araçları ve taksiciler çalışmazken, gazeteciler de iş bırakma eylemine gitti. Bu nedenle radyo ve televizyonlarda haber programları yayınlanmadı. Devlet hastanelerinde sadece acil servislerde hizmet verilirken, çöpler de grev nedeniyle toplanmıyor.

İşçi ve kamu çalışanları sendikalarının ilan ettiği genel grev 6 Kasım günü sabahın erken saatlerinden itibaren başladı.

Birçok sektörde başlatılan grev nedeniyle kamu hizmetleri durma noktasına gelirken, toplu ulaşım çalışanları greviyle ulaşım felç oldu. Ülkede metro, tramvay, tren, otobüs ve feribot seferleri durdu, okullar, iş yerleri, kamu kuruluşları, bankalar ve yerel yönetimler kapalı kalırken, hastanelerin yalnız acil servisleri hizmet verdi. İş durdurma eylemi nedeniyle uçuşlar iptal edildi. İş durduran medya çalışanları eylemlerini ertesi gün de tekrarladı. Eczaneler kapandı. Avukatlar, hâkimler ve mesleklerinin serbestleştirilmesine karşı çıkan taksi şoförleri pazartesi günü başlattıkları grevlerine tüm hafta boyunca devam edeceklerini bildirdiler.

48 saatlik genel grev çerçevesinde, kamu çalışanları ve işçiler, sendikaların çağrısına uyarak 6 Kasım günü büyük kentlerde protesto gösterileri düzenlediler. Atina'da 40 bin işçi ve emekçi hükümetin kemer sıkma politikalarına ve Troyka'ya karşı sokağa çıkarken, Selanik'teki gösterilere ise 20 bin kişi katıldı.

Benzer gösteriler Selanik, Volos, Yanya, Girit ve Patra’da da düzenlendi.

16 Kasım’da nakit rezervinin biteceği söylenen Yunanistan'ın AB ve IMF'den tahsis edilen 31,5 milyar euroluk yeni mali yardım dilimini alabilmesi için toplam 13,5 milyar euroluk tasarruf etmesi dayatılıyor. Başbakan Antonis Samaras işçi ve emekçilerin, emeklilerin öfkesini bastırmak için parlamentoya sunulan programdaki ücret ve emeklilik maaşı kesintilerinin "son" olduğunu söyledi.