4 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/17

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs’ın devrimci kazanımları
Taksim’de coşkulu, kitlesel ve
görkemli 1 Mayıs!
İzmir’de 50 bin kişi Gündoğdu’da toplandı
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da kitlesel 1 Mayıs
Eskişehir’de 1 Mayıs coşkusu
Her yerde 1 Mayıs coşkusu!
Newroz coşkusuyla 1 Mayıs
Kürt halkı militan
mücadeleyle kazandı!
Direnen işçiler sendikal bürokrasinin suskunluğunu bozdu!
BDSP emekçileri
mücadeleye çağırıyor!..
Dünyada 1 Mayıs...
Almanya’da 1 Mayıs...
İsviçre’de 1 Mayıs...
Suriye’de olaylar karmaşık
bir hal alıyor
ABD Bin Ladin’i öldürdü
Parti ve geçmişin devrimci
mirası H. Fırat
TKİP Kurucu Üyesi
Hatice Yürekli anıldı
Mahkeme Festus’un katillerini
aklamada ısrarlı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da 1 Mayıs...

Sosyal yıkıma ve nükleere öfke!

Nürnberg

Almanya Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla Nürnberg’te gerçekleştirilen 1 Mayıs yürüyüşüne 5 bin emekçi katıldı. Außess Platz’da başlayan yürüyüşte ağırlıklı olarak güvencesiz çalışma ve taşeron işçilik konusu öne çıkartıldı. IG Metall Sendikası Başkanı Berthold Huber’in konuşmacı olarak katıldığı eyleme ağırlıklı olarak göçmen işçiler katıldı.

Berthold Huber, Japonya’da nükleer felaketin bir sonucu olarak nükleer santrallerin kapatılmasını istedi.

Kapitalizmin krizinin hala devam ettiğini, krizin bittiğini öne sürenlerin aldandığını söyleyen Huber, Avrupa’daki borç krizinin Almanya’yı olumsuz etkileyeceğini, ayrıca 1 Mayıs itibariyle 7 Doğu Avrupa ülkesinde işçilerin serbest dolaşımının önünün açılmasıyla Almanya’ya ve diğer gelişmiş Avrupa ülkelerine daha fazla göçmen işçinin gelebileceğini, bu sorunun da ücretlerin düşürülmesi başta olmak üzere taşeron işçiliği daha da arttıracağını ifade etti. Buna izin vermeyeceklerini belirtti.

Gençliğin gelecek korkusuna değinen Huber, gençliğin işsizlik ve güvencesiz, taşeron işçilik içinde ezildiğini buna daha fazla müsaade edilmeyeceğini ifade etti. Huber’in konuşmasının ardından kültür programıyla 1 Mayıs sona erdi.

Otonomların gerçekleştirdiği alternatif 1 Mayıs yürüyüşüne ise bine yakın genç katıldı.


Bielefeld

DGB’nin öncülüğünde şehir merkezinde gerçekleştirilen eylem için kitle erken saatlerden itibaren toplanmaya başladı. Yürüyüşe damgasını vuran ana gündemler ise; düşük ücretler, saat başına asgari ücretin 8,50 €’ya çıkarılması, taşeronlaştırma ve meslek alanlarının yetersizliğiydi. Bu sene zaten kısa olan yürüyüş güzergâhının daha da kısaltılması, 1 Mayıs yürüyüşünün etkisini iyice azalttı.

Yürüyüş sırasında TKİP kortejinin coşkusu marşlar, sloganlarla yüksek tutulmaya çalışıldı. 2 bini aşkın kişinin katıldığı yürüyüşte TKİP taraftarları, “Es lebe der 1. Mai! - Yaşasın 1 Mayıs! / TKİP” pankartı arkasında yürüdüler. Marks ve Engels’in resimlerinin olduğu pankartlar taşınırken, TKİP taraftarları bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler.

Miting alanında ise katılımcıların sayısı 4 bini buldu. Kürsüden yapılan konuşmalarda sosyal hak gasplarına, çevre yıkımına tepki gösterildi. Belediye Başkanı Pit Clausen 1 Mayıs için “simgesel eylem” adıyla yasal bir düzenlemenin yapılmasını teşvik edeceği sözünü verdi. DGB adına yapılan konuşmada ise asgari ücretin 8,50 € olmasının zorunluluğuna değinildi. Bielefeld ve çevresindeki kasabaların yer aldığı Ostwestfalen-Lippe bölgesinde 30 bin kişinin yaşadığı, bunlardan 6 bininin ise taşeron işçi olduğu ve %32’sinin ise 1200 €’nun altında brüt ücret aldığı vurgulanarak, bunun değişmesi gerektiğinin altı tekrar çizildi. Daha sonra Ver.di gençliği adına yapılan konuşmada ise “alışverişe açık Pazar” gününde alışveriş yerlerinde barışçıl sabotajlar gerçekleştirmek gerektiği söylendi. Daha sonrasında ise yaklaşık 10 kişilik bir grup Brackwede’ye giderek, alışveriş merkezlerinden birinde, alışveriş yaptıktan sonra ödemeyi bozuk paralarla yapmaya çalıştı. Uzun süre bekleyen müşteriler ise buna tepki gösterdiler. Oluşan tepkilere karşı gençler “hiç kimse düşünmüyor bugünün, işçilerin günü 1 Mayıs olduğunu!” diyerek eylemlerini sonlandırdılar.

Miting alanında kitap standının yanında Ontex işçileri için hazırlamış materyaller de bulunduruldu. Ontex bildirileri ve dosyası daha geniş bir kesime ulaştırılmaya çalışıldı.

1 Mayıs’a hazırlık

TKİP taraftarları 1 Mayıs’a yoğun bir faaliyetle hazırlandı. Merkezi olarak çıkarılan “Sömürüye, savaşa ve çevre yıkımına karşı sosyalizm için!” şiarlı Almanca afişler yaygın bir şekilde kullanıldı. Yanısıra işçilerin ve emekçilerin, göçmenlerin yoğun olarak oturduğu semtlerde bildiri dağıtımları gerçekleştirildi.

Emekçiler özellikle yürüyüşe katılmaya çağrıldı. Bunun nedeni ise, diğer şehirlerde olduğu gibi Bielefeld’de de sembolik bir 1 Mayıs yürüyüşü düzenlenmesiydi. Katılımcıların çoğunun, kürsüden konuşmaların ve müzik dinletisinin yapıldığı, çocuklara özel programların hazırlandığı, bilgilendirme ve yemek stantlarının olduğu miting alanına gelmeyi yeterli görmeleri nedeniyle yürüyüşe katılım çağrısı güçlü tutulmaya çalışıldı.

Almanya’da alışveriş merkezlerinin pazar günleri kapalı olmasına rağmen, Bielefeld’in bir semti olan Brackwede’de Verkaufsoffener Sonntag (Alışverişe açık Pazar) gerçekleştirildi. Bu kuşkusuz bir tesadüf değildi, zaten düşük olan katılımın daha da düşmesine hizmet etti.


Hamburg

1 Mayıs DGB, IG-Metall ve Ver.di sendikalarının organizasyonuyla yapıldı. 1 Mayıs kutlaması için şehrin tüm semtlerinden işçiler ve emekçiler DGB önünde toplanmaya başladı. Toplanma sırasında emekçilere TKİP’nin 1 Mayıs’a ilişkin bildirileri dağıtıldı. Ayrıca Kızıl Bayrak gazetesinin satışı gerçekleştirildi.

Yürüyüşün en önünde DGB, IG Metall ve Ver.di sendikaları pankart ve flamalarıyla yürüdü. Onların arkasında SPD, Die LINKE, DKP ve ilerici kurumlardan DIDF vardı. Bu kurumların arkasında ise MLPD, TKİP, İran Komünist Partisi ve Roj-Baran sıralandı. Ayrıca, anti-faşist, otonomcu gruplar, Halk Cephesi, ATİK, ADHK, AGİF, YEK-KOM ve Hamburg Alevi Derneği ve diğer göçmen kurumlar da kendi pankart ve flamalarıyla yürüyüşte yerlerini aldılar.

Yürüyüşe davul zurna ve müzik eşliğinde halaylarla başlandı. Yaklaşık 5 km sloganlarla yüründükten sonra miting alanına gelindi. Burada sendika yöneticileri 1 Mayıs’ın önemini vurgulayan konuşmalar yaptılar. Davul, zurna ve müzik eşliğinde halaylar çekilip devrimci türkülerin söylendiği alanda açılan stantlarda kitap ve gazete satışı yapıldı. Bu yılki 1 Mayıs, ön çalışmasının yürütülmemesi nedeniyle geçen yıllara göre oldukça zayıftı. 1 Mayıs’a yaklaşık 3.500 kişi katıldı.

1 Mayıs öncesi etkinlik

TKİP, MLPD, İran Komünist Partisi ve Roj-Baran, 1 Mayıs öncesi salon etkinliği gerçekleştirdi. Önce yemekler yenildi, karşılıklı sohbetler edildi. Sonra MLPD temsilcisi kısa bir konuşma yaptı. Müzik eşliğinde devrimci türkülerin söylendiği etkinlikte 1 Mayıs’a ilişkin konuşmalar yapıldı. Etkinlikte, TKİP’nin 1 Mayıs’a ilişkin bildirisi de okundu. Yapılan konuşmalardan sonra skeçler sunuldu. Ardından hep birlikte müzik eşliğinde Enternasyonal marşı söylendi. Etkinliğe yaklaşık 50 kişi katıldı.


Essen

Essen’deki 1 Mayıs yürüyüşü Frohonhauser Markt-Kennedy Platz’da başladı. Yürüyüşe yaklaşık 2 bin, ardından yapılan mitinge ise 3 bin işçi, emekçi ve genç katıldı.

Sendikalar cephesinden DGB, İG Metall ve Ver-di, yerli ilerici ve devrimci partilerden Sol Parti ve MLPD yürüyüşe katıldı. Yürüyüşte rengarenk pankart ve dövizler taşındı. MLPD “İşsizliğe, yoksulluğa, çevre tahribatına karşı, özgürlük için gerçek sosyalizm!“ pankartını taşıdı. Dövizlerde ise ağırlıklı olarak işsizlik, taşeron işçiliğin kaldırılması ve atom santrallerinin kapatılması talepleri dile getirildi. En çok atılan slogan ise, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!“ sloganıydı.

Komünistler yürüyüşte “Kapitalizm barbarlıktır, çözüm sosyalizmde! / TKİP” pankartı ve çok sayıda kızıl bayrak taşıdı. Kortejde herkesin boynunda kızıl boyun bağları vardı. Deyim uygunsa kortej kızıl renge bürünmüştü; bu da dikkati çekti. Ses cihazıyla sürekli Enternasyonal marşı başta olmak üzere uluslararası işçi marşları çalındı. Yol boyunca MLPD ile ortaklaşa biçimde sloganlar atıldı ve ajitasyon konuşmaları gerçekleştirildi. En anlamlı olan şey ise yine MLPD’lilerle birlikte söylenen 1 Mayıs marşı oldu.

Yürüyüşte ayrıca “Kapitalizm işsizlik, sömürü ve savaş demektir! / BİR-KAR’’ pankartı da taşındı.

Uzun bir güzergahtan geçilerek kent merkezine gelindi. Burada toplanan kitleye dönük çeşitli konuşmalar yapıldı. İşsizlik, taşeron işçilik ve nükleer santraller üzerinden yapılan konuşmaların ardından müzik dinletisi verildi. Miting bunun ardından sona erdi.

Komünistler öğleden sonra bu kez Zeche CARL’de yerli ve göçmen yaklaşık 15 örgütün organize ettiği, esasını kültürel etkinliklerin oluşturduğu geleneksel 1 Mayıs şenliğine katıldı. Burada kurulan çadırın önünde bir yemek standı açılarak satış gerçekleştirildi. Çadır orak-çekiçli pankart ve kızıl bayraklarla donatılırken gelip geçenlerin gözle görülür biçimde ilgisini çekti. Binlerce insanın katıldığı 1 Mayıs şenliği gecenin geç saatlerine dek sürdü. Şenlikte çok sayıda müzik dinletisi yapıldı.


Köln

Köln’de gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları gerek katılım gerekse de içerik bakımından geçen seneyi aşmayan bir nitelikteydi.

Milyonu aşkın nüfusa sahip olan Köln, çevresiyle birlikte 100 binlerce işçinin çalıştığı bir işçi havzasıdır. Bu işçi kitlesinin yaşam kalitesi her yıl gittikçe düşmektedir.

Bu güçlü nesnel zemine rağmen 1 Mayısların zayıf tablosunun arkasındaki sebeplerin bir kez daha irdelenmeye ihtiyacı vardır. Birtakım başka etkenlerin yanısıra, bu sebeplerin başında yerlisi ve göçmeniyle sol hareketin zayıf tablosunun geldiği tartışmasızdır.

Bir kez daha 1 Mayıs alanında görülen rutin tablo, zayıf ön hazırlık sürecinin bir yansımasından başka bir şey değildir. Bu seneki 1 Mayıs yürüyüşüne 3-4 bin kişi, mitinge ise 7-8 bin kişi katıldı.

Köln 1 Mayıs’ı her zaman olduğu gibi kitlenin DGB Haus’un önünde toplanmasıyla başladı. Toplanma yerinde katılımcı örgütler tarafından bildiri dağıtımının yanısıra müzik dinletisi de yapıldı. Burada ses cihazından Türkçe ve Kürtçe devrimci marşların çalınması dikkat çekti.

Bu seneki 1 Mayıs’ta sendikalar ve çeşitli siyasal oluşumların gündeminde ağırlıklı olarak taşeronlaştırma, düşük ücret, asgari ücretin 8,5 € olması ve çevre tahribatı vardı.

Toplanan kitle şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş kolunun en önünde DGB’nin bu seneki 1 Mayıs şiarı olan “Hakça ücret, iyi iş ve sosyal güvenlik bizim asgarilerimizdir!” yazılı pankart taşındı. Yine “Kiralık iş insan ticaretidir!” pankartı da DGB’nin önde taşınan bir başka pankarttı.

Yürüyüş kolunun en kalabalık korteji yine IG Metal Sendikası’na bağlı işçilerin oluşturduğu kortejdi. IGM kortejinde genç işçilerin yoğunluğu ve taşıdıkları mücadeleci pankartlar olumluydu. Bunu Ver.di ve sağlık sektöründe çalışan işçilerin kortejleri takip etti. Fakat toplamında 2011 1 Mayısı’na işçi katılımının daha zayıf olduğu gözlendi.

Yürüyüşte yerli sol parti ve gruplar adına taşınan pankartlar ise şöyleydi: “İş, barış, özgürlük ve çevrenin kurtarılması için, gerçek sosyalizm! / MLPD- ICOR”, “Sefalet ücreti yerine, asgari ücret, şimdi! / Sol Parti”, “İnsan üretimden önce gelir! İş, barış, sosyalizm! / DKP”, “Kapitalizmden tek çıkış yolu sosyalizmdir!/ KPD- Yeniden İnşa”.

Türkiyeli işçi ve emekçilerin yürüyüşe ilgisi, özellikle toplanma yerinde baskın denebilecek düzeyde olumluydu. Türkiyeli sol hareketlerden, DIDF, MLKP, ATIK, ADHK, Anadolu Federasyonu, Emek ve Özgürlük Cephesi, Dev-Genç pankart ve flamalarıyla yürüyüşteki yerlerini alırken, geçen seneki katılımlarını korudukları gözlendi. Kürt hareketinin üç dilde “Yaşasın 1 Mayıs!” ve “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış” pankartlarıyla ve geçen seneden daha kalabalık bir kortejle katılması dikkat çekti. Türkiyeli sol gruplar, attıkları devrimci-sosyalist, anti-faşist ve anti-emperyalist sloganlarla canlı ve dinamik bir görüntü oluşturdular.

“Komünizm dünyanın gençliğidir!” yazılı pankartla Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve İran’dan TUDEH de yürüyüşün katılımcıları arasında yer aldı.

Bu seneki 1 Mayıs’a çevre örgütleri de belli bir ilgi gösteredi. Nükleer santrallerinin kapatılması talebiyle ve kitlesel denebilecek kortejlerle katılım gösterdiler.

Komünistler ise yürüyüşe, “Kapitalizm işsizlik, ırkçılık ve savaş demektir, yaşasın sosyalizm! / TKİP” pankartı ve parti bayraklarıyla katıldılar. TKİP / YDÖ imzalı, “Sömürüye, savaşa ve çevre yıkımına karşı, sosyalizm için 1 Mayıs’ta alanlara!” başlıklı bildirinin yaygın dağıtımı yapıldı. Kortejde anti-kapitalist, emperyalist savaş karşıtı ve anti-faşist sloganların yanısıra, devrimci marşlar da söylendi.

1 Mayıs yürüyüşü Heumarkt´taki meydanda yapılan mitingle devam etti. Mitingin konuşmacıları ağırlıklı olarak sendika bürokratları oldular. Sendika bürokratları konuşmalarını, her zamanki gibi işçi ve emekçilerin sorunlarını isabetle tespit eden ama bunların çözümüne yönelik ve mücadeleden yana tek kelime etmeden geçiştirdiler. Bu demagojik konuşmalara ilginin oldukça zayıf olduğu gözlendi. Fakat bunların yanısıra, çeşitli sektörlerden bazı işçi temsilcilerinin de konuşabilmesi olumluydu.

Çeşitli yerli ve göçmen örgütlerin bilgilendirme ve yemek stantları açtıkları miting, sunulan müzik dinletisiyle sona erdi.


Frankfurt 

Sendikaların, bazı siyasi partiler ve devrimci grupların katılım gösterdiği Frankfurt’taki 1 Mayıs gösterileri sabah saat 9.30 sıralarında başladı. İki yıldır aynı güne denk getirilen bisiklet maratonu dolayısıyla ulaşımın şehrin birçok yerinde bloke edildiği 1 Mayıs günü emekçiler kararlılıkla yürüyüş alanına ulaşmaya çalıştı. Yürüyüş alanına sendikalar ve bazı siyasal partiler her zaman olduğu gibi, bu sefer de göstermelik katılmışlardı. Buna rağmen bu parti ve sendikalara bağlı çok sayıda işçi ve emekçi dağınık biçimde ve değişik kortejlerde de olsa yürüyüşe katılım gösterdi.

Bu sene anarşist grupların gözlemlenmediği yürüyüşte, Türkiyeli gruplardan Anadolu Federasyonu, Mezopotamya Kültür Merkezi ve EMEP yürüyüşe katılırken, geriye kalan Türkiyeli gruplar MLPD ile beraber blok halinde yürüyüşe katıldılar. Emperyalist savaşa, sosyal yıkıma ve nükleer tehlikeye karşı ortak bir pankartla yürüyen 1 Mayıs Bloğu yürüyüşün en canlı ve disiplinli kortejini oluşturdu. Biz de pankart ve bayraklarımızla blok içinde coşkulu ve disiplinli bir kortejle yer aldık.

Toplanma alanında yüzlerce bildiri, onlarca gazete dağıtıldı. Ontex işçilerinin sesi alana taşınarak bağış talebinde bulunuldu. Alanda söz hakkını kimseye vermeyen sendikalar, burjuva liberal ve reformist sol partiler, Merkel hükümeti, işsizlik, nükleer tehlike gibi sorunlara değindiler. 1 Mayıs alanından sonra devrimci gruplar gerçekleştirdikleri ortak kültürel etkinlikle beraber günün değerlendirmesini yaptılar.


Stuttgart

Almanya’nın Stuttgart şehrinde 1 Mayıs sendikalar ve ilerici devrimci kurumların katılımıyla gerçekleşti. DGB’nin düzenlediği 1 Mayıs yürüyüşü Marienplatz Meydanı’nda toplanılmasının ardından başladı. DGB, her yıl olduğu gibi bu yıl da temsili düzeyde yürüyüşte yer alırken katılımın ağırlığını yerli ve yabancı ilerici kurumlar oluşturdu. 1500 kişinin yer aldığı yürüyüşe katılım, Stuttgart’a yakın Heilbron şehrinde 1 Mayıs günü neo-nazilerin düzenlediği yürüyüşü engellemek üzere ilerici kurumlardan bir bölümünün Heilbron’a gitmesi nedeniyle zayıf kaldı.

Yürüyüş kortejinin önünde IGM, die LINKE ve sendikaların flamaları vardı. Kortejin arka tarafında ise Almanyalı, Türkiyeli, Kürdistanlı ve Srilankalılar’ın pankart ve flamaları yer alıyordu. Yürüyüş korteji alana yaklaştığı sırada bir grup faşist yürüyüşü provoke etti. Faşistlerin yürüyüş kortejine saldırması sonucunda bir eylemci yaralandı. Daha sonra faşistler polis tarafından koruma altına alındı. Heilbron ve Stuttgart’taki faşist provokasyonların organize olduğu açıkça görüldü. Kralplaz Meydanı’nda bir miting düzenlendi. Buradaki konuşmalarda işçi ücretlerinin düşürülmesi, taşeronlaştırma, işsizlik, eşit işe eşit ücret, emeklilik yaşının yükseltilmesi, doğanın tahribatına bağlı olarak nükleer santrallerle yaşanan felaketler, ekonomik kriz gibi birçok konuya değinildi. Miting daha sonra müzik eşliğinde sona erdi.

TKİP taraftarları da Stuttgart’taki 1 Mayıs mitingi öncesinde, TKİP’nin “Sömürüye, savaşa ve çevre yıkımına karşı, sosyalizm için!” şiarlı merkezi 1 Mayıs afişlerini fabrika ve işçi ve emekçilerin yoğun oldugu alanlara taşıdı. TKİP imzalı 1 Mayıs bildirileri Stuttgart S21 ve nükleer santrallere hayır eylemlerinde yaygın olarak dağıtılarak 1 Mayıs’a çağrı yapıldı. Yürüyüşte, “Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sosyalizm!” pankartı, Marx ve Lenin’in büyük boy posterleri ve kızıl bayraklarla 50’nin üzerinde bir katılımla komünistler yerini aldı.

TKİP ve MLPD’den 1 Mayıs etkinliği

TKİP ve MLPD ABZ’de (İşçi Kültür Merkezi) 1 Mayıs kutlaması düzenledi. MLPD adına yapılan konuşmada dünyada ve Almanya’da son bir yılda yaşanan ekonomik kriz ve saldırılara değinilerek Ortadoğu halk ayaklamanları selamlandı.

MLPD’nin konuşmasının ardından TKİP adına bir konuşma gerçekleştirildi. TKİP konuşmasında Türkiye’deki 2011 1 Mayıs’ı değerlendirilerek katılımın yüksek olduğu vurgulandı. Özellikle patron ve sendika ağalarının ortak olarak işten attıkları Ontex işçilerinin ve taşeron PTT işçilerinin direnişlerinin önemi anlatılarak 29 Nisan günü direnişçi Ontex ve PTT işçilerinin gerçekleştirdiği Türk-İş binasını işgal eyleminden bahsedildi. Direnişlerle enternasyonal dayanışma çağrısı yapıldı. Etkinlik hep bir ağızdan söylenen enternasyonal marşıyla sona erdi.

Polis provokasyonuna karşı eylem

Polis, Heilbron şehrinde 700 civarında Alman faşisti koruma altına alarak yürütmeye çalıştı. Yürüyüşün çevresine polisler tarafından tam bir duvar örüldü.

Yürüyüşü engellemek isteyen 5000 civarında ilerici ve anti-faşist kurum polis engeliyle karşılaştı. Çevreden gelen araba ve trenler durdurularak alana sokulmamaya çalışıldı. Kitlenin biraraya gelmesini engellemek için her tür zorbalık kullanıldı. Polis kitleye gaz sıkarak dağıtmaya çalıştı. 300 civarında ilerici, devrimci gözaltına alındı. Özelikle Heilbron şehrinde polisin 1 Mayıs günü faşistlere izin vermesi polis destekli bir provokasyon olarak ilericilerin, devrimcilerin karşısına yöneltilmiştir.


Berlin

Berlin’deki 1 Mayıs yürüyüşünün ilki sabah sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve devrimci kurumların katılımıyla gerçekleşti.

DGB’nin merkez binası önünde biraraya gelen yaklaşık 6-7 bin işçi ve emekçi, Wittenbergplatz’a yürüdü. Yürüyüş kortejinin önünde IG-Metall, Ver.di, GEW, İG-Bau, NGG gibi sendikaların pankartları yer alıyordu.

Yürüyüş kolunun arka tarafında ise devrimci parti ve örgütlerin oluşturduğu Almanyalı, Türkiyeli ve Kürdistanlıların yanısıra Arapların da katıldığı kortejler yer aldı.

6-7 bin kişinin katıldığı yürüyüş geçen yıllara göre daha coşkuluydu. Miting alanına gelindiğinde ise toplam kitle yaklaşık 10 bine ulaştı. Miting, tarihi Brandenburger Tor Meydanı’nda kurulan sahnede DGB Federal Yönetimi adına Annelie Buntenbach’ın konuşması ile başladı. Buntenbach’ın işçi ücretlerinin düşürülmesi, taşeronlaştırma, işsizlik, eşit işe eşit ücret, emeklilik yaşının yükseltilmesi, doğanın tahribatına bağlı olarak nükleer santral ve yaşanan felaketler, yaşanan ekonomik krizin faturasını işçi sınıfı ve emekçilere değil krizi üreten sermayeye ödettirilmesi gibi birçok konuyu kapsayan konuşması kitle tarafından dikkatlice dinlendi ve alkışlandı. Miting yapılan bu konuşmadan sonra müzik gruplarının sahne almasıyla devam etti.

TKİP taraftarları da Berlin’deki 1 Mayıs mitingi öncesinde, TKİP’nin “Sömürüye, savaşa ve çevre yıkımına karşı, sosyalizm için!” şiarlı merkezi 1 Mayıs afişlerini Türkiyeli işçi ve emekçilerin yoğun olarak oturduğu Schöneberg, Neukölln, Kreuzberg semtlerinde yaygınca kullandı. Yürüyüşte 40 kişilik bir katılımla, Almanca “Sosyal hak gasplarına, ırkçılığa ve emperyalist saldırganlığa karşı mücadeleye!” şiarının yer aldığı TKİP imzalı pankartla katılarak, “Kapitalist sömürüye, emperyalist saldırganlığa, doğanın tahrip edilmesine karşı, 1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!“ başlıklı bildirinin dağıtımını yaptılar.

Ayrıca Berlin’in Kreuzberg semtinde Devrimci 1 Mayıs” adı altında, anti-faşist ve anarşist grupların örgütlediği yürüyüşler yapıldı.