9 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/10

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci baharda “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarını yükseltelim!.
Emperyalist saldırganlığa,
faşist baskı ve teröre karşı...
Baskıya, sömürüye ve köleliğe karşı isyan ateşlerini yakalım!..
4+4+4 modeli etrafında
AKP-TÜSİAD çatışması
Adıyaman’da Aleviler’e ait evlerin işaretlendiği ortaya çıktı
Son sözü her zaman
direnenler söyler!
Küçüğüm ama yaşadım dünyanın acısını, büyüdüm unutmadım hiçbirini!
MEPA’da direniş başladı
Hey Tekstil’de
eylemler sürüyor!.
Kayseri CEHA’da ayak oyunları...
Sağlık hakkı
mücadelesi büyüyecek!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Mart Ayı Toplantısı
“3 milyon taşeron
işçisinin sesiyiz!”
“Kadrolu işçiler taşeron işçilerine sahip çıkmalı!”
Almanya’da uyarı grevleri
Eylem ve direnişler
dört bir yanda
Emperyalist savaş ve kadın
BDSP’nin devrimci 8 Mart çalışmaları
Coşkulu emekçi
kadın etkinlikleri
İzmir’de 8 Mart eylemi
8 Mart çağrıları
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından
Beytepe faşizme karşı yürüdü
Hüseyin Yoldaş’a devrim sözümüz var
Hüseyin Hocamız sınıf mücadelesinin barikatlarında yaşayacak
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


8 Mart çağrıları...

Adana’da 8 Mart çalışmaları

Devrimci 8 Mart çalışmaları devam ediyor. Adana Devrimci 8 Mart Platformu İnönü Parkı’nda gerçekleştirdiği bildiri dağıtımı ile eyleme çağrı yaptı. “Baskıya, sömürüye ve eşitsizliğe karşı 8 Mart’ta alanlara!” şiarıyla çalışmalarını devam ettiren Devrimci 8 Mart Platformu, Kültür Sokağı önünde açıklama yaparak 8 Mart eylem ve etkinliklerini duyurdu. Açıklamada 8 Mart’a çağrı amacıyla hazırlanan bildiri okundu.

“2011 çetelesinin açıklandığı verilere göre 232 kadının öldürüldüğü, 610 kadının cinsel tacize maruz kaldığı, 180 kadının tecavüze uğrayıp yaklaşık 70 kadının da intihar ettiği, birçok kadının iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği, yüzlercesinin işten atıldığı, yaklaşık 700 kadının sırf politika yaptığı için tutuklandığı” ifadeleri de bildiride yer aldı.

Açıklama sonrasında Çakmak Caddesi’nde bildiri dağıtımı yapılarak, emekçi kadınlarla sohbetler edildi. Ajitasyon konuşmalarında talepler sıralanarak emekçi kadınlarla 8 Mart’ta birlik olma çağrısında bulunuldu.

Bildiri dağıtımının ardından Merkez postanesinden devrimci kadın tutsaklara kart atıldı.


Çorlu Emekçi Kadın Platformu kuruldu

Çorlu’da bulunan devrimci ve ilerici güçler tarafından Çorlu Emekçi Kadın Platformu oluşturuldu. Platform içerisinde ESP, EMEP, BDP, Eğitim-Sen Çorlu Temsilciliği ve BDSP yer alıyor.

Haftalar süren toplantılar sonucund programda netleşildi. Platform, 11 Mart günü ise bir miting gerçekleştirecek. Çorlu’da 8 Mart nedeniyle düzenlenecek ilk miting olduğu için ayrıca önemli olan bu eylemde konuşmalar, tiyatro ve şiirden oluşan bir program sunulacak.


Kayseri’de 8 Mart çalışmaları

Emekçi Kadın Komisyonu 25 Şubat Cumartesi günü Eğitim-Sen’de yapılan toplantıya katıldı. Devrimci Güç Birliği’nin de katıldığı toplantıda, Devrimci Güç Birliği, Emekçi Kadın Komisyonu 8 Mart’ın tarihsel anlamına uygun kutlanması ve emekçi karakterinin karartılmasına izin verilmemesi noktasındaki hassasiyetini ortaya koydu. Ortaya konulan bu ilkesel tutum kurumlar tarafından genel olarak kabul gördü.

Toplantıda Devrimci Güç Birliği ve Emekçi Kadın Komisyonu’nun önerileri kabul edildi. Yapılan planlama çerçevesinde 8 Mart’ta Kayseri Kent merkezinde bir yürüyüş düzenlendi. 10 Mart’ta Emekçi Kadın Komisyonu temsilcisinin de konuşmacı olarak katılacağı panel düzenlenecek.

Kızıl Bayrak / Adana-Trakya-Kayseri

 

 

 

Manisa’da 8 Mart yürüyüşü

Manisa 8 Mart Emekçi Kadınlar Platformu, 7 Mart günü Manisa Eğitim-Sen önünde bir yürüyüş gerçekleştirildi. Birçok talebin yazılı olduğu dövizlerin taşındığı yürüyüşte renkli görüntüler göze çarptı.

Bu yılki 8 Mart eylemini “çocuk gelinlere” adayan 8 Mart Emekçi Kadın Platformu kortejin en önüne “gelin, damat, işçi,” kostümlü çocukları yerleştirdi. Aynı zamanda 4+4+4 düzenlemesini protesto etmek için de her çocuğun üzerinde 4+4+4 yazan dövizler taşındı. Çocukların hemen arkasında “Kimliğimizin, bedenimizin, emeğimizin sömürülmesine karşı mücadele ediyor; özgürlük, eşitli, barış için yürüyoruz!” şiarlı Manisa Emekçi Kadın Platformu imzalı pankart taşındı.

Eylemde “cadı, hakim, avukat ve işçi” kılığına giren emekçiler davullar eşliğinde coşkulu sloganlarla yürüyüşe başladılar. Çevrede biriken kalabalıktan birçok kişinin eyleme alkışlarla destek vermesinin yanısıra bir çoğu da yürüyüşe katıldı. Eğitim-Sen önünden başlayan yürüyüş trafiği kapatarak Manolya Meydanı’na ulaştı.

Manolya Meydanı’nda basın açıklamasını Eğitim-Sen Kadın kolları sözcüsü ve Manisa Emekçi Kadın Platformu adına Melek Varol okudu. Varol açıklamasında sermayenin son dönemdeki azgın saldırılarına değinerek bu saldırılar karşısında susmayacaklarını ve sonuna kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Varol, KESK’li tutsakları da selamlayarak 8 Martın özüne yaraşır bir biçimde kutlaması gerektiğinin 8 Martın kadın-erkek elele sermayeye karşı mücadele günü olduğunun altını çizdi. Gerçekleşen eylemi “çocuk gelinlere ve çocuk işçilere” adadıklarını söyleyen Varol, 4+4+4 uygulamasına da değinerek tüm işçi ve emekçileri mücadeleye davet ederek açıklamayı bitirdi.

Yürüyüşte “Cinsel ulusal sömürüye son!”, “Kadın-erkek elele özgürleşmeye!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Tek yol devrim, kurtuluş sosyalizm!”, “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!”, “Her gün 8 Mart her gün kavga!”sloganlar atıldı.

Yürüyüş sırasında BDSP imzalı 8 Mart bildirileri yaygın olarak dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Manisa

 

 

 

Emekçi kadınlar alanlarda

Diyarbakır, Urfa ve Hatay’da yapılan Emekçi Kadınlar Günü eylemlerinde emekçi kadınlar alanları doldurdu. Diyarbakır’da eylem alanını onbinlerce kadın doldururken, Hatay’da kadınlar polis barikatlarını aşarak yürüdüler.


Diyarbakır

Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nin (DÖKH) “Öcalan’a özgürlük, siyasi soykırıma son” şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge, çevre ilçelerden gelenlerle birlikte 10 bini aşkın kadın katıldı. Yeşil sarı kırmızı renklere bürünen mitingde konuşan Barış Anneleri İnisiyatifi aktivisti Hava Kıran, “Her kadın bir militandır” dedi.

“Jin ji bo çareseriya pirsgereka Kurd gotubêj û azadi dixwaze (Kadınlar Kürt sorununu çözümü için müzakere ve özgürlük istiyor)” yazılı pankart açıldı. “KESK’li kadın tutsaklar onurumuzdur”, “Em ji warê ku tovê azadiyê hatiye çandi” sloganları atıldı.

Mitingin açılış konuşmasını yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, 8 Mart’ın direniş günü olduğunu vurgulayarak bu gücü yaratan kadınları selamladı.

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, “Soğuk havaya rağmen buradasınız. Hiç kimsenin zulmü sizleri yenemez. Özgür ruhlarınız demir kapıları kıracaktır” dedi.

Tutuklu kadınların gönderdiği mektubun okunmasının ardından “Kadın tutsaklar onurumuzdur” sloganı haykırıldı.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da konuşmasında kadın katliamlarının önüne geçilmesi, kimlik ve dil hakkının tanınması, askeri ve siyasi operasyonların durdurulması ve Kürt sorununun çözülmesi için alanlarda olduklarını vurguladı.


Urfa

Urfa’nın Viranşehir İlçesi’nde yapılan miting polisin engelleme çabaları ile karşılaştı. İlk önce ilçelerden gelen kadınları alana almak istemeyen polis, daha sonra kadınları arka arkaya kurduğu dört arama noktasından geçirerek alana soktu. Miting alanının çamur olması nedeniyle alana mucur dökmeye çalışan belediye ekipleri de yine polis tarafından engellendi.

BDP Urfa İl Eş Başkanı Fatma İzol ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Aysel Tuğluk’un konuşma yaptığı mitingin ardından kadınlar ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti.


Hatay

Hatay Kadın Platformu’nun düzenlediği 8 Mart eylemi nedeni ile Eğitim Sen önünde toplanan kadınları polis barikat kurarak engellenmeye çalıştı. Polisin biber gazı ve coplarla saldırması karışısında “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla barikata yüklenen kadınlar, barikatın açılmaması üzerine yarım saatlik bir oturma eylemi yaptılar. Oturma eyleminin ardından polis barikatı açılarak yürüyüşe başlandı.

Yürüyüş sırasında sürekli engeller çıkararak müdahale etmek isteyen polis basın açıklamasının yapılacağı Ulus Meydanı’na gelindiğinde ikinci barikatı kurdu. İkinci barikatı da aşmayı başaran emekçi kadınlar davul-zurna eşliğinde çekilen halaylar, tiyatro oyunu ve basın açıklaması ile eylemi sonlandırdılar.