4 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/09

 Kızıl Bayrak'tan
Bahar dönemi, olanaklar,
tehlikeler ve görevler
Erbakan: ABD’nin “Yeşil Kuşak
Projesi”nin “mücahidi”!
Diktatörlüğe karşı ayaklananlar emperyalist işgale de direnecektir!
Aleviler İzmir mitinginde buluşuyor
Emekçi kadınlar
8 Mart’a yürüyor.
Deride toplu sözleşme
süreci başladı
Kapitalistler servetlerini katlıyor
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Mart Ayı
Toplantısı Sonuçları
Mehmet Beşeli: 30 yıllık bir düzen çatırdamaya başladı
D.S.C işçilerine polis terörü
“Metal işçisi kazanırsa
hepimiz kazanırız”
Yaşasın Ontex / Canbebe direnişimiz!
Ontex işçileri boykota çağırıyor
Eğitim Sen şubelerinde
genel kurullar
Tuzla’da yaygın faaliyet
Tunus ve Mısır’da emekçilerin mücadelesi devam ediyor.
“Ankara elini yakamızdan çek!”
Ortadoğu’da emekçiler ayakta!
Gazi direnişi 16. yılında.
Uluslararası yağma kurultayı
AÜ’de eylemler
Üniversitelerde soruşturma ve
ceza terörü
İsyan ruhu fabrikalara, havzalara taşınıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ontex işçileri boykota çağırıyor

İşten atma saldırısına ve üyesi oldukları Selüloz-İş Sendikası’nın ihanetine karşı direnişe geçen işçiler aldıkları eylem kararları çerçevesinde Ontex’le aynı konsorsiyuma bağlı firmalar önünde eylemlere başladılar. İşçilerin direnişi fabrika önünde devam ediyor.

Ontex işçileri 24 Şubat günü Eminönü’nde eylemdeydi. Direnişçi PTT taşeron işçilerinin eylemine katılarak sınıf dayanışmasını yükselten Ontex işçileri, ardından Eminönü Meydanı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla Ontex Grubu’na boykot çağrısı yaptılar.

İşçilere, PTT ve BEDAŞ direnişçileri ile ilerici ve devrimci kurumlar destek verdiler. Çevredekilerin eyleme oldukça ilgili olması dikkat çekti. Bazı emekçiler alkışlarla yürüyüşe destek verdi.

Eminönü Meydanı’na gelindiğinde işçiler gerçekleştirdikleri konuşmalarla mücadelelerini aktardılar. Toplu sözleşme sürecinde taban örgütlülükleri sayesinde sürece müdahale etmeye çalıştıklarını belirttiler. Fakat işçilerin bu mücadelesinin patron ve sendika işbirliği ile engellendiğini vurgulayarak, sendikalarından hesap sorduklarında ise işten atma saldırısına maruz kaldıklarını belirttiler. Mücadelelerinin işten atma saldırısının yanı sıra sendikal ihanete karşı da olduğunun altını çizdiler. Bu konuşma “Kahrolsun sendika ağaları!” sloganıyla karşılandı.

Burger King önünde boykot çağrısı

Ontex tarafından üretilen Canbebe, Canped ve Helen Harper markalarını boykot çağrısında bulunan işçiler direnişlerinin 10. gününde (26 Şubat) Ontex’in de sahibi olan Goldman Sachs Capital Partners ve Texas Pacific Group bünyesinde bulunan Burger King önüne yürüdüler.

Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen işçiler, Taksim Meydanı’nda bulunan Burger King önüne yürüdüler. Yürüyüşe BDSP, ESP, Sosyalizm ve Tekstil-Sen de destek verdi.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalar ve dağıtılan bildirilerle Canbebe, Canped ve Helen Harper’ı boykot çağrısı yapıldı. Basın açıklamasından önce söz alan direnişçi Ontex işçisi Gamze Kayhan patron ve sendika bürokrasisi işbirliğiyle işten atıldıklarını belirterek herkesi Canbebe ürünlerini boykot etmeye çağırdı ve bu mücadeleye herkesin omuz vermesini istedi.

“Ontex kazanırsa hepimiz kazanırız”

Basın açıklamasını gerçekleştiren Ontex işçisi Niyazi Aslan, kölelik koşullarının kader olmadığını ve değiştirilebileceğini belirtti. Örgütlü mücadelenin önemine vurgu yapan Aslan, sendikal bürokrasiyi de teşhir etti.

TEKEL ve ÇEL-MER örneklerini veren Aslan, Ontex işçilerinin bu onurlu bayrağı devraldığını belirtti. Haklı mücadelelerini fabrikalarının önünde devam ettirdiklerini belirten Aslan, “Bu yüzden biz Ontex işçilerinin direnişini sahiplenmek, bizlerin mücadelesine güç katmak aynı sömürüyü, eşitsizliği yaşayan ve aynı çıkarlara sahip olan sizler için de bir görevdir” dedi. Maddi ve manevi her türlü destek beklediklerini belirten Aslan, Canped, Canbebe, Helen Harper’i boykot etme çağrısında bulundu.

PTT işçisi Rıza Soylu ise, dünyanın her yerinde işçi sınıfına yönelik saldırıların olduğunu belirterek, bu saldırılara karşı topyekün mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Soylu, birleşik mücadele çağrısı yaparak konuşmasını sonlandırdı. Ardından söz alan Tekstil-Sen Başkanı Engin Gül, sermayenin işçi sınıfını açlığa ve yoksulluğa mahkum etmeye devam ettiğini belirterek, işçi sınıfının hem sermayenin saldırılarına hem de sendikal ihanete karşı savaştığını ifade etti.

İşçilere ve emekçilere yönelik saldırıların ve kölece yaşam koşullarının daha da arttığını belirterek konuşmasına başlayan BDSP temsilcisi ise Ontex işçilerinin karşılaştıkları bu hak gaspının, toplam saldırıların sadece bir parçası olduğunu belirtti. Sendikal bürokrasiye de değinen BDSP temsilcisi “Ontex kazanırsa işçi sınıfı kazanır” dedi. Sendikal bürokrasiyi teşhir etti.

Yapılan konuşmaların ardından Ontex işçileri, Canped, Helen Harper ve Canbebe ürünlerini yere atarak boykot çağrısını yinelediler.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

PTT işçileri imzaları yolladı

PTT Genel Müdürlüğü’ne bağlı taşeron şirketlerde karşılaştıkları işten atma saldırısına direnişle yanıt veren PTT taşeron işçileri, yürüttükleri imza kampanyasını 24 Şubat günü gerçekleştirdikleri eylemle noktaladılar. Sirkeci’de bulunan PTT Merkez Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirerek topladıkları binlerce imzayı meclise gönderen direnişçi işçiler, mücadelelerine kazanana dek devam edeceklerini vurguladılar.

Sirkeci Tramvay Durağı’nda buluşan direnişçi PTT işçileri ve destekçi güçler Sirkeci PTT Merkez Müdürlüğü önüne yürüdü. PTT işçilerini, yoğun polis yığınağının yapıldığı PTT Merkez Müdürlüğü önünde direnişçi Ontex işçileri sloganlarla karşıladı.

Eylemde konuşan PTT direnişçisi Rıza Soylu, PTT’de karşılaştıkları işten atma saldırısına ve bu saldırı karşısında ördükleri direniş sürecine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Topladıkları imzaları mecliste grubu bulunan partilere yollayacaklarını söyleyen Soylu, işlerine geri dönene ve haklı talepleri karşılanana dek direnmeye ve mücadele etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Soylu’nun ardından basın açıklamasını Topkapı’daki direnişçi işçilerden Cafer Kalağ gerçekleştirdi.

Meclise gönderdikleri imzalardan hiçbir beklentileri olmadığını söyleyen Kalağ şöyle konuştu:

“Bizler kazanımların ancak ve ancak mücadeleyle elde edileceğini biliyoruz. Bizim ve diğer sınıf kardeşlerimizin kurdukları çadırlarda bunun göstergesidir”

Ontex işçileri adına yapılan konuşmada, Ontex’in ürettiği CanBebe, CanPed ve Helen Harper markalarını boykot etme çağrısında bulunuldu. Direnişlerini kazanana dek sürdüreceklerini vurgulayan Ontex işçisi, PTT işçilerinin mücadelesinin de kendi mücadeleleri olduğunu ifade etti.

Ontex işçisinin konuşmasının ardından Grup Emeğe Ezgi üyeleri söz alarak işçilerin direnişini ve mücadelesini selamladılar.

 

İmzalar gönderildi

İmzaların yollanmasının ardından bir konuşma yapan Avukat Ümüs Seğmen, PTT taşeron işçilerinin başlattıkları hukuki sürece ilişkin bilgi verdi. Seğmen, Topkapı’daki işçilerin 18 Mart, Sarıyer’deki işçilerin ise 24 Mart günü işe iade davalarının görülmeye başlanacağını söyledi. Seğmen, işten atma saldırısına karşı direnişe geçen işçilerin mücadelesini daha da büyütmenin önemine değindi. Bu süreçte asıl önemli olanının hukuki mücadeleden çok ortaya konacak fiili mücadele olduğunu vurgulayan Seğmen, mücadelenin kazanana kadar devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Eyleme aralarında BDSP, ESP, Mücadele Birliği ve SODAP’ın da bulunduğu devrimci ve ilerici güçlerin yanı sıra Haber-Sen ve Eğitim Sen 6 Nolu Şube de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul