30 Aralık 2011
Sayı: SYKB 2011/49

 Kızıl Bayrak'tan
2012’de baskı ve teröre, savaş ve saldırganlığa karşı militan-kitlesel mücadele!
Ermeni soykırımı üzerinden
gerici dalaşma..
“Bu tiranlığa teslim olmayacağız”
“NATO ve füze kalkanına geçit yok!”
2011’de sınıf hareketi...
Taşeron işçilerin direniş kararlılığı
21 Aralık grevi kamu emekçileri için
yeni bir başlangıç olmalıdır!
Manisa’da soruşturma protestosu
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
Birleşik Metal-İş
Merkez Genel Kurulu’nda yaşananlar üzerine
2012’de fırtına daha da büyüyecek!
Avrupa Birliği’nde hegemonya savaşları ve Neo-nazi cinayetleri
Mısır seçimlerinde ikinci tur geride kaldı
Siyonist cellatların “dökme kurşun” vahşeti üçüncü yılında
2011’de gençlik hareketi
Üniversitelerden haberler
Üniversitelerde faşist saldırılar
Aralık katliamları lanetlendi
Maraş’ta anmaya yasak, halka saldırı!
Deri-İş Sendikası Eğitim ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Eren Korkmaz ile konuştuk
HMS işçileri: “Direne direne kazanacağız!”
UPS’de 3 bin üye adına sözleşme
Festus cinayetinin görüntüleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerde faşist saldırılar

YTÜ’de faşist provokasyon

YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde faşistler, polis işbirliği ile ilerici ve devrimci öğrencilerine gözdağı vermeye çalıştılar. Faşist provokasyon karşısında öğrenciler planlamalarına uygun olarak etkinliklerini gerçekleştirdiler.

23 Aralık günü Hazırlık Fakültesi’nde faşistler tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan provakasyon ilerici, devrimci, yurtsever öğrencilerin kararlı tutumuyla boşa düşürüldü.

Hazırlık öğrencilerinin fakültenin üstüne kurulması planlanan baz istasyonu ile ilgili kantinde gerçekleştirdiği toplantı sırasında faşistler toplanmaya başladı. Tacize varacak sözlerle öğrencileri kışkırtmaya çalışan faşistler bir süre sonra ellerinde telsizlerle etkinlikleri olduğunu söyleyerek kalabalıklaştılar. Sivil polis ve ÖGB’lerin denetiminde fakültede toplanan faşistler karşısında, ilerici, devrimci ve yurtsever öğrenciler okulun gündemleri ve Maraş Katliamı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdiler. Bu sırada okul idaresinin araya girmesiyle faşistler ÖGB ve sivil polislerin eşliğinde okul araçlarına bindirilerek okul dışına çıkartıldılar.

Faşistlerin okul dışına çıkartılmasının ardından Hazırlık Fakültesi’nin müdürü “olay çıkartmayın, siz de okuldan çıkın” gibi söylemlerle öğrencilerden okulu terketmelerini istedi. Bunun karşısında devrimci ve yurtsever öğrenciler, ÖGB, sivil polis uygulamaları ve faşistler üzerine teşhir konuşmaları gerçekleştirdiler ve okulun öğrencileri olarak hazırlıkta bulunmalarının meşruluğunu dile getirdiler. Konuşmaların ardından toplu çıkış gerçekleştirdiler.

Ekim Gençliği / YTÜ


DEU’da faşist saldırı

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ülkücülerin faaliyet yürüttüğü Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Topluluğu, son dönemlerde azgınlaşmış ve kulüp masalarında ülkücü marşları çalabilme cüretini göstermişti. Bunun üzerine bir araya gelen devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler bildiriler ve ajitasyon konuşmaları ile kulübü ve faşistleri teşhir ettiler. Ajitasyonlardan sonra kulüp masasının karşısına “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Faşizme geçit vermeyeceğiz” yazılı dövizlerin asılı olduğu masa açılarak teşhir pratiklerine devam edildi.

Süreç içerisinde birkaç gençlik örgütü masada durmama kararı almış olsa da genç komünistler, masada kalma iradesi gösteren diğer gençlik bileşenleriyle iradelerini korudular. Süreç sonucunda çıkan çatışmada herhangi bir gözaltı olmazken, iki devrimci-demokrat öğrenci aldıkları taş darbeleri sonucunda yaralandı. Sivil polislerin ülkücü faşistler yerine devrimci-demokrat öğrencilere saldırması, ceplerindeki biber gazlarını devrimci öğrencilere sıkması gözden kaçmayan bir diğer ayrıntı olmakla beraber çatışmanın ardından oluşan bloklaşmadan sonra devrimci-demokrat öğrenciler, okulda bir süre bekleyerek marşlarla kampüsten çıktılar.

Ekim Gençliği / İzmir


Ardahan Üniversitesi’nde faşist saldırı

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi’nde bir grup faşist tarafından devrimci ve ilerici öğrencilere yönelik yapılan saldırıda 1 öğrenci yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Faşistlerin okula sopa ve sallamalarla girmesine rağmen kolluk güçleri bir kez daha devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencilere saldırdı. Faşist saldırı sonucu olaya karıştığı gerekçesiyle 5 öğrenci gözaltına alındı. Polisin üniversitede yaptığı aramada çok sayıda sopa ve sallama ele geçirildi.

Yaralanma olayının ardından meslek yüksek okulunda da taraflar arasında çatışmalar oldu. Polis sınava girecek öğrencileri üst aramasının ardından okula aldı.


Akademisyenden ırkçı hezeyanlar

23 Aralık Cuma günü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün 2. Sınıf öğrencileri için 9.00’da başlayan Atatürk İlke ve İnkılâpları dersinde, devrimci ve yurtsever öğrenciler Türkiye tarihine eleştirel bir gözle yaklaşmak ve o dönem yaşananların günümüzle ilişkisini kurmak için birkaç kere söz aldı. Ancak ders sorumlusu Ayşe Önder Aktaş, inkar ve imha üzerine kurulmuş Türk devletinin ağzıyla konuşarak öğrencileri “ülkeyi bölmek istiyorlar” demagojisiyle kışkırtmaya çalıştı.

Aktaş’ın bu tutumu karşısında sakinliklerini koruyan devrimci ve yurtsever öğrenciler, Marksizm-Leninizm ilkeleri çerçevesinde eleştirilerini sürdürdü. Ayşe Önder Aktaş’ın saldırgan tutumunu sürdürmesi üzerine birçok öğrenci sınıfı terk etti. Sınıfta kalan bir devrimci öğrencinin ise konuşmasına izin verilmedi.

Aktaş bağırıp çağırarak “salak”, “gerizekalı”, “anneniz Fransızlar’ın koynunda mıydı?”, “Gidin Fransızlar’ın koynuna girin” gibi hakaretler yağdırdı. Bu hakaretler karşısında dahi konuşmak istediğini söyleyen ve sağduyusunu koruyan devrimci öğrencinin konuşmasına izin vermedi ve “Defol bu sınıftan” diyerek öğrenciyi sınıftan kovdu. Ayşe Önder Aktaş, öğrenci sınıfı terk etmeyeceğini söyleyince dersi bitirdi.

Yanına ÖGB’leri alan ders sorumlusu, Edebiyat A kapısı önünde bekleyen devrimci ve yurtsever öğrencilerin üzerine yürüyerek hakaretlerini sürdürdü. Üstelik çevrede toplanan öğrencileri “siz neden sessiz kalıyorsunuz” diyerek öğrencileri kışkırtmaya çalıştı.

Beytepe Ekim Geçliği, bu olayı teşhir ederek gerçekleri söylemekten vazgeçmeyeceklerini belirtti. Ekim Gençliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bizler düzenin bize yıllardır dayattığı (propaganda ettiği şeyleri) değil, gerçekleri yani bilimi öğrenmek istiyoruz. Dersim’i, Çorum’u, Maraş’ı, Sivas’ı, Ulucanlar’ı, 19 Aralık zindan katliamlarını bildiğimiz için, katilleri tanıdığımız için susturulmak isteniyoruz. Bizler yıllardır katledilen, 17 yaşında idam edilen, sokak ortasında kurşunlanan, hapishanelerde diri diri yakılanlarız. Sıra arkadaşlarımız, 500 üniversite öğrencisi arkadaşımız gerçekleri söyledikleri için, parasız eğitim istedikleri için, Metin Lokumcu’yu andıkları için, düşündükleri için, devrimci-sosyalist-yurtsever oldukları için bu düzenin zindanlarında tutsak. İstiklal Mahkemeleri’nin devamı olan, bu düzenin bekası için muhalif her sesi boğmaya çalışan Özel Yetkili Mahkemeler tarafından tutuklandılar. Üstelik Hıyanet-i Vataniye’nin bir benzeri olan Terörle Mücadele Yasası dayanak yapılarak. Bunları bilip de susmayacağız. Sizleri de bizim yanımızda olmaya, gerçekleri söylemekten vazgeçmeyenlere destek olmaya çağırıyoruz!”

Ekim Gençliği / Beytepe