11 Mart 2011
Sayı: SİKB 2010/10

 Kızıl Bayrak'tan
İktidarlarını sağlama almak için dizginsiz gericilik ve zorbalık!
İnkarcılığına karşı
isyan ateşi harlanmalıdır!
İnkara, asimilasyona, tasfiyeye ve
imhaya son!
“Kadın erkek birlikte mücadeleye!.."
Ankara’da coşkulu 8 Mart
Yaşamın yarısından
kavganın yarısına!
Emekçi kadınlarla 8 Mart alanında konuştuk
Metal işçileri tarih istiyor
Metal işçileri grev istiyor
MİB GREVle dayanışmaya
çağırdı
Ontex’te sendika bürokratları suçunu itiraf etti.
İzmir’de kurultay çalışmaları
Halkları köleleştirme
planları iflas ediyor!
Yemen’deki amerikancı rejimi
kaçınılmaz sona yaklaşıyor
Tahrir’den Wisconsin’e
mücadele büyüyor
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da
isyan dalgası
Dünyadan.
2011 Dünya Kadınlar Konferansı’nda enternasyonal mücadele çağrısı
Avrupa’da 8 Mart
TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk’le konuştuk.
Üniversitelerden...
“Bu İŞte bir ‘iş’ var..”
Eğitim-Sen şubelerinde
genel kurul
Hüseyin Hoca’nın anısı önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz!
16 Mart 1978 Beyazıt
katliamını unutmadık!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri grev istiyor

MESS’le uyuşmazlık aşamasında olan ve grev yolunda ilerleyen metal işçileri 8 Mart Salı akşamı Gebze’de düzenlenen dayanışma gecesinde buluştu.

Grev kararlılığının bir kez daha dile getirildiği gecede görüşlerini aldığımız Birleşik Metal-İş üyesi işçiler “biz hazırız” mesajı verdiler. Metal işçileri, grevleriyle MESS- Türk Metal ittifakını çatlatacaklarını söylediler.

 

Ali Rıza Karlı (Kroman Çelik işçisi / Gebze): Bizler Kroman işçileri olarak sonuna kadar mücadeleye devam ediyoruz. Bu başarıyı sınıfın başarısı olarak görüyoruz. Greve hazırız. Eylemlerimizi yaptık ve burada bulunmamızın sebebi de budur. Başka bir amacımız da yok. Grev sürecinde herkesten dayanışma bekliyoruz.

 

İlyas Duman (Elkim Radyatör İşyeri Temsilcisi / Kocaeli): 20 yıl sonra metal işçilerinin belli bir dayanma ve direnme noktasına gelmesi sonucunda grev kararı alındı. Türkiye’de her şey güllük gülistanlık olmadığı için bıçak kemiğe dayandı. Grev kaçınılmaz hale geldi. Biz MESS kapsamı dışında olsak da bu greve destek vermek zorundayız. Greve çıkan arkadaşlarımızın yanında olacağız.

 

Kadir Gedik (Arfesan İşyeri Baştemsilcisi / Gebze): Birleşik Metal-İş Sendikası, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde son viraja girdi. Sürecin son aşamasına geldi. Bundan sonra işverenlere çağrıda bulunuyoruz. Grevler kapılarda değil, fabrikalara girmeye başlayacak önümüzdeki günlerde. MESS’in taşeron sendikayla beraber yürüttüğü bu işbirliğini metal işçisi kabul etmediğini gösterdi. Bundan sonraki sözleşmelerin hiçbiri artık böyle bayram arefelerinde imzalanan sözleşmeler olmayacak. Bu ittifakı çatlatacağız. MESS 27 yıl sonra işverenleri sendikasında toplayıp örgütlemeye çalışmıştır. Bu durum, metal işçisinin ve Birleşik Metal-İş’in başarısıdır. Arfesan, greve evet diyen fabrikalardan bir tanesidir. Ne kadar güçlü olduğunu mitinglerde ve bu toplantıda da bütün servislerini buranın önüne çekerek göstermiştir.

 

Cumali Garip (Demisaş / Bilecik): Bence olumlu olacak ve biz greve çıkacağız. Tek amacımız greve çıkmaktır. Metal işçisi bunu yapmak zorunda. Yıllardır sömürge altında kaldık. Artık yeter diyoruz. Bütün fabrikalar birleşerek bu ittifakı çürüteceğiz. Bunlar yok olacaklar. Demisaş işçisi şu anda her şeyiyle greve hazır. Gerekirse 6 ay, gerekirse 1 sene de grev yapsak biz hazırız. İşverenler hazır mı onu bilmiyorum. Bütün fabrikalar olarak dayanışma içerisinde bulunacağız. Bu konuda eğitimler de aldık. Bu görüntüden de görüldüğü üzere metal işçisi greve hazır.

 

Murat Gür (Süsler Doruk İşyeri Baştemsilcisi / Eskişehir): Biz bu onurlu mücadelenin sonuna kadar takipçisi olacağız. Sendikamız Birleşik Metal de 22 Mart’ta Eskişehir bölgesindeki Süsler Doruk’ta 21 yıl sonra grev başlatacak. O günü bekliyoruz. Başından beri greve hazırdık. Metal işçisi bir ilki başaracak. Türk Metal-MESS oyununu bozacak.

 

Recai Büyükbeyhan (Demisaş İşyeri Baştemsilcisi): Şu ana kadar bütün toplu sözleşmelerde Türk Metal Sendikası’nın fotokopisi olarak görülüyorduk. Ama bunun yıkılma zamanı geldi. Bu süreçte bu yıkılacaktır. Demisaş işçileri olarak bu dönemde Türk Metal Sendikası’nın peşinden gitmeyi bırakıp kendi yolumuzdan gideceğiz. Sonuna kadar gideceğiz.

 

Bayram Kavak (Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı): Metal işçisi 21 yıl sonra emek adına, gelecek adına onurlu bir mücadele veriyor. Birleşik Metal-İş Sendikası olarak böyle bir sürecin içerisine girdik. Bu yolda sonuna kadar gideceğiz. Arkadaşlarımızın, attıkları sloganda da dile getirdikleri gibi aç kalsak dahi bu işten dönmek yok. Bu süreçte tüm emek güçlerinin dayanışmada bulunması gerekiyor. Bu iş sadece Birleşik Metal’le olacak bir iş değil. Yalnız yürümememiz gerekiyor. Birlikte yürürsek nelerin olacağı ortadadır.

 

Aydaner Aktaş (Sarkuysan işçisi / Gebze): En ağır koşullarda çalışan metal işçisinin hakkını, emeğini alamadığını düşünüyorum. Bugün geldiğimiz tarihi süreçte başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Patronlar kazanılmış haklarımızı gasbetmenin derdindeler. Hükümet bunları sonuna kadar destekledi ve besledi. İşsizlik fonundan işverenlere her türlü yardımı yaptılar. Ama sözkonusu işçiler olunca, metal işçileri olunca hiçbir şey vermediler. Bu yüzden eylemlerimize sonuna kadar devam edeceğiz. Greve çıkacağız ve başaracağız.

 

Sertan Baypınar (Bosal Mimaysan işçisi / Gebze): Bundan başka, grevden başka yolumuz yok. Ekmeğimizi kazanmak için mücadele etmek zorundayız. Mücadelemizi vereceğiz. Bosal işçileri olarak greve hazırız. Önümüzdeki süreçte dayanışma bekliyoruz. Elimizden geleni yapacağız.

 

Selahattin Elibol (RSA İşyeri Temsilcisi / İstanbul-Gaziosmanpaşa): Greve her zaman hazırız ve hazır olacağız. Biz burada geri adım atarsak bu bizim bittiğimiz anlamına gelir. Sonuna kadar ve her zaman grev diyorum. Ya metal işçisi kazanacak ve tarih yazacak ya da tarih olacak.

 

Ünal Keskin (Bekaert İşyeri Temsilcisi / Kocaeli): Eylemler yaptık, hazırlandık. Bundan sonra da emeğimize saygı duymayanlara karşı gereken her şeyi yapacağız. Bugün de bu yüzden buradayız. Tüm çalışanlardan, emekçi dostlarımızdan desteklerini bekliyoruz. Bizi yalnız bırakmasınlar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

RSA’da örnek dayanışma

 Metal Grup TİS sürecinde cuma eylemlerini aksatmadan sürdüren RSA işçileri 4 Mart sabahı gerçekleştirdikleri yürüyüşle grev kararlılıklarını bir kez daha ortaya koydular.

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube’nin örgütlü olduğu RSA fabrikasında çalışan işçiler Gaziosmanpaşa Elmabahçesi’ndeki İmam Hatip Durağı’nda toplanarak fabrikaları önüne coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Sendika önlükleri, şapkaları ve flamalarıyla yürüyen işçilerin grev kararlılığı ve coşkusu dikkat çekerken Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Pancar Motor fabrikasının işyeri temsilcileri ile Metal İşçileri Birliği (MİB) çalışanları RSA işçilerini yalnız bırakmadı.

Yürüyüşün ardından fabrika girişinde toplanan RSA işçilerine seslenen baştemsilci Bayram Dilek, grev sürecine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Dilek’in konuşmasında sınıf dayanışması vurgusu da öne çıktı. Pancar Motor temsilcileri ve Metal İşçileri Birliği’ni selamlayan baştemsilci, işçilerin her zaman yanında olan gazetemize de teşekkürlerini iletti. MİB’in, metal işçileriyle dayanışma eylemine katılım çağrısı yapan temsilci, eyleme katılabilecek işçilerin ellerini kaldırmasını istedi. Eyleme katılım çağrısına 20’yi aşkın RSA işçisi ellerini kaldırarak yanıt verdi.

MİB çalışanları ayrıca, metal işçileriyle dayanışma çağrısı yapan bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / Gaziosmanpaşa