4 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/09

 Kızıl Bayrak'tan
Bahar dönemi, olanaklar,
tehlikeler ve görevler
Erbakan: ABD’nin “Yeşil Kuşak
Projesi”nin “mücahidi”!
Diktatörlüğe karşı ayaklananlar emperyalist işgale de direnecektir!
Aleviler İzmir mitinginde buluşuyor
Emekçi kadınlar
8 Mart’a yürüyor.
Deride toplu sözleşme
süreci başladı
Kapitalistler servetlerini katlıyor
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Mart Ayı
Toplantısı Sonuçları
Mehmet Beşeli: 30 yıllık bir düzen çatırdamaya başladı
D.S.C işçilerine polis terörü
“Metal işçisi kazanırsa
hepimiz kazanırız”
Yaşasın Ontex / Canbebe direnişimiz!
Ontex işçileri boykota çağırıyor
Eğitim Sen şubelerinde
genel kurullar
Tuzla’da yaygın faaliyet
Tunus ve Mısır’da emekçilerin mücadelesi devam ediyor.
“Ankara elini yakamızdan çek!”
Ortadoğu’da emekçiler ayakta!
Gazi direnişi 16. yılında.
Uluslararası yağma kurultayı
AÜ’de eylemler
Üniversitelerde soruşturma ve
ceza terörü
İsyan ruhu fabrikalara, havzalara taşınıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

D.S.C işçilerine polis terörü

Kocaeli’de kurulu Güney Kore sermayeli D.S.C Otomotiv Koltuk Sistemleri San. ve Tic. AŞ’de sendikaya üye oldukları için işten atılan Birleşik Metal üyesi işçiler, işten atılmaların ardından yerlerine yeni işçi alınmak istenmesini engellemek istedikleri için polis saldırısına maruz kaldılar.

Fabrikaya yeni işçi alımının yasadışı olduğunu belirten işçiler 24 Şubat sabahı 07.45 sıralarında dışarıdan bir grup işçinin işbaşı yaptırılmak istenmesine müdahale edince polis terörünün hedefi oldular.

Polis saldırısı sırasında çok sayıda işçi çeşitli yerlerinden yaralandı. Fabrika önünde yaşanan polis saldırısı sırasında Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı kaburgalarına aldığı darbeler sonucunda hastaneye kaldırıldı.

Diğer yandan, patronun tehditlerine boyun eğmedikleri için 22 Şubat günü 25 işçinin işten atıldığı D.S.C’de 24 Şubat günü itibariyle işten atılan işçilerin sayısı 35’e yükseldi.

Polis terörüne maruz kalan işçileri, 25 Şubat günü DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ziyaret etti. Fabrika önünde işçilere seslenen Çelebi “Baskıyla ileri demokrasi olmaz. Aklıma, acaba polis devleti mi oluyoruz soruları geliyor. İş ve ekmek mücadelemiz sonuçlanana kadar arkadaşlarımızla omuz omuza kavga edeceğiz. Sizlere son sözüm, ‘zalimin zulmü varsa işçinin de DİSK’i var.”  dedi.

Polis maşalık yaptı

DİSK yöneticilerinin fabrika önünden ayrılmalarının ardından direnişçi işçilerle polis arasında yine gerginlik yaşandı. Servis araçlarıyla fabrikaya sokulmak istenen yeni işçilerin girişine izin vermeyen Birleşik Metal üyeleri, işçileri taşıyan araçların önünü kesti.

Patronun uşaklığını yapan kolluk güçleri ise direnişçi işçileri çevik kuvvet aracında bir süre tutarak patronun maşalığını yaptı. İşçilerin fabrikaya sokulmasının ardından çevik kuvvet aracındaki işçiler serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli

 

 

 

Casper’de dayanışma eylemi

Ümraniye’de Casper bilgisayar fabrikasında, sendikalı oldukları için işten atılan işçiler 21 Şubat tarihinden bu yana kapı önünde direnişlerini sürdürüyorlar. 25 Şubat Cuma günü Casper önünde bir dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Kitlesel bir katılım ve coşkulu bir atmosferde yapılan eylemde “Bundan böyle sendikalıyız / Casper işçileri - Birleşik Metal-İş” pankartı açıldı.

Fabrikada çalışan işçiler de fabrika bahçesinde kitlesel biçimde yerlerini alırken, Birleşik Metal üyesi işçiler eyleme, flamalarla ve dövizleri ile katıldılar. Eğitim Sen 2 Nolu Şube, TKP, BDSP, EMEP ve ÖDP de eyleme destek verdi.

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu bir konuşma yaparak DİSK ve Birleşik Metal İş’in mücadeleci tarihine değindi. Serdaroğlu, Casper’da kararlılıkla mücadele edeceklerini, asla işçiyi yalnız bırakmayacaklarını ifade ederken, aynı mücadeleci ve kararlı tutumu grev kararı alan metal işçileriyle birlikte de sergileyeceklerini söyledi.

DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise, Casper patronunun işten atma saldırısıyla birlikte DSC direnişine polis saldırısını kınadı. İşçileri birleşip örgütlenerek, sermayeye karşı mücadele etmeye çağırdı.

Yapılan konuşmaların ardından, çalışan işçiler sloganlarla fabrikaya uğurlandı. Direnişçi işçiler, pankartlarını astıkları direniş alanında direniş ateşini yakarak ziyaretçilerle sohbetler gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

KDS’de işçi kıyımı sürüyor

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Arka Kapısı karşısı, Pelitli Köyü yolu üzerinde kurulu bulunan KDS Pres Döküm AŞ’de işçilerin güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı başlattığı hak arama mücadelesine, patron yeni bir işçi kıyımıyla yanıt verdi.

Yaklaşık 200 işçinin çalıştığı KDS Pres Döküm A.Ş’de 29 Ocak günü 3 işçinin keyfi gerekçelerle işten atılmasının ardından, 21 Şubat Pazartesi gününden başlayarak birer gün aralıklarla, tesfiye bölümünden 3, döküm bölümünden 1 ve kalite kontrol bölümünden 1 işçi daha keyfi gerekçelerle işten atıldı.

 

 

 

Metal işçileriyle dayanışma gecesi

Fabrikalarında grev hazırlıkları yapan işçiler 8 Mart akşamı Gebze’de gerçekleştirilecek salon etkinliğinde biraraya gelecekler. Grup TİS kapsamında bulunan MESS üyesi fabrikaların ağırlıkta olduğu Gebze bölgesinde düzenlenecek “Metal İşçileriyle Dayanışma Gecesi” 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne denk gelmesi açısından ayrı bir anlam ve önem taşıyor.

Sanatçı Pınar Sağ’ın da sahne alacağı gecenin kitlesel bir katılımla coşkulu bir atmosferde geçmesi bekleniyor. Geceye, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve devrimci güçlerin de katılım sağlaması bekleniyor.

Gece programı:

* Folklor Ekibi

* Dünya Emekçi Kadınlar Günü (Kadın işçiler adına Birleşik Metal-İş üyesi bir kadın işçi)

* Adnan Serdaroğlu (Birleşik Metal-İş Genel Başkanı)

* Sinevizyon gösterimi

* DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi

Yer: Gebze Kapalı Spor Salonu / Kocaeli

Tarih: 8 Mart 2011

Saat: 17.00

 

Uzel işçileri Taksim’de yürüdü

 Uzel Traktör Fabrikası’nda aile bireylerinin miras dağılımı konusunda yaşadıkları uyuşmazlık ve kirli hesapların faturasını ödemek zorunda bırakılan Türk Metal üyesi işçilerin eylemleri sürüyor.

Toplamda 50 milyon TL’yi bulan ücret ve kıdem tazminatı haklarının 3 yıl geçmesine rağmen ödenmemesine karşı işçiler geçtiğimiz haftalarda fabrika binası önünde bir eylem gerçekleştirmişti. İşçilerin bi sonraki eylem alanı ise Taksim Meydanı oldu.

27 Şubat günü Taksim Meydanı’nda toplanan işçilerin taşıdıkları Türk bayrakları ve Türk Metal flamaları dikkat çekerken Uzel işçileri davul eşliğinde halaylar çektiler. Soğuk havaya rağmen sayıları artan işçiler Galatasaray Lisesi’ne yürüyerek hakları için mücadele edeceklerini duyurdular.

Basın açıklamasını okuyan Türk Metal Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Murat Salar, Mart 2008’de faaliyetleri duran Uzel’de çalışan bine yakın Türk Metal üyesi işçinin 50 milyon TL’yi bulan alacakları olduğunu hatırlattı.

Uzel’e ait taşınmaz ve taşınır malvarlıklarının değerinin, işçilerin tüm alacaklarını rahatlıkla karşılayabilecekken Uzel aile bireylerinin ve işveren yetkililerinin işçilerin mağduriyetini görmemezlikten geldiğini sözlerine ekledi. Eylem atılan sloganlarla son buldu.

İşçilerin 3 yıl önce gerçekleştirdiği eylemler sırasında sendika ve patron arasında gerçekleştirilen görüşmelerde işçilerin alacaklarının 4 yıl taksitle ödenmesi kararlaştırılmıştı.

Türk Metal sendikasının kefil olması üzerine teklifi kabul eden işçiler eylemlerini sonlandırmışlardı.

Aradan 3 yıl geçmesine rağmen işçilere ödeme ile ilgili verilen hiçbir söz tutulmadı. Bu süreçte sendika da göstermelik adımlar dışında birşey yapmadı. Bugün devam eden eylemler ise Uzel işçilerinin sendikaya yaptığı basınç sayesinde gerçekleştiriliyor.