16 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/28

 Kızıl Bayrak'tan
Anayasa değişikliği referandumu tartışmaları
Referandum oyununa karşı devrimci tutum!
Sendika ağalarının referanduma ilişkin tutumları ve devrimci sorumluluk!
Kürt halkına saldırganlık sermayenin ‘ortak aklı’
ABD-Türkiye ilişkilerinde son perde
Ankara'da iki BDSP'li serbest bırakıldı
DİSK’in sermaye ile
uzlaşma arayışı...
İşçiler, burjuvaziye mezar hazırlamaktadır!
Meslek örgütlerinden’iş cinayeti’ açıklamaları
Kontra sendikaların “başarı” kaynağı sınıf sendikacılığı çizgisinin silikleşmesidir!
İşçi ve emekçi hareketinden..
Taleplerimiz, mücadele ve örgütlenme hattımız…
ÇEL-MER işçileri kazandı!
MİB’ten Yunus Dönmez’le dayanışma çağrısı!
Zafer direnen UPS işçisinin olacak!
ABD emperyalizmi her koşulda ırkçı-siyonist canilerin hamisidir!...
Katil İsrail kendi soruşturup kendi aklıyor!
Dünyada işçi ve emekçi hareketi...
İran’da kadınlar üzerindeki baskılar sürüyor…
Samandağ Geleneksel Evvel Temmuz Festivali gerçekleştirildi...
Topyekûn bastırma ve teslim alma kampanyası - M.Can Yüce.
İnternette sansür ve denetim yeni düzenlemeler ile tırmandırılıyor.
Direnişçi bir Çel-Mer işçisinden mektup…
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

UPS’de direniş ateşi büyüyor...

UPS’nin Türkiye’deki aktarma merkezlerinde ve şubelerinde sendikal örgütlenme çalışması yürüten TÜMTİS üyesi UPS işçileriyle dayanışma Türkiye ve yurtdışından gelen yoğun destekle güçlenerek sürüyor. TÜMTİS üyesi işçiler taşeron firmalar eliyle devreye sokulan direniş kırıcılığına ve patron-polis işbirliğiyle gerçekleştirilen saldırılara karşı kararlı bir şekilde direniyorlar.


İşçilere polis saldırısı

UPS patronunun polis destekli direniş kırıcılığına direnen kargo işçileri 8 Temmuz günü polis saldırısına maruz kaldılar. Mahmutbey’deki aktarma merkezi önünde taşeron firma işçilerinin servislerle aktarma merkezine sokulmasını engelleyen işçilere cop ve kalkanlarla saldıran çevik kuvvet polisleri bazı UPS işçilerini çeşitli yerlerinden yaraladılar.

Polis saldırısının ardından konuşan TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, mevcut yasalara göre suç olmasına rağmen işten çıkarılan üyelerinin yerine dışarıdan farklı taşeronlara işçi alarak aksayan işlerin yürütülmeye çalışıldığını söyledi.


UPS patronuna polis koruması

UPS işçileri 9 Temmuz sabahı da UPS’nin Mahmutbey’deki aktarma merkezi önünde buluştular. Sağanak yağmura rağmen direniş çadırlarındaki bekleyişlerini sürdüren UPS işçileri bir kez daha çevik kuvvet ablukasıyla karşılaştılar. Çevik kuvvet polisleri ise aktarma merkezi çevresini adeta korumaya aldılar.

Direnişi kırmak amacıyla aktarma merkezine sokulan taşeron işçileri kordona alarak içeriye sokan çevik kuvvetin 9 otobüsle aktarma merkezi önüne yığınak yapması dikkat çekti.


UPS direnişine Sefaköy’den destek

Sefaköy’de bulunan ilerici ve devrimci kurumlar 10 Temmuz Cumartesi günü Mahmutbey’deki direniş alanına ziyaret örgütledi. UPS işçileri için toplanan erzağın verildiği ziyarette DESA direnişçisi Emine Arslan da deneyimlerini direnişçi işçilerle paylaştı.

BDSP, Halkevi, EHP ve ÖDP tarafından gerçekleştirilen ziyaretle direnişteki işçilere erzak yardımı yapıldı. Bileşenler adına ziyarette yapılan konuşmada UPS işçilerinin direnişi selamlandı. Küçükçekmece bölgesinde faaliyet yürüten ilerici ve devrimci kurumların UPS direnişine dayanışma amaçlı çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilirken bu çalışmaların bir parçası olarak bölgedeki emekçilerden toplanan gıdaların direnişteki UPS işçilerine getirildiği belirtildi.

Ziyaret sırasında söz alan DESA direnişçisi Emine Arslan, UPS işçilerinin direnişleri boyunca polisinden patronuna saldırılarla karşı karşıya kalacaklarını ama hiçbir şekilde yılmamaları gerektiğini söyledi. Arslan şunları söyledi: “Ben tek başıma 300 gün direndim, siz 80’e yakın işçisiniz. Gözlerinizde o diriliği görüyorum. Direnişi kazanacağınızı biliyorum, her zaman yanınızdayım”

TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun ise destek için gelen kurumlara teşekkür ederek UPS’deki direniş süreci hakkında bilgi verdi.

Ziyarete Yeni Hayat Derneği de destek verdi.


ÇHD UPS işçilerini ziyaret etti

UPS işçileri, ÇHD İstanbul Şubesi Çalışma Komisyonu tarafından ziyaret edildi. Ziyarette ilk olarak TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun UPS’deki süreç üzerinden avukatları bilgilendirdi. Sonrasında ise avukatların sorularını yanıtladı.

ÇHD’den destek ziyaretine gelen avukatlar süreç içerisinde yapabilecekleri ve yardımcı olabilecekleri her konuda yardımcı olmaya açık olduklarını bildirdiler. Bu tip mücadelelerde dayanışmanın hayati öneminden bahseden avukatlar desteklerini sürdüreceklerini de ifade ettiler. Avukatlar “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları ile uğurlandı.


Direnişle uluslararası dayanışma

UPS işçilerini 14 Temmuz günü Almanya NGG Sendikası’ndan Selahattin Yıldırım, Avusturya VİDO Sendikası’ndan UPS ve DHL sorumlusu Horald Voilt, Avrupa Konseyi Üyesi ve Almanya Federal Milletvekili Andrel Hunko adına danışmanı Slura Gobelmer ziyaret etti.

Direniş alanında yaptıkları konuşmalarda UPS işçilerinin karşı karşıya kaldığı polis saldırısını kınayan kurum temsilcileri UPS’deki mücadeleyi kendi mücadeleleri olarak gördüklerini dile getirdiler. Yurtdışından gelen heyetin ziyareti sırasında konuşan TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, UPS yönetimini saldırgan tutumundan vazgeçmeye çağırdı.


İzmir’de yürüyüş

Her hafta Çarşamba günü gerçekleştirdikleri eylemlerine bu hafta da devam eden işçiler 14 Temmuz sabahı yolun bir kısmını trafiğe kapatarak UPS giriş-çıkış kapısına yürüdüler. Burada açıklama yapan TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, UPS patronunun saldırılarına değindi.

İşyerinin her tarafını teller ve tenekelerle kapatarak işçileri tecrit eden UPS patronuna seslenen Günseli, “İşyerini Nazi kamplarına, yarı açık cezaevlerine çevirseniz de mücadelemizi kıramayacaksınız” diyerek baskıları protesto etti. Eylemde UPS patronunun yaptırdığı tenekelere vuruldu. Polis ise tenekeleri vuran işçileri 500 TL para cezası kesmekle tehdit etti.


ITF’den Erdoğan’a mektup

Diğer yandan, Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF), UPS Kargo’da sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişte olan işçilere yönelik saldırıların araştırılması, işe iadelerin yapılması talebiyle Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı.

ITF Genel Sekreteri David Cockroft imzasıyla kaleme alınan mektupta 1 Temmuz günü İzmir’de yaşanan patron saldırısına dikkat çekilirken şu ana kadar 120 işçinin işten çıkakıldığı belirtildi. UPS işçilerinin maruz kaldığı baskı ve engellemelere de dikkat çekilen mektupta işten atılan işçilerin geri alınması ve daha fazla mağduriyet yaşanmaması istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul – İzmir




BDSP’den UPS direnişçilerine ziyaret


Kurtköy

BDSP, UPS işçilerinin İstanbul Kurtköy aktarma merkezindeki direnişine destek ziyaretinde bulundu.

Ziyarette BDSP adına yapılan konuşmada, UPS işçilerinin mücadelesinin taşıdığı öneme vurgu yapıldı.

Ardından TÜMTİS adına İstanbul Şube Sekreteri A. Rıza Atik bir konuşma gerçekleştirdi. BDSP’ye ziyaretinden dolayı teşekkür eden Atik, sınıf dayanışmasının daha da yükseltilmesi için yoğun çaba sarfedilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından direnişçi işçilerle sohbetler gerçekleştirildi. UPS direnişinin daha geniş kitlelere duyurulması için birlikte neler yapılabileceğine ve sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin yöntemlerine değinilen sohbetler sırasında işçilere Kızıl Bayrak gazetesi de ulaştırıldı.


İzmir

UPS işçilerinin İzmir’deki direnişlerinin 78. gününde dayanışma ziyareti gerçekleştiren BDSP’liler işçiler tarafından sloganlarla karşılandılar. BDSP’liler, işçilerle direniş süreci üzerine sohbetler gerçekleştirdiler.

İlk olarak Çiğli Organize Sanayi’den bir işçi tarafından yapılan konuşmada UPS direnişi selamlandı. Taşeron firma patronunun UPS işçilerine dönük silahlı saldırısının anlatıldığı konuşmada, sınıf devrimcilerinin de İstanbul’da bulunan Sabra Tekstil fabrikasında silahlı saldırıya uğradıkları belirtildi. Sermayenin, işçi sınıfının hak aramasına yönelik saldırılarının devam ettiğinin söylendiği açıklamada bu saldırıların ancak direniş ve mücadelelerle püskürtülebileceği vurgulandı.

Ziyaret sırasında söz alan direnişçi işçiler de kendi süreçlerini aktardılar. Yurt dışındaki sendikaların UPS’yi boykot kampanyası başlattıklarını ve kendi morallerinin de yüksek olduğunu söylediler. İstanbul’da UPS işçilerine yapılan saldırıya da değinen işçiler kendilerinin şu anda böyle bir baskıyla karşı karşıya kalmadıklarını, içerde çalışan arkadaşlarının kazanmış oldukları çay paydosunu kullanmaya devam ettiklerini ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / Kartal - İzmir