11 Haziran 2010
Sayı: SİKB 2010/23

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalizme hizmet edenler ezilen halkların davasını savunamazlar!
Ankara’daki işbirlikçiler
Filistin sorununu iç ve dış politikanın aracı olarak kullanıyorlar!
Sermayesi kan olan stratejik ortaklık devam ediyor!
Uluslararası İsrail’e Karşı Boykot Sempozyumu gerçekleşti
Sempozyumda Türkiyeli sol hareketler tarafından sunulan ortak metin
İsrail katliamı protestolarından...
Barzani ziyaretinden yansıyanlar...
Kürt hareketi devlet terörünü kınadı
Karadeniz’de Kürt işçilere kıskaç
İşçi ve emekçi hareketinden..
ÇHD İStanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Zeycan Balcı Şimşek’le konuştuk...!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Haziran Ayı Toplantısı Sonuçları
Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişikliklere karşı mücadeleye!
Eğitim emekçilerinden atamalara karşı eylemler
Türk-İş işsizliğin
gerçek nedenini gizliyor!
SOKAK Üniversitesi’nde
son ders işlendi!
Kamp-Üs’ten Nazım Hikmet, Ahmed Arif ve Orhan Kemal anması..
BM Güvenlik Konseyi’nden
İran’a yaptırım karar
UPS direnişiyle
sınıf dayanışması büyüyor!
İsrail katliamı Avrupa’da
eylemlerle lanetlendi
İspanya’da kamu çalışanları grevi
Filistin, İsrail, Türkiye,
Kürdistan ve ikiyüzlülüğün sınırsızlığı - M.Can Yüce
Yağmur değil bu düzen bir felakettir!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eğitim emekçilerinden
atamalara karşı eylemler

MEB’e siyah çelenk

KESK’e bağlı Eğitim Sen Ankara Şubeleri başkanları, öğretmen atamalarında yaşanan sıkıntıları protesto etmek için 8 Haziran günü Milli Eğitim Bakanlığı önüne siyah çelenk bıraktılar.

MEB binası önünde toplanan şube başkanları adına açıklama yapan Eğitim Sen Ankara Şubeleri Dönem Sözcüsü Tuğrul Çulfa, öğretmen açığının resmi kurumlarca 140 bin olarak bildirildiğini, ancak kalabalık sınıf mevcutları, ikili eğitim, birleştirilmiş sınıf ve taşımalı eğitim gerçeklikleri göz önüne alındığında bu rakamın 400 bine yakın olduğunu söyledi.

MEB’in atama politikasını eleştiren Çulfa, her yıl yeterli sayıda atama yapılmamasının yanısıra binlerce öğretmenin emekliye ayrılması sonucu mevcut açığın daha da büyüdüğünü belirtti.

Çulfa, açığı kapatabilecek 327 bin işsiz öğretmen olmasına karşın MEB’in atamalarda bu durumu dikkate almadığını da söyledi.

Açıklamanın ardından eğitim emekçileri MEB girişine siyah çelenk bıraktılar.


Kocaeli’nde yürüyüş

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi 4 Haziran günü gerçekleştirdiği yürüyüşle öğretmen atamalarının açığı kapatmadığını söyledi.

Sendika binası önünde toplanarak valiliğe kadar yürüyen eğitim emekçileri hükümetin eğitim politikalarını eleştirdi.

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi önünde toplanan öğretmenler, Kocaeli Valiliği önüne sloganlarla yürüdüler.

Valilik önünde basın açıklamasını gerçekleştiren Kocaeli Eğitim Sen Şube Başkanı Veysel Kaplan, AKP’nin iktidarda olduğu 8 yılı aşkın sürede, eğitimde öğretmen açığının arttığını ifade etti.


 


KESK’ten hükümete çağrı

Kamu emekçilerinin iş güvencesini gaspedecek olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu´nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı´nın bu hafta TBMM’ye sevk edilmesi bekleniyor. KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, basına farklı biçimleriyle yansıyan tasarıyla ilgili açıklama yaptı.

Hükümetin bir kez daha kapalı kapılar arkasında, taraflardan görüş ve öneri almadan bir çalışma içerisine girdiğini ifade eden Şimşek, emekçilerin kendileri ile ilgili yapılan değişikliklerde önerilerinin alınması bir yana, değişiklikten haberdar dahi edilmemelerinin manidar olduğunu belirtti.

Basında taslak hakkında yansıyan bilgiler üzerinden gerçekleştirdiği açıklamasında Şimşek, hükümetin performans, işbirliği, evde çalışma gibi olgularla güvencesiz esnek istihdamın yolunu açmaya çalıştığını vurguladı. “AKP’nin IMF, Dünya Bankası gibi kurumlara söz verdiği halde yasallaştıramadığı güvencesiz ve esnek istihdama dayalı kamu personel rejiminin aşama aşama, parça parça, alakalı alakasız yasa tasarılarına serpiştirilerek hayata geçirileceği anlaşılmaktadır.” denilen açıklamada sağlıkta, eğitimde son yıllarda Bakanlar Kurulu kararları, tebliğ ve yönetmeliklerle çeşitli düzeylerde hayata geçirilen performansa dayalı esnek çalışma biçimlerinin kamu hizmetlerinde tümüyle yasallaştırılmak istendiği söylendi.

Taslakta yer alan disiplin cezalarıyla ilgili ibarelere de değinen Şimşek, kamu görevlisinin itiraz hakkını ortadan kaldıran kuralların ve kamu yararı yerine idarecinin tahakkümü altında çalışmayı esas alan değişikliklerin taslakta kendine yer bulduğunu belirtti.

Hükümeti basında yer alan haberlerin doğru olup olmadığı konusunda açıklama yapmaya çağıran Şimşek şunları söyledi: “Konfederasyonumuz, kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldıracak, tartışmaya açacak bir tasarı ya da yasanın karşısında tüm gücüyle duracak, kararlı bir mücadele yürütecektir. Hükümetin bunu aklından bile geçirmemesini diliyoruz. Kaldı ki, tasarıda bu anlama gelebilecek her tür girişim anayasaya aykırı olacaktır.” ­



Eğitim Sen’den
atamalarla ilgili açıklama

Eğitim Sen 3 Haziran günü yaptığı yazılı açıklama ile bu yıl gerçekleştirilecek öğretmen atamalarının ihtiyacı karşılayamayacağını ifade etti.

“Bakanlık, eğitim sisteminin ihtiyaçlarını gözetmeden bu ay içinde 10 bin öğretmenin atamasının yapılacağını açıklamıştır.” denilen açıklamada, AKP’nin iktidarda olduğu son 8 yılı aşkın sürede, eğitimde oluşan öğretmen açıklarına paralel olarak, güvencesiz istihdam edilen öğretmen sayısında tam bir patlama yaşandığının altı çizildi.

Bununla beraber açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Öğretmen atamaları sorununun acil çözüm beklediği bir dönemde, mevcut öğretmenleri bölen kariyer basamakları ile ilgili düzenleme meclis gündemine getirilmiştir. Öğretmenlik mesleğiyle, eşit işe eşit ücret ilkesiyle, okulun ve eğitimin kamusal özüyle bağdaşmayan; eğitimin özelleştirilmesi politikalarının bir parçası olan bu yasanın eğitim sistemindeki olumsuzlukları daha da arttırması kaçınılmazdır. Aynı işi yapan öğretmenlerin sadece bir sınav üzerinden ‘uzman öğretmen’, ‘Başöğretmen’ gibi sıfatlar üzerinden tanımlanması hem öğretmenlik mesleğine hem de öğrencilere yapılacak büyük bir haksızlıktır.”