23 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/29

 Kızıl Bayrak'tan
Sermayenin saldırganlığına karşı sınıfın mücadele dinamizmini örgütleyelim!
“Özel ordu” kirli savaş ordusudur!
Kürt halkına yönelik baskı ve
terör azgınlaşarak sürüyor!.
Emekçi kadınlar sahte ‘demokratik açılım’lara aldanmamalıdır!
TÜİK rakamları sigortasız işçi çalıştırmanın yaygınlığını belgeledi
Patronlar istiyor, sermaye devleti uyguluyor..
İTO YK Üyesi Süheyla Ağkoç ile konuştu
Tersane işçileri iş cinayetlerini
protesto etti
“Sermayenin kölelik dayatmalarına karşı fiili-meşru mücadele!”
ÇEL-MER işten atma saldırısına karşı yeniden direniş.
İşçi ve emekçi hareketinden..
Referandum süreci ve devrimci müdahale
Burjuva muhalefetin
kuyruğuna takılanlar...
12 Eylül’ün hesabını
işçi ve emekçiler soracaktır!
MİB, metal işçilerini
mücadeleye çağrıyor!
Mücadele bayrağı UPS işçilerinin elinde
UPS direnişi kazanıma kilitlendi!
Mamak 7. Kültür-Sanat Festivali’nde buluşalım...
Panama’da emekçiler Amerikancı rejime geri adım attırdı!
Dünya Kupası bitti
Güney Afrika hala aç!
Çıkmaz döngüsü- M.Can Yüce.
Sermaye devletinin cezaevi politikası Abdullah Akçay’ı katletti
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri TİS’e hazırlanıyor...

MİB, metal işçilerini
mücadeleye çağrıyor!

MESS Grup Toplu İş Sözleşme görüşmeleri yaklaşırken Metal İşçileri Birliği çeşitli yerellerde faaliyetlerini sürdürüyor.


GOP’ta hazırlıklar

GOP ve Topkapı’da çalışan öncü metal işçilerinin bölgedeki metal işçilerinin birliğini sağlamak için sürdürdüğü çalışmalar kapsamında 18 Temmuz günü toplantı gerçekleştirdi. GOP ve Topkapı’da çalışan öncü metal işçilerinin bir araya geldiği toplantı, metal işçilerinin birliğinin önemine değinen açılış konuşmasıyla başladı. Metal TİS sürecine de vurgu yapılan konuşmanın ardından söz diğer katılımcılara bırakıldı.

Söz alan katılımcılar da metal işçilerinin birliğinin önemine değindiler.

MİB’in programının da tartışıldığı toplantıda MİB Topkapı-GOP Şubesi oluşturulması karara bağlandı. Bir araya gelen öncü işçiler Topkapı-GOP MİB Girişimi olarak faaliyet yürütme kararı aldılar.


Kartal

MİB Kartal Yürütmesi, Temmuz ayı toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda ilk olarak sempozyumun değerlendirmesi yapıldı. Ardından Kartal bölgesinin durumu üzerine konuşuldu. Yaklaşan TİS süreci üzerine etkin bir faaliyet örülmesi kararlaştırıldı. Bu karar üzerine Kartal’da tüm metal işçilerinin katılacağı, TİS taleplerinin, örgütlenme ve mücadele hattının tartışılacağı bir toplantı yapma kararı alındı. Toplantının ön sürecini örmek için çeşitli materyallerin çıkarılması ve etkin bir şekilde kullanılması kararlaştırıldı. Toplantı 1 Ağustos Pazar günü saat 16.00’da gerçekleştirilecek.


Bursa’da MİB toplantısı

Bursa Metal İşçileri Birliği’nin, daha önce anket, bülten dağıtımı ve bilgilendirme stantları ile sürdürülen faaliyeti, birliğin önüne koyduğu yeni hedeflerle güçlenerek ilerliyor.

14 Temmuz günü gerçekleştirilen Metal İşçileri Birliği Bursa İl Yürütmesi toplantısında Bursa’daki metal sektörünün tablosu ele alındı, birliğin bu alanda yapacağı çalışmaların önemi üzerinde duruldu ve TİS sürecinin anlamı vurgulandı. Toplantıda ayrıca önümüzdeki dönem yürütülecek çalışmalar ve bu temelde belirlenen hedefler tartışıldı. Bir yandan metal işçilerine yönelik çeşitli araçların kullanılması gerektiği belirtilerek, Ağustos ayı içerisinde daha geniş kitle toplantılarının gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.


Manisa’da mücadele çağrısı

Metal İşçileri Birliği’nin TİS görüşmelerini ele alan bildirileri Manisa’da metal işçilerine ulaştırıldı. İşçilerin yoğun olarak servislere bindiği Laleli ve Dış Mahalle servis duraklarında gerçekleştirilen bildiri dağıtımı sırasında işçilerle çeşitli sohbetler gerçekleştirdi.

Manisa’da fabrikalarda özellikle Türk Metal Sendikası örgütlü. Sohbetler sırasında işçilerin sendikaya karşı tepkili olması dikkat çekti. İşçiler şu ana kadar TİS görüşmeleriyle ilgili sendikanın kendilerine herhangi bir bilgilendirmede yapmadığını ifade ettiler. Bildiri alan bazı işçiler ise “Bildiriyi okuyayım aklıma yatarsa sendikacıyla görüşürüm, zaten konuşacaktım” derken, bildiride geçen taşeronlaştırma ve esnek çalışma maddeleri üzerinden de bu maddelerin kabul edilmemesi gerektiğini dile getirdiler.


İzmir’de metal işçileri toplandı

Metal İşçileri Birliği İzmir İl Yürütme toplantısı Kemalpaşa, Torbalı, Çiğli, Bakırçay Havzası ve Manisa’dan metal işçilerinin katılımıyla 18 Temmuz günü Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Derneği’nde gerçekleşti.

Toplantı, MESS kapsamındaki bir demir çelik fabrikası olan Habaş’tan bir işçinin toplu sözleşme ve metal toplu sözleşmelerinin önemi üzerine yaptığı konuşmayla başladı. Metal toplu sözleşmelerinin, son 12 yıldır sürekli ihanete uğrayan metal işçileri için bu dönemki önemine değindi. Ardından söz alan diğer metal işçileri değişik yönleriyle Metal TİS’lerinin öneminden bahsettiler. Toplantıda konuşan Çiğli Organize’den bir metal işçisi de Metal İşçileri Birliği’nin TİS’lerle ilgili bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaları aktararak önümüzdeki dönem planlamalarından bahsetti. Bu çalışmanın büyümesinin tek yolunun herkesin taşın altına elini daha fazla koymasından geçtiğini vurguladı. Toplantılara katılan metal işçilerinin daha fazla görev alması gerektiğini ifade eden metal işçisi, Metal İşçileri Birliği’nin Metal Grup TİS sürecindeki temel taleplerini sıralayarak bu taleplerin metal işçilerinin bu dönemki olmazsa olmaz talepleri olduğunun altını çizdi.

Sonrasında söz alan Çiğli Organize’den başka bir metal işçisi de sendikaların durumundan bahsederek işçilerin birliğinin her şeyden daha önemli olduğunu ve genel olarak işçilerin tüm sorunlarının çözücü halkasının bu olduğunu söyledi. Çiğli Organize’de başarısızlığa uğrayan bir sendikalaşma deneyimini de aktaran metal işçisi, işçilerin tabanda birliğinin sağlanması durumunda sonucun başarısızlık olmayacağını söyledi. “İşçiler tüm işleri sendikacılara bırakmamalı, işleri taban komiteleri kurarak çözme yoluna gitmeli” dedi.

Torbalı’da kurulu bir döküm fabrikasında çalışan metal işçisi ise yaşadığı bir örnek üzerinden sendikalara olan güveninin sarsıldığını ifade etti. Kemalpaşa’da Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ve MESS kapsamında olan bir döküm fabrikasından bir işçi ise fabrikasındaki süreci aktararak şu anda yetki tespitiyle uğraştıklarını ve bu süreç tamamlandıktan sonra toplu sözleşmeyi daha fazla gündemlerine alacaklarını, sendikanın fabrikada bir TİS komitesi kurduğunu söyledi. Manisa’dan bir metal işçisi ise Manisa Organize’nin tablosunu sunarak sendikalı işyerlerinin tamamının MESS kapsamında olduğunu ve toplu sözleşmeyle ilgili işçilerin hiçbir bilgisinin olmadığını, hatta işyeri işçi temsilcilerinden biriyle görüştüğünü ve onun bile toplu sözleşmeden haberi olmadığını söyledi. Toplantıya katılan diğer işçiler de fabrika ve bölgelerinden örnekler vererek metal sektöründeki son durum üzerine geniş tartışmalar yürüttüler.

MESS kapsamında olan ve Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu bir fabrikada çalışan bir metal işçisi, çalıştığı için toplantıya katılamadı. Toplantıda öncesinde Metal TİS’leriyle ilgili anketi dolduran işçinin aktarımları toplantıda dile getirildi. Toplantıdan bir gün önce İşçi Kültür Sanat Evi Derneği’ne gelerek, toplantıya katılamayacağını belirten Birleşik Metal-İş üyesi bir Delphi Dizel işçisi de Metal TİS’leri ile ilgili fabrikasındaki durumu aktardı. Sendikanın işten çıkan vardiyayı sendikada toplayarak Metal TİS’leriyle ilgili toplantı yaptığını aktardı. Her iki işçi de çalışmalara dâhil olacaklarını ifade ettiler.

Toplantıda, metal işçilerinin katılımı arttıkça MESS kapsamındaki fabrikalarda süreçler hareketlendirilebilirse toplantıların ve toplam TİS çalışmasının amacına daha fazla hizmet edeceği vurgulandı. Toplantı sonunda yapılan önerinin kabul edilmesiyle Metal İşçileri Birliği TİS Komitesi oluşturuldu ve komitenin her ay düzenli toplanması kararı alındı.

 

 

 

Sincan’da Yunus Dönmez’le dayanışma…

Çalıştığı ağır iş koşullarından dolayı astım-bronşit hastalığına yakalanan Yunus Dönmez ile ilgili Sincan’da bir toplantı düzenlendi.

18 Temmuz­­­ Pazar günü Sincan İşçi Derneği’nde yapılan toplantıda ilk konuşmayı Yunus Dönmez gerçekleştirdi. Dönmez öncelikle Buse Metal’deki çalışma koşularının ne kadar ağır olduğunu anlattı. Patronların işçi sağlığına kaynak ayırmadığını belirten Dönmez, Metal İşçileri Birliği’nin yönlendirmesi ile kendini daha güçlü hissetmeye başladığını ifade etti.

Sincan İşçi Derneği çalışanı konuşmasında: tersanelerde, maden ocaklarında ve birçok sanayi havzasında işçilerin her gün ölümle karşı karşıya gediğini ifade etti. İşçilerin ölümden korkmayıp örgütlenmekten korktuğu söylenirken bu tür sorunların ancak fiili mücadeleyle çözülebileceğinin altı çizildi. Hukuksal mücadeleninin fiili mücadeleyle beraber ele alınması gerektiği dile getirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara