30 Aralık 2011
Sayı: SYKB 2011/49

 Kızıl Bayrak'tan
2012’de baskı ve teröre, savaş ve saldırganlığa karşı militan-kitlesel mücadele!
Ermeni soykırımı üzerinden
gerici dalaşma..
“Bu tiranlığa teslim olmayacağız”
“NATO ve füze kalkanına geçit yok!”
2011’de sınıf hareketi...
Taşeron işçilerin direniş kararlılığı
21 Aralık grevi kamu emekçileri için
yeni bir başlangıç olmalıdır!
Manisa’da soruşturma protestosu
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
Birleşik Metal-İş
Merkez Genel Kurulu’nda yaşananlar üzerine.
2012’de fırtına daha da büyüyecek!
Avrupa Birliği’nde hegemonya savaşları ve Neo-nazi cinayetleri
Mısır seçimlerinde ikinci tur geride kaldı
Siyonist cellatların “dökme kurşun” vahşeti üçüncü yılında
2011’de gençlik hareketi
Üniversitelerden haberler
Üniversitelerde faşist saldırılar
Aralık katliamları lanetlendi
Maraş’ta anmaya yasak, halka saldırı!
Deri-İş Sendikası Eğitim ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Eren Korkmaz ile konuştuk
HMS işçileri: “Direne direne kazanacağız!”
UPS’de 3 bin üye adına sözleşme
Festus cinayetinin görüntüleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Manisa’da soruşturma protestosu

KESK Manisa Şubeler Platformu bileşenleri, 21 Aralık grevini boşa düşürmek için çeşitli saldırılarda bulunan Memur Sen’i ve son olarak da Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi’ne yönelik soruşturma terörünü protesto etti.

Memur Sen Tabip odasını suçladı

Memur Sen’in 21 Aralık grevine yönelik ilk saldırısı Tabip Odası üzerinden oldu. Memur Sen il temsilcisi yerel gazetelere yaptığı açıklamalarda TTB’nin SES’in yönlendirmeleriyle hareket ettiğini, iş yerlerinde greve gitmek için herhangi bir neden olmadığını savunmuştu. Memur Sen, grevden birkaç gün önce Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi SES İşyeri temsilcisinin Memur Sen üyelerini fişlediği iddiası ile savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Yerel gazetelerin ve özellikle dinci-gerici haber ajanslarının muhabirlerini yanlarına alan Sağlık Sen şube başkanı, hastane başhekimiyle birlikte, SES işyeri temsilcisinin Memur Sen üyelerini fişlediği iftirasında bulundu. Ardından Sağlık Sen işyeri temsilcisi savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılığa yapılan şikâyet jet hızıyla görüşüldü. Tüm hukuk kuralları çiğnenerek elde herhangi bir ciddi bilgi ve belge olmamasına rağmen, Başhekimin oluru ile savcılığa araştırma izni verildi. Polis hastane içine kadar sokuldu. Çok kısa bir sürede harekete geçen polis, hastane hasta hakları bölümünde görevli olan SES işyeri temsilcisinin bilgisayarına el koydu.

KESK’ten protesto

Saldırılara karşı işyeri temsilcisini yalnız bırakmayan KESK üyeleri önce başhekimle bir görüşme yaptı. Yapılan görüşmede başhekim, basının olayı abarttığını, kendisinin bu olayda bir sorumluluğunun olmadığını söyledi. Basın karşısında sözlerinin çarpıtıldığını, fişleme diye bir olayın olmadığını belirtti.

Yapılan görüşmenin ardından başhekimliğin önünde bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü ve SES Manisa Şube Başkanı Serpil Deniz okudu. Serpil Deniz yapılan suçlamalara karşı hukuki süreci başlattıklarını belirterek şunları söyledi: “KESK yöneticileri buna benzer birçok asılsız iddiaya maruz kalıyor, hapse atılıyor, sürülüyor. KESK’in genel başkanına varıncaya kadar bu baskıları bizler her yöneticimizin üzerinde hissediyoruz. Ama bu baskılar, ayıplar artık işyeri temsilcilerimize, en ufak birimlerimize kadar komplolarla yansıyor. Ancak tüm baskılara, yıldırma politikalarına rağmen KESK onurlu mücadelesine devam edecektir. Bizler haklarımız için mücadele eden bir gelenekten geliyoruz ve verdiğimiz onurlu mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.”

“Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Bağımsız yönetim istiyoruz!”, “Yandaş sendika istemiyoruz!” sloganlarının atıldığı eyleme 100’e yakın emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Manisa

 

 

 

 





Çapa’da iş bırakma

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Aksaray Şube üyeleri İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde her ayın en geç 20’sine kadar yatması gereken ek ödemelerin yatırılmaması üzerine 26 ve 27 Aralık günlerinde hastane bahçesinde eylemdeydi. Sağlık emekçilerinin eylemi sonuç verdi ve ek ödemeler yatırıldı.

26 Aralık’taki eylemin ardından biraraya gelen sağlık emekçileri ek ödemeler yapılana kadar işbaşı yapmama kararı aldılar ve 27 Aralık sabahı iş bıraktılar.

Hastane bahçesinde yürüyüş gerçekleştiren emekçiler ek ödemelerin yatırılmamasının yanısıra; milletvekillerine yapılan yüksek oranda zamma karşın, emekçilere yüzde 2’lik yüzde 3’lük zamların telaffuz edilmesinin kabul edilir olmadığına dikkat çektiler. Sağlık emekçileri “yüzdelik zam değil toplusözleşme” istediklerini bir kez daha haykırdılar. Yürüyüş boyunca sağlık emekçilerine ve halka seslenen SES İstanbul Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel “Performans sisteminin hastaları müşteri, hastaneleri ise işletme mantığı ile gördüğünü, kendilerinin bu tüccar zihniyetine karşı herkese eşit ücretsiz bir sağlık hizmetini savunduklarını” söyleyerek, insani olmayan bu sistemden derhal vazgeçilmesini istedi.

Yürüyüş devam ederken Başhekim Yardımcısının telefonla arayarak görüşme talep etmesi üzerine Şube Başkanı ve üç temsilci görüşmeye gittiler. Başhekim Yardımcısının öğleden sonra ek ödemelerin yatacağı sözünü verdiğini belirten Adıgüzel, örgütlü mücadeleye dikkat çekti. Bu eylemin ardından ek ödemeler hesaplara yatırıldı.

 

 

 

Greve katılanlara gözdağı

KESK ve sağlık emekçilerinin gerçekleştirdiği grevin ardından baskılar jet hızıyla başladı. Okullar ve aile sağlığı merkezlerinde emekçilerden savunma istendi.

Bazı okul müdürleri öğretmenlerden savunma isterken aile sağlığı merkezlerinde de hekimler hakkında il sağlık müdürlüğü yetkilileri tarafından tutanak tutuldu.

Antep ve Ankara’da bazı okul müdürlerinin yetkileri olmamasına rağmen greve katılan öğretmenlerden savunma istedikleri belirtilirken, Ankara’daki öğretmenlerden yazılı, Antep’tekilerden sözlü savunma talep edildi.

İl sağlık müdürlüğü yetkililerinin de bazı aile sağlığı merkezlerindeki aile hekimleri hakkında “yerlerinde bulunmadıkları” gerekçesiyle tutanak tuttukları ortaya çıktı.

Yeni yılda kıyıma tepki

CHP’li Beşiktaş Belediyesi’nde park-bahçe işlerinde çalışan taşeron işçileri yeni yıla işsiz girdiler. Belediye bünyesindeki Beltaş isimli taşeron firmada çalışırken DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası 1 No’lu Şube’de örgütlenen işçiler, işten atmalara ve taşeron köleliğine tepki gösterdiler.

Belediye önüne yürüyüş

27 Aralık günü Levent Çarşı’da toplanan işçiler Beşiktaş Belediyesi önüne yürüyerek, iş akitlerinin feshedilecek olmasını ve sendika düşmanlığını protesto ettiler. Belediye yönetimini uyaran işçiler, talepleri kabul edilmediği koşullarda belediye binası önüne çadır kurarak mücadelelerine devam edeceklerini duyurdular.

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası’ndaki şubelerin yönetici ve temsilcilerinin de destek verdiği eylemde işçiler adına açıklamayı DİSK/Genel-İş İstanbul Avrupa Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Hikmet Aygün okudu.

Beltaş şirketinde çalışan 178 işçinin iş akitlerinin 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle feshedileceğini belirten Aygün, işçilerin yeni yıla umutla değil umutsuzlukla başlayacağını söyledi.

Açıklamanın sonunda, Genel-İş Sendikası’nın, hiçbir parti gözetmeksizin sendikal örgütlülüğe ve saldırılara karşı mücadeleye devam edeceği söylendi. Açıklamanın ardından belediye önünde 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul