05 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/10

 Kızıl Bayrak'tan
Genel grev-genel direniş yolunda ilerlemeliyiz!
Dinci gericilik demokratikleşmenin önündeki engeldir!
İsrail Heron’ların 6’sını
Ankara’ya teslim etti
Sosyalizm ve
kadın sorun - Nilgün Eren
İstanbul ve İzmir’de 8 Mart’ın 100. yılında emekçi kadınlar buluştu
8 Mart çalışmalarından
TEKEL işçileriyle
dayanışma faaliyetleri...
Sendika ağaları çadırları kaldırdı!.
İşçi ve emekçi hareketinden...
TKİP III. Kongresi
Kapanış Konuşması...
TEKEL Direnişi gösterdi ve öğretti - Vokan Yaraşır
TEKEL direnişi ve sendikalar
Karadağ cinayetinin iddianamesi hazırlandı...
İmzalar baskı ve
terör rejimine karşı...
Gençlik özgür üniversite düşmanı Doğramacı’yı unutmayacak!
Üniversitelerde soruşturma terörü
Sömürgeci politikalar
İngiltere-Arjantin ilişkilerini geriyor...
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar /3 -M. Can Yüce
Evrim Erdoğdu’ya özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

8 Mart çalışmalarından...

Ümraniye’de ev toplantıları

OSİM-DER Emekçi Kadın Komisyonu 27 Şubat Cumartesi günü Sultanbeyli bölgesinde 8 Mart gündemli 3. ev toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihini, kapitalizmde kadının yaşantısını ve emekçi kadın komisyonlarının çalışmalarını anlatan bir sunumla başlandı. Daha sonra EKK’nın 2008 yılında hazırlamış olduğu “Yaşamın yarısından kavganın yarısına…” sinevizyonu izlendi.

Sinevizyon gösteriminin ardından yapılan sohbette ise işçi kadınlar, fabrikada yaşadıkları çifte sömürüyü örneklerle anlattılar. İş yerlerinde kadınlara yaşatılan baskı ve zorbalığı kendi deneyimlerini aktararak tartıştılar. Toplantıya katılan emekçi kadınlar da mücadele alanlarında kadın-erkek omuz omuza olmanın önemini vurguladılar.

Ev toplantılarından biri de Dudullu’da gerçekleşti. Sinevizyonun izlenmesiyle başlayan toplantıda canlı tartışmalar yapıldı. 8 Mart’ın sınıfsal özüne uygun bir şekilde ele alınması gerektiği vurgulandı. Ayrıca TEKEL direnişinin kazanımları, sendika yönetimlerinin ihanetçi tablosu ve bu direnişte devrimcilere düşen görevler tartışıldı.

Bir diğer ev toplantısı ise 25 Şubat Perşembe günü Sarıgazi’de yapıldı. 3 saat süren ve 8 kadının katıldığı toplantı canlı tartışmalarla geçti.

Sinevizyon gösterimini yapıldığı toplantıda emekçi kadınlar tarafından en çok dile getirilen ise kadınların çalışarak toplumsal yaşama katılmalarının önündeki engellerin aşılması gerekliliği idi. Konuşmalarda çocuk bakımının toplumsallaştırılmasının gerekliliği ve ücretsiz kreş talebi de sıkça dile getirildi.

Ayrıca, 8 Mart çağrı bildirileri, 1 Mayıs Mahallesi’nde ve Sarıgazi’de kitlesel olarak dağıtıldı. Diğer yandan Emekçi Kadın Bülteni de işçi ve emekçi kadınlara ulaştırıldı.


Esenyurt’ta 8 Mart çağrısı

Esenyurt 8 Mart Hazırlık Komitesi tarafından 8 Mart gündemli Emekçi Kadın Bülteni’nin dağıtımı kadın işçilerin ağırlıkta olduğu fabrikalarda yapıldı. Yanısıra BDSP imzalı 8 Mart bildirilerinin dağıtımı işçilerin yoğun olarak bulunduğu merkezi noktalarda sabah işe gidişlerde gerçekleştirildi.


Pendik’te yaygın dağıtım

Pendik’te BDSP imzalı 8 Mart bildirileri Güllübağlar, Aydos, Ramazanoğlu mahallelerinde dağıtıldı. Çalışmalarda, yaklaşık 2 bin bildiri kullanılırken bunun yanında işçi servislerinin geçiş güzergahlarında Emekçi Kadın Bülteni de yaygın olarak kullanıldı.


Manisa’da yaygın dağıtım

Manisa’da Alaybey, Malta ve Perşembepazarı mahallelerinde BDSP’nin 8 Mart’a çağrı bildirileri dağıtıldı. Bir yandan da mitinge katılımı güçlendirebilmek için işçi ve emekçi kadınlarla görüşmeler gerçekleştirildi.


Kocaeli’de 8 Mart etkinliği

Kocaeli’de 8 Mart Hazırlık Komitesi’nin çalışmaları 27 Şubat günü gerçekleştirilen söyleyişi ile devam etti.

Söyleşide, emekçi kadınların karşı karşıya kaldığı sınıfsal, cinsel ve ulusal sömürüden günlük yaşam içerisinde maruz kaldığı sorunlara kadar birçok sorun tartışıldı. Ayrıca emekçi kadınların özgürleşme mücadelesinin erkek sınıf kardeşleri ile elele omuz omuza olması gerektiği, kadının toplumsal kurtuluş mücadelesini erkeklerden ayıran burjuva feminist bakış da teşhir edildi.

Söyleşiye katılan kadınların konuşmalara yoğun bir şekilde eşlik etmesi ile verimli bir tartışma zemini yakalandı.

Ayrıca, Kocaeli’nin emekçi semtlerinde kadın işçi ve emekçilere 8 Mart’ın anlamını anlatan bildiriler ve Emekçi Kadın Bülteni ulaştırıldı.


Adana’da ev toplantısı

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Emekçi Kadın Komisyonu 1 Mart pazartesi günü Şakirpaşa’da ev toplantısı düzenledi. Toplantı, 8 Mart’ın tarihçesi ve anlamı üzerine yapılan sunumla başladı.

Patronların kadına ucuz iş gücü ve ilk gözden çıkarılacak elaman olarak baktıkları, ailede de kadınların ev işlerini gören bireyler olarak görüldüğü ifade edildi. Bu durumun yalnız Türkiye’de değil tüm dünyada böyle olduğu, kapitalist sistemin emekçi kadınları nasıl sömürdüğü anlatıldı.

Yedi kadının katıldığı toplantıda kadınlar, mahallelerinde yaşanan yozlaşmadan, hayat pahalılığından ve eve hapsolmuş olduklarından söz ettiler.

Ayrıca BDSP’nin 8 Mart bildirileri Şakirpaşa’da kapı kapı dağıtıldı. Bunun yanında pazar yerinde açılan stantta BDSP bildirileri ile 8 Mart’a çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Kocaeli – Adana

 

Adana’da Devrimci 8 Mart Platformu çalışmalarından...

Adana’da Devrimci 8 Mart Platformu (BDSP, DKH, Devrimci Proletarya, DİSK/Emekli Sen, Emek ve Özgürlük Cephesi, Halk Cepheli Kadınlar) Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, erkeksiz 8 Mart türü ucube anlayışlar karşısında devrimci bir temelde örgütlemeye çalışıyor.

8 Mart etkinliği

Bu çerçevede platformu tarafından 27 Şubat günü Şakirpaşa’da bir açık alan etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik ön hazırlık sürecinde ortak ozalitler ve afişler yaygın bir şekilde kullanıldı.

Şakirpaşa kapalı semt pazarında geçekleştirilen etkinlik hoşgeldiniz konuşması ve saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşundan sonra okunan şiirlerin ardından sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Etkinlikte yapılan konuşmada, emekçi kadınların bir yandan sınıfsal sömürüyü daha derinden yaşarken diğer yandan da cinsel kimlikleri üzerinden sömürüye maruz kaldıkları ifade edildi.

Konuşma direnişçi kadınların ortaya koydukları örnek tutum üzerinden çifte baskı ve sömürüye karşı mücadele çağrısıyla sona erdi. Konuşmanın ardından Şakirpaşa İKE Şiir Atölyesi slayt gösterimi eşliğinde bir şiir dinletisi sundu.

Şiir dinletisinden sonra emekli Çukobirlik işçisi ve DİSK/Emekli Sen Adana Şube yöneticilerinden Fatma Sesli bir konuşma gerçekleştirdi. Sesli, 8 Mart’ın 100. yılında her zamanki gibi alanlarda olacaklarını, sistemin emekçi kadınlara yönelik saldırılarına karşı TEKEL işçisi kadınların açtığı yoldan mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

Etkinlik, Ayışığı Sanat Merkezi tarafından sunulan müzik dinletisi ve çekilen halaylarla sona erdi.

Yaygın 8 Mart çağrısı

Eyleme çağrı yapan 10 bin el ilanı, 2 bin afiş ve 20 ozalit platform bileşenleri tarafından şehir merkezi ve emekçi mahallerinde yaygın olarak kullanıldı. Şakirpaşa, Yeşileveler, Yurt Mahallesi, Baraj Yolu, Gülbahçesi, Meydan, Akkapı, Akdeniz, Sarıçam ve PTT Evleri’nde kullanılan afiş ve el ilanlarıyla emekçilere çağrı yapıldı.

Bunun yanında Çakmak Caddesi Kültür Sokak’ta “Kadınlarımızın yüzleri” isimli fotoğraf sergisi açıldı. 3 gün açık kalan sergide her akşam sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kızıl Bayrak / Adana