22 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/16

 Kızıl Bayrak'tan
Son dönemin gelişmeleri ve görevler
YSK darbesine halk öfkesi
Hiçbir baskı ve yasak Kürt halkının mücadelesini boğmaya yetmeyecek!
Sınıf devrimcilerinin
1 Mayıs çalışmaları sürüyor
‘Beyaz grev’ Türkiye’yi sardı
Sonuçlanan Metal TİS’leri üzerine...
Metal işçileri Grup TİS sürecini değerlendirdi
Gebze, Ankara ve Kayseri’de işçiler kurultaylarda buluştu
Tunus ve Mısır:
Devrim için dersler / 2
Mısırlı emekçilerin mücadelesi gerici yönetimi zorluyor
Suriye’de mücadele sertleşiyor
Emperyalistler Libya’da kara harekatına hazırlanıyor
Avrupa’da 1 Mayıs ve devrimci sorumluluk
Ontex direnişinin sesi Avrupa’da
YGS skandalına karşı binlerce öğrenci ‘boykot’ dedi
DLB’den YGS karşıtı
imza kampanyası
Ankara’da polis operasyonu
Karadağ cinayet davasını
sahiplenme çağrısı
Çocuklarımızın yaşamları 23 Nisanlar’da değil, 1 Mayıs alanlarında savunulacaktır!
Mücadele alanlarından
1 Mayıs çağrısı!
Kırbayır gözaltında katledildi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

YGS skandalına karşı binlerce öğrenci ‘boykot’ dedi...

“Parasız eğitim, sınavsız üniversite!”

YGS’deki şifre skandalının ardından mücadelelerini büyüten liseliler, ÖSYM’nin yalanlarına kanmadıklarını 15 Nisan günü dersleri boykot ederek gösterdiler. Gerek Tayyip Erdoğan’ın ve ÖSYM Başkanı Ali Demir’in gerekse de okul idarelerinin tehditlerine ve baskılarına rağmen liseliler parasız eğitim ve sınavsız üniversite taleplerini alanlarda haykırdılar.

 

İstanbul

ÖSYM Başkanı Ali Demir, YGS mağduru öğrencilere gönderdiği mektupta öğrencileri tehdit ederken provokasyon demagojisi ile eylemleri yatıştırmaya çalışmıştı. 15 Nisan günkü boykotu ve öğrencilerin eylemlere katılmasını engellemek için ise okul idarelerinin birçoğu kapıları kilitlediler.

İstanbul Eyüp Refhan Tümer Lisesi’nden öğrenciler Taksim’e gitmek için toplu çıkış yapmak isteyince okulun ana kapısı ile diğer giriş ve çıkışlar kapatıldı, kapılar kilitlendi. Bu sırada okul yönetimi, bahçede toplanan öğrencileri ikna etmeye çalıştı. Öğrenciler alkışlarla bu yasakçı uygulamayı protesto etti. Bununla beraber okul yönetimi kameraların görüntü almasına da engel olmaya çalıştı.

Benzer tablo İstanbul Hatice Bayraktar Lisesi’nde yaşandı. Burada kapılar kilitlenerek eyleme katılım önlenmeye çalışıldı.

Esenyurt’ta boykot çağrısı

Boykot sabahı Esenyurt Köyiçi Meydanı’nda biraraya gelen liseliler mücadele çağrısı yaptı.

Halil Akkanat Lisesi’nde sınıf konuşmaları gerçekleştirilirken Bulut Durağı’ndan yürüyüşe başlayan Halil Akkanat Lisesi’nden öğrenciler, meydandaki öğrencilerle buluştular. “Elemeci, eşit olmayan, şifreli eğitimi BOYKOT ediyoruz / Lise Öğrencileri” pankartını açan 100’ü aşkın liseli sloganlarla Esenyurt Belediyesi’nin önüne yürüdü.

Burada Devrimci Liseliler Birliği ve Emek Gençliği adına basın açıklaması gerçekleştirildi.

Ardından topluca Taksim’deki eyleme geçildi. Bu bölgeden Nakipoğlu Anadolu Lisesi, Halil Akkanat Çok Programlı Lise, Fatih Sultan Mehmet Lisesi ve Bahçeşehir Atatürk Lisesi’nden boykota güçlü bir katılım gerçekleşti.

Taksim’de “ikna olmadık” sesleri

Taksim Gezi Parkı’nda buluşan binlerce liseli yetkililerin açıklamalarından ikna olmadıklarını haykırdılar. Parasız eğitim ve sınavsız üniversite isteyen öğrenciler sloganlarla Galatasaray Lisesi’ne yürüdüler. Öğrencilere, velileri ve eğitim emekçileri de destek verdiler.

“Eğitim sistemi batsın ÖSYM altında kalsın!”, “Ne YGS ne LGS Tayyip girsin strese”, “Elemeci, eşit olmayan, şifreli eğitiminizi boykot ediyoruz” gibi pankartların açıldığı eylemde liseliler Taksim Gezi Parkı’nda Taksim Meydanı’na doğru yürümek istediler. Polisin engellemeye çalışması üzerine eylem Gezi Parkı’nda sürdü.

Halaylarla, sloganlarla Gezi Parkı’nda bekleyen 1500’ü aşkın liseli daha sonra Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Okul pankartlarının da açıldığı eylemde, öğrenciler zaman zaman oturma eylemi yaparak Galatasaray Lisesi’ne yürüdüler.

Galatasaray Lisesi önünde bekleyen öğrencilerle buluşan kitle “Yaşasın liseli dayanışması!” sloganını yükseltti. Galatasaray Meydanı’nda sayıları dört bini aşan liseliler boykotun gerçekleştiği liseleri ve boykotun gerçekleşme oranlarını açıkladılar.

Liseliler daha sonra Eğitim Sen’in eylemine katılmak için Taksim Tramvay Durağı’na doğru yeniden yürüyüşe geçtiler.

Liselilerle dayanışmak için gelen direnişteki Casper işçileri Galatasaray Meydanı’nda dağıttıkları bildirilerle boykottaki liselilerin mücadelesini sahiplendiklerini ve liselileri Casper marka bilgisayarları boykot etmeye çağırdıklarını duyurdular.

“Geleceğimize sahip çıkıyoruz!”

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri adına Taksim Tramvay Durağı’nda açıklama gerçekleştirildi. Ardından liseliler adına da bir açıklama gerçekleştirildi.

Eylemin sona ermesinin ardından Gezi Parkı’na geçen liseliler burada da oturma eylemi gerçekleştirdiler.

DLB de yürüyüşe etkin biçimde katılım sağladı. Diğer liseli örgütleriyle beraber okullarından çıkan DLB’liler yola çıkarak ortak pankartlarıyla alandaki yerlerini aldılar.

 

Bursa

Bursa’da da lise ve dersane öğrencileri alanlardaydı. Kent Meydanı’nda toplanan yaklaşık 300 lise öğrencisi derslere girmedi.

Burada yapılan açıklamada, liselilerin ÖSYM Başkanı’nın yaptığı açıklamadan tatmin olmadıkları söylendi. Tayyip Erdoğan’ın şifreleme olaylarının uydurma olduğunu söylemesi ve ses çıkartanları provokatörlükle suçlaması da protesto edildi.  

Ardından Eğitim Sen adına açıklama yapıldı. Eğitim Sen’in şifreleme skandalını teşhir amacıyla “İkna olmadık, olmayacağız!” başlıklı imza kampanyası başlattığı söylendi.

Eyleme Eğitim Sen ve KESK’e bağlı sendikalarla ilerici ve devrimci kurumlar da destek verdiler.

 

Adana

Hacı Ahmet Atıl Lisesi’nde bir grup öğrenci, dersleri boykot ederek şifre skandalını protesto ettiler. Öğrenciler, sabah okula gelen öğrencilerle tek tek konuşup, YGS’deki şifre olayını protesto için derse girmemeleri çağrısında bulundu. YGS’ye hazırlık kitaplarını yırtıp yakan öğrenciler, ÖSYM’nin sınava girerken verdiği kalemi kırdılar.

Eğitim Sen, öğrenci velileri ve öğrenciler tarafından ortak olarak gerçekleştirilen eylemle de YGS’nin iptal edilmesi istendi. Adana Büyükşehir Belediyesi önünde başlayan eylemde AKP il binası önüne yürünerek basın açıklaması gerçekleştirildi.

 

Manisa

Eğitim Sen Manisa Şubesi öncülüğünde Manolya Meydanı’nda biraraya gelen lise ve dershane öğrencileri sloganlarla sınavı protesto ettiler.

Bir süre Manolya Meydanı’nda slogan atan öğrenciler, veliler ve eğitim emekçileri daha sonra valilik önüne doğru yürüyüşe geçtiler. Yol boyunca çevredeki emekçiler de alkışlarla eyleme desteklerini sundular. Yürüyüşten haberdar olmayan ve yürüyüşü gören birçok öğrenci de eyleme yolda katıldı.

200’ün üzerinde kişinin katıldığı yürüyüşün ardından valilik önünde bir lise öğrencisi basın açıklamasını okudu.

 

İzmir

Konak’ta Sümerbank önünde biraraya gelen liseliler, daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüdüler.

Bina önünde öğrenci gençlik ve eğitim emekçileri adına ortak bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada bu skandalın bir daha yaşanmaması için “Öğrencilerimizle, velilerimizle ve bizlere bugün burada desteğini sunan vatandaşlarımızla yetkililere sesleniyoruz.Taleplerimiz karşılanana kadar da ikna olmayacağız !” denildi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eyleme Genç Umut, Dev-Lis, Gençlik Muhalefeti, Çiğli YGS Mağdurları, Anarşistler,  İzmir Eğitim Sen Şubeleri, ÖV-DER katıldı.

 

Ankara

Kolej Meydanı’nda biraraya gelen lise ve dershane öğrencileriyle Eğitim Sen üyeleri burada kısa bir süre bekledikten sonra Ziya Gökalp Caddesi’ni kapatarak yürüyüşe başladı. Barikat kuran polis öğrencilerin kararlılığı karşısında barikatı açtı ve yürüyüş başladı. Ziya Gökalp Caddesi’nden coşkulu sloganlarla ilerleyen liseliler çevredekilerin de desteğini aldı.

Yaklaşık 250 kişi ile başlayan yürüyüş eylem alanına gelince 500’ü buldu. Öğrenciler burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylem alanında halaylar çekildikten sonra kitle Yüksel Caddesi’ne yürüdü. Burada bazı siyasetlerin kendi aralarında kavga etmeye başlaması üzerine dağılmalar yaşandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Bursa - Adana - Manisa - İzmir - Ankara