08 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/39

 Kızıl Bayrak'tan
Eşitlik ve özgürlük için
devrimci sınıf kavgasına!.
Kürt halkının tek seçeneği mücadeleyi büyütmektir!
MGSB dinci partinin inisiyatifinde
yeniden şekillendiriliyor!
TÜSİAD’dan hükümete: Hizmete devam!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ekim Ayı Toplantısı Sonuçları
Metal işçileri MESS önündeydi.
ÇEL-MER işçileri:
Verilen sözler tutulsun!
Anakonda işçileri direniyor! 
Herkese eşit, nitelikli ve parasız sağlık hizmeti!.
İşçi ve emekçi hareketinden
Tayyip’in tersane şovu için polis terörü!
“Kazanacağız başka yolu yok!”.
Yeni dönem ve
genç komünistlerin görevleri
Soruşturma-ceza terörüne karşı üniversitelerde direniş var!
YÖK gençliği teslim almak istiyor!
Ağaoğlu'nun HERKES için tek gerçeği
Kamu emekçileri hareketi üzerine
Avrupa'da büyüyen mücadele dalgası üzerine...
Dünyadan.
Ekvador’da darbe girişimi
püskürtüldü
Mücadeleci Kadınlar Konferansı
yapıldı
Kilisede fetih namazı
- Mahmut Alınak
“Bir şey çıkar mı?”
- M. Can Yüce
“Habip ve Ümit’in göz bebeklerindeki dünyayı kuracağız!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ÇEL-MER işçileri:
Verilen sözler tutulsun!

Sendikalaştıkları için işten atılan ve 4 günlük fabrika işgali ile sendika haklarını kazanan ÇEL-MER işçileri, işgal eylemi sonrası patron-sendika-valilik arasında imzalanan protokol sözleşmesine uyulmamasını protesto etmek için eylemdeydi. Çalıştıkları işyerinde telafi çalışmayı kabul etmeyen ÇEL-MER işçileri, 2 Ekim günü ilk olarak Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi önünde toplanarak Mutaş Demir Çelik AŞ’ye yürüyüş gerçekleştirdi.

Sarılar Nakliyat önünde kortej oluşturan işçiler, Mutaş işçilerinin direniş çadırına doğru yürüyüşe geçti. Sınıf dayanışmasının anlamlı örneklerinden birine sahne olan ziyaret, mücadele süreci üzerine gerçekleştirilen sohbetlerin ardından sona erdi.

Gebze’den Bostancı’ya yürüyüş

Ziyaretin ardından ÇEL-MER işçileri, protokol sözleşmesine uyulmamasını protesto etmek için bir eylem gerçekleştirdiler. Sendika yetkisinin uzaması konularına ilişkin daha önce uyarıda bulunan işçiler, üyesi oldukları BMİS Gebze Şubesi’nin kendilerine sahip çıkmaması üzerine, Bostancı’da bulunan BMİS Genel Merkezi’ne E-5 karayolu üzerinden yaya olarak yürüyüşe geçtiler. ÇEL-MER işçilerinin tek sıra halindeki sessiz yürüyüşleri çevredeki işçi ve emekçilerin ilgisine konu oldu. Birçok kişi ise alkışlarıyla destek verdi.

Polis tehdidi boşa düşürüldü

ÇEL-MER işçilerinin önüne Darıca-Eskihisar yol kavşağında sermayenin resmi ve sivil kolluk güçleri çıkarak “Yürüyüşe devam ederseniz ceza keseriz!” tehdidinde bulundular. ÇEL-MER işçileri ise hakları için yürüdüklerini ve yürüyüşten vazgeçmeyeceklerini belirterek polislerin engelleme çabasını boşa düşürdüler. Kamera çekimi yaparak provakatif tutumlarını sürdüren polisler, ÇEL-MER işçilerini yürüyüşleri boyunca arkadan takip ettiler.

Yaklaşık 7 km yol kateden ÇEL-MER işçilerinin önü bu sefer BMİS Gebze Şube Mali Sekreteri Necmettin Aydın tarafından kesildi. Yürüyüşlerini sonlandırmaları için ÇEL-MER işçilerini ikna etmeye çabalayan Aydın, işçilerin tepkisiyle karşılaştı.

“Sorun çıkarsa direniş çadırını fabrikanın önüne ben kendim kuracağım!” diyen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin ifadelerini de hatırlatan işçiler verilen sözlerin sendika ve konfederasyon yöneticileri tarafından neden tutulmadığını sordular.

Aydın, yetkinin uzamasının gerekçelerini hukuksal sorunlara bağladı. Sorunun giderilmesi için tekrar ÇEL-MER patronu ve valilikle konuşulacağı sözünü veren Aydın, ÇEL-MER işçilerinden yürüyüşlerine son vermelerini istedi.

ÇEL-MER işçileri verilen sözlere ilişkin kendi aralarında bir değerlendirme yaptıktan sonra Aydın’a dönerek, “Ortada bir oyun dönüyor, biz bu oyunu ortaya çıkaracağız! Emeğimize, ekmeğimize sahip çıkacağız!” uyarısında bulundular. ÇEL-MER işçilerinin yürüyüşü alkışlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Gebze


 


MESS istedi hükümet yaptı!

Sömürü çarkları arasında işçiler üçer beşer kurban verilirken, hükümet sözcüleri her defasında “sorumluların üzerine gidilecek!” nutukları atıyor. Cinayetin toplu katliama vardığı durumlarda da göstermelik bazı yargılamalar gündeme geliyor. Hükümet aynı zamanda, işçi kanıyla semiren kapitalistlerin elini rahatlatacak yeni düzenlemelere imza atıyor. İş cinayetlerine ve meslek hastalıklarına kapıyı ardına kadar açan bu düzenlemelerin büyük bir kısmı da gizleniyor.

İşte işçi katliamlarının önünü ardına kadar açacak bu gizli düzenlemelerden biri de Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) üyelerine yönelik çıkardığı “İşveren Gazetesi”nde deşifre oldu. MESS’in üyelerine müjdeli bir haber olarak verdiği bilgiye göre, bundan böyle yeni bir düzenleme yapılana kadar işyeri hekimi olarak doktor bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Kapitalist istediği personeli, hatta bir güvenlik görevlisini dahi işyeri hekimi olarak atayabilecek.

“Belge zorunluluğu yok”

Bu uygulama MESS’in Çalışma Bakanlığı’na başvurusu sonucunda ortaya çıktı. İlgili habere göre, “İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmeliği”n bir kısım hükümlerinin Danıştay 10. Dairesi tarafından durdurulması ve Tam Gün Yasası’nın çıkmasının ardından yaşanabilecek işyeri hekimi bulma sorunu gerekçesiyle MESS, Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunmuş. Bunun üzerine Bakanlık hızla bu talebe yanıt vererek MESS’e bir yanıt yazmış. Buna göre Bakanlık, ilk önce tam gün çalışma zorunluluğundan doğabilecek sorunları çözmek için çalışmalar yürütüldüğünü, ardından ise Danıştay’ın yürütmeyi durdurduğu yönetmelikte gerekli değişiklikleri yapacağını bildirmektedir.

Ayrıca Bakanlık, “işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı belgeleriyle ilgili yürütme durdurulduğundan bu süreçte belge şartının aranmayacağı, dolayısıyla da işverenin, mühendis veya teknik eleman olan bir çalışanını iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirebileceği” ifade etmektedir.

İşte Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı böylelikle kapitalistleri büyük bir fırsata dönüşmüştür. Bu durumda eğer işçilerden ve sendikalardan tepki gelmezse, “yönetmelik boşluğu” hiçbir zaman doldurulamayacak, ortaya çıkan bu durum kural haline gelecektir.


 


Mutaş’ta fabrikayı terketmeme eylemi

Gebze’de kurulu Mutaş Demir Çelik’te işten atılan işçilerin direnişi 26 Ağustos’tan bu yana devam ediyor. Mutaş patronu son olarak 4 Ekim günü sendika üyesi 11 işçiyi işten attı.

Mutaş işçileri, 29 Eylül Çarşamba sabahı mesai saatinin başlamasıyla birlikte fabrika önündeki direniş çadırına geldiler.

İşten atılan işçilerin eş ve çocuklarının da yer aldığı buluşmaya Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da katıldı. Direniş alanında Mutaş işçilerine ve ailelerine seslenen Serdaroğlu, Mutaş’ta yaşanan hukuksuzluk devam ettiği sürece direnişin de devam edeceğini söyledi.

Direnişçisi işçilere Birleşik Metal-İş üyesi Bossal Mimaysan, Kürüm, Dostel Makine ve ÇEL-MER işçilerinin yanısıra TİB-DER üyesi işçiler, BDSP, UİD-DER, HKP ve Nakliyat-İş üyeleri de destek verdi.

Mutaş işçilerinin 4 Ekim’de yaşanan toplu işten atma saldırısına yanıtı fabrikayı terketmeme eylemi oldu. Patronun sendikadan istifa baskılarına direnen işçiler, patronun “fırın bölümünde çalışın” dayatmasını kabul etmediler. Fabrikanın fırın bölümünde çalışan işçilerin işten atıldığını belirten sendika üyesi işçiler, “Biz fırıncı değiliz. Siz fırında çalışan arkadaşlarımızı işten attınız, biz de fırında çalışmayız” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü Dostel Makina Takım, Kroman Çelik, Akkardan, Bossal Mimaysan, Yücel Boru, Sarkuysan ve Kürüm Demir fabrikalarından işçiler de MUTAŞ işçilerine destek vermek için fabrika önüne geldi. BDSP ve UİD-DER’liler de işçilerle dayanışma gösterdi.

Fabrika önünde öfkeli sloganlarla bekleyiş sürerken, Gebze Emniyet Müdür Yardımcısı paydos saatine yakın bir zamanda fabrika önüne gelerek sendika yöneticilerinden, 11 kişinin sorun çıkmadan dışarıya çıkmasını istedi. Aksi taktirde işçileri zor kullanarak çıkaracakları tehdidinde bulundu.

Ardından Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer ve şube yöneticileri ile işçiler fabrika önünde toplantı yaptı. Toplantıda alınan kararın sonucunda içerideki işçiler dışarı çıktılar.

Fabrika önünde barikat

Daha sonra işçiler fabrikanın kapısı önüne barikat kurarak, Mutaş patronunun çıkmasını engellemeye çalıştı. Oldukça öfkeli olan işçiler, kolluk güçlerini de teşhir etti.

Mutaş patronu kolluk güçleri eşliğinde fabrikadan çıktı. İşçiler kolluk güçlerine, “Siz onların bekçisi misiniz? Biz size ne yaptık. Biz işimizi istiyoruz” sözleriyle tepkilerini gösterdiler.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube yöneticileri, attırdıkları “Söz bitti sıra eylemde!”, “İnadına sendika inadına DİSK!”, “Yaşasın Birleşik Metal-İş!” sloganlarıyla işçileri telkin etmeye çalıştı. Ardından, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi yöneticileri, MUTAŞ işçileri ve dayanışmaya gelenlerle birlikte kortej oluşturarak, sloganlarla Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’ne yürüdü.

Kızıl Bayrak / Gebze