17 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/07

 Kızıl Bayrak'tan
Dinci-gerici güçlerin iktidar kavgası
İktidar ve rant kavgası dinci-gerici odakları birbirine düşürdü
NATO Genel Sekreteri
Rasmussen’den açıklamalar
Faşist baskı ve teröre eylemli yanıt
“Saldırıları mücadeleyle aşacağız!”
İşsizlik oranları artıyor, işsizlik fonu yağmalanıyor
“Geleceğimizin iyice
kararmaması için...”.
DİSK’te ruhsuz genel kurul
Taşeron işçileri
Ankara’ya yürüyor!.
Sinter işçileri
mücadeleyi bırakmıyor
Devrimci sınıf çalışmalarından
Parti ve yeni döneme hazırlık!
Suriye üzerindeki
baskıyı arttırıyor
Dört kıtadan grev ve eylemler.
Yunanistan’da Troyka “darbesi”
ve sokakta politika -
Volkan Yaraşır
“Okullar hayat bulsun projesi” ve eğitimde son saldırılar
BDSP’den seminerler
8 Mart’ta alanlara!
Geleceğine sahip çık!.
ÇHD İstanbul Şube Sekreteri
Av. Güçlü Sevimli ile konuştuk.
Emekçi Kadın Platformu toplantısı
Ares’i kıskandıran askerler diyarında
acı olağandır!
Gazi’de çeteleşmeye ve yozlaşmaya karşı yürüyüş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’den seminerler...

 

Esenyurt’ta “kadın sorunu” semineri

14 Şubat günü, Esenyurt İşçi Kültür Evi’nde “Kadın sorununun tarihsel gelişimi ve kapitalizm” başlığıyla gerçekleşen seminer 8 Mart’ın tarihsel önemine işaret eden açılış konuşmasıyla başladı. Ardından “kadın sorununun tarihsel gelişimi”, “kadın sorunu ve kapitalizm”, “kadın sorunu ve sosyalizm” başlıkları altında bir sunum gerçekleştirildi.

Sunumun içeriğinde kadın sorununun sınıflı toplumların ilk ortaya çıkışından itibaren var olduğu, kapitalizmin bu sorunu burjuva toplumunun kendi değerlerini katarak yeniden ürettiği ifade edildi. Kadın sorununun köklü çözümünün toplumsal devrimle mümkün olduğu vurgulandı. Kadının cinsel ezilmişliğinden kaynaklı sorunların da mücadele içerisinde devrim sorununa bağlanarak işlenmesi gerektiği ifade edildi.

Kadının özgürleşme mücadelesi üzerine yapılan canlı tartışmaların ardından 25 Şubat’ta düzenlenecek olan “Emekçi Kadın Şenliği”ne etkin katılım sağlanması ve yaygın çalışmasının yürütülmesi gerektiği hatırlatıldı.

30 kişinin katıldığı seminer bahar döneminin kazanılmasına vurgu yapılarak sonlandırıldı.

Küçükçekmece’de “kadın sorunu” semineri

11 Şubat günü kadın sorunu ana başlığı ile, sorunun ele alınışı, ortaya çıkışı, tarihsel gelişimi, komünistlerin yaklaşımı ve feminist hareketin ortaya çıkışının tartışıldığı bir seminer gerçekleştirildi.

Sorunun ele alınışına ve kapsamına dair yapılan tartışmalarda kadın sorununun temelde emekçi kadın sorunu olduğu, sınıf çalışmasının bir parçası olduğu ve bu bakışla ele alındığı, örgütlenme çabasının ve modellerinin bu bakışla iç içe olduğu söylendi.

Küçükçekmece bölgesinde bu sorun çerçevesinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiği üzerine yapılan sohbetler ve bahar sürecinin kazanılması temelinde belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi için pratikte neler yapılması gerektiği tartışması ile seminer bitirildi.

Ev ve fabrika toplantıları, afiş, bildiri ve el ilanları ile yoğun ve etkin bir kitle çalışmasının örgütlenmesi gerektiğinin altı çizildi. Bu çerçevede, yapılan bu seminerin bir başlangıç olduğu, bu seminer çalışmasının ardından, 25 Şubat Cumartesi günü saat 18.30’da gerçekleştirilecek kitlesel 8 Mart etkinliği ve 11 Mart günü gerçekleştirilecek eylemin çağrısı yapıldı.

Mamak’ta GSS Paneli

Mamak BDSP, yürürlükte olan Genel Sağlık Sigortası ile ilgili 12 Şubat Pazar günü Mamak İşçi Kültür Evi’nde panel gerçekleştirdi.

Ankara Tabip Odası yönetiminden Dr. Egemen Aktaş’ın katıldığı panel öncesi el ilanları ve afişlerle etkinliğin duyurusu yapıldı. GSS’nin geri çekilmesi, kıdem tazminatının gaspı, UİS ve özel istihdam bürolarının kapatılması talebiyle başlatılan imza kampanyası kapsamında açılan stantlarda emekçiler panele davet edildi.

Panel, Dr. Egemen Aktaş’ın sunumuyla başladı. Aktaş, “Sağlıkta Dönüşüm Yasası”nın bir parçası olan GSS’nin genel hatlarıyla neleri kapsadığını anlattı. Sağlıkta özelleştirmenin 1950’li yıllardan bugüne geldiğini anlatan Aktaş, toplumsal muhalefetin güçlü olduğu yıllarda bu yasanın gündeme getirilemediğini, ancak muhalefetin zayıflaması ile birlikte elde kalan son hakların da gasp edilmeye başladığını aktardı.

Bu yasa ile milyonlarca insan üzerinden yeni bir rant elde edileceğini açıklayan Aktaş, bugün bu yasanın tam kapsamının neler olduğunu tüm emekçilere anlatılması ve yasa karşısında tok bir tutum alınması gerekliliğini vurguladı.

ATO olarak bu toplantıları sıklaştırmak istediklerini ve eylemli bir hat izleyeceklerini vurguladı. Bu yasalarla sağlık çalışanlarının da olumsuz etkilendiklerini vurgulayan Aktaş, sadece sendikalar, odaların değil, tüm işçi, emekçi ve öğrencilerin ortak bir mücadele yürütmesi gerektiğini vurguladı.

Canlı atmosferde geçen sunum boyunca etkinliğe katılan emekçiler söz alarak hem yaşadıkları sorunları anlattılar, hem de yasa karşısında neler yapılması gerektiğine dair somut önerilerde bulundular.

Bursa’da “Bağımsızlık ve devrim” semineri

Bursa BDSP devrimin temel sorunları üzerine başlatılan seminerlerin ikincisini yaptı. “Bağımsızlık ve devrim” başlıklı seminerde, bağımsızlık sorunu çeşitli yönleriyle ele alındı.

Anti-emperyalist mücadelenin önemi

Seminerde yapılan sunumda devrim programının temel bir konusu olarak bağımsızlık sorununun anti-emperyalist mücadele kapsamında olduğu vurgulandı. Sorunun bu çerçevede taşıdığı özel hayati önem vurgulandı. Devrimin esas olarak içeride burjuvaziyle dışarıda emperyalist sistemle hesaplaşmak olduğu, dolayısıyla mücadelenin buna uygun bir kapsam, ciddiyet ve sorumlulukla ele alınması gerektiği belirtildi.

Sorunun ele alınışı

Sunumda ikinci olarak anti-emperyalist mücadele ile ulusallaşma süreci arasındaki ilişki irdelendi. Geleneksel halkçı hareketin anti-emperyalist mücadeleyi her durumda burjuva demokratik bir mücadele olarak gören çarpık kavrayışı tarihsel bir anlatımla ortaya konuldu. Anti-emperyalist mücadelenin kapsamının emperyalizmin o ülkedeki iktisadi-sınıfsal ve siyasal dayanaklarının karakteriyle belirlendiği söylendi. Sorunun doğru ele alınışının somut koşulların tahliliyle mümkün olabileceği, bunun da ülkedeki ekonomik-sosyal ilişkilerin, sınıf ilişkilerinin, iktidardaki sınıfın yapısının doğru bir biçimde kavranılmasıyla olanaklı olacağı vurgulandı.

Siyasal bağımsızlık ve sınırları

Sunumda bir başlık olarak siyasal bağımsızlığın her durumda teorik olarak kapitalizmin temelleriyle bağdaştığı belirtilerek devrimin asıl olarak emperyalizmin bu temelleriyle bir hesaplaşma olduğu anlatıldı. Bu düşünceye bağlı olarak siyasal bağımsızlıkla sınırlı devrim stratejilerinin darlığı ortaya konuldu. Siyasal bağımsızlık ve bu çerçevede formüle edilecek taleplerin reform-devrim diyalektiği içerisinde ele alınması gerektiği belirtildi.

Son olarak ise geleneksel solun bağımsızlık sorunu konusundaki çizgisi tarihsel temelleriyle ortaya konularak eleştirildi. Sosyalist devrim perspektifi içerisinde sorunun ele alınışı yeniden özetlendi.

Canlı tartışmalar

Sunumun ardından anti-emperyalist mücadelenin enternasyonalist karakteri, orta sınıflar, Kürt ulusal sorunu, emperyalist müdahalecilik gibi konularda soru ve düşünceler ortaya konularak tartışmalar yürütüldü.

Kızıl Bayrak / Esenyurt-Küçükçekmece-Ankara-Bursa