10 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/06

 Kızıl Bayrak'tan
Sermayenin topyekûn saldırısını emeğin kızıl baharıyla püskürtmeye!
Toplumsal-siyasal yaşamı
gericileştirme hamleleri
“Demokrasi” yalanları ve
düzenin yeni politik platformu
Devletin “terör zirvesi”nin
gösterdikleri
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Ankara BDSP:
Bahara hazırlanıyoruz!
Emekçi kadınlar 8 Mart’a çağırıyor!
Direnişçi işçi Alper Ekici’ye
Direnişçi işçilerden coşkulu ve kitlesel dayanışma gecesi
Belde A.Ş işçileri:
“Biz de varız!
Sendikal örgütlenme ve işçiye baraj!
Tersaneler cehenneminde patlama
Emperyalist savaş aygıtı NATO dağıtılsın!
ABD’nin yeni jeopolitik yönelimi: BOP’tan Asya Pasifik’e... / 2
- Volkan Yaraşır
Emperyalist saldırganlık ve gerici boğazlaşma tırmandırılıyor
Bir-Kar: Faşizm bir düşünce değil, suçtur!
Sermaye ve düzeninden bağımsız, bürokratik yozlaşmadan arınmış
devrimci bir DİSK için
Yerel işçi bültenleri:
Değiş, değiştir!
Esenyurt’ta program seminerleri
Kuyrukta 500 bin kişi var
Katliam emri Ankara’dan!
Gazi’deki çete saldırısına karşı
ortak tutum
ESP’lilere ceza yağdı
Cellat bir kez öldürür,
umutsa hep taşınır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Katliam emri Ankara’dan!

Uludere katliamının araştırılması yönünde çalışmaya başlayan TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu, konuyla ilgili mülki ve idari amirleri dinledi. Anlatılanlardan saçılan ise katliam emrinin Ankara’dan verildiği oldu.

Olayla ilgili olarak konuşması istenen Gülyazı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Vehbi Göçmen, “Hava harekâtında bizimle koordineli bir iletişim kurulmadı. Bana sorsalardı, bunların kaçakçı olduklarını söylerdim” dedi.

Tümgeneral İlhan Bölük ise istihbarat paylaşımı ve hava harekâtının Ankara’dan yönetildiğini belirtti ve “Ankara’dan bize sadece unsurlarınızı çekin. Sınır uçuşa yasak bölge ilan edildi, sınır ötesi harekât yapılacak denildi” dedi.

Bize ve askerlere haber verilmedi”

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan sınır ötesi operasyonların kendilerine ve bölgedeki askeri makamlara bilgi verilmeden yapıldığını belirterek “Harekât Şırnak dışında gerçekleşti. Olay sonrası mahalli yetkili olarak vatandaşların büyük tepkisine maruz kaldık. Yükümüzü hafifleteceksiniz, gelişiniz memnun etti” dedi.

Uludere Kaymakamı Naif Yavuz “Uludere’nin Şenoba beldesindeki 2 asker, Heron görüntülerini canlı izledi. Bu iki askerin dinlenmesi gerekir. Şu ana kadar ilçenin mülki amiri olarak bana iletilmiş bir bilgi yok. Sadece şahsi temaslarımdan edindiğim bilgiler var. Olayla ilgili askerler bana bilgi vermedi. Sınır birliklerinden de bana intikal edilen bir şey yok, zaten bana bağlı değiller” dedi.

Şırnak Valisi Özkan’ın talebiyle katliamın ardından görevden alınan Gülyazı Tugay Komutan Yardımcısı Albay Hüseyin Onur Güney de “Vali gelen tepkileri gidermek için benim oradan alınmamı istedi. Suçlu olduğum için görev yerim değiştirilmedi. Benim bu olayda özel bir rolüm yok. Operasyonla ilgili yerel askeri birimlerin bir sorumluluğu da yok” dedi.

Katliamda köylülere yönelik yapılan top atışıyla ilgili olarak da talimatın Ankara’nın bilgisi dahilinde Van Kolordu Komutanlığı’ndan verildiği belirtildi. Komisyon bunun üzerine Van, Malatya ve Ankara’da görevli, ilgili komutanları dinleme ve Heron görüntülerini izleme kararı aldı.

Heron görüntüleri elbette izlenecek”

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Artık Türkiye’de hiçbir şey gizli kapaklı kalamaz. Bu olay aydınlanmalı ki vatandaşlarımızın kafalarında herhangi bir soru işareti kalmasın. Olayın tamamını görmeden, resmin tamamını göremeden fikir beyan etmek kamuoyu açısından yanıltıcı olabilir. İhsası reyde bulunmuş olabiliriz. O bakımdan bence sabırla vatandaşlarımız ve kamuoyu bu soruşturmaların sonunu beklemeli” dedi. Heron görüntülerini izleyip izlemeyeceği sorusunu da “Elbette ki görüntüleri izlemek istiyoruz. Bugün buna zamanımız yetmeyecek” diye yanıtladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise “Askeri yetkililer bize verdiği brifingte, ‘olaydan bir saat önce, Ankara’dan arayan askeri yetkililerin talimatlar verdiğini aktardı. Durum çok vahim, olayla ilgisi bulunan herkesi dinlemeye devam edeceğiz” dedi.



HDK’den “Sen de bir ses çıkar” eylemleri

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 4 Şubat Cumartesi günü “Sen de bir ses çıkar” kampanyası çerçevesinde İstanbul, İzmir ve Adana’da eylemler yaptı.


İstanbul

Halkların Demokratik Kongresi İstanbul 2. Bölge tarafından Taksim Tramvay Durağı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

AKP’nin Kürt halkına karşı topyekün bir savaş yürüttüğüne vurgu yapılan açıklamada, bu savaşın vardığı son noktanın Roboski katliamı olduğu dile getirildi. Roboski katliamının sorumlusunun AKP hükümeti ve devlet olduğu ifade edildi.

“KCK operasyonları” adı altında gözaltı ve tutuklamaların sürdüğüne de dikkat çekilen açıklamada, HDK delegesi ve ESP Genel Başkan Yardımcısı Hülya Gerçek’in tutuklanmasına tepki gösterildi.

Açıklamada “Eğer bu topraklara demokrasi gelecekse ve bunun için bir bedel ödemek gerekiyorsa biz Halkların Demokratik Kongresi olarak bu bedeli sonuna kadar ödemeye hazırız” ifadelerine yer verildi.

Eylemde HDK Meclis Divanı Dönem Sözcüsü ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de bir konuşma yaptı.


İzmir

Kemeraltı girişinde toplanan HDK bileşenleri, “Halkların Demokratik Kongresi” ve “Barış için adalet için sen de bir ses çıkar / HDK” pankartları açarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, Uludere katliamının hemen ardından, Diyarbakır İç Kale’de 24 insana ait kemiklerin bulunduğu hatırlatılarak, kirli savaşın kirli yüzünün bir kez daha göründüğü vurgulandı.

“Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bratiya gelan!”, “Kahrolsun MİT, CİA, kontrgerilla!”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek!” sloganlarının atıldığı eylem basın açıklamasının ardından son buldu.


Adana

HDK bileşenleri İnönü Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kontrgerilla katliamlarına ve son olarak Diyarbakır’da çıkan insan kemiklerine değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tüm emekçileri katliamlara, tutuklamalara, verilen cezalara karşı çıkmaya, barış çalışmalarına katkı sunmaya, barışın tarafı olmaya, tarihsel ve kültürel gerçeklerle yüzleşmeye, hakikatleri araştırma cesareti göstermeye ve destek olmaya çağırıyoruz”

Kızıl Bayrak / İstanbul - İzmir - Adana