15 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/40

 Kızıl Bayrak'tan
İnkar ve imha düzeni işçi sınıfının mücadele sahnesine çıkmasıyla aşılabilir..
İşçi sınıfına kapsamlı
saldırı hazırlığı!
“Orta vadeli” saldırı programı!
Düzenin tasfiye seferberliği sürüyor
Alevi emekçilerine
asimilasyon dayatması
Zorunlu din dersi kaldırılsın!.
Bir grup TEKEL işçisi Tek Gıda-İş önünde direniş başlattı.
Tek Gıda-İş önünde bekleyen TEKEL işçileriyle konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden.
BETESAN’da direniş kazanacak!
Tuzla cehenneminde
bir iş cinayeti daha!
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli ile konuştuk.
Referandum sonrası
düzen siyaseti
Merkezi geceye hazırlanıyoruz
Hizmet sektörü çalışanları panelde buluştu
Bu ülkede nice Aziz var!..
Üniversitelerde direniş var!.
6 Kasım çalışmalarından...
Emperyalist-Siyonist güçler silahlanma yarışını körüklüyor..
Fransa’da işçi ve emekçiler
yine ‘grev’ dedi
Şilili madenciler yeryüzünde
Kimyasal atık felaketi büyüyor!
Kapitalizm açlık ve
yoksulluk üretir!.
Kamu emekçileri kreş hakkı ve ebeveyn izni için eylemdeydi
“Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Aleviler zorunlu din derslerine karşı oturma eylemi gerçekleştirdi...

“Aleviler zulüm altında!”

Türkiye’nin çeşitli illerinden yola çıkarak 9 Ekim sabahı Ankara’da buluşan Alevi örgütleri, zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle Sakarya Caddesi’nde 24 saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) çağrısıyla Ankara’da buluşan yüzlerce Alevi, yoğun polis ablukası altında Ankara Kolej Meydanı’ndan Kızılay’a yürüdü. Ziya Gökalp Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında konuşan PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din derslerinin kaldırılması için onlarca yıldır mücadele verdiklerini belirterek, “12 Eylül anayasasının ürünü olan zorunlu din dersleri uygulaması Alevi çocuklarının asimilasyonuna neden oluyor. AİHM kararı diyor ki, ‘bu uygulama bu haliyle Alevi çocukları için ihlaldir.’ AKP hükümeti AİHM’in aldığı kararı 3 yıldır uygulamayarak hukuksuzluk sergiliyor” dedi.

Bugünlerde türban konusunun tartışıldığını ifade eden Gümüş, “Madem inanç özgürlüğünden bahsediyorsunuz, gelin bizim haklarımızı da teslim edin. İnanç özgürlüğü diyenler, neden Alevi köylerine zorla cami yapıyor. Biz bu uygulamaları kırarak, buradan Alevilerin baskı altında tutulmaması için ilk adımı atıyoruz” dedi.

Alevilerin eylemi devam ederken, polis eylemi provake etmeye çalıştı. Basın açıklaması sırasında bir polis amiri kolluk güçlerine, “suç unsuru oluşturabilecek, her türlü belge ve bilgiyi toplayın. Katılımcıların adlarını not edin. Atılan sloganları ve yapılan konuşmaları harfi harfine kaydedin” talimatını verdi.

BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, KESK Genel Başkanı Sami Evren, EMEP ve ÖDP yöneticileri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi-Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri temsilcilerinin de yer aldığı kitle, basın açıklamasının ardından Sakarya Caddesi’nde toplandı.

“Asimilasyona son!”

Burada, Alevi örgütlerinin temsilcilerinin yanısıra Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis de kitleye seslendi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez yaptığı konuşmada, Alevilerin sorunları için Kasım ayında Dünya Alevi Kurultayı’nı toplayacaklarını belirtti.

Zübeyde Kılıç ise, Alevilerin zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılması talebinin açık ve anlaşılır bir talep olduğunu dile getirdi. Bu uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu kaydetti.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise yaptığı konuşmada türban tartışmalarına değindi. Balkız, otuz yıldır alevi çocuklarının zulüm altında olduğunu söyledi.

Sami Evren de, “Bir devletin din ve vicdan özgürlüğünü güvence altına almaması ve anadilde eğitim hakkını yasaklaması, o devletin anayasasının toplumla kavgalı olduğunu gösterir” açıklamasında bulundu.

BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis ise Kürtlerin, Alevilerin, emekçilerin ve tüm farklı kesimlerin güçlerini birleştirmek zorunda olduğuna dikkat çekti.

Konuşmaları takiben semah gösterisi gerçekleştirildikten sonra, 24 saatlik oturma eylemi başlatıldı. Geceyi Sakarya Caddesi’nde geçiren eylemciler, sabah saatlerinden itibaren düzenlenen semah gösterilerini izledi.

Mücadelemiz sürecek!

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din dersi uygulamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, çocuklarının bu uygulama nedeniyle adeta asimile edildiğini söyledi. Gümüş, sonuç alıncaya kadar eylemlerinin süreceğini söyledi. Oturma eylemi basın açıklamasıyla sona erdi.

Din derslerine karşı toplu davalar açacak olan Alevi emekçiler, zorunlu din derslerinin kaldırılması için il milli eğitim müdürlüklerine de başvuracaklar. Alevilerin Ankara’da başlattıkları oturma eyleminin talepleri arasında “Diyanet kapatılsın”, “Cemevlerine yasal güvence verilsin”, “Madımak müze olsun” talepleri de yer alıyor.




Doğan Medya önünde eylem

Aleviler 7 Ekim günü Bağcılar’daki Doğan Medya Center önünde gerçekleştirdikleri eylemle Mehmet Ali Erbil’i protesto etti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Dersim Dernekleri Federasyonu’nun gerçekleştirdiği eylemde Çarkıfelek programında, “Mum söndü mü yapıyoruz burda” diyen Mehmet Ali Erbil protesto edildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcı ve Eyüp Şube Başkanı Hüseyin Güzelgül’ün okuduğu basın açıklamasında dünyanın her hangi bir yerinde İslam dinine dönük en küçük bir saldırıda ayağa kalkan sözde demokratların nerede olduğu soruldu. Bu çirkin saldırının Star TV ekranlarından ilk defa gerçekleşmediğini hatırlatan Güzelgül, tesadüf gibi gösterilmeye çalışılan bu hakaret ve rezaleti yapanların dileyeceği özrün yeterli olmadığını ifade etti. “Adı geçen kişi artık televizyon ekranlarına çıkmamalıdır. Star TV’nin bu sorumluluğu yerine getireceğine inanmak istiyoruz. Türkiye’de toplumsal yaşamdan sorumlu tüm şahıs ve kurumları farklılıkları tanımaya, inançlara ve kültürlere saygı duymaya çağırıyor, bu ahlaksız saldırıyı bir kere daha kınıyoruz.” diyen Güzelgül, başta hükümet yetkilileri olmak üzere kamusal yaşamdan, toplumsal bellekten sorumlu olanların niye sessiz kaldığını sordu.

Basın açıklamasının ardından kanal yöneticileri ile görüşmek üzere bir heyet, medya binasına girdi. Dışarıda bekleyenler binaya yumurta atmak istedi. Fakat Star TV’ye kurulan polis barikatı nedeniyle yumurtalar polislere atıldı.