08 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/39

 Kızıl Bayrak'tan
Eşitlik ve özgürlük için
devrimci sınıf kavgasına!.
Kürt halkının tek seçeneği mücadeleyi büyütmektir!
MGSB dinci partinin inisiyatifinde
yeniden şekillendiriliyor!
TÜSİAD’dan hükümete: Hizmete devam!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ekim Ayı Toplantısı Sonuçları
Metal işçileri MESS önündeydi.
ÇEL-MER işçileri:
Verilen sözler tutulsun!
Anakonda işçileri direniyor! 
Herkese eşit, nitelikli ve parasız sağlık hizmeti!.
İşçi ve emekçi hareketinden
Tayyip’in tersane şovu için polis terörü!
“Kazanacağız başka yolu yok!”.
Yeni dönem ve
genç komünistlerin görevleri
Soruşturma-ceza terörüne karşı üniversitelerde direniş var!
YÖK gençliği teslim almak istiyor!
Ağaoğlu'nun HERKES için tek gerçeği
Kamu emekçileri hareketi üzerine
Avrupa'da büyüyen mücadele dalgası üzerine...
Dünyadan.
Ekvador’da darbe girişimi
püskürtüldü
Mücadeleci Kadınlar Konferansı
yapıldı
Kilisede fetih namazı
- Mahmut Alınak
“Bir şey çıkar mı?”
- M. Can Yüce
“Habip ve Ümit’in göz bebeklerindeki dünyayı kuracağız!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tayyip’in tersane şovu için polis terörü!

Tuzla’da Ç-151 süratli amfibi gemisinin denize indirme törenine katılan Tayyip Erdoğan’ı protesto eden TİB-DER Başkan Yardımcısı ve BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan ile TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu gözaltına alındı.

Erdoğan’ın saat 12.00 sıralarında gelişi nedeniyle Tuzla’da sıkıyönetim ilan eden emniyet, BETESAN direniş çadırını polis ablukasına aldı.

Ancak buna rağmen Zeynel Kızılaslan ile TİB-DER üye ve yöneticileri Erdoğan’ın geçişi sırasında protestoda bulundular. “Direne direne kazacağız” ve “BETESAN’da direniş kazanacak” dövizlerini açtılar.

“Tersane işçisi köle değildir!”, “Katil GİSBİR, işbirlikçi AKP!” ve “Artık ölmek istemiyoruz!” sloganlarını haykıran tersane işçileri protestonun ardından gemi indirme töreninin yapıldığı Anadolu Tersanesi’ne yöneldi.

Zeynel Kızılaslan ile TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu’nun önü Anadolu Tersanesi’ne gidiş yolu üzerinde bulunan RMK Tersanesi önünde kesildi. İşçi cinayetlerinin eksik olmadığı Tuzla cehenneminde bu şaşalı töreni protesto eden işçiler gözaltına alındılar. Emniyet yetkililerinin “geri dönün” dayatmalarına ve gözaltı tehditlerine aldırmayan TİB-DER yöneticileri, polisle yaşanan arbede sonucu yaka paça gözaltına alındılar. “Tedbir amaçlı” olarak gözaltında tutuldukları belirtilen TİB-DER yöneticileri saat 15.30 sıralarında serbest bırakıldılar.

Yandaş medyadan yeni yalan

Tuzla’da dökülen işçi kanından oluşturdukları kan denizinin ortasında böyle bir şaşalı tören yapanlara yönelik işçilerin tepkisini gözaltılarla gizlemeye çalışırken medya da buna destek verdi. Öyle ki “yandaş medya”nın önemli temsilcilerinden Cihan Haber Ajansı açılış törenine ilişkin haberini “Başbakan Erdoğan’a sevgi gösterisi” başlığıyla verdi. Gazetenin yalanına göre tersane işçileri Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulunmuşlar. Gözaltıları görmezden gelen medya böylelikle tören için seçilmiş birkaç işçinin varlığını haberleştirmiş oldu. Bunlar, medya-hükümet ve tersane patronlarının işbirliğinin yeni bir kanıtı oldu.


 

 

 

TEKEL işçileri Tek Gıda-İş önünde

Direnişleri Tek Gıda-İş ağaları tarafından sonlandırılan TEKEL işçileri sendika ağalarından hesap sormak için 4 Ekim günü Tek Gıda-İş’in İstanbul’daki genel merkez binası önüne geldiler.


1. gün

Tek Gıda-İş yönetiminin, 4/C sözleşmesinin imzalanması yönündeki çağrısı ve sürecin Anayasa Mahkemesi kararına terkedilmesini protesto eden işçiler Tek Gıda-İş Genel Merkezi önünde polis barikatıyla karşılaştılar.

Saat 14.30’da Tek Gıda-İş Genel Merkezi önüne gelen işçiler sendika görevlilerinin provokatif tutumlarına maruz kaldılar. Bir süre polisle gerginlik yaşayan işçiler, basın açıklaması gerçekleştirdiler.

İşçilerin bina önüne gelmelerinin ardından Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel özel bir araçla arka kapıdan kaçtı.


2. gün

Geceyi, sendikanın 4. Levent’teki genel merkez binası karşısında bulunan parka kurdukları çadırlarda geçiren işçiler ‘evimiz’ dedikleri sendikalarına alınmadılar.

İşçilerin bekleyişi sürerken dayanışma amacıyla çeşitli sendikalardan, kitle örgütlerinden ve devrimci kurumlardan destek ziyaretleri de devam etti.

5 Ekim günü Metal İşçileri Birliği (MİB), Hava-İş üyeleri, Limter-İş yöneticileri ve KESK’e bağlı sendikaların üyeleri işçilere destek ziyaretinde bulundu. KESK üyeleri, TEKEL işçilerinin yemek ihtiyaçlarını karşılayarak destek verdi.

Diğer yandan, Tek Gıda-İş bürokratlarının TEKEL işçilerine yönelik provokatif tutumları da devam etti. Sendika binasının önünde bekleyen çevik kuvvet ekiplerini besleyen sendikacılar, sendikanın kapılarını TEKEL işçilerine kapatırken aynı kapılar, sermayenin kolluk güçlerine ardına kadar açıldı.

Sendika binası önündeki bekleyişlerinde 3. günlerini de geride bırakan işçiler gazetemiz yayına hazırlandığı sırada eylemlerine devam ediyorlardı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

 

Kölelik düzeni katlediyor...

Madenlerde özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının hız kazanması iş cinayetlerine kapı aralıyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri bir külfet olarak görülürken, işçi hayatları patronların kâr oranlarının azalmaması için feda ediliyor.


Soma’da iş cinayeti

Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren özel maden ocağında meydana gelen göçük nedeniyle 1 işçi yaşamını yitirdi. Öğle saatlerinde yaşanan göçükte, toprak altında kalan Recep Aslan (58) isimli işçi, iş cinayetine kurban gitti.

Diğer işçiler tarafından göçük altından çıkarılan Aslan’ın cesedi, Soma Devlet Hastanesi’nin morguna kaldırıldı. Aslan’ın 3 ay önce maden ocağında işe başladığı öğrenildi.


Mudurnu’da 1 işçi öldü

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşkesti beldesinde Salih Çetin (18) isimli işçi, kanalizasyon borusu döşeme işinde çalışırken toprak kayması sonucu yaşamını yitirdi.


Taşeronlaştırma can aldı

Ereğli’de Hema firmasına ait özel maden ocağında 3 Ekim gecesi meydana gelen “kaza”da 1 işçi öldü.

34 yaşındaki Ali Akkuş isimli işçi, düşen baretine bakmak için kafasını vagonun dışına uzattı. Bu esnada kafasını yolcu vagonunun yanından geçen yük vagonlarına çarptı. Kafası vagonların arasına sıkıştı. İşçinin arkadaşları vagonları durdurmak için harekete geçti. Ancak Akkuş, başına aldığı darbe sonrası olay yerinde hayatını kaybetmişti


Geçici işçiler öldü

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bulunan şeker fabrikasında geçici işçi statüsünde çalışan işçilerin geçirdiği trafik kazasında, 3 işçi yaşamını yitirdi. Pancar alım kampanyasının başlaması ile uzun ve yorucu çalışma koşulları altında güvencesiz olarak çalışan işçiler önceki gece vardiya çıkışında evlerine dönmek için yola çıktı. Elbistan-Nurhak karayolunda, kamyon ile otomobilin çarpıştığı kazada otomobilde bulunan 3 işçi öldü, 2 işçi de yaralandı.


Üsküdar’da “iş kazası”

İstanbul Üsküdar’da Türk Telekom AŞ bünyesinde çalışan 2 işçi, çöken kömürlüğün altında kaldı. Ambulansla hastaneye kaldırılan yaralı işçilerin hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.


Hatay’da iş cinayeti

Hatay’ın Güzelburç beldesi dericiler sitesinde Cemil Üzer’e ait olduğu belirlenen Cem-Hak Dericilik şirketinde patlama meydana geldi. Kazan dairesinde yaşanan patlamada, ilk belirlemelere göre 3 işçi öldü, 5 işçi de yaralandı.