30 Aralık 2011
Sayı: SYKB 2011/49

 Kızıl Bayrak'tan
2012’de baskı ve teröre, savaş ve saldırganlığa karşı militan-kitlesel mücadele!
Ermeni soykırımı üzerinden
gerici dalaşma..
“Bu tiranlığa teslim olmayacağız”
“NATO ve füze kalkanına geçit yok!”
2011’de sınıf hareketi...
Taşeron işçilerin direniş kararlılığı
21 Aralık grevi kamu emekçileri için
yeni bir başlangıç olmalıdır!
Manisa’da soruşturma protestosu
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
Birleşik Metal-İş
Merkez Genel Kurulu’nda yaşananlar üzerine.
2012’de fırtına daha da büyüyecek!
Avrupa Birliği’nde hegemonya savaşları ve Neo-nazi cinayetleri
Mısır seçimlerinde ikinci tur geride kaldı
Siyonist cellatların “dökme kurşun” vahşeti üçüncü yılında
2011’de gençlik hareketi
Üniversitelerden haberler
Üniversitelerde faşist saldırılar
Aralık katliamları lanetlendi
Maraş’ta anmaya yasak, halka saldırı!
Deri-İş Sendikası Eğitim ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Eren Korkmaz ile konuştuk
HMS işçileri: “Direne direne kazanacağız!”
UPS’de 3 bin üye adına sözleşme
Festus cinayetinin görüntüleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“NATO ve füze kalkanına geçit yok!”

NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik (Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Demokratik Haklar Federasyonu, Devrimci Hareket, Emek ve Özgürlük Cephesi, Emekçi Hareket Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halk Cephesi, Kaldıraç, Köz, Odak, Proleter Devrimci Duruş, Sosyalist Demokrasi Partisi, Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi), Partizan ve NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Öğrenciler 25 Aralık günü Şişli Meydanı’nda toplanarak AKP Şişli ilçe binası önüne yürüyüş düzenledi.

Aktif taşeronluk rolü protesto edildi

“Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak - NATO ve füze kalkanına geçit yok” pankartı arkasında gerçekleştirilen yürüyüşün ardından AKP Şişli İlçe Başkanlığı önünde basın açıklaması yapıldı.

Kürecik’e kurulan ve Aralık ayı sonunda tamamlanması planlanan füze kalkanına karşı mücadele çağrısının yapıldığı açıklamada TC devletinin AKP hükümeti eliyle emperyalist saldırganlığa aktif taşeronluk rolü üstlenmesi protesto edildi.

“AKP hükümeti ‘komşularla sıfır sorun’ politikası ile başladığı yolda, şu an İran ve Suriye ile savaşın eşiğine gelmiş durumdadır” denilen açıklamada, ABD ve TC devletinin Ortadoğu üzerindeki kanlı planlarının Kürt sorunundan bağımsız olmadığı da vurgulandı. Açıklama şu sözlerle sürdü:

“Başbakan Erdoğan Türkiye’de halkların, işçilerin, emekçilerin her türlü hak talebine “kadın ve çocuk demeden gereğini yapın” derken, Suriye’deki gelişmelerin ardından Beşer Esad’a “Halkına karşı savaşmak kahramanlık değil, korkaklıktır” sözleriyle demokrasi dersi vermeye çalışıyor. Emperyalizmin bölgedeki aktif taşeronu ve vurucu gücü olma misyonunu üstlenen AKP hükümeti, gerici çıkarları doğrultusunda halklara dönük ikiyüzlü düşmanlık politikasını sürdürmektedir”

Açıklama, Kürecik’teki füze kalkanına karşı yürütülen mücadelenin, emperyalistlerin bölgesel savaş politikalarına ve onların işbirlikçilerine karşı yürütülen mücadelenin de temel halkalarından biri olduğuna dikkat çekilerek sonlandırıldı.

Gençliğe çağrı

Eylemde NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Öğrenciler adına açıklamayı okuyan İpek Bozkurt, emekçi çocuklarının, işçilerin ve emekçilerin bu gerici boğazlaşmada hiçbir çıkarı olmadığını vurguladı. Kürt halkına yönelik saldırılarda dizginsizleşen devletin, dışarda da savaş politikaları izlediğine dikkat çekilen açıklamada 500’ü aşkın tutuklu öğrencinin bulunduğu söylendi. Gençliği geleceksizliğe ve diplomalı işsizliğe mahkum edenin de, bomba ve füzelerin hedefi yapının da bu düzen olduğunu vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Kürecik radarları devreye giriyor!

NATO’nun ABD emperyalizmi patentli “füze kalkanı projesi” kapsamında Malatya Kürecik’te kurulmaya başlayan radar sisteminde sona geliniyor.

ABD ile Türk devleti arasında 14 Eylül 2011 tarihinde imzalanan anlaşmanın ardından kurulum çalışmalarına hız verilen projede teknik hazırlıklar açısından sona yaklaşılırken, söz konusu anlaşmanın NATO tarafından da onaylanmasıyla birlikte “erken uyarı radar sisteminin” çalışmaya başlayacağı duyuruldu.

Başta Kürecik halkı olmak üzere toplumsal muhalefetin ve ilerici, devrimci güçlerin yoğun tepkisine rağmen atılan bu adımın ardından, ABD’nin “anti-balistic füze kalkanı önleyicileri” taşıyan savaş gemilerini de Akdeniz’e göndereceği belirtiliyor. Basına yansıyan haberlerde, sistemin kurulumu için görevlendirilen 50’ye yakın Amerikan askerine Türk devleti askerlerinin de eşlik edeceği, istihbarat bilgilerinin toplanacağı Almanya’daki komuta merkezinde Türk devletinden bir komutanın da görev yapacağı ifade ediliyor.

Böylece, emperyalizme uşaklıkta sınır tanımayan Türk devleti, emperyalistlerin bölgedeki gerici çıkarları için AKP hükümeti eliyle soyunduğu “aktif taşeronluk” rolünde önemli bir adım daha atmış oluyor.

 

 

 

Vekiller kendilerine kıyak geçti

İşçi düşmanı yasaların yanısıra Kürt halkına düşmanlıkta uzlaşan düzen partileri “vekillere kıyak emeklilik” yasasında da el birliği yaptı.

Milletvekillerinin emekliliklerini düzenleyen önerge mecliste kabul edildi. Yasanın görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefet milletvekillerinin ortak imzasıyla verilen önergelerle, milletvekillerinin emekliliklerine yönelik yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre en az 2 yıl vekillik yapanlar emekli maaşı alabilecek.

Ayrıca emekli milletvekili maaşlarının belirlenmesi için esas alınan “Emekli Cumhurbaşkanı maaşının yüzde 42’si” ifadesi “maddede bulunan yüzde 42 oranı 31 Aralık 2020 tarihine kadar yüzde 60 olarak uygulanır” şeklinde değiştirildi. Böylece daha önce emekli milletvekili maaşı olarak belirlenen 5 bin 800 TL, 8 bin 100 TL’ye çıkarılmış oldu.

Genel Kurul’da yapılan açık oylama sonucunda tasarının geneli 216 kabul, 29 red oyu ile kanunlaştı.

 

 

 

Vekile kıyak, emekçiye barikat

Milletvekillerinin emekli maaşlarına yapılan kıyak zammı protesto etmek için 28 Aralık günü Hacettepe Üniversitesi’nden TBMM’ye yürümek isteyen SES Ankara Şube üyelerine polis saldırdı.

SES üyesi emekçiler Sıhhiye’deki Süleyman Sırrı Caddesi’nde Sosyal Güvenlik Kurumu önünde çevik kuvvet barikatıyla durduruldu. Emekçiler yürümekte ısrar edince polis saldırısı yaşandı. Biber gazı sıkan ve gaz bombaları atan polis, iki metrelik bir duvarın üzerinde duran SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara’yı iterek yere düşürdü.

Düştüğü yerden çıktıktan sonra Mithat Paşa Caddesi’ne ulaşan Kara, aldığı darbelerin ve düşmenin etkisiyle burada yere yığıldı. Ancak polisler bu durumu fırsat bilerek Kara’yı gözaltına aldılar.

Kara’nın gözaltına alınmasının ardından SES Ankara Şube üyeleri polis barikatının önünde oturma eylemi başlattı. Arkadaşlarının kararlı tutumu sonucu Kara, hakkında hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakıldı.

 

 

 

 

Zamma ara formül

Asgari ücret zammında “ekonomi batar” diyen ancak milletvekili emekli maaşlarını iki katına çıkaran meclis, memura da “yüzde üç artı üç”lük zammı reva görüyor.

“Toplu sözleşme yasasının yetişmemesi” bahanesi ile ertelenen 2012 yılı zammı için “ara formül” bulundu. Maliye Bakanlığı’ın açıkladığı bilgilere göre, Bakanlar Kurulu’nun yılın ilk 6 ayı için memura enflasyon farkı ile yüzde 3 oranında geçici zam verilecek. Kasım enflasyonuna göre, enflasyon farkı yüzde 2.8 olarak gerçekleşti. Fark tutarı, Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla netleşecek. Aralık enflasyonu sıfır bile olsa, memura enflasyon farkı verileceği iddia ediliyor.

Asıl rakam ise 2012’de yapılacağı söylenen toplu sözleşmede belirlenecek. Geçici zam miktarı ile toplu sözleşmeyle belirlenecek zam miktarı arasında fark olması halinde, bu zam da 1 Ocak’tan geçerli olmak kaydıyla memur maaşlarına aynen yansıtılacak. Yani mahsuplaşma yapılacak.