11 Haziran 2010
Sayı: SİKB 2010/23

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalizme hizmet edenler ezilen halkların davasını savunamazlar!
Ankara’daki işbirlikçiler
Filistin sorununu iç ve dış politikanın aracı olarak kullanıyorlar!
Sermayesi kan olan stratejik ortaklık devam ediyor!
Uluslararası İsrail’e Karşı Boykot Sempozyumu gerçekleşti
Sempozyumda Türkiyeli sol hareketler tarafından sunulan ortak metin
İsrail katliamı protestolarından...
Barzani ziyaretinden yansıyanlar...
Kürt hareketi devlet terörünü kınadı
Karadeniz’de Kürt işçilere kıskaç
İşçi ve emekçi hareketinden..
ÇHD İStanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Zeycan Balcı Şimşek’le konuştuk...!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Haziran Ayı Toplantısı Sonuçları
Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişikliklere karşı mücadeleye!
Eğitim emekçilerinden atamalara karşı eylemler
Türk-İş işsizliğin
gerçek nedenini gizliyor!
SOKAK Üniversitesi’nde
son ders işlendi!
Kamp-Üs’ten Nazım Hikmet, Ahmed Arif ve Orhan Kemal anması..
BM Güvenlik Konseyi’nden
İran’a yaptırım karar
UPS direnişiyle
sınıf dayanışması büyüyor!
İsrail katliamı Avrupa’da
eylemlerle lanetlendi
İspanya’da kamu çalışanları grevi
Filistin, İsrail, Türkiye,
Kürdistan ve ikiyüzlülüğün sınırsızlığı - M.Can Yüce
Yağmur değil bu düzen bir felakettir!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İsrail katliamı protestolarından...

Bilgi Üniversitesi çalışanları siyonist vahşeti kınadı

Sosyal-İş’te örgütlenme mücadelesi veren İstanbul Bilgi Üniversitesi çalışanları, 8 Haziran günü yaptıkları yazılı açıklama ile İsrail saldırganlığını kınadılar.

Sendikal örgütlenme mücadeleleri yüzünden işten atma da dahil türlü saldırı ve baskıyla karşı karşıya gelen Bilgi Üniversitesi çalışanları, siyonist İsrail devletinin katliamını kınayan açıklama yayınladılar. Metinde, işten atılan işçilerin yanısıra aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 100’ün üzerinde çalışanın imzası bulunuyor.

“İsrail’in Filistin halkına yönelik onyıllardır sürdürdüğü işgal, baskı ve resmi devlet ideolojisi siyonizm üzerinden yürüyen sistematik ırkçılık politikasının son halkası olan bu saldırı hiç bir şekilde mazur gösterilemez; en ağır şekilde kınıyoruz.” denilen açıklamada, siyonizm karşıtlığı ile anti-semitizm arasındaki ayrıma dikkat çekildi.

Açıklamada şunlar söylendi: “Bir tür ırkçılık olan siyonizmin hiç bir şekilde kabul edilemeyecek olan eylemleri/politikaları, diğer bir tür ırkçılık olan anti-semitizmi meşrulaştırmak için bir gerekçe olarak kullanılamaz. Eleştirinin ve yaptırımın hedefi, İsrail devleti ve bu haydut devleti destekleyen veya göz yumanlardır; genel olarak Yahudiler değil”


KESK Şubeler Platformu’ndan eylem

KESK İstanbul Şubeler Platformu, 6 Haziran günü Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirdiği oturma eylemi ile Kürt ve Filistin sorunlarını Ortadoğu halklarının değil, emperyalizmin yarattığını belirterek çözümün; Ortadoğu’da hakim olan gerici ve statükocu anlayışlarda değil, emek eksenli demokratik ve barışçıl zihniyetin gelişip güçlenmesinde olduğunu söyledi.

“Susmadık, susmayacağız barışı haykıracağız!” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Süzcüsü Mehmet Demir gerçekleştirdi. Demir yaptığı açıklamada, ülkede halklar arasında yaşanan binlerce yıllık kardeşliğin kopmaması için, sivil demokratik kuruluşlar ile siyasi parti ve hareketlerin derhal çok güçlü, kitlesel, demokratik bir barış ve kardeşlik hareketi örgütleyerek savaşa ve militarizme dur demesi gerektiğini söyledi.

Kürt ve Filistin sorunlarını Ortadoğu halklarının değil, emperyalizmin yarattığını belirterek, çözümün; Ortadoğu’da hakim olan gerici ve statükocu anlayışlarda değil, emek eksenli demokratik ve barışçı zihniyetin gelişip güçlenmesinde olduğunu söyledi. Demir açıklamanın sonunda savaşa geçit vermeme çağrısı yaptı.

Eyleme, 100’ü aşkın kişi katıldı.


Su Platformu’ndan direniş çağrısı 

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, 5 Haziran günü Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Filistin’de suya erişim konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. “Halkların ve doğanın katili Filistin’den defol!” pankartının açıldığı eylemde, platform adına açıklamayı yapan Semra Ocak okudu.

Ocak, İsrail’in kuruluşundan beri,Filistin halkını sistematik olarak yok ettiğini, beslenme, su ve geçim kaynaklarını kuruttuğunu ifade etti.

“Emperyalizmi ve İsrail’i insanlığa davet” yerine emperyalizme karşı direniş çağrısı yapılması gerektiğini söyleyen Ocak, İsrail devletinin 1947’lerden günümüze kadar oluşturulan hukuki yapıyla, işgal altındaki bölgelerdeki tüm su kaynaklarını ulusallaştırarak, Filistin kanal sistemlerini imha ederek, kaynakları yerleşimciler için oluşturulan kanal sistemine bağladığını belirtti. Tüm sulama ve yeni kuyu açma işlemlerini İsrail askeri otoritesinden alınacak izne tabi tuttuğunu da söyleyen Ocak, Filistinlilerin 10 metrenin altındaki sulara kuyularla erişiminin yasaklandığını, hatta yağmur sularının toplanmasına dahi izin verilmediğini belirtti. İsrail’de kişi başına düşen su tüketimi miktarının Filistinlilerin 7 katı olduğunu söyleyen Ocak, bu adaletsiz dağıtımın, Batı Şeria’da yapımı devam eden duvar nedeni ile daha da yıkıcı bir hal aldığını sözlerine ekledi.

Ocak, platform olarak; suyu Filistin halkı üstünde şantaj malzemesine dönüştüren, Filistinlileri yok etmek için bir silah olarak su vanalarını kapatan İsrail’i ve ona karşı ancak sembolik eylemlerle tavır koyan iktidarı kınadıklarını belirtti.


GOP’ta İsrail protestosu

Siyonist İsrail devletinin operasyonu, 4 Haziran günü Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube ve Gaziosmanpaşa Haber-İş İşyeri Temsilciliği tarafından GOP’ta gerçekleştirilen eylemle lanetlendi.

GOP Bağlarbaşı Caddesi’nde toplanan bileşenler, “Katil İsrail işbirlikçi AKP!”, “ Katil ASD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” ve “Filistin halkı yalnız değildir!” pankartları açarak GOP Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüş sonunda basın açıklamasını Eğitim Sen 4 No’lu Şube Başkanı Mehmet Sarı gerçekleştirdi.

Sarı, AKP hükümetinin de bu katliamın ortağı olduğu vurgu yaptı. İsrail devletinin Ortadoğu’da barışa engel olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyleyen Sarı açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “İsrail devletine karşı yürütülecek bu mücadele Yahudi yurttaşlara yönelik bir tepkiye dönüştürülmemelidir. İnsanlığa karşı açılan bu savaşa insanlığın temel değerlerini savunarak karşı durabiliriz. Filistin halkına yapılanlar unutulmayacaktır ve bu büyük trajedinin hesabı bir gün mutlaka sorulacaktır.”

Eyleme BDSP de destek verdi.


ÇHD Bursa Şubesi’nden İsrail protestosu

ÇHD Bursa Şubesi 3 Haziran günü Bursa Adliyesi önünde gerçekleştirdiği eylemle, Siyonist İsrail’in katliamını protesto etti.

Bursa Adliyesi önünde yapılan eylemde “Filistin’e özgürlük! / Çağdaş Hukukçular Derneği” pankartı açıldı. Basın açıklaması gerçekleştiren Şube Başkanı Av. Aslı Evke Yetkin, insanlık dışı katliamın tek sorumlusunun İsrail olmadığını, saldırının emperyalizmin bölgede yürüttüğü gerilim ve süreklileştirilmiş savaş hali politikalarının bir uzantısı olduğunu ifade etti.

“İsrail ile gizli askeri anlaşmalar imzalayan, İsrailli askerlere eğitim veren ve İsrail’le her türlü işbirliğini sürdüren siyasal iktidar, hiçbir ciddi yaptırım kararı almadan şova devam etmektedir. İsrail’e karşı şovun ötesine geçmeyen kararlar ve yaptırımlar alınmadıkça, İsrail’in katliamlarına devam edecektir. Bu nedenle İsrail ile yapılan gizli anlaşmalar açıklanmalı, yapılan tüm askeri, ticari, siyasal anlaşmalar derhal iptal edilmelidir” denilen açıklamada Evke Yetkin, İsrail saldırganlığına, emperyalizme, işbirlikçileri ile destekçilerine karşı mücadele çağrısı yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Bursa