17 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/07

 Kızıl Bayrak'tan
Dinci-gerici güçlerin iktidar kavgası
İktidar ve rant kavgası dinci-gerici odakları birbirine düşürdü
NATO Genel Sekreteri
Rasmussen’den açıklamalar
Faşist baskı ve teröre eylemli yanıt
“Saldırıları mücadeleyle aşacağız!”
İşsizlik oranları artıyor, işsizlik fonu yağmalanıyor
“Geleceğimizin iyice
kararmaması için...”.
DİSK’te ruhsuz genel kurul
Taşeron işçileri
Ankara’ya yürüyor!.
Sinter işçileri
mücadeleyi bırakmıyor
Devrimci sınıf çalışmalarından
Parti ve yeni döneme hazırlık!
Suriye üzerindeki
baskıyı arttırıyor
Dört kıtadan grev ve eylemler.
Yunanistan’da Troyka “darbesi”
ve sokakta politika -
Volkan Yaraşır
“Okullar hayat bulsun projesi” ve eğitimde son saldırılar
BDSP’den seminerler
8 Mart’ta alanlara!
Geleceğine sahip çık!.
ÇHD İstanbul Şube Sekreteri
Av. Güçlü Sevimli ile konuştuk.
Emekçi Kadın Platformu toplantısı
Ares’i kıskandıran askerler diyarında
acı olağandır!
Gazi’de çeteleşmeye ve yozlaşmaya karşı yürüyüş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçi Kadın Platformu toplantısı

KESK Kadın Komisyonu’nun çağrısıyla Manisa’daki tüm siyasi parti, kitle örgütleri, ilerici ve devrimci kurumlar Manisa Öğretmen Evi’nde bir toplantı gerçekleştirdiler. Manisa Emekçi Kadın Platformu kurulmasına yönelik olarak gerçekleştirilen toplantıda 8 Mart ile ilgili eylem ve etkinlikler planlandı.

Manisa SES ve Eğitim-Sen kadın komisyonlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne iki ay kala başlattıkları çalışmalar genişleyerek devam ediyor. 10 Şubat Cuma günü tüm kitle örgütlerine yapılan çağrıyla bir toplantı gerçekleştirildi.

KESK dönem sözcüsü ve SES Şube Başkanı Serpil Deniz’in açılış konuşmasını yaptığı toplantıda KESK Kadın Komisyonları’nın önden başlattıkları 8 Mart çalışmalarının bilgisi aktarıldı. Gerçekleştirilecek olan etkinliklerin ve eylemlerin güçlendirilmesi çerçevesinde bir tartışma yapıldı.

Toplantıya, ÖDP, TKP, EDP, EMEP, CHP, HDK, TTB, SAHHAD, Emekli-Sen, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Cumhuriyetçi Kadınlar, ADD ve BDSP olmak üzere 14 örgütün temsilcisi katıldı. Alevi Kültür Derneği ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın da mazeret belirttiği ve her türlü desteği sunacağını bildirdiği toplantıda katılımcıların tek tek görüş ve önerileri alındı.

Bu kapsamda,

- 8 Mart gününe kadar tüm Perşembe günlerini emekçi kadınlarla buluşma günü olarak karar altına aldı.

- 25 Şubat’ta “Emekçi kadınlar kahvaltıda buluşuyor” başlıklı bir etkinlik düzenlenmesi kararlaştırıldı.

- 1 Mart günü Manolya Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirerek 8 Mart eylem takviminin duyurulması ve Manisa işçi ve emekçilerine çağrıda bulunulması kararlaştırıldı.

- 2 Mart günü kadın sorunu ve çözüm üzerine bir panel organize edilecek.

- 7 Mart günü Manisa’da bir yürüyüş düzenlenecek.

- 8 Mart günü de bir salon etkinliği düzenlenecek.

Kızıl Bayrak / Manisa

 

 

 

 

Kadınlar susmadı, susmayacaklar!”

 

Ankara Kadın Platformu, KESK’li kadın sendikacıların gözaltına alınmasını 14 Şubat günü Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile protesto etti. “Örgütlü kadın hareketi susturulamaz/Kadın hareketinden elini çek!” yazılı pankart açan kadınlar “Jin Jiyan Azadi”, “KESK’li kadınlar serbest bırakılsın”, “Eşitlik, özgürlük, barış mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” yazılı dövizler taşıdılar.

Yapılan açıklamada bu operasyonun 8 Mart hazırlık sürecine denk getirilmesinin tesadüf olmadığı belirtilerek 8 Mart’ta alanlara daha güçlü çıkma çağrısı yapıldı. “Erkek egemen iktidar hem tek tek kadınlara, hem de kadınların kurtuluş mücadelesine emek veren örgütlü kadınlara düşmandır.” denilen açıklama “Yaşasın kadın dayanışması” sloganı ile son buldu.

Hepimiz Birer Mehmet Özer’iz”

Ankara Kadın Platformu’nun eyleminin hemen ardından ÇHD, İHD, Düşünceye Özgürlük Girişimi, Ankara Aydın-Sanatçı Girişimi, Devrimci 78’liler Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi şair Mehmet Özer’e sahip çıktı. Ailesi ve dostlarının da katıldığı eylemde basın açıklamasını şair Ahmet Telli okudu.

KCK operasyonu gerekçesi ile gözaltına alınan Mehmet Özer, uçakla İstanbul’a götürüldü. Evi basılarak talan edilen Mehmet Özer’in bu sırada yanında olan ÇHD Genel başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı da eylemde bir konuşma yaptı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Ümraniye’de “kadın sorunu” semineri

 

Ümraniye işçi Birliği 8 Mart öncesinde seminer gerçekleştirdi. 12 Şubat Pazar günü gerçekleşen seminerde, kadın sorununun tarihsel boyutu ve farklı toplumlarda kadının durumuna değinildi. Kar üzerine kurulu kapitalist düzen var olduğu sürece, yani özel mülkiyet var olduğu sürece bu sorunun olacağı, kapitalist düzende emekçi kadının üretimdeki yeri, metalaşması, aile kurumunda kadına biçilen değerler ve kadın sorununun toplumsal bir sorun olduğu belirtilerek bunun sosyalist devrimle çözüleceği vurgulandı. Kadın sorununun özünde emekçi kadın sorunu olduğu, kadın patronun erkek patrondan farklı olmadığının, ikisinin de işçi ve emekçi kadın ve erkekleri sömürdüğünün altı çizildi. Daha sonra 8 Mart tarihsel olarak ele alındı.

Seminere katılan herkes söz alarak görüşlerini belirtti. Seminer bitiminde Devrimci 8 Mart Platformu’nun düzenleyeceği mitinge çağrı yapıldı. Sonrasında 26 Şubat günü gerçekleşecek 8 Mart etkinliği hatırlatılarak etkinliğe güç katma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

 

Billur Tuz direnişçisinden

8 Mart mesajı

 

Hayatın yükü her zaman kadınlardaydı, hala da aynı. Biz burada yani bu fabrikada da bunu gördük. Her yere koştuk, çalıştık çabaladık. Ama sonucu böyle oldu. Burada olmaktan pişman mıyız? Değiliz! Sonuçta biz hakkımızı arıyoruz. Bu şekilde kazanacaksak, bu şekilde devam edeceğiz. Sonuçta sömürülen her zaman biziz. İşçi kadınlar da gözlerini açsınlar.

Biz uyandık, onlar da uyansınlar. Mücadele etsinler haklarını arasınlar. Herkes mücadeleye katılsın ki bundan sonraki kadınlarımız da bedel ödemesinler. Bu mücadelenin başlangıcını biz de yapmadık, bizden önce de vardı tabiki. Biz de tarihteki yerimizi alacağız. Burada 6 kadınız, kış günü mücadele ediyoruz. Emekçi kadınlar gününü kutluyorum.

Mehtap Tekin