30 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/13

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs hazırlığını
saldırılara karşı direnişi büyütmenin olanağına çevirelim!
1 Mayıs’ı kazanmak için görev başına!
1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
Polis terörüne rağmen emekçiler Ankara’da!
“Her yer Ankara, her yer direniş!”
Özgür Gündem’e kapatma!
“Taşeron İşçileri Kurultayı’na yürüyoruz!”
Emekçi kadınlar 1 Mayıs’a yürüyor
ELTA işçilerine gözaltı terörü
MEPA direnişi umut oluyor!
1 Mayıs öncesinde saldırı yasaları tartışıldı
Ceha işçileri mücadelede kararlı!
Enerji işçilerine gözaltı terörü
Volkan Yaraşır ile dünya, bölge, Türkiye ve 1 Mayıs
üzerine konuştuk...
Sınıf hareketinde yeni bir eşiğe doğru
Türk Metal çetesini korku sardı
Türk Metal’i yıkma çağrısı
“Nükleer Güvenlik Zirvesi”nden
savaş tehdidi
Almanya’da uyarı grevleri
Avrupa’da son 10 yılın en büyük Newroz’u
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından..
Emperyalistler ve işbirlikçileri “Suriye’nin Dostları” değil,
halkların düşmanlarıdır!
Gazi anması ve çarpıtılan gerçekler
Özel hastanelerde alınan katkı payı %90’a çıkarıldı
30 Mart 1972 Kızıldere direnişi
Mücadelemiz ortak olmalıdır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MEPA direnişi umut oluyor!

Esenyurt Kıraç’ta kurulu MEPA Mobilya fabrikasında çalışırken sendikalaşma faaliyeti yürüttükleri için işten atılan devrimci işçilerin direnişi sürüyor.

MİB çalışanı 3 MEPA direnişçisi kölece çalışma ve işten atmalara karşı başlattıkları direnişleriyle bölgedeki işçilere umut ve cesaret aşılıyorlar.

Direnişin etkisi

Bölgede her geçen gün daha fazla yankı uyandıran direnişe, işçi ve emekçilerin ziyaretleri sürüyor. İşçiler yaptıkları ziyaretlerde genel olarak “Neden direniş? Bu noktaya nasıl geldiniz?” sorularını direnişçi işçilere yöneltiyorlar. Direnişçi işçiler de kendi çalışma koşulları ile genel olarak işçilerin çalışma koşulları arasında bir fark olmadığını ve bu koşulların MEPA özelinde nasıl yaşadığını anlatıyorlar. Bunun sonucunda örgütlenmekten ve bir araya gelmekten başka yolun olmadığını ifade ederek örgütlenme çalışmalarındaki deneyimlerini işçilere aktarıyorlar. Ziyaretçi işçiler de kendi fabrikalarında da aynı sıkıntıların yaşandığını ve bunun için neler yapılabileceğini direnişçilerle tartışıyorlar.

İmza kampanyası başladı

Direnişçi işçiler çevredeki işçileri direniş çadırı sayesinde bilinçlendirmenin yanı sıra işçi ve emekçilere dönük sosyal yıkım yasalarına patronların keyfi işten atmalarına karşı imza kampanyası başlattılar. İmza kampanyasının yanı sıra bölgedeki işçilerle anketler yaparak direnişi geniş kitlelere yaymaya çalışıyorlar.

MEPA direnişinden patronlar da rahatsız olmuş durumda. MEPA direnişi, dağıtılan bildirilerle beraber çevre fabrikalardaki işçilerin gündemine taşındı. Fakat bu durumu sezen ve bizzat MEPA patronu tarafından ikaz edilen patronlar işçileri korkutarak MEPA direnişini karalamaya yöneldiler.

Her türlü engelleme ve baskıya rağmen MEPA direnişi şimdiden birçok kazanıma imza attı. Direnişten etkilenen işçiler, zorla imzalatılmaya çalışılan iş sözleşmelerine imza atmıyorlar. MEPA da dahil olmak üzere çevredeki birçok fabrikada yasal olmayan çalışma saatleri geri çekilerek yasal kılıflar uyduruluyor ve alınmayan iş güvenliği önlemleri konusunda da çeşitli adımlar atılıyor.

Birleşik Metal’den MEPA’ya ziyaret

İşçileri 26 Mart günü Birleşik Metal-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram ziyaret etti.

Ziyaret sırasında direniş süreci üzerine sohbet edildi. Bunun dışında kuralsız çalışmanın ve sömürünün yoğun olduğu bölgede örgütlenmenin gerekliliği ve zorlukları üzerinde duruldu. Yılmaz Bayram, direnişe destek sunacaklarını ve işyeri temsilcileri ile bir ziyaret düzenleyeceklerini belirterek direnişi selamladı.

İş Güvenliği Uzmanı’na “soruşturma”

İlerleyen saatlerde direniş yerine MEPA’da işçi sağlığı ve İş güvenliğinden sorumlu olan İş Güvenliği Uzmanı geldi. Direnişçi işçilerin yayınladıkları deklarasyon ve yapılan yazılı açıklamalardan kaynaklı kendisi hakkında Çalışma Bakanlığı tarafından soruşturma açıldığını söyleyen Uzman, kaynak olarak da kizilbayrak.net’te yayınlanan haberlerin gösterildiğini belirtti. Kişi olarak bu durumdan rahatsızlığını ifade etti.

İşçilere eğitim verdiğini söyleyerek kendisini savunan İş Güvenliği Uzmanı’na, bu durumun onların işçilere verdiği birkaç saatlik iş eğitimleriyle önlenemeyeceğini ilettiler.

Destek verenlere baskı

Direnişin ilk gününden bu yana desteklerini esirgemeyen kargo işçileri de MEPA patronunun tehditlerinden payını aldı. İşçilerin yanına gelen kargo işçileri MEPA patronunun kendi çalıştıkları yeri de aradığını söylediler. İşçiler hiçbir baskıya boyun eğmeyeceklerini, bu durumun umurlarında olmadığını ifade ettiler. Aynı zamanda iş arayan işsizler de direnişi ziyaret ettiler.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

MEPA’dan Toroslar’a selam!

Direnişçi MEPA işçileri, Toroslar Elektrik Dağıtım işçilerini yolladıkları bir mesaj ile selamladı.

İşçilerin mesajında şöyle denildi: “Bizim gibi bu mücadele sürecinde polisin saldırısına uğrayan, gözaltına alınan işçi kardeşlerimizin, kavga yoldaşlarımızın Adana’da Toroslar Elektrik Dağıtım bünyesindeki taşeron firmada çalışan direnen işçi kardeşlerimizin onurlu mücadelesini selamlıyoruz. Biliyoruz ki, hiçbir baskı haklı mücadelemizi durduramayacaktır. Mücadelemize yönelen saldırılar direncimizi bir nebze geriletmek bir yana, sınıf kinimizi ve kararlığımızı daha da bilemektedir.

Adana’da ki Toroslar Elektrik Dağıtım işçisi kardeşlerimizin yanındayız. Direnişlerini direnişimiz biliyor, onlara yönelen saldırıyı bizlere de yönelen bir saldırı olarak görüyoruz. Sınıf düşmanları bilmelidir ki Adana işçileri yalnız değildir. MEPA’dan Toroslar’a, işçi sınıfının isyan ateşiyle birleşiyoruz.”