9 Kasım 2012
Sayı: SİKB 2012/11 (44)

 Kızıl Bayrak'tan
Zorlu bir mücadele dönemine girerken
Açlık grevleri kritik aşamada, AKP “iyi polis-kötü polis” oynuyor!
Zindanda direniş, sokakta direniş!
Dışarda güçlü eylemlilikler olmadıkça ölümler engellenemez!
Açlık grevleri ölüm sınırında!
Güngören katliamının failinin kontrgerilla olduğu ortaya çıktı
"Ölüm haberi yapmak istemiyoruz!"
Sermaye hükümeti AKP 2013 yılı programını açıkladı
Direniş ve grevler
işçi sınıfı mücadelesine aittir!
Metal İşçileri Birliği (MİB) MYK Kasım ayı toplantısı
Sosyalizm bayrağı
Ege’de dalgalanıyor!
Volkan Yaraşır’ın
İzmir gecesine mesajı
Başarılı bir etkinlikliğin ardından
Ekim Devrimi üzerine
Yaygın birlik ve kardeşlik çağrısı
Stuttgart’ta coşkulu etkinlik
Açlık grevine Avrupa’dan destek
Gençlik YÖK’e karşı
alanlara çıktı!
Açlık grevi üniversitelerde selamlandı
Emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin
Suriye açmazı büyüyor!
Yerel seçimler için
hazırlıklar başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Açlık greviyle eylemli dayanışma büyüyor...

Zindanda direniş, sokakta direniş!

 

Kürt siyasi tutsakların açlık grevine katılım binlerle ifade edilmeye başlanırken sokaklarda tutsakların seslerine ses katılıyor. Sermaye devletinin azgın polis terörüyle karşıladığı eylemlere rağmen zindan direnişi sokaklarda büyütülüyor. Neredeyse her gün açlık grevleriyle ilgili bir eylem ve çatışma yaşanıyor. “Topyekün direniş” çağrısından itibaren ivmelenen süreç eylem kararlılığıyla sürüyor.

Ölümler durdurulsun!”

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, açlık grevine destek vermek için 1 Kasım akşamı Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptı.

KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Turgut’un okuduğu basın açıklamasında açlık grevinde olan tutuklulardan 63'ünün ölüm sınırında olduğunu hatırlatılarak Adalet Bakanlığı'nın, başta tabip odaları olmak üzere insan hakları savunucularının açlık grevi yapılan cezaevlerini ziyaret etmesine izin vermesi gerektiği söylendi. Açıklamanın ardından da bir saatlik oturma eylemi yapıldı.

Eyleme, aralarında BDSP'nin de olduğu ilerici ve devrimci kurumlar destek verdi.

Açlık grevi için “F” eylemi

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu'nun her hafta yaptığı 'F' eyleminde, açlık grevi konu edildi.

Taksim Tramvay Durağı'nda biraraya gelen İHD üyeleri ve destekçiler “Hapishanelerde ölüm istemiyoruz” pankartı açarak, F harfi oluşacak şekilde yere oturdular. Eylemde Açlık grevine ilişkin sessizliğe tepkilerin dile getirildiği dövizler taşınırken açıklamayı Burhan Öztürk okudu.

Açıklamanın ardından eyleme katılarak destek olan Bandista müzik grubu ezgilerini seslendirdi.

Cezaevleri Takip Komisyonu'ndan Avukat Sinan Zincir, Marmara bölgesindeki hapishanelerde bulunan tutsakların durumuna ilişkin bilgi verdi. Hiçbir tutsağa B1 vitamini verilmediğini vurguladı.

Tutsakların en büyük ihtiyacının dışarıdan gelecek manevi destek olduğunu vurgulayan Zincir, açlık grevini anımsatan mektup ve yayınların verilmedeğini belirtti. Silivri 2 No'lu L Tipi Hapishanesi'nde KCK ana davasında yargılananların tek kişilik hücrelere konulduğunu söyleyen Zincir, Tekirdağ F Tipi'nde tutuklulara avukat görüşünden çıktıktan sonra çıplak arama dayatıldığını, gardiyanlar tarafından işkence yapıldığını vurguladı.

Akademisyenler nöbette

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan öğretim görevlileri ve asistanlar başta olmak üzere geniş bir akademisyen ekibi düzenledikleri eylemle açlık grevlerine dikkat çektiler. Akademisyenler, 6 Kasım akşamı “Ölüm değil çözüm! Talepler gerçekleşinceye kadar akademi nöbette!” ozalitini açarak eyleme başladılar.

Akademisyenler adına açıklamayı Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Tahsin Yeşildere okudu. Yeşildere, açıklamada açlık grevlerinin temel talebi olan anadilde eğitim ve anadilde savunma hakkı başta olmak üzere tüm taleplerin arkasında olduklarını ifade etti.

Açıklamanın okunmasının ardından 200 imzayla akademisyenlerin bu açıklamayı yaptığı fakat bu imzaların çok sınırlı bir zaman diliminde toplandığı ifade edildi. Açıklamada imzası bulunan akademisyenler olarak bundan sonraki akademik çalışmalarında Kürt sorunu ve açlık grevlerini temel gündem olarak işleyecekleri, yazdıkları makalelerden yapacakları forumlara, girdikleri derslerden konferanslara kadar açlık grevlerinin sesi olacakları ifade edildi.

Aksaray eylemine polis terörü

Açlık grevlerine destek için yapılan eylemlere sermaye devletinin tahammülsüzlüğü devam ediyor. 4 Kasım günü İstanbul'da gerçekleştirilmek istenen basın açıklamasına polis azgınca saldırdı. HDK İstanbul Milletvekilleri ile birlikte Aksaray'daki BDP binası önüne gelen kitleye polis gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı. Saldırı sonrasında DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi rahatsızlanırken kitle sloganlarla geri çekildi.

Eylemciler polis saldırısı sonrasında Millet Caddesi'ne geçtiler. Burada yola barikat kurularak eylem kararlılığı ortaya kondu.

Polis saldırısı sonrası tekrar toplanan kitleye seslenen Aysel Tuğluk ve Sebahat Tuncel polisin kitlenin toplanmasına dahi izin vermediğini belirterek saldırıyı protesto ettiler.

Polis ara sokaklarda "insan avı" başlatırken Fındıkzade ile Yusufpaşa arasında kalan alanda çevik kuvvet ve Akrep tipi zırhlı araçlarla takip sürdü. Polis kahvelerdeki emekçileri dahi tehdit edecek pervasızlıkta davrandı.

Aksaray’da yapılmak istenen kitlesel basın açıklamasına, saldırarak izin vermeyen polisin tutumu, BDP İstanbul İl Binası’nda yapılan basın toplantısı ile protesto edildi.

İl binası önünde toplanan kitle sloganlarla bekleyişlerini sürdürdüler. DTK Eş Başkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, sanatçı Ferhat Tunç ve BDP yöneticilerinin açıklama yapmak için bina önüne çıkmalarından kısa bir süre sonra, polis tazyikli su ve gaz bombaları ile kitleye saldırdı. Ara sokaklarda evlerin içlerine kadar giren polis, gözlemlere göre 10’a yakın kişiyi gözaltına aldı.

Polis saldırısıyla birlikte BDP binasına sığınan kitle, atılan yoğun gaz bombalarının etkilerine bina içerisinde de maruz kaldı. Basın emekçilerinin de hedef olduğu saldırıda, birçok muhabir yaralandı.

İlk olarak DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk söz alarak, polisin saldırısını hatırlattı. Tuğluk, bu polis saldırısının Kürt halkını yıldıramayacağını, Kürt halkının bugünlere direnerek geldiğini vurguladı.

Milletvekli Sebahat Tuncel’de bir konuşma yaparak, AKP’nin halkın iradesi karşısında, zavallı duruma düştüğünü ve yenildiğini vurguladı.

'Topyekûn direnişe' tutuklama

BDP'nin 30 Ekim günü ilan ettiği “Topyekûn Direniş günü” Okmeydanı'nda çıkan çatışmaların ardından gözaltına alınanlardan 12 kişi tutuklandı.

Gözaltına alınanlardan 19'u tutuklanmaları talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilmişti. Savcılıktan 7 kişi serbest bırakılırken 12 kişi mahkemeye sevk edildi. Aralarında 6 üniversite öğrencisi 2 de lise öğrencisi bulunan 12 kişi, "silahlı terör örgütüne üye olma" iddiasıyla tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi.