13 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/15

 Kızıl Bayrak'tan
Siyasal gelişmeler ve 1 Mayıs’ın artan önemi
Saldırganlık ve savaş planlarını bozma kararlılığıyla devrimci 1 Mayıs’a!
TKİP; işçileri ve emekçileri devrim mücadelesini büyütmeye çağırıyor
Uludere katliamı sahiplenildi
Patronlar daha fazla sömürüye “teşvik” ediliyor!
Polis terörüne öfke!
Sınıf devrimcileri 1 Mayıs’a çağırıyor!
Tuzla’da 1 Mayıs toplantısı
“1 Mayıs mücadele günüdür!”
Direniş masaya getirdi
Tersane önünde iş cinayeti protestosu
Bursa’da eğitim semineri
MEPA direnişi sona erdi
1 Mayıs V.I.Lenin
1 Mayıs düşüncesi ilerliyor Rosa Luxemburg
Hugo Boss direnişinin ardından
Enerji işçileri 1 Mayıs’a çağırıyor!
Mali’de siyasi kriz ve çatışmalar derinleşiyor!
Suriye’ye yönelik emperyalist saldırganlık kızışıyor
Mısır’da değişim yok!
Özgürlüğümüze sahip çıkıyoruz!
Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
DTCF’de Sokak Üniversitesi
Liseli gençlik
işçi sınıfının saflarına!
Hoşçakal Özge yoldaş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bursa’da eğitim semineri

Bursa’da Metal İşçileri Birliği tarafından Tez-Koop-İş Sendikası Genel Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır’ın katılımıyla bir eğitim semineri verildi.

Bosch işçilerinin Türk Metal çetesinden istifa ederek Birleşik Metal’e geçmelerinin, diğer metal işçileri üzerindeki etkisinin fazlasıyla hissedildiği bir süreçte öncü metal işçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen seminerde işyeri komitelerine vurgu yapıldı.

Direnişçi Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinin de katıldığı seminer işçilerin kendi deneyimlerini ve direniş süreçlerini anlatmasıyla başladı. Bu konuşmalarda da işyeri komitesinin direnişte tuttuğu yere özel bir vurgu yapıldı. Bununla beraber örgütlü işçilerin nasıl bir güç olduğu dile getirildi. Direnişe başlamadan önce hor görülen işçilerin direniş sürecinin ileriki aşamalarında kendi muhataplarını kendileri seçtikleri örneklerle anlatıldı. Sendikal bürokrasi de üstünde durulan başlıklardan biriydi.

Direnişçi işçilerin ardından sözü Volkan Yaraşır aldı. Kapitalizmin işleyişi ve kapitalizmin krizlerini anlatarak konuşmasına başlayan Yaraşır, bu süreçte sınıfa yönelik saldırıların arttığını ifade etti. Yaraşır konuşmasına işyeri komitelerinin neden önemli olduğuna vurgu yaparak devam etti. Çeşitli deneyimlerini anlatarak komitelerin nasıl oluşturulduğu üzerinde durdu. Bir komite oluşturulurken dikkat edilmesi gereken noktalara işaret etti. Çeşitli fabrikalardan örnekler vererek anlatımını açtı.

Sınıfın örgütlenme arayışını lokal direnişlerle gösterdiğini bu direnişlerin etkisini yaymak gerektiğini belirtti. Direnişleri bir çam ağacındaki kozalaklara benzeten Yaraşır, yanan bir çam ağacının kozalağı ileriye fırlatacağını ve yangının böylece yayılacağını dile getirdi. Bosch sürecinin yarattığı etkinin de böyle olması gerektiği üzerinde durarak bu süreci iyi değerlendirmek gerektiğine işaret etti. Toplantı, katılan işçilerin anlatımlarının ardından sona erdi. Toplantıya Bosch, Renault, Tofaş, Coşkunöz gibi fabrikalardan işçiler katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

Metal işçilerine 1 Mayıs çağrısı

Metal İşçileri Birliği (MİB), 8 Nisan Pazar günü Gebze’de gerçekleştirdiği toplantıyla 1 Mayıs’ta mücadele alanlarına çağrı yaptı.

Toplantının ilk bölümünde Bosch işçilerinin ve ardından Cengiz Makine işçilerinin Türk Metal çetesinin boyunduruğundan kurtuluş süreçleri aktarıldı. Bu aktarım sırasında sendikaların oluşum süreci, Türkiye’de sendikal hareketin tarihi ve Türk Metal çetesinin ihanet tarihi, ‘98 sürecinin ayrıntıları, Bosch, Renault, Tofaş gibi büyük firmalardaki çalışma koşulları, Tük Metal Eski Başkanı Mustafa Özbek’in malvarlığı ve icraatları ile tüm bunlar içerisinde Bosch işçilerinin attıkları adımın önemi ve taban örgütlülüklerini oluşturma ihtiyacı üzerinde duruldu.

Konuşmalarda, metal işçileri Bosch ve Cengiz Makine işçilerinin açtıkları yoldan Gebze’de mücadelenin yaygınlaştırılması çağrısı yapıldı.

İkinci bölümünde ise 1 Mayıs’ın tarihsel anlamı, güncel önemi, sermayenin son dönem saldırı politikaları, Ulusal İstihdam Stratejisi’nin ayrıntıları aktarıldı. Böylesi bir süreçte sermayenin saldırılarına karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya çağrıldı. Metal İşçileri Birliği’nin saflarında yürüme çağrısı yapıldı. Patronların 1 Mayıs günü resmi tatil uygulamasını kaldırmak için uygulayacağı yöntemlere karşı metal işçilerinin o gün alanları doldurması gerekliliği vurgulandı.

Anlamlı tartışmaların yürütüldüğü toplantı, Taşeron İşçileri Kurultayı’na katılım çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Çiğli Organize’de 1 Mayıs çağrısı

İzmir’de Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Billur Tuz fabrikasında sendikalarına sahip çıktıkları için işten atılan işçiler direnişlerinin 95. gününde fabrika önünden Çiğli Organize Sanayi Müdürlüğü önüne yürüyüş gerçekleştirdiler.

5 Nisan Perşembe günü destekçi güçlerin fabrika önüne gelmesiyle başlayan eyleme BDSP de destek verdi. TÜMTİS, Petrol-İş, Deri-İş, Hava-İş, Tez-Koop-İş, DİP ve EMEP’in de katıldığı eylemde Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse kitleyi selamladı.

Sendikal Güçbirliği Platformu ve İzmir Sendikalar Birliği adına konuşan TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, Billur Tuz ve Savranoğlu Deri işçilerinin direnişini selamlayarak bu iki direnişi sürdüren işçilerin sadece kendileri için değil tüm işçiler için direndiklerini, onların kazanımının Türkiye işçi sınıfının kazanımı olacağını söyledi. Ardından sözü Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan aldı. Deri-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ise, direniş 300-400 gün sürse de vazgeçmeyeceklerini söyledi. Gürsel Köse’nin basın metnini okumasının ardından Organize Genel Müdürlüğü’ne yüründü.

Fabrikalara sesleniş

Yürüyüşte, çevredeki fabrikalarda çalışan işçilere mücadele çağrısı yapıldı. Patronların dayattığı ortaçağ köleliğine boyun eğmemeleri söylendi. İşçilere tüm baskılara karşı 1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanında olma çağrısı yapıldı. Yürüyüş boyunca ses aracından 1 Mayıs marşı çalındı. Yürüyüş sırasında fabrikaların önlerinde durularak ajitasyon çekilirken Belgü Tekstil, Polisac, Standart Cıvata fabrikalarının isimleri söylenerek işçiler sendikalarda örgütlenmeye ve 1 Mayıs’a çağrıldı. Polisac, Amway Kozmetik, FB Tekstil, Opet, Roteks, Klasmet, Telma, Eltaş Transformatör, Elektral, Teknoform, İmas AŞ, Muammer Kağıtçıoğlu, İzmir Senkromeç, Obel Cıvata, Standart Cıvata, Spot Tekstil, Ege Yıldız Plastik, AG Tekstil, Dem Tekstil, Güven Plastik fabrikalarının önlerinde durularak her fabrikaya seslenildi.

Basın açıklamasını Tek Gıda-İş 7 No’lu Şube Başkanı Kemal Köse okudu. Yürüyüş boyunca öğle yemeğinde olan yüzlerce işçi caddeye çıkarak eylemi izledi. Birçok işçi de eylemi yemekhanelerinden takip etti.

Kızıl Bayrak / Çiğli

 

 

 

 

Bosch işçilerinin sesi Mamak’ta!

Ankara Mamak’ta çalışma yürüten sınıf devrimcileri Bosch işçilerinin sesini Mamaklı işçilere ulaştırıyor. “Bosch işçisinin yolundan ileri, Türk Metal çetesini yıkalım!” şiarlı afişler Mamak’ta yaygın bir şekilde yapıldı. Ayrıca Mamaklı işçilerin Bosch işçilerine dair bilgilerinin olmadığı gözetilerek ayrıntılı bilgilerin yansıtıldığı ve Cengiz Makine’de Birleşik Metal’e geçişlerin duyurulduğu afişler de yapıldı. Yanı sıra sabah servis noktalarına Metal İşçileri Birliği imzalı bildiriler dağıtıldı. Stickerler yaygın olarak kullanıldı. Metal İşçileri Bülteni üç gün boyunca servis noktalarına ulaştırılarak işçilere Bosch süreci aktarıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara