11 Mart 2011
Sayı: SİKB 2010/10

 Kızıl Bayrak'tan
İktidarlarını sağlama almak için dizginsiz gericilik ve zorbalık!
İnkarcılığına karşı
isyan ateşi harlanmalıdır!
İnkara, asimilasyona, tasfiyeye ve
imhaya son!
“Kadın erkek birlikte mücadeleye!.."
Ankara’da coşkulu 8 Mart
Yaşamın yarısından
kavganın yarısına!
Emekçi kadınlarla 8 Mart alanında konuştuk
Metal işçileri tarih istiyor
Metal işçileri grev istiyor
MİB GREVle dayanışmaya
çağırdı
Ontex’te sendika bürokratları suçunu itiraf etti.
İzmir’de kurultay çalışmaları
Halkları köleleştirme
planları iflas ediyor!
Yemen’deki amerikancı rejimi
kaçınılmaz sona yaklaşıyor
Tahrir’den Wisconsin’e
mücadele büyüyor
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da
isyan dalgası
Dünyadan.
2011 Dünya Kadınlar Konferansı’nda enternasyonal mücadele çağrısı
Avrupa’da 8 Mart
TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk’le konuştuk.
Üniversitelerden...
“Bu İŞte bir ‘iş’ var..”
Eğitim-Sen şubelerinde
genel kurul
Hüseyin Hoca’nın anısı önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz!
16 Mart 1978 Beyazıt
katliamını unutmadık!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da coşkulu 8 Mart

Ankara’da gerçekleştirilen 8 Mart eylemi coşkulu bir atmosferde Sakarya’da yapıldı. Çevreden ilgiyle izlenen eylem boyunca 8 Mart’ın ruhuna yakışır devrimci bir hava hakimdi.

6 Mart günü gerçekleşen miting için kitle Kolej Meydanı’nda toplandı. Kortejlerin oluşturulmasının ardından kolluk güçleriyle kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Kaldırımdan yürünmesi dayatması karşısında kitle, yolun kesilmesi konusunda kararlı bir tutum sergiledi. Sakarya Meydanı’na kadar coşkulu gerçekleşen fiili-meşru yürüyüşte en önde Devrimci 8 Mart Platformu’nun ve bileşenlerinin imzalarının olduğu “Yaşamın yarısı biziz, kavganın yarısı da biz olacağız - Güvencesiz çalışmaya, kadına yönelik şiddete, eşitsizliğe ve sömürüye karşı örgütlenmeye, özgürleşmeye!” şiarlı ortak pankart taşındı. Ortak pankartın ardında kurumlar temsili olarak yer aldı.

Devrimci 8 Mart Platformu bileşenleri arasında bulunan Alınteri, BDSP, ÇHD, Demokratik Kadın Hareketi, Halk Cephesi, Kamu Emekçileri Cephesi, +İvme dergisi, Kızıl Hareket, Mücadele Birliği, Yeni Demokrat Kadın kortejde yerini aldı. Bileşenlerin ardından ise eyleme destek veren Kaldıraç ve Odak dergileri pankart açtılar.

BDSP eyleme, en önde taşıdıkları Clara Zetkin, Rosa Lüksemburg, A. Collontai ve Hatice Yürekli’nin büyük boy resimleri ve BDSP flamalarının yanı sıra “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye” pankartıyla katıldılar.

Sakarya Meydanı’nda 8 Mart coşkusu

Sakarya Meydanı’na gelindiğinde saygı duruşunun ardından ortak metin okundu. Emekçi kadınlara yönelik saldırılar özetlendi. Özellikle geleceksizleştirme ve güvencesizleştirme saldırıları örneklerle aktarılırken son olarak torba yasa eyleminde Çankaya Belediyesi’nde çalışan temizlik işçisi Serap Turan’ın da polisin saldırısı sonucu yaralandığı hatırlatıldı.

Kadınlara yönelik şiddetin de özetlendiği metinde özellikle kadın cinayetlerinde yaşanan artışa dikkat çekildi.

Kızıl Hareket ve Yeni Demokrat Gençlik’in ortak olarak hazırladığı tiyatro gösteriminin ardından Mamak İşçi Kültür Evi Müzik topluluğu devrimci marş ve türküler seslendirdi.

TAYAD’lı aileler adına yapılan konuşmada 8 Mart selamlandı ve son günlerde burjuva basında devrimci kadınlar adına yazılanlar teşhir edildi. Eylemde ortak olarak “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “Kadın erkek el ele, örgütlü mücadeleye!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”, “Kadın cinayetlerine son!” sloganları atıldı.

Yürüyüşe 350’yi aşkın kişi katılırken, eylem çok sayıda kişi tarafından ilgiyle izlendi. Eylem, mücadele alanlarında buluşma çağrısıyla son buldu.

Tutsak kadınlarla dayanışma

Devrimci 8 Mart Platformu, 8 Mart günü devrimci tutsaklarla dayanışma amaçlı Ankara Yenişehir Postanesi’nden faks çekme ve kart atma eylemi gerçekleştirdi. Platform bileşenleri yoğun hava muhalefetine karşın “Yaşamın yarısı biziz, kavganın yarısı da biz olacağız! Güvencesiz çalışmaya, kadına yönelik şiddete, eşitsizliğe ve sömürüye karşı örgütlenmeye, özgürleşmeye” pankartını açarak sloganlarla eylemlerini başlattılar.

Fakslar çekilene kadar bekleyen platform bileşenleri faks çekiminin ardından eylemlerini sonlandırdılar.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

Eskişehir’de 8 Mart

Eskişehir’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için coşkulu bir eylem gerçekleştirildi. Feminist yaklaşımlar mahkum edilerek devrimci özüne uygun bir 8 Mart kutlaması yapıldı.

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüş boyunca sloganlar gür ve coşkulu bir şekilde atıldı. Adalar Migros önüne gelindiğinde okunan basın metninde 8 Mart’ın tarihçesinden bahsedilerek yaşadığımız sistemde kadın sorununu derinleştiren işsizlik, geleceksizlik ve kadına yönelik şiddetle ilgili örnekler anlatıldı.

Kadınların mücadele bayrağını yükselten devrimci önderlerin isimleri ve mücadeleleriyle yolumuza ışık tutan direnişçi kadın işçilerin isimleri anıldı. Basın açıklamasının ardından kar yağmasına rağmen coşkulu bir halayla eylem sonlandırıldı.

60 kişinin katıldığı eylemi BDSP, DKH, Devrimci Proletarya ve Mücadele Birliği örgütlerken, Halk Cephesi ve YDG de destek verdi. 

8 Mart etkinliği

Eylemin hemen ardından KESK binasında “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” konulu etkinlik yapıldı. Devrim mücadelesinde yitirdiklerimiz için bir dakikalık saygı duruşunun ardından “Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek” sinevizyonu gösterildi.

Feminizmin kadın sorunundaki çarpık algısı, emekçi kadınları mücadeleye katmaktaki zorluklar ele alınırken bunun yöntemleri tartışıldı. Kadın sorununun çözümünde mücadele etmenin ve örgütlenmenin önemi masaya yatırıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir

 

 

Kayseri

Eğitim Sen Kayseri Şubesi Kadın Sekreterliği tarafından 8 Mart günü Kayseri Meydan Parkı’nda  basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklaması Eğitim Sen Kayseri Şubesi Kadın Sekreteri Serap Polat tarafından okundu. Açıklamada 8 Mart’ın üzerinden 100 yılı aşkın bir zaman geçmiş olmasına rağmen, özellikle ülkemizde kadınların toplumsal konumundan, çalışma yaşamındaki koşullara kadar değişen bir şey olmadığı söylendi. AKP hükümetinin uyguladığı politikaların ve torba yasanın kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerine değinildi. 8 yıldır AKP hükümranlığını ayakta tutan iki temel kaynağın erkek egemen zihniyet ve kapitalist sistem olduğu vurgusu yapıldı.

2011 8 Mart’ı, eşitlik, özgürlük mücadelesinde ve kadın cinayetlerinde yitirilen tüm kadınlar şahsında Eğitim Sen üyesi Necla Yıldız’a atfedilerek basın metni sonlandırıldı.

50 kişinin katıldığı eyleme Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra SES, BES ve BDSP de katılım sağladı.

Sosyalist Kamu Emekçileri / Kayseri

 

Manisa

8 Mart Salı günü ilk etkinlik Manisa 8 Mart Emekçi Kadınlar Platformu’nun düzenlediği meşaleli yürüyüş oldu. Eğitim Sen şube binası önünde toplanan emekçiler sloganlarla önce Manolya Meydanı’na daha sonra da Valilik önüne  yürüyüş yaptılar. Burada platform adına KESK dönem sözcüsü Serpil Deniz basın açıklamasını okudu. Burjuvazi tarafından 8 Mart’ın içinin boşaltılmak istendiğinin söylendiği basın açıklamasında, kadına yönelik şiddete vurgu yapılarak örnekler verildi. Kadının kurtuluşunun örgütlenmekten geçtiği belirtilirken, şiddetten, her türlü sömürüden uzak bir dünya kurabilmek için kadın ve erkek emekçilerin birlikte mücadele etmeleri gerektiği de belirtildi. Eyleme 60 kişi katıldı.

Akşam ise Eğitim Sen tarafından Emekçi Kadınlar Buluşma Çayı etkinliği yapıldı. Saat 19.30’da Şiir Kafe’de bir araya gelen kadın emekçiler şiirlerle, türkülerle günlerini kutladılar.     

Sosyalist Kamu Emekçileri / Manisa

 

 

Edirne

8 Mart günü ise Ekim Gençliği, DÖKH ve DKH tarafından örgütlenen, Emek Cephesi, Edirne Gençlik Derneği, Özgür Eğitim Platformu ve Devrimci Hareket’in destekleyici olduğu bir yürüyüş düzenlendi.

“Yaşasın emekçi kadın dayanışması / Biji pıstgırıya jınen kedkar” pankartı açılarak, Tahmis Meydanı’ndan Saraçlar Meydanı’na sloganlarla yüründü.

Basın açıklaması Kürtçe ve Türkçe okundu. Çürümüş kapitalist düzenin kadın için iki kere sömürü demek olduğu vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Edirne