15 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/27

 Kızıl Bayrak'tan
Kazanmak için genel
greve hazırlanalım!...
AKP ve CHP
“düzenin bekası”nda uzlaştı!...
Aktif uşaklık çizgisinde
yoğun Ortadoğu trafiği...
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Suriye Dışişleri Sorumlusu
Omar Murad ile konuştuk
Devletin haberi yokmuş!
GEA’da mücadele sertleşti.
Birleşik Metal İstanbul 2 Nolu Şube’de genel kurul.
İşten atılan Polifarma işçisi ile direniş ve örgütlenme süreci üzerine”
Kubatoğlu direnişi yol gösteriyor
PTT işçilerine meclis
önünde gözaltı
Taksim İlkyardım’da direniş
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat
Mısır’da yeni bir sınıf
çatışmasına doğru.
Mısır devrimi devam ediyor - Ergin Yıldızoğlu
Şili’de büyük grev
Kıbrıs halklarının kurtuluşu
kendi ellerindedir!
YÖK düzenin vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor!
Bir direniş manifestosu: ‘96 Ölüm Orucu ve SAG direnişi.
MKP-HPG gerillası
Ozan Derman’ın anısına
Aile Bakanı’ndan inciler..
Sevil Ceylan Erkat yalnız değil!
Samandağ’da coşkulu ve kitlesel festival
Ölümünün 18. yılında Rıfat Ilgaz’ı saygıyla anıyoruz
Galatasaray’da 328. buluşma
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Samandağ’da coşkulu
ve kitlesel festival

Samandağ’da geleneksel olarak düzenlenen Evvel Temmuz Festivali başladı. Arap-Alevi inancına göre Temmuz ayı hasat döneminin bitişini ve mahsulün toplanmasını simgeler. Bu nedenle yıllardan beri Temmuz ayı başlarında tüm köylülerin biraraya geldiği ve halayların çekildiği bayram havasında geçen kutlamalar gerçekleştirilmekteydi. 1980 darbesiyle birlikte yasaklanan bu etkinlikler ‘90’lı yılların sonunda festival şeklinde tekrar başladı.

Festivalde 3 ayrı program

Bu sene de, geçen sene olduğu gibi 3 ayrı festival programıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Samandağ Kalkındırma Derneği tarafından düzenlenen festival programı 8-12 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği ise 10-14 Temmuz tarihlerinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Ayrıca Asi gazetesinin katkılarıyla Grup Yorum 15 Temmuz’da festival alanında olacak.

BDSP’liler de festivalde

BDSP, festival alanında bu sene de stant açtı. Masada Eksen Yayıncılık’ın kitapları satılırken, festival alanında ve konserler sırasında Kızıl Bayrak gazetesi ajitasyon konuşmaları eşliğinde emekçilere ulaştırıldı.


Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemi

11 Temmuz günü Eğitim Sen, SES, Ziraat Mühendisleri Odası, Eczacılar Odası, Samandağ Barosu ve Mali Müşavirler Odası tarafından Oytun alanında ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Eğitim Sen önünde toplanan kitle sloganlarla alana yürüdü. “Ortadoğu halkları ortak düşmanını tanı” pankartının açıldığı eylemde kurumlar adına hazırlanan ortak metin Eğitim Sen temsilcisi tarafından okundu.

Açıklamada emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin Suriye’ye yönelik sosyal, ekonomik, askeri, kültürel ve dini ablukası teşhir edildi. ABD emperyalizminin ve İsrail siyonizminin ezilen halklara yönelik baskı ve zulmüne değinilerek “Irak’a özgürlük misket bombalarıyla, Somali’ye adalet kitle kıyımlarıyla, Afganistan’a demokrasi napalm bombalarıyla, kimyasallarla geldi. Şimdi Libya’da insan hakları, sivillere yönelik katliamlarla NATO şemsiyesi altında ihraç ediliyor. Aynı senaryonun Suriye üzerinden yeniden oynanmasına izin vermemeliyiz. Suriye’de çıkacak yangının dumanının ilk bizleri boğacağını ardından yakacağını unutmamalıyız. Bu nedenle temel sloganımız ‘Yaşasın halkların kardeşliği’, temel talebimiz ‘Emperyaslit ABD, siyonist İsrail Ortadoğu’dan defol ‘olmalıdır” denildi.


Söyleşi ve konserler

11 Temmuz Pazartesi günü “Solda örgütlenme ve yeniden kuruluş” ve “Nasıl bir anayasa” başlıklı söyleşiler gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde ise İlkay Akkaya’nın da yer aldığı bir konser düzenlendi.

“Solda örgütlenme ve yeniden kuruluş” konulu söyleşiye ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü katıldı. Söyleşide Ertuğrul Kürkçü çatı partisini gerekçelendirdi. Kürt özgürlük hareketinin gövdesini oluşturduğu Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun genişletilerek bloğa dahil olmayan sol, sosyalist güçlerle birlikte yeni ve daha güçlü bir çatı partisi kurmak gerektiğini belirtti. Kürkçü konuşmasında, “Bu parti ortak mücadelenin kürsüsü olacak” dedi.

Söyleşinin diğer konuğu olan Alper Taş ise, çatı partisi tartışması üzerinden yapılan çağrıya olumlu yaklaştıklarını belirterek, “bizce meclis benzeri bir oluşuma gidilebilir” dedi. Bu söyleşiye 350’yi aşkın kişi katıldı.

“Nasıl bir anayasa” başlıklı söyleşinin katılımcıları ise Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’di. Ünsal Yıldız konuşmasında seçim sonrası anayasa tartışmalarının gündeme oturmasıyla birlikte Eğitim Sen ve KESK’in birlikte hazırladığı önerileri anlattı.

Sırrı Süreyya Önder ise anayasa ve parlamentarizmin ülkemize nasıl girdiğini tarihsel detaylarıyla anlattı. Neo-liberalizmin Türkiye’deki bekçisinin AKP olduğundan ve AKP’nin hazırlayacağı anayasanın buna hizmet edeceğinden bahsetti. Bu söyleşiye katılım ise 400’ün üzerindeydi.

Konserlere binlerce emekçi katıldı

Festival programı akşam saatlerinde gerçekleştirilen konserlerle devam etti. İlk olarak Grup Nebra anadolu rock tarzıyla bir dinleti sundu. Ardından Samandağ Belediyesi Halk Korosu Arapça ezgiler seslendirdi. Yerel sanatçıların yanısıra İlkay Akkaya da festivale katılan sanatçılar arasındaydı. Binlerce emekçinin katıldığı konser beğeniyle izlendi.


Ortadoğu söyleşisi

Geleneksel Samandağ Evvel Temmuz Festivali 12 Temmuz Salı günü söyleşi ve konserlerle devam etti.

Gündüz etkinlikleri kapsamında “Ortadoğu’nun yeniden yapılanması” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye konuk olarak Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Suriye Dışişleri Sorumlusu Omar Murad katıldı. Söyleşiye Mısır ve Suriye’den de katılımcılar bekleniyordu, ancak kendi ülkelerinde yaşanan süreç sonucu sınırdan geçmeleri engellendiği için katılım sağlayamadılar.

Omar Murad Ortadoğu’da son süreçte yaşananlar hakkında görüşlerini ifade etti. Gözlemlerini aktardı. Diktatörlerin halkı baskı altına aldığını ve yoksulluğa ittiğini belirterek, yaşanan sürecin bunun bir sonucu olduğunu ifade etti. Suriye’de hareket içinde yoksul halkın yanısıra çok çeşitli muhalif grupların bulunduğunu belirterek, Amerika ve emperyalistlerin halk ayaklanmalarını bastırmaya ve mümkün olmadığında da işbirlikçi rejimler kurmaya çalıştığını hatırlattı. Emperyalizme karşı mücadeleye vurgu yapılan söyleşide halkların kardeşliğinin önemi üzerinde duruldu.

Akşam programında ise çeşitli yerel müzik gruplarının ve Yeni Türkü’nün konserleri vardı. Binlerce emekçinin katıldığı konserde BDSP’liler Kızıl Bayrak satışı gerçekleştirdi. Ajitasyon konuşmalarıyla yapılan satış ilgi görürken pek çok emekçiyle konuşuldu.

Kızıl Bayrak / Antakya

 

 

 

 

Halk ozanı Cabral cinayet kurbanı

Latin Amerikalı halk ozanı Facundo Cabral, Guatemala’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Cabral, havalimanına giderken içinde bulunduğu araç saldırıya uğradı. Olayda Cabral’ın şoförü de hayatını kaybetti. Cabral’ın, planlı bir siyasi cinayet sonucu öldürüldüğü ifade ediliyor. Turne için Guatemala’da bulunan 74 yaşındaki Arjantinli ozan, bu ülkede birçok kez konserler vermişti.

Cabral’ın arkadaşı, Nobel Ödüllü Rigoberta Menchu da Cabral’ın ölümüyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bu ülkemiz açısından utanç verici bir cinayet. Kınıyoruz bu iğrenç saldırıyı. Aklıma gelen tek şey idealleri uğruna öldürülmüş olabileceği. Yoksa burada, Guatemala’da öldürülmesi için bir başka sebep olabileceğini sanmıyorum”

Bölgenin en yoksul ülkelerinden biri olan Guatemala, Latin Amerika’nın en yüksek cinayet oranlarından birine sahip.