13 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/15

 Kızıl Bayrak'tan
Siyasal gelişmeler ve 1 Mayıs’ın artan önemi
Saldırganlık ve savaş planlarını bozma kararlılığıyla devrimci 1 Mayıs’a!
TKİP; işçileri ve emekçileri devrim mücadelesini büyütmeye çağırıyor
Uludere katliamı sahiplenildi
Patronlar daha fazla sömürüye “teşvik” ediliyor!
Polis terörüne öfke!
Sınıf devrimcileri 1 Mayıs’a çağırıyor!
Tuzla’da 1 Mayıs toplantısı
“1 Mayıs mücadele günüdür!”
Direniş masaya getirdi
Tersane önünde iş cinayeti protestosu
Bursa’da eğitim semineri
MEPA direnişi sona erdi
1 Mayıs V.I.Lenin
1 Mayıs düşüncesi ilerliyor Rosa Luxemburg
Hugo Boss direnişinin ardından
Enerji işçileri 1 Mayıs’a çağırıyor!
Mali’de siyasi kriz ve çatışmalar derinleşiyor!
Suriye’ye yönelik emperyalist saldırganlık kızışıyor
Mısır’da değişim yok!
Özgürlüğümüze sahip çıkıyoruz!
Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
DTCF’de Sokak Üniversitesi
Liseli gençlik
işçi sınıfının saflarına!
Hoşçakal Özge yoldaş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MEPA direnişi sona erdi

MEPA fabrikasında sendikalaşma çalışması yürüten Metal İşçileri Birliği (MİB) çalışanı 3 işçinin başlattığı direniş 32. gününde fabrika önünde yapılan eylemle sonlandırıldı.

Fabrika önüne gelindiğinde basın açıklamasına geçildi. Açıklamada, direnişin fabrika ve bölgedeki işçilerde yarattığı etkiyi aktarırken şunlar ifade edildi:

“Direnişimiz hedeflediğimiz gibi olumlu sonuçlar yarattı. MEPA fabrikasında koşullar artık MEPA patronunun istediği gibi gitmiyor. İşyerinde koşullar iyileştiriliyor, kuralsız çalışmanın hüküm sürdüğü fabrikada çalışma saatleri geri çekiliyor, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili iyilileştirmeler yapılıyor, servisler artık zamanında geliyor, çalışma saatleri kısaltıldı. Sigorta primleri tam maaş üstünden yatırılmaya başlandı. Biz direniş çadırı kurduğumuz için patron işten atmayı planladığı 30 işçi kardeşimizi işten atamadı. İkinci olarak hedef tahtasına çaktığımız bu sanayi havzasında bulunan patronlar için bir korku odağı haline geldik. Direnişi bitirebilmek için MEPA patronuyla bölgedeki diğer patronlar görüşüyor. Sömürücü patronlar bize destek olan işçilere baskı kurmaya bizlerle bağlarını kesmeye çalışıyor.”

Direnişçi işçiler, “Haklarımız, geleceğimiz ve onurumuz için direndiğimizde karşımıza ne kadar zorluk çıkarsa çıksın başarı elde edebiliyoruz. Bizler 3 Metal İşçileri Birliği çalışanı çıktığımız yolda, direnişimizle bunları başarabildik. Bir de bütün sanayi havzalarında, fabrikalarda tüm işçiler olarak bir araya geldiğimizde neler başarabileceğimizi bir düşünün. Bugün direniş çadırı üzerinden yürüttüğümüz mücadelemizi sonlandırırken, MEPA işçileri olarak başta MEPA patronu olmak üzere tüm patronlar sınıfına karşı mücadelemiz büyüyerek devam edecektir.” diyerek mücadelelerinin süreceğini vurguladılar.

Eylem, Metal İşçileri Birliği (MİB) çalışanı direnişçi işçilerin; tüm işçileri, işçi birliklerine, komiteleşmeye, sendikalaşarak birlik olmaya yaptığı çağrı ile sonlandırıldı. Eyleme BDSP’liler de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

Sadece birlik olmalıyız!”

Tuzla’da kurulu Baymak fabrikasından Türk Metal üyesi bir işçi, Bosch’taki sendika değişimine ilişkin sorularımızı yanıtladı...

- Bosch işçileri patron sendikası Türk Metal’in prangasından kurtulup Birleşik Metal’e geçtiler. Bu konudaki düşüncelerini alabilir miyiz?

- İnsanların gözünü açması güzel bir şey. Hak, adalet neredeyse oraya gidelim. Türk Metal işçilerin sırtından servet üzerine servet ekliyor. Geç kalındı ama Bosch işçileri neyin ne olduğunun farkına vardılar sonunda. Baymak işçileri bundan sonra daha fazla ne bekleyebilirler ki. Zaman geçmeden birlik olabiliriz. Sadece birlik olmalıyız gerisi gelir.

- Türk Metal Baymak’ta geçen sene örgütlendi. Türk Metal’in Baymak işçilerine karşı tutumu nasıl?

- Ortada ne sendika ne de bir icraatı var. Geldikleri zaman ise işçilere her seferinde “İyi şeyler olacak... Yapacağız, edeceğiz...” diyorlar. Ama yapılmıyor. 4 aydır zamsız çalışıyoruz. Ses çıkarınca tehditler savuruyorlar. “Yürüyen trene çomak sokarsanız, çomağınızı kırarız” diyorlar. İşçilerin önünde kurt işareti yapıyorlar. Bizi mi savunuyorlar, yoksa patronu mu belli değil.

-Türk Metal’den ayrılıp Birleşik Metal’e geçmek, metal işçileri için çözüm müdür?

- Birleşik Metal çözüm olmalı. Beklenilen çözümler yine bizim elimizde. Biz yaptıracağız. Onlardan beklersek daha çok bekleriz. Sonucu ne olursa olsun biz bir şeyler yaptırmalıyız.

- Baymak yakın dönemde MESS üyesi oldu. MESS’e karşı nasıl bir mücadele hattı örülmelidir?

- Patronların sendikaya ihtiyacı yok. MESS kapatılmalıdır.

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

 

 

 

İmpo’da kararlı duruş

İzmir Torbalı’da kurulu bulunan ABD merkezli İmpo Motor fabrikasında 44 gün direnerek patrona diz çöktüren Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin toplu sözleşme hakkı için mücadelesi sürüyor.

İmpo Motor işçilerinin fikirlerini alarak toplu sözleşme taslağını hazırlayan sendikanın patronla yaptığı görüşmeler ise patronun ayak oyunlarına takıldı. İmpo Motor işçilerinin istediği %16 zam ve ilk yıl 75, ikinci yıl 90 gün ikramiye talebi karşısında patron %10 zam ve ilk yıl 30, ikinci yıl 45 gün ikramiyeyle çıktı. Bu teklif bardağı taşıran son damla oldu.

Sözleşme görüşmelerinin ilerlememesi ve patronun sendikayı oyalaması üzerine öncü işçilerle sendika arasında yapılan görüşmede öncü işçiler patronu kayba uğratacak eylemler yapma kararı aldılar.

Mart ayının son haftasında İmpo Motor işçileri iş yavaşlatma eylemi başlattılar. Üretimin yarı yarıya düştüğü fabrikada bir hafta içinde depo işçileri iki tırı boş gönderdiler. Aynı zamanda her gün alkış ve sloganlarla seslerini duyurarak yemek boykotu yapan işçilerin eylemi patrona geri adım attırdı.

Patronun işçilere yeni teklifi %10,45 zam ve ilk yıl 30, ikinci yıl 60 gün ikramiye oldu. Bu “komik” teklifi görüşmeyeceklerini ifade eden işçiler eylemlerini sürdürmeye devam etti.

5 Nisan Perşembe günü 17.30’da fabrikadan Ayrancılar’a yürüme kararı alan işçiler eylem hazırlıklarına başlamıştı ki, 4 Nisan gecesi patron temsilcileri ve sendika arasında yapılan görüşmeler sonucunda İmpo Motor yönetimi 11 Nisan Çarşamba günü yeni bir teklifle geleceğini beyan etti. Bunun üzerine yürüyüş iptal edildi. İmpo Motor işçileri yeni teklifin getirileceği güne dek yemek boykotu dışındaki tüm eylemlerine devam edecekler. Görüşlerini aldığımız işçiler sürecin ancak ses getirecek ve patronu köşeye sıkıştıracak eylemlerle çözüleceğini, artık beklemek istemediklerini ve fabrikada öfkenin hat safhada olduğunu ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Türk Metal’den Bosch çabalar

Türk Metal çetesi, Bosch işçilerini geri çekebilmek için vaatler sıralamaya, yalanlar söylemeye devam ediyor. İlk olarak Bosch reklam logolu bir bildiri yayımlamışlardı.

Türk Metal çetesinin Genel Başkanı Pevrul Kavlak 9 Nisan günü Bosch fabrikasında tüm vardiya ve bölümleri gezerek iş saatinde toplantılar gerçekleştirdi. Yemek ve kahvaltı sorununa ilişkin adımlar atılırken vardiya işini cuma gününe kadar çözme sözü verdi. En kısa süre içerisinde ‘demokratik’ seçim vaadi de işçilere ulaştırıldı. Bugüne kadar işçilerin sorunlarına duyarsız kalan, muhatap bile almayan sendika, şimdi Bursa’ya genel merkez düzeyinde yönetici ayırıyor.