10 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/06

 Kızıl Bayrak'tan
Sermayenin topyekûn saldırısını emeğin kızıl baharıyla püskürtmeye!
Toplumsal-siyasal yaşamı
gericileştirme hamleleri
“Demokrasi” yalanları ve
düzenin yeni politik platformu
Devletin “terör zirvesi”nin
gösterdikleri
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Ankara BDSP:
Bahara hazırlanıyoruz!
Emekçi kadınlar 8 Mart’a çağırıyor!
Direnişçi işçi Alper Ekici’ye
Direnişçi işçilerden coşkulu ve kitlesel dayanışma gecesi
Belde A.Ş işçileri:
“Biz de varız!
Sendikal örgütlenme ve işçiye baraj!
Tersaneler cehenneminde patlama
Emperyalist savaş aygıtı NATO dağıtılsın!
ABD’nin yeni jeopolitik yönelimi: BOP’tan Asya Pasifik’e... / 2
- Volkan Yaraşır
Emperyalist saldırganlık ve gerici boğazlaşma tırmandırılıyor
Bir-Kar: Faşizm bir düşünce değil, suçtur!
Sermaye ve düzeninden bağımsız, bürokratik yozlaşmadan arınmış
devrimci bir DİSK için
Yerel işçi bültenleri:
Değiş, değiştir!
Esenyurt’ta program seminerleri
Kuyrukta 500 bin kişi var
Katliam emri Ankara’dan!
Gazi’deki çete saldırısına karşı
ortak tutum
ESP’lilere ceza yağdı
Cellat bir kez öldürür,
umutsa hep taşınır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yerel işçi bültenleri: Değiş, değiştir!

Yerel işçi bültenlerinin Şubat ayı sayıları başta 8 Mart olmak üzere bahar sürecinin yoğunluğunu taşıyor. 8 Mart’tan 1 Mayıs’a uzanan süreci kazanma çağrısı yapan yerel bültenlerde sağlıkta yıkımdan kölelik saldırılarına, işçi direnişlerinden fabrikalarda yaşanan sorunlara kadar bir dizi gündem güçlü biçimde işleniyor. Yerel işçi bültenleri, “değişme ve değiştirme” çağrısında bulunuyor.

Şubat ayı sayısında bölge işçilerine değişme ve değiştirme çağrısında bulunan Gebze İşçi Bülteni, örgütlenme ve sendikal haklara sahip çıkmanın önemine vurgu yapıyor.

Sefalet ücretine, esnek çalışma ve kölelik saldırılarına, sağlıkta yıkıma ve devlet terörüne karşı mücadeleye çağıran yazıların yer bulduğu bültende farklı sektörlerden erkek ve kadın işçilerin yazıları göze çarpıyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde alanlarda olma çağrısının yer bulduğu bültende Gebze’de emek sömürüsüne uğrayan liselilerin yazıları da dikkat çekiyor. Gebze İşçi Bülteni, “2012, 2011’e ve öncekilere benzemeyecek benim için” diyelim önce ve kendimize güvenerek başlayalım. Yanımızdakine güvenmeyi öğrenelim. Bugüne kadar tüm yalnız kalmalarımıza, tüm ihanetlere rağmen ısrarla güvenelim. Sonra değiştirmenin yolunun kendimizden, bir olmamızdan, örgütlülüğümüzden geçtiğinin bir kez daha farkına varalım.” çağrısı yapıyor.

Emeğin baharını örgütleme çağrısı yapan tersane işçilerinin sesi ROTA’nın Şubat sayısında düşük ücretlere ve güvencesiz çalışmaya karşı mücadele çağrısı yükseltiliyor. Havzada yakın süreçte yaşanan ELTA direnişinin kazanımlarının da işlendiği bültende çeşitli sanayi havzalarında süren işçi direnişleri de yansıtılıyor.

Bültenin kapak yazısında “Saldırıların böylesine yoğun ve kapsamlı olduğu bir süreçte yaşanan tüm bu kuralsızlıklara ve hak gasplarına karşı Rota olarak bütün tersane işçilerini Tersane İşçileri Birliği’ni güçlendirmeye, Tersane İşçileri Birliği Derneği çatısı altında mücadeleyi yükseltme” çağrısı yapılıyor.

Kapitalist sömürüye, eşitsizliğe, gericiliğe ve şiddete karşı 8 Mart’ta mücadele alanlarına çağıran OSB-İMES İçi Bülteni 8 Mart’ın tarihsel ve sınıfsal özünü güçlü biçimde işliyor. Farklı işkollarında çalışan kadın işçilerin kaleminden çıkan yazılar ise 8 Mart gündeminin canlı bir şekilde işlenmesini sağlıyor. Yanısıra bültende başta metal sektörü olmak üzere sendikalı-sendikasız bir dizi işçi yazısı da göze çarpıyor. Bültenin arka kapağı ise 26 Şubat günü OSİM-DER tarafından düzenlenecek 8 Mart etkinliğinin çağrısına ayrılmış. Bültenin kapak yazısında “Yüz yıldr mücadele alanlarında kutladığımız 8 Mart’ta daha güçlü bir şekilde kadın, erkek emekçiler omuz omuza, sermaye tarafından yöneltilen toplusal yıkım saldırılarına, ücretli kölelik düzenine, paylaşım savaşlarına karşı taleplerimiz ve mücadele şiarlarımızla, örgütlülüğümüzü güçlendirerek alanları dolduralım.” çağrısı yapılıyor.

Adana İşçi Bülteni’nin son sayısında ise bölgedeki kapitalist sömürü ve kölelik koşulları mercek altına alınıyor. “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz” şiarlı kapağıyla Adanalı işçilere seslenen bültende bir sömürü cehennemi olan Adana Büyüksaat Ayakkabıcılar Çarşısı’ndaki işçi isyanına yer veriliyor. İşçilerin anlatımlarıyla zenginleşen bültende saya işçilerinin isyanını tetikleyen kölelik koşulları çarpıcı biçimde ele alınıyor. Bültende işçi yazıları da göze çarpıyor.

Bültenin kapak yazısında “Yakın zamanda kıdem tazminatı, bölgesel asgari ücret vb. ile katmerleşecek saldırıların kapıda olduğunu düşündüğümüzde, özel istihdam bürolarına karşı verilecek mücadele önemlidir. İşçi sınıfının bütünü etkileyen, sermayenin bu kapsamlı saldırısına karşı, birleşik bir tepki örgütlenmelidir.” deniliyor.

Fabrikalarda örgütlenmeye, mücadele etmeye ve direnmeye çağıran Esenyurt İşçi Bülteni emperyalistlerin Ortadoğu halklarına yönelik işgal ve saldırganlık planlarına dikkat çekiyor. Uludere’de 34 köylünün yaşamını yitirdiği katliamı arka kapağına taşıyan bültende işçi yazıları da yer alıyor.

Bültenin kapak yazısında “Kölelik dayatmalarına karşı tek kurtuluşumuz haklarımız ve geleceğimiz için sermayeye karşı birleşmektir. İşçi ve emekçiler ancak örgütlü ve eylemli gücü sayesinde insanca çalışma ve yaşama koşullarına sahip olabilir. Emeğimizin sömürüsüne karşı örgütlenmeliyiz. Bunun için fabrikalarımızda taban örgütlenmeleri, komiteler kurarak örgütlü gücümüzü açığa çıkarmalıyız. Haklarımızı ancak bu şekilde söke söke alabiliriz.” hatırlatmasında bulunuluyor.

Kayseri İşçi Bülteni de, sermaye örgütleri ve hükümetin gündemindeki kıdem tazminatı hakkının gaspı planına kapak sayfasından yer vererek dikkat çekiyor. Karayolları’ndaki özelleştirme saldırısının işçi yazılarıyla desteklenerek geniş biçimde işlendiği bültende bölgedeki çeşitli fabrikalara ilişkin süreçler de yansıtılıyor.

Karayollarındaki özelleştirme saldırısına ilişkin yazıda şu ifadelere yer veriliyor: “Bu özelleştirme kıskacını parçalamak karayolu işçilerinin en önemli sorumluluğudur. Sendika ağalarını mücadeleye zorlayacak olan güç karayolu işçileridir. Karayolu işçileri bağırlarına saplanmak istenen hançeri çıkarmak için harekete geçmeli, mücadeleyi büyütmeli, sendika ağaları üzerindeki baskıları artırmalıdır. Daha şimdiden özelleştirme karşıtı mücadeleyi omuzlayacak taban örgütlerini bütün iş yerlerinde oluşturmak için harekete geçmelidirler.”



AKAN-SEL işçilerinden eylem

TÜMTİS üyesi AKAN-SEL işçileri 2009 yılında ayları bulan kararlı bir direniş sonucunda TİS imzalamışlardı. 1 Aralık 2011 tarihinde başlayan ikinci dönem TİS görüşmelerinde bir sonuç çıkmayınca işçiler 7 Şubat günü eylem gerçekleştirdiler.

Mersin Limanı A kapısı önüne yürüyen işçiler limanda mesaide olan AKAN-SEL işçileri ile buluştular. Coşkulu sloganlar ve kitlesel bir yürüyüşle kapıda buluşan işçiler öfke ve kararlılıklarını haykırdılar.

Bekleyiş sırasında liman içerisindeki tren yolundan geçmekte olan tren, rayların üzerinde bekleyen işçilere doğru gelirken işçiler raylardan çekilmeyerek treni durdurup beklettiler.

Eylemde konuşan TÜMTİS Mersin Şube Başkanı Savaş Gürkan, işçilerin çalışma koşullarını ve yaşadıkları süreci aktardı. Gürkan “TÜMTİS sendikası olarak başta örgütlü olduğumuz işyerleri olmak üzere limandaki tüm olumsuzluklara karşı mücadele etmekte kararlıyız. Buradan tüm emek örgütlerini, sendikaları, demokratik kitle örgütlerini anayasal haklarının yerine getirilmesi için mücadele eden üyelerimiz ve sendikamız ile dayanışma içerisinde olmaya çağırıyoruz” dedi.

Açıklamada 210 gündür liman A kapısında direnişte olan Uğursan taşeron işçilerinin mücadelesiyle dayanışma vurgusu yaptı ve “Onların mücadelesi tüm liman işçilerinin mücadelesidir” dedi.

Eylemin ardından içerideki işçiler sloganlarla tekrar işbaşı yaptılar ve tır şoförü olarak görev yapan işçiler korna çalarak bir süre liman içinde dolaştılar. Dışarıdaki işçiler ve sendikacılar direniş çadırına giderek Uğursan işçilerine ziyaret gerçekleştirdiler.

Yaklaşık 200 işçinin katıldığı eyleme direnişçi Uğursan işçileri de katılarak destek verdiler.

Kızıl Bayrak / Mersin