22 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/16

 Kızıl Bayrak'tan
Son dönemin gelişmeleri ve görevler
YSK darbesine halk öfkesi
Hiçbir baskı ve yasak Kürt halkının mücadelesini boğmaya yetmeyecek!
Sınıf devrimcilerinin
1 Mayıs çalışmaları sürüyor
‘Beyaz grev’ Türkiye’yi sardı
Sonuçlanan Metal TİS’leri üzerine...
Metal işçileri Grup TİS sürecini değerlendirdi
Gebze, Ankara ve Kayseri’de işçiler kurultaylarda buluştu
Tunus ve Mısır:
Devrim için dersler / 2
Mısırlı emekçilerin mücadelesi gerici yönetimi zorluyor
Suriye’de mücadele sertleşiyor
Emperyalistler Libya’da kara harekatına hazırlanıyor
Avrupa’da 1 Mayıs ve devrimci sorumluluk
Ontex direnişinin sesi Avrupa’da
YGS skandalına karşı binlerce öğrenci ‘boykot’ dedi
DLB’den YGS karşıtı
imza kampanyası
Ankara’da polis operasyonu
Karadağ cinayet davasını
sahiplenme çağrısı
Çocuklarımızın yaşamları 23 Nisanlar’da değil, 1 Mayıs alanlarında savunulacaktır!
Mücadele alanlarından
1 Mayıs çağrısı!
Kırbayır gözaltında katledildi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf devrimcilerinin 1 Mayıs çalışmaları sürüyor...

1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!

Sınıf devrimcileri 1 Mayıs hazırlıklarını yaygın bir biçimde sürdürüyor. Bu kapsamda işçi havzalarına, işçi ve emekçilerin geçiş güzergahlarına ve emekçi semtlerine “Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sosyalizm! / BDSP”, “Haklarımız ve geleceğimiz için 1 Mayıs’a! / BDSP” afişleri yaygın olarak yapılıyor. “Haklarımız ve geleceğimiz için 1 Mayıs’ta alanlara / BDSP” bildirileri dağıtılıyor.

 

Kartal

1 Mayıs hazırlıklarını hızlandıran BDSP’liler 15 Nisan günü Topselvi’de gerçekleştirdikleri afiş çalışması sırasında kolluk güçlerinin engelleme ve gözaltına alma girişimiyle karşılaştılar.

Engelleme girişimlerini tok ve kararlı bir tutumla boşa düşüren BDSP çalışanları sabah saatlerinde Çavuşoğlu-Topselvi güzargahında1 Mayıs afişlerini ve Direnişçi İşçilerle Dayanışma Gecesi etkinliğine çağrı yapan afişleri yaygın olarak yaptılar.

Topselvi merkezdeki afiş çalışması sırasında iki sivil polis, BDSP’lileri, “izinsiz afiş yapmak” gerekçesiyle gözaltına almaya çalıştı. Kolluk güçleriyle tartışan BDSP’liler, polisin yapılan afişlerin yırtılması yönündeki dayatmasını kabul etmeyince gözaltına alınmakla tehdit edildiler.

BDSP çalışanlarının karakola gitmeyi reddetmelerinin ardından kolluk güçleri “terörle mücadele”den destek istediler. Onların da, “karakol davetini” kararlı bir tutumla kabul etmeyen BDSP’lilere sokak ortasında tutanak tutulup Kabahatler Kanunu’ndan para cezası kesildi.

Afiş çalışması Kartal’ın merkezinden mahallelerine ve ana otobüs yollarına kadar yaygın bir alana taşındı. 17 Nisan Pazar sabahı aynı anda birçok noktaya afiş ekipleri çıkarıldı. Kartal-Yakacık yolundan Kartal Köprüsü’ne kadar, Topselvi, Kurfalı mahallelerine yüzlerce afiş yapıldı.

 

Tuzla

16 Nisan günü İstanbul Tuzla’da yapılan yaygın afişlemenin ardından, 17 Nisan sabah saatlerinde güne bildiri dağıtımıyla başlandı. İlk olarak Pendik Esenyalı Ahmet Yesevi Mahallesi’nde BDSP bildirilerinden 750 adet dağıtıldı. Ayrıca Tuzla Aydınlı ve Konaşlı bölgelerinde aynı bildirilerden 1500 adet dağıtıldı.

Direnişteki Ontex, PTT işçileriyle dayanışmak için Aydınlı merkezde stant açıldı. Ontex ürünlerini boykota çağıran imza föylerinin yanısıra, bir yanında etkinlik duyurusu, diğer yanında direnişçi işçilerle dayanışmaya çağıran metnin yer aldığı bildiri dağıtımı yapıldı. Ayrıca etkinliğin bilet satışı da yapıldı. Stant kaldırıldıktan sonra Aydınlı’da ev ev gezilerek hem bilet satışı yapıldı, hem de imza toplandı.

18 Nisan günü Esenyalı semtinin giriş bölgesi, Aydıntepe tren istasyonu civarı ve İçmeler merkez köprü ayaklarına 1 Mayıs’a çağrı yapan afişler asan BDSP’liler aynı güzergah boyunca Ontex işçilerinin boykot çağrısını içeren afişlerle dayanışma gecesine çağrı yapan afişleri astılar.

19 Nisan günü sabahın erken saatlerinde Tuzla Aydıntepe tren istasyonunda Ontex-PTT işçileriyle dayanışma standı açıldı. Stant’ta direnişteki işçilerin direnişlerini anlatan ve etkinliğin duyurusunu yapan bildiri dağıtımının yanısıra, Ontex ürünlerini boykota çağıran imza föyleri kullanılarak bir çok imza toplandı. Sesli ajitasyonlarla tersane işçilerine dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıldı.

Pendik Aydos’ta 1 Mayıs bildirilerden 500 adet dağıtıldı. Ev ev dağıtılan bildirilerle Taksim çağrısı yükseltildi.

Tuzla Aydınlı’da da direnişçi işçilerin gerçekleştireceği gece için A3 boyutlu şenliğe çağıran ve Otobüs kalkış saatinin yer aldığı afişlemeler yaygın bir şekilde yapıldı. Aydınlı’da bulunan tüm kahvehaneler, yöre dernekleri ve caddeler afişlerle donatıldı.

Pendik Esenyalı Nuh Çimento Lisesi etrafına Devrimci Liseliler Birliği’nin (DLB) 24 Nisan günü yapacağı gecenin duyurusunu içeren afişler yapıldı.

Tuzla Orhanlı Mahallesi’nde 1 Mayıs bildirilerinin dağıtımı gerçekleştirildi. Mahallenin alt ve üst bölgelerine dağıtılan bildirilerle emekçiler 1 Mayıs’a çağrıldı.

1 Mayıs afişleri, dayanışma gecesine çağrı yapan afişler ve “Ontex’e BOYKOT! Direnişe destek! / BDSP” afişleri Tuzla Orta Mahallede, Tepeören fabrikalar bölgesinde, Tuzla Konaşlı bölgesinde yaygın bir şekilde kullanıldı. Aydınlı Tepe durağına kadar asıldı.

Aydınlı bölgesinde akşam saatlerinde Salı pazarına 1 Mayıs bildirilerinin dağıtımı gerçekleştirildi. Sesli ajitasyonla gerçekleştirilen bildiri dağıtımında Taksim çağrısı yinelendi.

 

İzmir

16 Nisan günü Çiğli merkezde 1 Mayıs bildirileri ajitasyon konuşmaları eşliğinde Çiğlili işçi ve emekçilere ulaştırıldı. Daha sonra Çiğli Belediyesi önünde devam eden bildiri dağıtımı, 17 Nisan Pazar günü Harmandalı pazar yerinde sürdü. 1 Mayıs bildirileri ajitasyon konuşmaları eşliğinde pazara gelen işçi ve emekçilere ulaştırıldı. Güzeltepe semtinde de kapı kapı dolaşılarak Güzeltepeli emekçilere 1 Mayıs çağrısı yapılmaya başlandı.

18 Nisan Pazartesi günü de 1 Mayıs afişleri yapıldı.

 

Adana

1 Mayıs afişleri Şakirpaşa, Emek, Meydan Mahalleri’ne ve E–5 yoluna yaygın olarak yapıldı. Afişlerin yanısıra BDSP imzalı 1 Mayıs’ta alanlara çağrı yapan bildiriler de Şakirpaşa ve Meydan gibi emekçi mahalleri ve işçi ve emekçilerin geçiş güzergâhı olan Saydam Caddesi’nde dağıtıldı.

 

Esenyurt

1 Mayıs afişleri Esenyurt merkezde, Kıraç’ta, Balıkyolu’nda, Talatpaşa’da yaygın bir biçimde kullanıldı. Yine 1 Mayıs bildirileri mahalle ve sabah dağıtımlarıyla, fabrika dağıtımlarıyla işçi ve emekçilere ulaştırıldı. Bunun yanısıra bildiriler işçilerin sabahları yoğun olarak geçtiği Köyiçi, Tabela, Depo, Balıkyolu, Bulut Durağı, Kıraç, Yeni Mahalle gibi merkezlerde kullanıldı.

 

Kocaeli

Kocaeli’de devrimci ve ilerici kurumların 1 Mayıs tartışmaları sürerken Kocaeli Devrimci 1 Mayıs Platformu kuruldu. BDSP’nin çağrısıyla yapılan toplantıya Halk Cephesi ve BDSP katılım sağladı. Yapılan ilk toplantıda platformun kurulması yönünde karar alınırken diğer kurumlara tekrar çağrı yapılması kararlaştırıldı. ESP ve ODAK da platformda yer alacaklarını bildirdi.

Bunun yanında bir çalışma takvimi oluşturuldu.

Alınan kararlar doğrultusunda üniversitede ve kentte bildiri dağıtımı yapılacak. Ayrıca 24 Nisan günü Kocaeli Kent-Orman’ında bir piknik gerçekleştirilmesi planlandı.

 

 

 

Kayseri’de 1 Mayıs hazırlıkları

Kayseri’de 1 Mayıs kutlamasının nasıl yapılacağına dair ilerici ve devrimci kurumlarla sendikaların tartışmaları devam ediyor. Bununla beraber emekçi semtlerinde ve organize sanayi bölgesinde yürütülen çalışmalar ile işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta mücadele alanlarına çağrılıyor.

Devrimci 1 Mayıs Platformu kuruldu

1 Mayıs’a hazırlık çerçevesinde biraraya gelen BDSP, BDP, DHF ve ESP Kayseri’de 1 Mayıs’ın tarihsel anlamına ve sınıfsal içeriğine uygun kutlanması için ortak hareket etme kararı aldı. BDSP, Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun sözcülüğünü üstlendi. 

Platformun çalışmaları kapsamında 23 Nisan’da 1 Mayıs konulu bir panel düzenlenecek. Kayseri’nin emekçi semtlerinde ve organize sanayi bölgelerinde Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun bildirisinin yaygın dağıtımı yapılacak.

Toplantılardan yansıyanlar...

Kayseri’de Emek ve Demokrasi Platformu bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda 1 Mayıs’ın sendika bürokratlarının denetiminden çıkarılmasına dair görüşler ağırlık oluşturdu. 1 Mayıs’ın sendika bürokratlarının denetiminde gerçekleştirilmesinin yaratacağı sorunlar konusunda tartışmalar yaşandı.

KESK, DİSK/Genel-İş, BDSP, BDP, DHF, ESP başta olmak üzere toplantıya katılanların büyük çoğunluğu, Memur-Sen ve Hak-İş’in 1 Mayıs’a yönelik hiçbir çalışma yapmadıkları halde, geçen yıl 1 Mayıs kürsüsünden konuşturulmalarından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Ayrıca geçen yıl sendika bürokratlarının kürsüden şovenist kudurganlıklarını kustukları ve bu durumun alandaki kitlenin haklı tepkisine yol açtığı hatırlatıldı. Bir daha böylesi bir duruma izin verilmemesi gerektiği belirtildi.

Toplantıda söz alan EMEP temsilcisi, Türkiye’de 1 Mayıs için sendika ve kitle örgütlerinin ortak hareket etme kararı aldıklarını, Kayseri’de de tüm sendikaların ayrım gözetmeksizin tertip komitesinde yer alması gerektiğini belirtti.

Devrimci 1 Mayıs Platformu sözcüsü ise Kayseri’de Genel-İş’in 1 Mayıs için çalışma yürüttüğünü, Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen ve Kamu-Sen’in 1 Mayıs’a hazırlık çerçevesinde hiçbir şey yapmadığını dile getirdi. Bunun da ötesinde bu sendikaların üyesi olan işçi ve emekçilerin alana gelmemesi için çaba gösterdiklerini ifade etti. Böylesi ihanetçi bir tutuma sahip olan sendika bürokratlarıyla değil, işçilerle 1 Mayıs’ı kutlamak gerektiğini ifade etti. Devrimci 1 Mayıs Platformu sözcüsü konuşmasının devamında sendika bürokratlarının kürsüyü işgal edip, şovenizmin bayraktarlığını yaptıklarını söyledi. Bu yıl böylesi bir çirkinliğe müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti. Devrimci 1 Mayıs Platformu sözcüsü geçen yıl toplam 1500 kişinin katıldığı 1 Mayıs eylemine 350 kişiyi katan Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun bu yıl mutlaka kürsüden sözünü söylemek istediğini de dile getirdi.

Kızıl Bayrak / Kayseri