30 Eylül 2011
Sayı: SİKB 2011/37

 Kızıl Bayrak'tan
Çok yönlü saldırılar ve 8 Ekim mitingine hazırlık
ABD’ye hizmette kusur etmeyenler bölge halklarına kabadayılık taslıyor
Hiçbir silah direnen bir halkı teslim alamaz!
8 Ekim’de Ankara’ya!
“Kıdem tazminatımızı vermeyeceğiz!”
Pazarlık değil mücadele!
Grev silahı Kor-Metal
işçilerinin elinde!
KMO İstanbul Şube YK üyesi Onur Gökulu ile işçi sağlığı ve iş güvenliği üzerine
Karadağ cinayeti davasında
5. duruşma
Duruşmaya damgasını vuran alaycı bir tebessümdür!
Çeber davasında karar bozuldu
“Emperyalizme ve siyonizme
kalkan olmayacağız!”
Yazar ve akademisyenlerle “Füze Kalkanı” üzerine.
Filistin devleti için tek yol direniştir!
Yemen’de isyan sürüyor
Yunanistan’da grevler sürüyo
"Sadece üniformalar değişecek”
Ulucanlar’ın on kızıl karanfili anıldı!.
BDSP etkinliklerinde
mücadele sözü!
Hopa’dan 7 kişiye beraat
“Har(a)çlara da zamma
da hayır!”
Ekim Gençliği’nden
mücadele çağrısı”
Kadın emeğinin sömürüsünde sınır yok!.
Mao Zedung: Çin Halkı ayağa kalktı!.
Rize sele teslim
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Har(a)çlara da zamma da hayır!”

Üniversite öğrencileri 28 Eylül günü Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile harçlara yapılan gizli zam uygulamasını protesto etti ve parasız eğitim talebini yükseltti.

Beyazıt tramvay çıkışında toplanan öğrenciler “Har(a)çlara da zamlara da hayır! Parasız eğitim istiyoruz!” pankartını açarak sloganlar eşliğinde Beyazıt Meydanı’na yürüdüler. Beyazıt Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında harçlara yapılan gizli zam uygulamasının eğitimin ticarileştirilmesi ve piyasalaştırılmasının ayaklarından biri olduğu vurgulandı. Eğitimin ticarileştirilmesinin ayrıntılı olarak planlandığı geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleşen Üniversite Yükseköğretim Kongresi hatırlatılırken, bu toplantıyı protesto eden 22 öğrenciye İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün soruşturma açtığı belirtildi.

Zam uygulamasının dayandırıldığı Torba Yasa kapsamında işçilere, emekçilere yönelik sömürü politikalarının da hayata geçirildiği söylendi. Bu gizli zammı da aynı şekilde, kapitalist sömürü ve kölelik politikalarının bir parçası olarak görmek gerektiği belirtildi. Bu kapsamda 8 Ekim’de DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin gerçekleştireceği mitinge çağrı yapıldı.

Adalılar müzik grubu bir dinleti gerçekleştirdi.

Eylemi Devrimci Gençlik, Ekim Gençliği, Kaldıraç, ÖEP, Proleter Devrimci Gençlik, SDH, TÜM-İGD örgütledi

Ekim Gençliği / İstanbul


 


Harç eylemleri sonuç verdi

YÖK tepkiler karşısında harçlara yaptığı gizli zamdan geri adım atmak zorunda kaldı. Üniversite gençliğinin eylemleri karşısında zammı geri çekeceğini daha önce açıklayan YÖK, üniversitelere genelge göndererek yeni bir düzenleme yapılana kadar harçların alınmaması talimatını verdi.

Genelgesinde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 46. maddesi ile 6111 sayılı Kanun’un 172. maddesinin yeniden düzenlendiğini hatırlatan YÖK, “öğrencilerin yaptığı müracaatlarda yer verilen tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla genelgenin gönderildiği”ni belirtti.

YÖK tarafından daha önce alınan kararla harçların ders kredilerine göre belirlenmesi uygulamasına geçilmiş, ancak üniversite öğrencileri sokaklara çıkarak zammı kabul etmeyeceklerini duyurmuşlardı. Tepkiler üzerine YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan zamların geri çekileceğini açıklamış, ancak herhangi bir adım atmamıştı.


 


‘Zorunlu bağış’ protestosuna gözaltı

Paralı eğitim dayatması yüzünden binlerce öğrenci eğitim hakkından mahrum kalırken bunun bir örneği de İstanbul’da bulunan Sultanbeyli Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde gerçekleşti. Hakkını arayan öğrenci velileleri ise polis terörünün hedefi oldu.

Sancak Ailesi çocuklarını, Sultanbeyli Kız Teknik ve Meslek Lisesi’ne kaydettirmek isteyince kendilerinden bağış adı altında “zorunlu kayıt parası” istendi. Parayı vermedikleri taktirde de çocuklarının kaydının yapılmayacağı belirtildi.

Çocuklarının eğitim hakkına sahip çıkan Sancak Ailesi ise bu dayatmaya tepki göstererek bu parayı vermeyi reddetti. Aile bu uygulamayı teşhir etmek için 26 Eylül sabahı okul önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Bu okulda zorunlu bağış toplanmaktadır... Paralı eğitim is-te-mi-yo-ruz!” pankartının açıldığı eylemde kaydı yapılmayan öğrencinin yanısıra başka veliler de yer aldı. Ardından okul müdürü tarafından muhattap alınana kadar okul önünde beklemeye karar verdiler. Fakat devreye polis girdi. Anne Arzu Sancak ve baba Mustafa Sancak’ı hiçbir uyarı yapmadan apar topar gözaltına alan polis, aileyi Sultanbeyli Ahmet Yesevi Karakolu’na götürdü.

Saat 11.30 civarında serbest bırakılan Sancak çifti savcılığa suç duyurusunda bulundular.

Kızıl Bayrak / Ümraniye




“Üniversitede soygun var”

AÜ’de zamlara karşı faaliyet

Anadolu Üniversitesi Genç-Sen har(a)ç zamlarını hafta içi yaptığı çalışmalarla teşhir etti. YÖK’ün yaptığı gizli har(a)ç zammına ve AÜ’nün yaptığı %30’luk zamma karşı imza kampanyası yürütülürken, yapılan ajitasyon konuşmalarında üniversitelerde soygun yapıldığı ifade edildi. AÜ’nün harçlara %30 zam yaparak öğrenciyi sömürme yoluna gittiği belirtilerek mücadele çağrısı yapıldı.

Yapılan bu konuşmalara bazı öğrencilerin alkışlarla destek verdiği görülürken, 500’ü aşkın imza toplandı.

Ayrıca “Üniversitede Soygun Var” başlıklı bildiriyle ticarileşen eğitime, hazırlık öğrencilerinin sorunlarına ve AÜ’nün 45 öğrenciye verdiği uzaklaştırma ve kınama cezalarına da dikkat çekildi.


OGÜ’de yoğun ilgi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde kayıt haftası ile başlayan Genç-Sen çalışmaları sürüyor.

Genç-Sen İl Genel Meclisi’nin toplanmasının ardından üniversitede anket çalışması ve Kampüs gazetesi dağıtımı yapıldı. Harç zamları, kayıt dışı alınan ücretler ve bunlara karşı neler yapılabileceği konusunda öğrencilerin fikirlerinin alındığı anketler, üniversitenin merkez kantini olan Meşelik Kantin’de yaygın biçimde kullanıldı. Yoğun ilgi gösterilen ve uzun sohbetlere konu olan, üniversite yönetiminin ve YÖK’ün “paralı eğitim” uygulamalarına karşı öğrencilerin çeşitli eylem önerileri oldu. .


Genç-Sen DTCF’de stant açtı

Genç-Sen DTCF’de stant açarak “Üniversitede soygun var” bildirilerini öğrencilere ulaştırdı.

Ayrıca Kampüs dergisinin de dağıtımı yapıldı. DTCF’de ilk defa stant açan Genç-Sen’in dağıttığı bildiriler öğrenciler tarafından ilgi ile karşılandı. Son dönemde yapılan gizli zamları teşhir eden bildirilere öğrencilerin ilgi duyması bu konudaki rahatsızlığı da gözler önüne serdi.

Yaklaşık 2 saat süren stant çalışması boyunca ilgi gösteren öğrencilerin iletişim adresleri alınarak sohbetler edildi.

Ekim Gençliği / Eskişehir - Ankara



İÜ’de ÜYK soruşturması

27-29 Mayıs tarihlerinde Swissotel’de toplanan Uluslararası Yükseköğrenim Kongresi’ni protesto eden İstanbul Üniversitesi öğrencilerine soruşturma açıldı.

“Üniversitede yeni yönelimler ve sorunlar” başlığı ile toplanan Kongre’de içeride üniversitenin nasıl piyasalaştırılacağı konuşulurken, dışarıda öğrencilere polis saldırmıştı.

Kongre’nin üzerinden aylar geçtikten sonra İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü de soruşturma terörüne başvurdu. Aralarında, Hukuk, Fen-Edebiyat ve İktisat Fakülteleri’nden öğrencilerin de bulunduğu yaklaşık 16 kişiye soruşturma açıldı.

Ekim Gençliği / İstanbul Üniversitesi