05 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/10

 Kızıl Bayrak'tan
Genel grev-genel direniş yolunda ilerlemeliyiz!
Dinci gericilik demokratikleşmenin önündeki engeldir!
İsrail Heron’ların 6’sını
Ankara’ya teslim etti
Sosyalizm ve
kadın sorun - Nilgün Eren
İstanbul ve İzmir’de 8 Mart’ın 100. yılında emekçi kadınlar buluştu
8 Mart çalışmalarından
TEKEL işçileriyle
dayanışma faaliyetleri...
Sendika ağaları çadırları kaldırdı!.
İşçi ve emekçi hareketinden...
TKİP III. Kongresi
Kapanış Konuşması...
TEKEL Direnişi gösterdi ve öğretti - Vokan Yaraşır
TEKEL direnişi ve sendikalar
Karadağ cinayetinin iddianamesi hazırlandı...
İmzalar baskı ve
terör rejimine karşı...
Gençlik özgür üniversite düşmanı Doğramacı’yı unutmayacak!
Üniversitelerde soruşturma terörü
Sömürgeci politikalar
İngiltere-Arjantin ilişkilerini geriyor...
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar /3 -M. Can Yüce
Evrim Erdoğdu’ya özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sömürgeci politikalar
İngiltere-Arjantin ilişkilerini geriyor...

1833 yılından beri İngiliz işgali altında bulunan Arjantin’in Falkland (Malvinas) takımadaları sorunu, yeni bir gerginliğe neden oldu. İngiliz emperyalizminin sömürgeci politikada ısrarı, öncekilerde olduğu gibi yeni çıkan gerginliğin de nedenidir. Adalar, 1982 yılında da İngiltere’yle Arjantin arasında iki ay süren savaşa yol açmış, o dönem askeri cuntayla yönetilen Arjantin savaşı kaybetmişti.

Falkland savaşının üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen, İngiliz emperyalizmi halen adalardan kovulamadı. Aralık ayında çıkardığı bir yasayla, Falkland takımadalarının Arjantin topraklarının bir parçası olduğunu ilan eden Buenos Aires yönetimi, İngiliz işgalini meşru görmediğini bir kez daha ilan etmiş oldu.

Emperyalist İngiliz rejimi önce Arjantin’in kararını önemsememiş göründü. Ancak aradan kısa bir süre geçtikten sonra Falkland açıklarında petrol arama çalışmalarına başlayacağını açıklaması, durumun pek de öyle olmadığını gösterdi. Sömürgeci sistemin dünyadaki temsilcilerinden biri olan İngiltere, petrol arama çalışmalarına başlayacağını ilan ederek Falkland üzerindeki egemenliğini pekiştirmeye çalışıyor.

İngiltere’nin bu küstah tutumuna tepki gösteren Arjantin Devlet Başkanı Christina Kirchner, petrol arama girişimini “savaş nedeni” sayacaklarını ve bu faaliyetleri durdurmak için tüm önlemleri alacaklarını açıkladı.

Bu gelişmeler üzerine alarma geçen Arjantin Deniz Kuvvetleri, “Arjantin ve Falkland Adaları’ndaki limanlar arasında hareket etmek ya da karasularından geçmek isteyen tüm gemilere izin alma zorunluluğu” koyduğunu açıkladı.

Arjantin’in tepkisi üzerine açıklama yapan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, bir kez daha emperyalist yüzünü gösterdi.

İngiltere’nin adaya askeri yığınak yaptığı yönündeki iddialarla ilgili soruları yanıtlayan İngiliz başbakan şunları söyledi: “Petrol aramak bizim hakkımız. Arjantinliler bunu böyle bilsin. Falkandlılar’ın güvenliği için gereken her türlü hazırlığı yaptığımızdan kuşkunuz olmasın.”

Brown’un bu küstahça tehdidi, Falkland sorununun emperyalist işgaller konusunda deneyimli olan İngiliz savaş makinesine havale edilebileceğini gösteriyor. Bu ise, açık bir savaş tehdididir. Irak, Afganistan işgallerinde ABD’nin bir numaralı suç ortağı olan İngiliz emperyalizminin, ezilen halklara karşı savaşma refleksini canlı tuttuğu, Brown’un tehdidiyle yeniden kanıtlanmış oldu.

Adalar üzerindeki egemenliklerinden vazgeçmeyeceklerini açıklayan İngiltere Savunma Bakanı da, Falkland karasularında petrol arama hakkını korumak için her şeyi göze alacaklarını belirtti.

İngiliz emperyalizminin Falkland üzerindeki egemenliğini sürdürmek için savaş tehdidi savurması, bu sömürgeci rejimin her zamanki gibi saldırgan politika izlediğine işaret ediyor.

Bu arada İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant, “İngiltere’nin Falkland Adaları üzerindeki egemenliği konusunda hiçbir şüphesi yoktur…” açıklaması yaparken, konuyu işleyen Times gazetesi de, başyazısına “Falkland İngiliz’dir, İngiliz kalacaktır” başlığını atarak sömürgeci rejimin savunucusu olduğunu kanıtladı.

İngiliz emperyalizminin tehditleri karşısında geri adım atmayan Arjantin yönetimi ise, sorunu hem Birleşmiş Milletler hem Latin Amerika ülkelerinin gündemine taşıdı.

İngiltere’nin Falkland açıklarında petrol arayışının uluslararası hukuka ve BM kararlarına aykırı olduğunu vurgulayan Arjantin Dışişleri Bakanı Jorge Taiana, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile New York’ta yaptığı görüşmede, Londra yönetiminin son hareketi nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden gerildiğini belirterek sorunun çözülmesi konusunda yardım istedi. Ancak emperyalist güçlerin kuklası gibi çalışan BM örgütünün şefi Ki-mun, Arjantinli bakanın talebini “not etmek”le yetindi.

Arjantin’e asıl destek Latin Amerikalı ve Karayipli liderlerden geldi.

Meksika’da gerçekleştirilen Latin Amerika bölgesel toplantısında konuyu gündeme getiren Arjantin, toplantıya katılan liderler tarafından desteklendi. İngiliz emperyalizminin saldırganlığına en sert tepkiyi gösteren lider ise, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez oldu.

Meksika’da gerçekleştirilen toplantıda Arjantin’in yanında olduklarını açıklayan Chavez, haftalık ‘Alo Başkan’ TV programında ise, İngiltere kraliçesine seslendi.

“Ey İngiltere, ne zamana kadar Falkland’da kalacaksın?” diye soran Chavez, Kraliçe 2. Elizabeth’in takımadayı Buenos Aires’e iade etmesini istedi.

“İngiltere kraliçesi, sana söylüyorum sana; imparatorluklar bitti. Bunun farkında değil misin İngiltere kraliçesi? Falkland’ı Arjantin halkına iade et...” ifadelerini kullanan Chavez, “İngilizler Arjantin’i tehdit etmeye devam ediyor. Ama durum değişti, Sayın Kraliçe; artık 1982’de değiliz. Arjantin saldırıya uğrarsa, yalnız olmayacağından emin olabilirsiniz” diye konuştu.

İngiliz emperyalizminin sömürgeci politikasını teşhir eden Chavez’in sözleri, Londra’da rahatsızlık yaratırken, Buenos Aires’te memnuniyetle karşılandı.

Gerilim devam ederken, İngiliz emperyalizminin, stratejik önemi büyük olan ve 60 milyar varil petrol ile 255 milyar metreküp doğalgaz barındırdığı tahmin edilen bu bölgeden kolay vazgeçmesi olası değil. Bu ise askeri çatışma riskini arttırıyor. Zira emperyalist politikaların yürütülmesinde silahlar, halen temel bir rol oynamaktadır.

Falkland bölgesindeki gerilimin seyri önümüzdeki süreçte belli olacak, ancak sorunun alacağı boyut ne olursa olsun, her sömürgeci güç gibi İngiltere de, sonunda Falkland adalarından defolup gitmek zorunda kalacaktır.

 

 

 

Hollanda’da kadın toplantısı

Hollanda’nın Eindhoven şehrinde Dünya Kadınlar Konferansı ön hazırlık çalışmaları sürüyor. 24 Şubat günü gerçekleştirilen toplantıda, 8 Mart kutlamaları, Dünya Kadınlar Konferansı ve TEKEL direnişi tartışıldı.

Toplantı, 24 Şubat günü çeşitli uluslara mensup kadınların katılımıyla gerçekleştirildi. Bilgilendirme ile başlayan toplantıda BİR-KAR Kadın Komisyonu’ndan ve Hollanda’nın Kızıl Şafak örgütünden kadınlar sunum yaptılar.

BİR-KAR Kadın Komisyonu’ndan kadın katılımcı, 8 Mart’ın tarihçesini anlattıktan sonra Eindhoven ve Hollanda genelinde 8 Mart kutlamaları hakkında bilgi verdi.

Bunların yanısıra TEKEL direnişi üzerinde durarak etkinlikteki kadınları TEKEL işçileri ile dayanışmaya çağırdı.

Kısa bir aradan sonra Dünya Kadınlar Konferansı Hazırlık Grubu Başkanı ve Kızıl Şafak üyesi kadın konuşmacı sunumuna başladı. Bu bölümde konferansın amacını, kimlerin inisiyatifi ile geliştiğini, toplamda ve Hollanda’da hazırlıkların ne aşamada olduğunu anlattı. Mayıs’ın ilk haftasında İsviçre’nin Zürih kentinde, Dünya Kadınlar Konferansı’na hazırlık çerçevesinde 2. Avrupa Temsilciler Konferansı’nın yapılacağını duyurdu. Kadınları konferans hazırlık komitesine katılmaya çağırdı.

Hollanda BİR-KAR Kadın Komisyonu