4 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/09

 Kızıl Bayrak'tan
Bahar dönemi, olanaklar,
tehlikeler ve görevler
Erbakan: ABD’nin “Yeşil Kuşak
Projesi”nin “mücahidi”!
Diktatörlüğe karşı ayaklananlar emperyalist işgale de direnecektir!
Aleviler İzmir mitinginde buluşuyor
Emekçi kadınlar
8 Mart’a yürüyor.
Deride toplu sözleşme
süreci başladı
Kapitalistler servetlerini katlıyor
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Mart Ayı
Toplantısı Sonuçları
Mehmet Beşeli: 30 yıllık bir düzen çatırdamaya başladı
D.S.C işçilerine polis terörü
“Metal işçisi kazanırsa
hepimiz kazanırız”
Yaşasın Ontex / Canbebe direnişimiz!
Ontex işçileri boykota çağırıyor
Eğitim Sen şubelerinde
genel kurullar
Tuzla’da yaygın faaliyet
Tunus ve Mısır’da emekçilerin mücadelesi devam ediyor.
“Ankara elini yakamızdan çek!”
Ortadoğu’da emekçiler ayakta!
Gazi direnişi 16. yılında.
Uluslararası yağma kurultayı
AÜ’de eylemler
Üniversitelerde soruşturma ve
ceza terörü
İsyan ruhu fabrikalara, havzalara taşınıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ortadoğu’da emekçiler ayakta!

Suudi Arabistan Bahreyn’e tank gönderdi

Suudi Arabistan’a komşu olan Ürdün, Bahreyn, Umman ve Yemen’deki eylemler bu ülkedeki hoşnutsuzlukların da tepkiye dönüşmesine yol açıyor. İşsizliğin öncelikli bir sorun olduğu Suudi Arabistan’da krallığın, iktidarını devam ettirmesi noktasında kaygıları var. İktidarını sarsacak etmenleri ise çeşitli yöntemlerle bertaraf etmeye çalışıyor. Bunun bir tarafı, kesenin ağzını açması iken, diğer tarafı ise çevre ülkelerdeki isyanları kontrol altında tutmak için iktidarlarla işbirliği yapmak.

Suudi Arabistan’da kamu çalışanlarının ücretlerinin yüzde 15 arttırılacağı açıklamasını, öğrenciler ve işsizler için yeni mali yardımların yapılacağı haberleri izledi. Ayrıca kredilerde ödeme kolaylığı sağlanacağı da vaadedildi.

Bununla beraber Mısır’da yayınlanan el Mısır el Yevm gazetesinin görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak duyurduğu haberde Suudi Arabistan’ın dün Bahreyn’e tank gönderdiği ifade ediliyor. Suudi Arabistan’ın her biri iki tank taşıyan yaklaşık 15 taşıyıcı aracı Bahreyn’e gönderdiği bildirildi.

 

Yemen’de katledilenler anıldı

1 Mart günü, ülkenin en büyük ikinci kenti Aden’deki gösterilerde polis tarafından katledilenleri anmak için bir eylem gerçekleştirildi.

Sana Devlet Üniversitesi önüne toplanan binlerce kişi protesto eylemi düzenledi. Eylemlerde kadınların ön plana çıkması dikkat çekti. Cumhurbaşkanı’na hakaret içeren pankartlar, karikatürler asılırken, kadınlar kitleye seslenerek mücadele çağrısı yaptı. Yine kadınlar tarafından okunan şiir ve ezgilerle coşan kalabalık Salih’in aleyhine ağır sloganlar attı. Polisin buna müdahale etmemesi dikkat çekti. Ayrıca 7 ve 10 Mart günlerinde kitlesel eylemler gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü, ülkede gösteriler sırasında çıkan çatışmalarda bugüne kadar 27 kişinin öldüğünü duyurdu.

 

Umman’da polis saldırısı

Polis, Umman’ın sanayi kenti Sohar’da sokağa çıkan halka kurşun sıkarken 6 kişi öldü. Polise taşlarla karşı koyan halkın öfkesi karşısında bölgeye ordu birlikleri sevk edildi.

Ülkenin güneyindeki Salallah kentinde de cuma gününden beri valilik binası yakınına kamp kuran protestocular eylemi sürdürüyorlar.

Ülkede 19 Şubat günü başlayan gösterilerde siyasi reform ve ücret artışı talep ediliyor.

Gösterilerin büyümesi üzerine Umman Sultanı Kabus Bin Said manevra yapmak amacıyla, kabinesinde revizyona giderek 6 bakanı değiştirmişti.

 

Irak’ta “Öfke günü”

25 Şubat’ı “Öfke Günü” ilan eden halk başta Bağdat, Musul ve Baska kentlerinde olmak üzere sokaklara çıktı. Gösterilere saldıran kolluk güçleri en az 5 kişiyi öldürdü.

Başkent Bağdat’ın merkezindeki Tahrir Meydanı’nda toplanan emekçiler, işsizlik, yolsuzluk ve yetersiz hizmetleri protesto ettiler. Meydanın çevresini kuşatan kolluk güçleri ile halk arasında yer yer taşlı, sopalı çatışmalar yaşandı. Göstericiler “İşsizliğe son!”, “Yalancı El Maliki’ye hayır!” sloganları attı. ABD uşağı Başbakan Nuri El Maliki “gösteriler El Kaide ve Saddam taraftarlarının işi” diyerek, eylemlere katılımı düşürmeye çalışmıştı.

Musul’daki gösterilerde 3 kişinin öldüğü 15 kişinin de yaralandığı bildirildi. Ülkenin kuzeyindeki bir diğer şehir olan Hawija’da ise iki kişi yaşamını kaybederken 22 kişi yaralandı.

Basra şehrindeki gösteriye yaklaşık 4 bin kişi katılırken, kalabalık belediye binası önünde toplandı.  

Özerk Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentine bağlı Kelar ve Seyid Sadiq ilçelerindeki gösterilerde ise en az 21 kişi kişinin yaralandığı bildirildi. Kelar’da KDP bürosu önünde yapılan gösteride halkın üzerine ateş açan güvenlik güçleri 15 kişiyi yaraladı. Seyid Sadiq’daki yaşanan çatışmalarda ise 6 kişi yaralandı.

 

 

 

Bolivya’da genel grev

Bolivya’da 5 yıldır iktidarda bulunan Morales hükümetinin politikalarına karşı protestolar yükseliyor. Bolivya’da işçi ve emekçi kitleler gıda fiyatlarının yükselmesini protesto etmek için geçtiğimiz hafta cuma günü genel greve gitti.

Genel grev ve militan direnişlerle neo liberal saldırılara karşı alanlara çıkan Bolivyalı işçi, emekçi ve yerlilerin desteği ile seçimleri kazanan Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) lideri Morales’in politikaları emekçi kitlelerin tepkisini çekiyor. Gıda fiyatlarının yükseltilmesine tepki olarak 25 Şubat Cuma günü gerçekleştirilen grev nedeniyle La Paz, Cochabamba, Santa Cruz ve Oruro başta olmak üzere ülkenin bütün kentlerinde yaşam durdu. İşçiler şehir merkezlerine yürüdüler, caddeleri ve otobanları kapattılar ve  hükümetten ücret artışı talep ederken, besin maddelerinin azalmasına ve fiyatlarının artmasına karşı önlemler almasını talep ettiler.

İşçiler uzun kollar halinde Cochabamba sokaklarında yürürken, binlerce işçi, öğretmen, sağlık emekçisi, kamu emekçileri La Paz’da şehir merkezini işgal etti.

Morales’e tepki büyüyor

MAS yönetimi 2009 yılında yüzde 62 oy alarak yeniden seçilmesinden bu yana kitleler nezdinde güvenilirliğini kaybediyor. Emekçilerin tabandan gelen basıncı sayesinde emekçiler lehine çeşitli düzenlemeler yapan MAS yönetimi, özel mülkiyet düzeninin temellerini sarsacak bir mücadeleden kaçındı.

Morales, geçtiğimiz yılın sonunda akaryakıt fiyatlarına verilen süspansiyonların kaldırılacağını açıklamış, bu uygulamaya bağlı olarak benzin fiyatları yüzde 72 oranında yükselmiş, mazota da yüzde 82 oranında zam yapılmıştı. Bunun üzerine şiddetli protestolarla emekçiler tepkilerini dile getirirken Morales bu kararı geri aldığını ve süspansiyonları etap halinde kaldıracağını açıklamak zorunda kalmıştı.

Bu taktik tutum ise kısa sürede yüzde 10’dan yüzde 50’lere varan ücret artışını beraberinde getirdi. Bu ise yeni protestolara neden oldu. Son bir ay içinde 5 bin kişi güney batıdaki Llallagua şehrinde iki kez yürüyüş gerçekleştirdi. Protestolar, maden işçileri ve yerel köylü sendikaları tarafından örgütlendi. Yoksul köylüler yürüyüş için şehre geldiğinde dükkanları yağmaladı.

Morales 10 Şubat’ta sömürgeciliğe karşı gerçekleştirilen ayaklanmaları anmak için geldiği maden kenti Oruro’dan kaçmak zorunda kalmıştı. Maden işçileri, işçiler, işsizler burada hergün daha da kötüleşen ekonomik koşulları protesto etmek için etkinliği basmışlardı.

Sendikaların enflasyona bağlı olarak Bolivya’da bir ailenin geçimi için gerekli giderlerin 1.100 dolara yükseldiğini bunun 96 dolar olan asgari ücretin 11 katı olduğunu açıklamasına karşın Morales’in bunu “gülünç” bulduğunu açıklaması ise Bolivyalı işçi, emekçi ve yerlilerin tepkisini çekti. Ücret artışının enflasyona bağlı olarak yüzde 7 olacağını açıklaması öfkeyle karşılandı.

Ülkenin en önemli İşçi Birlikleri Sendikası COB başkanı Pedro Montes, bu öfkenin neden olduğu ve kitlelerin açlığa, yoksulluğa, işsizliğe karşı kendiliğinden gelişen protestolarının kontrol dışına çıkmasını engellemek için genel greve çağrı yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Daha önceki protesto gösterilerinde en yoksul işçi kitlelerinin yaşadığı La Paz yakınlarındaki El Alto’da, kitlelerin öfkesi Morales yönetimine karşı gerekli tutumu almadığı için COB sendikasına yönelmişti. İşçiler sendikaya ait binalara saldırılmış ve taşlamıştı. El Alto, 2003 yılında da ABD’nin desteklediği başbakan Gonzala Sanchez da Lozada’yı yıkan kitle ayaklanmasının merkeziydi. Burada 63 işçi askerler tarafından kurşunlanarak öldürülmüştü.