11 Mart 2011
Sayı: SİKB 2010/10

 Kızıl Bayrak'tan
İktidarlarını sağlama almak için dizginsiz gericilik ve zorbalık!
İnkarcılığına karşı
isyan ateşi harlanmalıdır!
İnkara, asimilasyona, tasfiyeye ve
imhaya son!
“Kadın erkek birlikte mücadeleye!.."
Ankara’da coşkulu 8 Mart
Yaşamın yarısından
kavganın yarısına!
Emekçi kadınlarla 8 Mart alanında konuştuk
Metal işçileri tarih istiyor
Metal işçileri grev istiyor
MİB GREVle dayanışmaya
çağırdı
Ontex’te sendika bürokratları suçunu itiraf etti.
İzmir’de kurultay çalışmaları
Halkları köleleştirme
planları iflas ediyor!
Yemen’deki amerikancı rejimi
kaçınılmaz sona yaklaşıyor
Tahrir’den Wisconsin’e
mücadele büyüyor
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da
isyan dalgası
Dünyadan.
2011 Dünya Kadınlar Konferansı’nda enternasyonal mücadele çağrısı
Avrupa’da 8 Mart
TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk’le konuştuk.
Üniversitelerden...
“Bu İŞte bir ‘iş’ var..”
Eğitim-Sen şubelerinde
genel kurul
Hüseyin Hoca’nın anısı önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz!
16 Mart 1978 Beyazıt
katliamını unutmadık!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri tarih istiyor!

Gebze’de grev yolunda
dayanışma gecesi!

MESS’e karşı grev yolunda kararlılıkla ilerleyen metal işçileri, 8 Mart Salı akşamı Gebze’de gerçekleştirilen dayanışma gecesinde buluştu.

Grev kararlarının uygulanmasına sayılı günler kala yapılan gecede, gerek Birleşik Metal yönetimi gerekse de işçiler cephesinden önemli mesajlar verildi.

Birleşik Metal-İş’in grev kapsamındaki fabrikaların yoğunlukla bulunduğu Gebze’de düzenlenen geceye 1500 işçi katıldı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin yanı sıra Sosyal-İş, Dev Sağlık-İş, Dev Maden Sen, Nakliyat-İş genel başkanları da gecede hazır bulundu.

Emekçi kadınlar selamlandı

Birleşik Metal’in örgütlü olduğu fabrikaların pankartlarının asıldığı Gebze Kapalı Spor Salonu’ndaki dayanışma gecesinde metal işçileri grev kararlılıklarını ortaya koydular. Dayanışma gecesinin bir diğer gündemi ise 8 Mart Dünya Emeki Kadınlar Günü’ydü. Gecede 8 Mart Dünya Emeki Kadınlar Günü’nün anlamı ve önemine ilişkin bir sunum gerçekleştirilerek New Yorklu dokuma işçilerinin dünya emekçi kadınlarının yol gösterici ışığı olduğu vurgulandı. Penta işyeri baştemsilcisi Bilnur Arslan tarafından yapılan konuşmada bu başkaldırının sahiplenilmesi gerektiğine işaret edildi.

Grev oylaması sürecinde “greve evet” kararının çıktığı Areva, Çayırova Boru, Yücel Boru, Kroman Çelik, Sarkuysan, Bosal Mimaysan, Arfesan, Poly Metal, Aksan, ABB, Süsler Doruk, Demisaş, Bekaert, Standart Depo, RSA, Paksan gibi işyerlerinden işçilerin de katıldığı gecede Dostel Makine, Arpek, Makina Takım, Akkardan, ÇEL-MER, Elkim, Ejot Tezmak, Legrand, G.E.A Denco gibi fabrikalardan işçiler de gecede fabrika pankartlarını astılar.

Direnişçi Casper işçilerinin pankartlarıyla katıldığı gecede, direnişçi Ontex, KDS ve PTT işçileri de pankart ve dövizleryle yer aldılar. “MESS-Türk Metal düzenini YIKALIM!” pankartıyla gecedeki yerlerini alan Metal İşçileri Birliği (MİB), salonda “MESS-Türk Metal ittifakını yıkalım!” içerikli bildiri ve Metal İşçileri Bülteni’nin son sayısının dağtımını gerçekleştirerek metal işçilerine mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

İşçilerden yönetime mesaj

Gebze yerelindeki çeşitli sendikalar ile ilerici ve devrimci güçlerin de katılım sağladığı gecede metal işçilerinin grev kararlılığı öne çıktı.

Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin, sahnenin arka kısmına asılan “Metal işçileri tarih yazıyor” pankartına atfen attıkları “Bosal/Kroman/Sarkuysan işçisi tarih istiyor!”, “Bosal/Kroman/Sarkuysan işçisi grev istiyor” sloganları sendika yönetimine “biz hazırız, grev için bekleme” mesajı veriyordu. Ağırlıklı olarak üç fabrikadaki işçilerin attırdığı coşkulu sloganlar salondaki diğer metal işçilerini de hareketlendirdi.

Yönetimden “sabırlı olun” mesajı

Gecede öne çıkan bir diğer önemli nokta ise Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu tarafından yapılan konuşmada verilen mesajlardı. Konuşmasına, onurlu direnişlerini südüren işçileri selamlayarak başlayan Serdaroğlu, Türk-Metal-MESS kirli ittifakını teşhir etti. DİSK ve Maden-İş’in ruhunun, sermayeyi gece yataklarında uyutmadığını ifade eden Serdaroğlu, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi. “Tarih yazmaya devam edeceğiz” diyen Genel Başkan, bu süreçte Türk Metal’le MESS arasındaki “ayıp ilişkiyi” ortaya çıkardıklarını ve bu sözleşmeyi imzalamayacaklarını sözlerine ekledi. Serdaroğlu konuşmasında ayrıca MESS’e seslendi. “Yanınıza kimi alırsanız alın biz bu sözleşmeyi imzalamayacağız” diyen Serdaroğlu MESS içerisinde yaşanan çatışmaya değindi. Bu çatışmayı, yürüttükleri mücadele sonucunda ortaya çıkardıklarını söyleyen Genel Başkan, MESS’in, kendi üyelerini bile gözden çıkarabileceğinin ortaya çıktığını belirtti.

Varılacak anlaşmaya sendika üyeleri ve kurullarının karar vereceğini vurgulayan Serdaroğlu metal işçilerine “sabırlı olun, hata yapmayın” mesajı verdi. Greve çıkacak ilk işyerinin Eskişehir Şube’ye bağlı Süsler Doruk fabrikası olacağını söyleyen Serdaroğlu, bu fabrikada 22 Mart’ta greve çıkacaklarını duyurdu. Diğer işyerleri için ise tarih belirtmeyen Serdaroğlu, bu işyerlerinin greve çıkacakları tarihlerin belirlendiğini ancak şu anda açıklamayacaklarını söyledi.

Salonda grev kararlılığı

Serdaroğlu’nun konuşmasını “Metal işçisi tarih bekliyor” sloganıyla kesen işçiler tüm salonun desteğini aldılar. Oturdukları koltuklardan ayağa kalkan işçiler sendika flamalarını sallayarak sloganlarla Birleşik Metal yönetimine mesaj gönderdiler. Özellikle Bosal işçilerinin, MESS ile devam eden uyuşmazlık sürecinde gündeme getirilen ek protokollere karşı attıkları “51 kuruş istemiyoruz!” sloganı ise metal işçilerinin Türk Metal-MESS ittifakını dağıtmak için mücadele kararlılığının sürdürülmesi yönündeki iradesini yansıtıyordu.

“Metal işçisi grev istiyor!”, “Kroman işçisi grev istiyor!”, “Bosal işçisi grev istiyor!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “İnadına sendika, inadına DİSK!” sloganlarının sıkça atıldığı dayanışma gecesinde Divane Halk Oyunları Topluluğu’nun yanı sıra sanatçı Pınar Sağ da sahne aldı.

Kore Metal İşçileri Sendikası (KMWU) yöneticilerinden Ha-Young-Chul ise gecede yaptığı konuşmada dayanışma mesajı verdi. Gecenin son konuşmasını DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 



BEGOS’ta  patron saldırısı

Buca BDSP tarafından BEGOS’ta gerçekleştirilen bildiri dağıtımı patron saldırısı ile karşılaştı. Geçtiğimiz hafta fabrikaya dağıtılan bildiriyi hazmedemeyen Dalgıç Tekstil patronu 8 Mart çağrı bildirilerinin dağıtımına engel olmaya çalıştı.

BDSP çalışanları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle hazırlanan BDSP imzalı merkezi bildirileri 7 Mart sabahı Buca Organize 2. bölgeye ulaştırdılar. Sabah işe giriş saatlerinde gerçekleştirilen dağıtıma özellikle kadın işçilerin ilgi gösterdikleri gözlendi.

Dağıtım sırasında ise fabrikanın “Nurettin” isimli patronu sınıf devrimcilerinin yanına gelerek kapının önünde dağıtım yapılmasını istemediğini söyledi. Daha önce dağıtılan bildiride “yalan yanlış şeyler” yazıldığını iddia eden patronun çabalarına rağmen devrimciler dağıtıma devam ettiler. Fabrikanın içine giren patron bir süre sonra yeniden çıkarak saldırgan bir üslupla sınıf devrimcilerini tehdit etmeye çalıştı. Tehditleri sökmeyince tahammülsüzlüğünü BDSP’lilerin üzerine saldırarak gösterdi. Saldırının ardından çevrede bulunan işçiler araya girerek patronu uzaklaştırdılar. Patronun fabrikaya girmesinin ardından çevresindeki bazı uşaklarda “sizin yaptığınız devrimcilik AKP’ye hizmet ediyor” gibi sözler söyleyerek işçileri kışkırtmaya çalıştı. Ancak birkaç yalaka dışında işçiler kışkırtmalara prim vermediler. Saldırının ardından bildiri dağıtımı servisler bitene kadar sürdü.

Kızıl Bayrak / İzmir