11 Mart 2011
Sayı: SİKB 2010/10

 Kızıl Bayrak'tan
İktidarlarını sağlama almak için dizginsiz gericilik ve zorbalık!
İnkarcılığına karşı
isyan ateşi harlanmalıdır!
İnkara, asimilasyona, tasfiyeye ve
imhaya son!
“Kadın erkek birlikte mücadeleye!.."
Ankara’da coşkulu 8 Mart
Yaşamın yarısından
kavganın yarısına!
Emekçi kadınlarla 8 Mart alanında konuştuk
Metal işçileri tarih istiyor
Metal işçileri grev istiyor
MİB GREVle dayanışmaya
çağırdı
Ontex’te sendika bürokratları suçunu itiraf etti.
İzmir’de kurultay çalışmaları
Halkları köleleştirme
planları iflas ediyor!
Yemen’deki amerikancı rejimi
kaçınılmaz sona yaklaşıyor
Tahrir’den Wisconsin’e
mücadele büyüyor
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da
isyan dalgası
Dünyadan.
2011 Dünya Kadınlar Konferansı’nda enternasyonal mücadele çağrısı
Avrupa’da 8 Mart
TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk’le konuştuk.
Üniversitelerden...
“Bu İŞte bir ‘iş’ var..”
Eğitim-Sen şubelerinde
genel kurul
Hüseyin Hoca’nın anısı önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz!
16 Mart 1978 Beyazıt
katliamını unutmadık!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

8 Mart’ta Ontex ziyareti

İstanbul’da devrimci 8 Mart mitingini örgütleyen bileşenler 8 Mart günü direnişteki Ontex işçilerini ziyaret ederek eylem gerçekleştirdi.

Ziyaret Yenibosna’daki fabrika önüne kurulan direniş çadırına yakın bir noktadan yapılan yürüyüşle başladı. Eylemde “Emekçi kadınlar açlığa, yoksulluğa, baskıya, ve sömürüye karşı mücadeleyi yükseltelim!” pankartı açıldı.

Direniş çadırının önünde bileşenler adına bir açıklama gerçekleştirildi. Açıklamada, söz, yetki, karar hakkı isteyen, ağır çalışma koşullarına dur diyen ve bu yüzden patron ve sendikal bürokrasi tarafından işten atılan ancak pes etmeyerek mücadeleyi seçen Ontex işçileri selamlandı.

Ontex direnişcisi Gamze Kayhan söz alarak ördükleri mücadelenin önemine değindi. Kadın kimliklerinden kaynaklı daha fazla sömürüldüklerini vurgulayan Kayhan, işyerlerinde, evlerde, sokakta hayatın her alanında erkeklerle birlikte ortak bir yaşamı paylaştıklarını belirtti. Verilecek mücadelenin de kadın-erkek el ele olması gerektiğini ifade etti.

AKA-DER adına da bir konuşma yapılarak Ontex işçilerinin direnişi selamlandı. Konuşmanın ardından direnişçi işçilere Bielefeld BİR-KAR’dan gönderilen destek mesajı okundu. Ziyarette halaylar çekilerek sohbetler edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

ÇHD’den 8 Mart eylemi

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi,  Bakırköy Hapishanesi önünde 8 Mart günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Hapishane önünde bir araya gelen ÇHD üyeleri ve 6 Mart Kadıköy eylemini örgütleyen kurumlar “New York’tan bugüne başeğmeyen kadınlara selam olsun” pankartını açtılar.

ÇHD adına Zeycan Balcı Şimşek’in gerçekleştirdiği açıklamada, kadınların yüzyıllardır hakları ve özgürlükleri için mücadele ettikleri vurgulandı. Şimşek, 8 Mart’ın tarihçesini aktararak, “100 yıldır, 8 Mart’ı vareden grevci kadın dokuma işçilerinin yarattığı direnişin yolunda, 129 kadın işçinin açtığı yolda yürüyoruz” dedi. Kadınların kurtuluşunun mücadele etmekten geçtiğini ispatlayan devrimci kadınları selamlayan Şimşek, “Ümit Boynerler’in, Arzuhan Doğan Yalçındağlar’ın, Güler Sabancılar’ın dünyası olan kapitalizmin sınırlarında değil, eşit ve sömürüsüz, bir dünyada yaşamak için mücadele ediyor ülkemiz kadınları. Bu mücadelede tutsak düşüyor. Tutsaklık koşullarında tecrite ve tüm baskılara boyun eğmeyerek yeni direniş halkaları yaratıyor ülkemiz kadınları” dedi.

Açıklama, emekçi kadınlar nezdinde bu mücadelede tutsak düşen kadınları selamlayarak sonlandırıldı. Açıklamanın sonunda ÇHD üyesi avukatlar devrimci tutsakları ziyaret etmek için karanfillerle cezaevine girdiler.

 

 

 

“Kadın-erkek örgütlü mücadeleye!

İzmir

 İzmir’de Alınteri, BDSP, Devrimci Hareket, Demokratik Kadın Hareketi, Halk Cepheli Kadınlar ve Yeni Demokrat Kadın’ın birlikte örgütlediği devrimci 8 Mart yürüyüşü kar yağışına karşın coşkuyla gerçekleştirildi. Yürüyüş için Gümrük Telekom önünde toplanıldı.

Burada “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye karşı kadın erkek birlikte mücadeleye” şiarlı ve örgütleyen bileşenlerin imzasının bulunduğu pankart açılarak yüründü. Yürüyüş kortejinin en önünde temsili flamalarla beraber mücadelede şehit düşen devrimci kadınların portreleri taşındı. Meşaleler yakılarak, sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde yapılan yürüyüşe Konak Belediyesi taşeron işçileri temsili düzeyde katıldı.

Coşkulu yürüyüş 2. kordonun trafiğe kapatılması ile sürdü.  Eski Sümerbank önünde sona eren yürüyüşün ardından program başladı.

İlk olarak mücadeleci ve direnişçi kadınların selamlanması ile başlayan program, saygı duruşu ile devam etti. Ardından ortak hazırlanan basın metni Türkçe ve Kürtçe okundu.

Basın metninde 8 Mart’ın tarihçesi anlatılarak kadınların çifte sömürüsüne değinildi. Mısırlı ve Tunuslu kadınların mücadelesinin selamlandığı eylemde  Nazım Hikmet’in “Kadınlarımız” adlı şiiri okundu. Konak Belediyesi işçilerinin ve Ontex işçilerinin direnişi aktarıldı ve kitle Ontex ürünlerini boykota ve direnişçilerle dayanışmaya çağrıldı.

Konak Belediyesi direnişçisinin konuşmasıyla devam eden eylemde konuşma “Konak işçisi yalnız değildir!” sloganıyla karşılandı.

Program pandomim gösterimi ile devam etti. Ardından Grup Günışığı ezgilerini kitleyle paylaştı ve etkinlik halaylarla sona erdi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı yürüyüşte emekçi kadınlar en ön saflarda yer aldı.

 

Adana

Devrimci 8 Mart Platformu bileşenleri (BDSP, Devrimci Proletarya, Emek ve Özgürlük Cephesi, Emekçi Kadınlar, Demokratik Kadın Hareketi, Halk Cepheli Kadınlar) 8 Mart günü dövizleriyle ve flamalarıyla alandaydı.

5 Ocak Meydanı’nda toplanan bileşenler İnönü Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Ajitasyon konuşmaları ve sloganlarla yürüyen kitleye çevreden alkışlarla destek verildi.

Program saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşundan sonra yapılan açıklamada şunlar söylendi: “Kadın emekçilerin tarihe büyük bedeller ödeyerek yazdırdığı bu günü, içi boş bir kadın hakları söylemiyle sıradanlaştırmak için beyhude bir çaba içindedirler. Egemenlere en iyi yanıtı yine 8 Martlarda alanlara çıkan emekçi kadınlar vermektedir. Emekçi kadınlar meydanlarda, grevlerde, direnişlerde eşitlik ve özgürlük için, hakları ve gelecekleri için mücadelenin ön saflarında olmaya devam ettikçe, egemenlerin korkularını da büyütmektedirler”

Açıklamanın ardından okunan şiir ve çekilen halaylarla 8 Mart eylemi son buldu. Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

 

Bursa

Bursa’da bir araya gelen devrimci kurumlar 7 Mart günü Fomara Meydanı’nda toplandılar.

Yürüyüşte en önde “8 Mart kızıldır kızıl kalacak – Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü / BDSP-Halk Cepheli Kadınlar-YDK” pankartı taşındı. BDSP “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde” pankartı ile yürüdü.

Köz, BATİS ve BAMİS de kendi flama ve dövizleri ile yürüyüşteki yerlerini aldılar.

Kent Meydanı’na varıldığında ortak açıklama okundu. 8 Mart’ın tarihsel arka planının anlatıldığı açıklamada emekçi kadınların yaşadığı sorunlara ve düzenin aldatmacalarına değinildi.

Açıklamanın ardından üniversiteli bir kadın tarafından “Ulrike” adlı oyun oynandı. Tiyatronun ardından Grup Yarın’ın söylediği türkü ve marşlar eşliğinde halaylar çekildi.

Kızıl Bayrak / İzmir - Adana - Bursa

 

 

İstanbul 8 Mart Kadın
Platformu’ndan miting

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu 5 Mart günü Kadıköy’de “erkeksiz 8 Mart” mitingi düzenledi.

Tepe Natulius önünde bir araya gelen İstanbul 8 Mart Kadın Platformu bileşenleri önde “Yoksulluğa , güvencesizliğe, savaşa, kadın cinayetlerine, erkek egemenliğine, doğanın talan edilmesine, cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa karşı örgütleniyoruz, özgürleşiyoruz” ve “Taciz ve tecavüzde kadın beyanı esastır” pankartları ile Kadıköy Meydanı’na yürüdüler.

BDP’li kadınlar, Barış Anneleri, SKM, ESP/Sosyalist Kadın Meclisleri, EHP, EDP, Genç-Sen’li Kadınlar, Emek Partili Kadınlar, KESK’li Kadınlar, DİSK Kadın Komisyonu, TMMOB’li Kadınlar, İstanbul Tabip Odası, Halkevci Kadınlar,  TÜM-İGD’li Kadınlar’ın da yer aldığı eyleme bir dizi kadın örgütü de pankartlarıyla katılım sağladı.

Genel olarak dağınık ve cansız olan yürüyüş kolunda mitinge en kitlesel katılımı geleneksel kıyafetleriyle BDP’li kadınlar sağladı. Kürt kadınlarının coşkusu dikkat çekti.

Programda Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu Sözcüsü Birnur Arslan, Ontex direnişçisi Gamze Kayhan, Tepe Denizcilik Klima işçisinin eşi Özlem Arslan ve kayıp yakını Hanım Tosun konuşmalar yaptı.

Miting, kürsüden yapılan birkaç değinme dışında taşınan pankartlardan, dövizlere ve sloganlara kadar 8 Mart’ın tarihsel ve sınıfsal özünden uzak bir atmosferde gerçekleşti.

Kızıl Bayrak / İstanbul