9 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/10

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci baharda “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarını yükseltelim!.
Emperyalist saldırganlığa,
faşist baskı ve teröre karşı...
Baskıya, sömürüye ve köleliğe karşı isyan ateşlerini yakalım!..
4+4+4 modeli etrafında
AKP-TÜSİAD çatışması
Adıyaman’da Aleviler’e ait evlerin işaretlendiği ortaya çıktı
Son sözü her zaman
direnenler söyler!
Küçüğüm ama yaşadım dünyanın acısını, büyüdüm unutmadım hiçbirini!
MEPA’da direniş başladı
Hey Tekstil’de
eylemler sürüyor!.
Kayseri CEHA’da ayak oyunları...
Sağlık hakkı
mücadelesi büyüyecek!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Mart Ayı Toplantısı
“3 milyon taşeron
işçisinin sesiyiz!”
“Kadrolu işçiler taşeron işçilerine sahip çıkmalı!”
Almanya’da uyarı grevleri
Eylem ve direnişler
dört bir yanda
Emperyalist savaş ve kadın
BDSP’nin devrimci 8 Mart çalışmaları
Coşkulu emekçi
kadın etkinlikleri
İzmir’de 8 Mart eylemi
8 Mart çağrıları
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından
Beytepe faşizme karşı yürüdü
Hüseyin Yoldaş’a devrim sözümüz var
Hüseyin Hocamız sınıf mücadelesinin barikatlarında yaşayacak
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hey Tekstil’de eylemler sürüyor...

İkitelli’de bulunan HEY Tekstil fabrikasından atılan işçiler alacakları için bir aydır direnişlerine eylemlerle ve ziyaretlerle devam ediyorlar.

3 Mart Cumartesi günü Hey Tekstil işçileri HEY patronu Aynur Bektaş’ın evinin önüne giderek protesto ettiler. Çevik kuvvet eve yaklaşılmasına izin vermezken işçiler Aynur Bektaş’ın dışarı çıkıp, açıklama yapmasını istediler.

İşçiler ekmek bulamazken, çocuklarına okul harçlığı veremezken, patronların böylesi villalarda oturması teşhir edildi. Sınıf çelişkisinin ortada olduğu, işçilerin tazminatsız sokağa atıldığı söylendi. Bizlerin emekleri üzerinden lüks yaşantılarına devam eden Aynur Bektaş’tan haklarını söke söke alınacağı haykırıldı. Yapılan açıklamanın ardından fabrika önüne geri dönüldü.

5 Mart Pazartesi günü HEY patronlarının ticari ilişkilerinin devam ettiği Li Fung önünde oturma eylemi yapıldı. Geçmişte sürekli olarak işçilere “Li Fung’tan alacağımız var, alınca maaşlar ödenecek” denildiği hatırlatıldı. HEY patronlarının iş yaptığı her yeri eylem alanına çevirme sözü verilerek fabrika önüne geri dönüldü.

6 Mart günü işçilerin direnişe devam etmesinden rahatsız olan HEY patronu Süreyya Bektaş işçilerle görüşme talebinde bulundu. İşçiler adına komiteden işçiler ve avukatlarının görüşmeye katılması kararlaştırıldı.

7 Mart günü patronla görüşmek üzere fabrikanın önüne gidildi. Patron Süreya Bektaş’ın, işçilerin seçtiği değil, kendi seçtiği işçilerle görüşmek istediğini söylemesi üzerine işçiler bu talebi kabul etmedi. Bunun üzerine işçilerle avukatları olmadan görüşmek istediğini söyleyen HEY patronunun bu talebi de kabul edilmedi. Sonuç olarak patronun görüşmenin önüne sürekli taş koyması üzerine görüşme yapılamadı.

Son bir haftalık süre boyunca DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, SES Aksaray Şube yönetimi, Çapa Hastanesi’nden taşeron işçisi Kadir Aysun, HDK İkitelli Mahalle Meclisi, BDP üyesi kadınlar, Bahçelievler Bülent Ecevit İlköğretim Okulu’nda çalışan öğretmenler, Çağlayan’dan tekstil işçileri, Bahçelievler’de bulunan AK-EL Vakfı üyeleri Hey Tekstil direnişini ziyaret ettiler.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece

 

 

 

Eğitim Sen’den “4+4+4” karşıtı eylemler

Eğitim Sen, dinci gerici parrti AKP’nin gerici çıkarları ve sermayenin çocuk emeği sömürüsü talebi üzerine hazırladığı ve “4+4+4” olarak formüle ettiği yasa tasarısına karşı 3 Mart günü çeşitli illerdi eylemler yaptı.


İstanbul

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri Şişli’deki Cevahir AVM önünden başlayarak, AKP Şişli İlçe Binası’na yürüyüş yaptı. Eylemde eğitimdeki değişikliklerin tamamen ideolojik ve siyasal olduğuna işaret edilerek gerici, ırkçı, piyasacı eğitimi kabul edilmeyeceği dile getirildi.

Şişli Cevahir AVM önünde biraraya gelen Eğitim Sen’liler “4+4+4=0 Gerici, ırkçı, piyasacı eğitime hayır! / Eğitim Sen İstanbul Şubeleri” pankartı açtı. Kamu emekçileri karlı havaya rağmen çoşkulu sloganlar atarak yolu trafiğe kapattı.

Eğitim-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Barış Uluocak, eğitim sisteminde değişikliği öngören yasa teklifi hazırlanırken eğitim alanında faaliyet yürüten kurum ve derneklerin görüş ve önerilerine başvurulmadığına dikkat çekerek, düzenlemenin 8 yıllık kesintisiz eğitimi hedef almadığını, eğitimde yaşanan dinselleştirme uygulamalarının arttırılmasının, eğitimin ticarileştirilmesinin ve özelleştirilmesinin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğine işaret etti. Yasanın çoçuk emeğinin sömürüsünü artırdığını, erken yaşta mesleğe yönderime hedefi taşıdığını, sınav yaşı düşürülerek dershanelere gidiş oranının arttırıldığını, okul öncesi eğitimin kapsam dışına alındığını ve değişikler yapılsa bile mantığın korunduğunu vurguladı.


Ankara

Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen yaklaşık 400 kişi “4+4+4 ile çocuk gelinliğe, çocuk işçiliğine, gerici ırkçı piyasacı eğitime HAYIR” pankartı açıp Ziya Gökalp ve Meşrutiyet Caddesi’ni kısa bir süre trafiğe kapatarak AKP İl Binası önüne gitti.

AKP İl Binası önüne gelindiğinde yoğun bir çevik kuvvet barikatı ile karşılaşıdı. Barikatın önünde yapılan basın açıklamasında yasa teklifinin antidemokratik bir ortamda hazırlandığı, yasada yer alan gerekçelerin dahi yasa teklifini anlatmaktan gerekçelendirmekten uzak olduğuna değinilirken bu yasa ile birlikte AKP’nin nasıl bir ülke yaratmaya çalıştığının altı çizildi.


Kayseri

Kayseri Meydanı’nda bulunan pano önüne kadar yapılan yürüyüşün ardından açıklama yapan Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı U.Sedat Ünsal, düzenlemenin 8 yıllık kesintisiz eğitimi hedef aldığını, eğitimde yaşanan dinselleştirme uygulamalarının arttırılmasının, eğitimin ticarileştirilmesinin ve özelleştirilmesinin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Yaklaşık 120 kişinin katıldığı eyleme BDSP, DHF, EMEP ve düzen partilerinden CHP destek verdi.


Adana

Eğitim Sen Adana Şubesi önünde toplanan sendika ve demokratik kitle örgütleri, İnönü Parkı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Burada basın açıklaması yapan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca , “4+4+4” olarak adlandırılan yasa teklifinde yapılan değişikliklerin sorunu ortadan kaldırmadığına, tersine yeni sorunlar getirdiğine dikkat çekti. Yapılan düzenlemelere göre eğitimin kademelendirilmesinden vazgeçilmediğini, ilk teklifte 6 yaşın bitirilmesi olarak ifade edilen ilköğretime başlama yaşının 5 yaşının bitirilmesi olarak değiştirilerek bir yaş indirildiğini, ilköğretimin birinci kademesinden sonra açık öğretime geçilmesini olanaklı kılan düzenlemenin değiştirilerek son dört yıllık kademeyle sınırlandırıldığını belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Kayseri-Adana